KSH: 1,9 milliárd euró aktívumot ért el a szolgáltatások külkereskedelme 2019 negyedik negyedévében

A szolgáltatások euróban számított exportja 3,8 százalékkal, importja 6,8 százalékkal nőtt 2019 negyedik negyedévében az előző év azonos negyedévéhez képest. Az aktívum 1,9 milliárd eurót tett ki, 56 millió euróval csökkent a megelőző év azonos időszakához mérve – jelentette pénteken a  Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az export értéke 6,6 milliárd euró volt, az importé 4,7 milliárd euró.     
A kivitel értéke 2019 egészében 27,0 milliárd euró, a behozatalé 18,2 milliárd euró volt, a kivitel 6,1 százalékkal, a behozatal 7,0 százalékkal emelkedett. Az aktívum 8,492 milliárd euróról 8,844 milliárd euróra nőtt.
A negyedéves egyenleg csökkenése leginkább a bérmunka szolgáltatási díja és az üzleti szolgáltatások mérlegromlásával magyarázható.    
Az aktívum 46 százaléka a turizmusból, 35 százaléka pedig a szállítási szolgáltatásokból származott. 
A szolgáltatásexport 72 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolította le a magyar gazdaság, az importnak pedig a 77 százalékát. Ebben a viszonylatban 1,2 milliárd eurós többlet keletkezett, ami a 7,6 százalékos, 82 millió eurós bővülésnek köszönhető. 
     

A legfontosabb partnerrel, Németországgal az összforgalom 20 százalékát bonyolította Magyarország. A második legfontosabb Egyesült Államok 9, a harmadik helyen álló Ausztria 8 százalékos arányban részesedett a kereskedelemből.
    

Az EU-n kívüli országok esetében Magyarország aktívuma 138 millió euróval csökkent, mely leginkább az ázsiai országokkal (azon belül is a Japánnal) folytatott kereskedelem eredménye. A többlet az amerikai és az EU-n kívüli európai országokkal lebonyolított kereskedelemben is mérséklődött. 
     

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások részesedése 45 százalékot tett ki,  ezt követte a szállítási szolgáltatások 25, majd a turizmus 22 százalékkal. Az importban is ugyanezen szolgáltatáscsoportok domináltak. A legkiemelkedőbb az üzleti szolgáltatások részesedése volt 61 százalékkal, a szállítási szolgáltatások 21, a turizmus 11 százalékkal  részesedett a teljes importforgalomból.

MTI – Fotó / Pixabay

Exit mobile version