Külügyminiszterekkel tárgyalt az afganisztáni tálibok vezetője

Több külügyminiszterrel és magas rangú diplomatával tárgyalt Abdul Gáni Baradar tálib molla, az afganisztáni tálibok politikai vezetője néhány órával az amerikai-tálib békemegállapodás aláírása után – tudatta az iszlamista csoport vasárnap közleményben.

Baradar a török, az üzbég és a norvég külügyminiszterrel, valamint orosz, indonéz és más szomszédos országbeli magas rangú diplomatákkal találkozott Dohában. A tálib mozgalom szerint ezzel a lépésükkel is nemzetközi legitimitásukat akarják biztosítani. A külföldi politikusok a tárgyalásokon jelezték, hogy elkötelezettek Afganisztán újjáépítése mellett, és történelmi jelentőségűnek nevezték a békemegállapodást – állt a tálibok közleményében.
    

Az Egyesült Államok Dohában írta alá szombaton a megállapodást a tálibokkal, melynek értelmében az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák létszáma 3-4 hónapon belül 13 ezerről 8,6 ezerre csökken, a kontingens többi katonáját pedig 14 hónapon belül kivonják Afganisztánból, feltéve, ha a tálibok eleget tesznek a terrorcselekmények megakadályozására tett ígéretüknek.

A biztonsági garanciákon túl az amerikaiak ígéretet kaptak a tálibok és a kabuli kormány közötti párbeszéd azonnali megkezdésére.

MTI

Exit mobile version