Az élelmiszer-pazarlás komoly problémát jelent világszerte, az emberek nehezen néznek szembe azzal, hogy az élelmiszerek egy jelentős része bizony a szemétben landol, mert nagyon kevesen tesznek ellene. A cseh éttermek is naponta több tonna készételt dobnak ki a kukába – olvashatjuk a Radio Praha cikkében.

A ételmaradékot sokan szeretnék odaadni a rászorulóknak, de a szigorú egészségügyi normák ezt megakadályozzák. Most a Prágától északnyugatra fekvő Louny Étterem indított el saját – kissé drasztikusnak tűnő – megoldást az ételmaradékok kidobása ellen.
Jan Kristina Trojánková, az étterem tulajdonosa egy önkiszolgáló rendszert vezetett be. Svédasztalos reggelivel kínálja vendégeit, ahol a zöldségeket és egyéb köreteket szabadon lehet választani. Az emberek annyit merhetnek ki a tányéraikra, amennyit csak szeretnének, de mind meg kell enniük. Aki meghagyja a kimert ételt, az 50 koronás (600 forint) büntetést fizet, amit hozzáírnak a számlájához..