Michael Bloomberg bejelentette, hogy indul a demokraták elnökjelöltségéért

Michael Bloomberg amerikai üzletember, volt New York-i polgármester hivatalosan is bejelentette pénteken, hogy indul a Demokrata Párt elnökjelöltségéért.  Ezzel Trump után ismét egy óriás vállalat vezetője mászik bele a nagypolitikába.

Kísértetiesen kezd hasonlítani a helyzet a ’80-as – ’90-es évek sci-fi filmjeire, ahol a nagyvállalatok nyíltan irányítják a politikát és egy egy országot. Ahol már nem csupán a nemzet felhatalmazottjaként, de az ország jelentős vállalataként is üzemel egyszerre a politikai vezetőség.

    A 77 éves milliárdos vállalkozó, aki korábban már volt New York polgármestere is, már be is adta az elnökjelöltségért folytatandó küzdelemhez szükséges dokumentumokat Alabamában. 

    Bloomberg, aki márciusban még nagyon határozottan állította, hogy nem indul a Demokrata Párt elnökjelöltségéért, sőt, visszavonul a politikától is, csütörtökön az egyik közeli munkatársa révén tudatta újságírókkal, hogy mégis fontolgatja az indulást. Howard Wolfson az amerikai sajtóhoz küldött elektronikus levelében akkor még azt írta, hogy a politikus még nem hozta meg a végleges döntést. 

    A milliárdos Bloomberg péntek este, a határidő lejárta előtti órákban adta le a szükséges dokumentumokat a déli Alabamában. A The New York Times című lap elemzése szerint döntésével „felbomlasztja a demokrata elnökjelölt-aspiránsok táborát”. 

A Bloomberg torony Manhattanben

    Elemzők szerint nagyon nem hagyományos választási kampányt folytat majd, éppen azért, mert későn lépett az elnökjelöltségre pályázók soraiba. Amerikai lapértesülések szerint a milliárdos és tanácsadói úgy döntöttek: Bloomberg nem kampányol abban a négy tagállamban, ahol az elsők között szavaznak jövőre. Kihagyja tehát, hogy kampánnyal győzze meg Iowa, New Hampshire, Nevada és Dél-Karolina szavazóit. Helyette az úgynevezett nagy államokra – tehát azokra, amelyek sok elektort adnak, mint például Texas vagy Kalifornia – összpontosítja majd a figyelmét és a kampányát. Ezt a stratégiát pénteken este kiadott közleményében Howard Wolfson közvetve megerősítette. Úgy fogalmazott: „bizakodunk, hogy a szuperkedden voksoló államokban megvetjük majd a lábunkat”.

    A szuperkedden – amely március első keddje – 12 tagállamban voksolnak egyszerre.

    A várható stratégiát több kommentátor is túlságosan kockázatosnak tartja, annál is inkább, mert a Demokrata Párt sajtóhírek szerint nem fogadja őt örömmel. A The New York Times meg is említette: a párton belül erős kétségek vannak azt illetően, hogy megvan-e Bloombergben a képesség arra, hogy meggyőzze a párt vezető személyiségeit elnökjelölti alkalmasságáról.

MTI
Exit mobile version