DK: hozzák nyilvánosságra a Mátrai Erőmű megvásárlásának részleteit!

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel az érintetteket, hogy hozzák nyilvánosságra a Mátrai Erőmű vételárát és a vásárlás részleteit.

A párt szóvivője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a magyar állam hétfőn visszavásárolja az erőművet Mészáros Lőrinctől.

Barkóczi Balázs úgy fogalmazott: a vételár továbbra is titok, a kormányzati szereplők és a Magyar Villamos Művek Zrt. illetékesei ugyanis „sunnyognak és hallgatnak”. A politikus hangsúlyozta, hogy az egyébként veszteséges Mátrai Erőműből Mészáros Lőrinc tavaly több mint nyolcmilliárdos osztalékot vett ki. Ne legyenek kétségeink: a mostani üzleten is milliárdokat fog keresni – tette hozzá.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Viresol búzakeményítő volt az, amelyik hetekig szennyezte a környéket, megbetegítve a visontai időseket és gyerekeket, valamint az erőmű dolgozóit – állította az ellenzéki politikus. Az évtizedekig nyereségesen működő Mátrai Erőmű élén tehát Mészáros Lőrinc nemcsak több milliárdos, 2017-ben mintegy kilenc, tavaly pedig közel hat milliárd forintos veszteséget termelt, hanem súlyosan károsította a környezetet is – fogalmazott Barkóczi Balázs.

A Demokratikus Koalíció ezért azt is kéri, hogy vizsgálják ki a környezetszennyezés mértékét és a vizsgálat eredményeit tárják a lakosság elé – jelentette ki.

Kérdésre válaszolva azt mondta, az erőmű évtizedekig gazdaságos volt és csak azután halmozta fel a veszteségeket, hogy Mészáros Lőrinc tulajdonába került.
 

Más témában kérdezték arról, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke tervezi-e, hogy egy esetleges ellenzéki összefogás élére áll. A szóvivő azt felelte, hogy a pártelnök vasárnapi évértékelőjében nem saját személyéről, hanem a DK-ról beszélt és akkor azt mondta, hogy ebben a folyamatban vállalni fog bizonyos szerepet. Barkóczi Balázs megismételte Gyurcsány Ferenc szavait, amelyek szerint az ellenzéki pártoknak 2022-ben csak együtt van esélyük nyerni, mert külön el fognak bukni.

Kérdezték arról is, hogy Jakab Péter, a Jobbik elnöke, egy, a Hír TV birtokába jutott hangfelvétel szerint azt mondta a párt hetekkel korábbi tisztújító kongresszusán, hogy „piszok nehéz volt leülni azokkal egy asztalhoz tárgyalni, akik ellen egyébként létrejöttünk, mert a Jobbik tolvajok ellen jött létre, valljuk be”.

Barkóczi Balázs nem akarta kommentálni a felvételt, azt azonban hangsúlyozta, hogy a február 16-i időközi választáson együtt indulnak Dunaújvárosban. Az októberi önkormányzati választás is megmutatta, hogy összefogással le lehet győzni a Fideszt – tette hozzá.

Arról is kikérték a véleményét, hogy Szabó Balázst, a Jobbik újpesti önkormányzati képviselőjét a bíróság súlyos testi sértésért és garázdaságért ítélte el, miután társaival tunéziai fiatalokat bántalmazott.

A politikus azt felelte, hogy az ügyben született ítélet még nem jogerős. Hangsúlyozta, hogy a DK számára semmilyen gyűlöletbűncselekmény vagy erőszakos bűncselekmény nem fogadható el. Újabb kérdésre azt felelte, hogy amennyiben jogerős bírósági ítélet születik az ügyben, annak mindenképpen politikai következménye kell, hogy legyen.

MTI – Fotó / mert.hu

Exit mobile version