Felmérés: minden második magyar cég igénybe vesz külső segítséget kintlévőségei kezelésére

Minden második magyar cég igénybe vesz külső segítséget kintlévőségei kezelésére az EOS csoport európai fizetési szokásokat vizsgáló tanulmánya szerint.
 

A közlemény szerint az arány 3 százalékpontos növekedést mutat az elmúlt évhez képest, és európai összehasonlításban viszonylag magasnak számít. Az összes megkérdezett európai vállalat 42 százaléka működik együtt külső partnerrel, ami 5 százalékpontos emelkedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest.
A kutatás szerint a behajtásból származó pénzt a vállalatok legtöbbször saját tartozásaik törlesztésére (72 százalék) használják fel, 49 százalékuk a munkahelyek védelmére és munkahelyteremtésre fordítja az összeget. Előbbi jelentős, 18 százalékpontos növekedést mutat az előző évhez képest, amiből az látszik, hogy Magyarországon jellemző forgatókönyv a körbetartozás. 
Kraszna Tamás, az EOS Magyarország fedezetlen követeléskezelési osztályának vezetője a közleményben kiemelte, hogy a követelések megfelelő és szakszerű kezelése számos pozitív hatást gyakorol a gazdaság teljesítményére. A kutatási adatok egyértelműen mutatják, hogy nemzetgazdasági szempontból is egyre inkább kulcsfontosságú a késedelmes adósságok behajtása, mivel a vállalatok jelentős arányban gazdaságélénkítő hatású tevékenységeket – mint például munkahelyteremtés és terjeszkedés – finanszíroznak az így befolyó bevételekből – tette hozzá.
    

Az EOS 2019 tavaszán 17 európai országban 3400 pénzügyi szakértőt kérdezett az országukban tapasztalt fizetési szokásokról.

MTI – Fotó / Pixabay

Exit mobile version