Szardínia homoktolvajok: francia turistákra börtön vár Olaszországban

A kép forrása: SARDEGNA RUBATA E DEPREDATA

Egy francia házaspár, akiket 40 kg szardíniai homokkal fogtak el autójukban, akár hat évre is börtönbe kerülhetnek.

Kép forrása: GETTY IMAGES


Azzal védekeztek, hogy „csak emlékként” akarták hazavinni a homokot, és nem tudták, hogy ezzel bűncselekményt követtek el.

Szardínia szigetének híres fehér homokját közjavaknak tekintik, amit szigorúan tilos a szigetről eltávolítani.

A sziget lakosai évek óta panaszkodnak a természeti értékek, köztük a homok lopásáért.

A házaspárra egy és hat év közötti börtönbüntetés vár. Súlyosbító körülményként veszik figyelembe, hogy köztulajdont loptak.

Egy 2017. évi törvény értelmében a homok, kavics és kagyló kereskedelme illegális, és általában akár 3000 euró (3330 dollár; 2750 font) pénzbírsággal büntetendő.

A rendõrség a Szardínia déli részérő, Chia tengerpartjáról ellopott homokot 14 műanyag flakonba találta meg a pár gépjárművének csomagtartójában.

A tolvajok éppen a Porto Torres-i kompra szálltak fel, ami a franciaországi Toulonba tartott amikor a rend éber őrei lefülelték őket.

A turisták gyakran palackoznak homokot, kavicsot és kagylót a világ tengerpartjain, hogy emlékként haza vigyék magukkal.

A hatóságokat világszerte aggasztja, hogy évente több tonnányi értékes homok tűnik el.

Becslések szerint körülbelül a turisták 5% visz haza emlékként egy maréknyi, vagy fél literes műanyag palacknyi homokot. Ami első hallásra nem tűnik soknak. De! Ha az évi egymillió látogatóból számolunk vissza, akkor 50.000 fél literes műanyag palacknyi homok 35-40 tonnát is elérheti egyetlen egy év alatt. Nem nehéz belátni, hogy ha nem lépnek fel ez a trend ellen a hatóságok, akkor néhány éven belül szemmel látható környezeti pusztulást okoz ez a felelőtlen viselkedés.

Exit mobile version