Szemettenger magára hagyva: Magyarország sereghajtó

A legfrissebb hírek szerint a német tartományi kormányokat összefogó Bundesratban Bajorország az egyszer használatos nejlonzacskók forgalmazásának tiltását kezdeményezte.
 Az Idea Intézet által idézett hír szerint a szövetségi kormány is dolgozik egy törvénytervezeten, amely a műanyag áruházi szatyrok használatának teljes körű tiltásáról szól. A berlini szociáldemokraták máris előkészítenek egy olyan javaslatot, hogyan lehetne bevonni a gyártókat is a változtatások finanszírozásába.
De hol tartanak az EU-tagországok a háztartási szemét újrahasznosításában?
Magyarországon a kereskedelmi láncok kisebbik része reagált alternatív lehetőségekkel eddig érdemben az eldobható csomagolóanyagok kiváltásának problémájára. Mint emlékezetes 2018. november közepén a magyar kormány elutasította az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartható fejlesztésekért felelős államtitkársága által a műanyagszennyezés korlátozása érdekében kidolgozott termékdíjtörvény-módosítási tervezet. Akkor már 130 ezren írták alá Greenpeace ilyen témájú petícióját. Idén májusban az EU Tanácsa által elfogadott irányelv értelmében 2021-től tilos lesz az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak, lufipálcák és fültisztító pálcikák használata. Kérdés hogy az egyes országok milyen ritmusban valósítják meg az uniós célkitűzést. A tagállamok többsége eleve rosszul áll az elvárt újrahasznosítási arányok elérésében. Például Németországban fejenként szinte kétszer annyi hulladékot termelnek (626 kg), mint mi magyarok (379 kg), de ők 66 százalékát képesek újrahasznosítani és csak egy százalékát helyezik el lerakókban. Magyarország 15 év EU-tagság után is 51 %-át lerakja a kommunális szemetének és csak 35%-át hasznosítja újra.  

(kép forrása: http://
www.europarl.europa.eu/
)

Exit mobile version