Századvég: aggályos a külföldről finanszírozott NGO-k közreműködése a közérdekű adatigénylésekben

Aggályosnak nevezte a Századvég a külföldről finanszírozott nem kormányzati szervezetek (NGO-k) közreműködését a közérdekű adatigénylésekben. 

Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. közleményében kijelentette, hogy elítél bármilyen visszaélést a magyar joggal, így a visszaélést a közérdekű adatigényléssel, és ellenzi a szerzői jogok semmibevételét is.

A Fővárosi Ítélőtábla tavaly szeptemberben kelt jogerős ítélete arra kötelezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy a HVG egyik újságírójának betekintést biztosítson a Századvég által a tárcának 2015 és 2018 között készített tanulmányokba, kutatási anyagokba.

Az újságírót a Társaság a Szabadságjogokért nevű NGO képviselte a perben, amely „egy többségében külföldről finanszírozott, a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványok által is támogatott szervezet” – áll a Századvég közleményében.

Közölték: aggályosnak tartják, hogy a közérdekű adatigénylésekben külföldről finanszírozott NGO-k működnek közre, „mivel az adatok megismerésével való visszaélés esetén, a kormányzati kutatási anyagokat jogellenesen sokszorosítva, külföldi finanszírozóik részére adhatják át”.

Ez ellentétes az ország nemzeti érdekeivel – vélekedtek. A Századvég Alapítvány már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet a külföldről finanszírozott NGO-k működéséből fakadó kockázatokra, amelyek veszélyeztetik Magyarország nemzeti szuverenitását és a jogbiztonságot. Ezért indították el az NGO-radar nevű információs szolgáltatásukat – tették hozzá.

Az ítélet alapján az újságírónak kizárólag a közérdekű adatok megismerésére van lehetősége a Századvég Politikai Iskola Alapítvány, valamint a Századvég Gazdaságkutató Zrt. által a Miniszterelnöki Kabinetiroda megrendelésére készített kutatási anyagokból és egyéb dokumentumokból.

A tanulmányok közzététele, másolása, sokszorosítása és terjesztése esetén a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. mint az elkészült anyagok szerzői jogainak tulajdonosai haladéktalanul megteszik a megfelelő jogi lépéseket – olvasható a közleményben.

MTI – Fotó / Századvég

Exit mobile version