Ételpazarlás? Büntetés a számlán egy cseh vendéglőben

Az élelmiszer-pazarlás komoly problémát jelent világszerte, az emberek nehezen néznek szembe azzal, hogy az élelmiszerek egy jelentős része bizony a szemétben landol, mert nagyon kevesen tesznek ellene. A cseh éttermek is naponta több tonna készételt dobnak ki a kukába – olvashatjuk a Radio Praha cikkében.

Kép: https://i.guim.co.uk/img/media/763740b8e350cea9a3e28e262f29894d3e9da140/0_0_4200_2521/master/4200.jpg?width=700&quality=85&auto=format&fit=max&s=06057db14d24ea64a4e9302a96fc2187

A ételmaradékot sokan szeretnék odaadni a rászorulóknak, de a szigorú egészségügyi normák ezt megakadályozzák. Most a Prágától északnyugatra fekvő Louny Étterem indított el saját – kissé drasztikusnak tűnő – megoldást az ételmaradékok kidobása ellen.

Jan Kristina Trojánková, az étterem tulajdonosa egy önkiszolgáló rendszert vezetett be. Svédasztalos reggelivel kínálja vendégeit, ahol a zöldségeket és egyéb köreteket szabadon lehet választani. Az emberek annyit merhetnek ki a tányéraikra, amennyit csak szeretnének, de mind meg kell enniük. Aki meghagyja a kimert ételt, az 50 koronás (600 forint) büntetést fizet, amit hozzáírnak a számlájához..

Exit mobile version