Srí Lanka-i bíboros: felelősségre kell vonni a tavaly húsvéti merényletek kitervelőit

Malcolm Randzsith Srí Lanka-i bíboros kedden utcai tömegtüntetésekkel fenyegette meg a colombói vezetést, ha nem vonja felelősségre a 2019 húsvét vasárnapján elkövetett merényletek kitervelőit.

A Kathpress katolikus hírügynökség az UCANews ázsiai katolikus hírügynökségre hivatkozva idézte a colombói érseket, aki azt állította, az eddigi nyomozások fényt derítettek arra, hogy a mostani Srí Lanka-i vezetés több magas rangú tagjának is „köze volt” a terrorcselekményekhez.
    

Randzsith szerint semmiféle intézkedést sem foganatosítottak ezek ellen a kormánytagok ellen. „Kivonulunk az utcákra a híveinkkel választási kampány ide vagy oda” – hangoztatta. A szigetországban április 25-én parlamenti választásokat tartanak.
    

Három keresztény templomot és négy szállodát ért robbantásos támadás húsvét vasárnap olyan helyeken, ahol turisták is nagy számban megfordulnak. A merényletsorozat 259 halálos áldozatot követelt, és 500-nál többen sebesültek meg. A kilenc elkövető az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezettel kapcsolatban álló helyi iszlamista terrorszervezet tagja volt. A helyi biztonsági szolgálatok korábban figyelmeztetést kaptak az indiai titkosszolgálattól a készülő merénylettel kapcsolatban, de nem intézkedtek annak megakadályozására.
    

A merényletek a 2019 novemberében tartott elnökválasztásra is kihatással voltak. A voksolással – az elemzők szerint korruptnak számító – Radzsapaksza-klán tért vissza a hatalomba. Gotabaja Radzsapaksza hivatalban lévő elnök akkor azzal kampányolt, hogy szavatolja a szingaléz buddhista többségi társadalom biztonságát, amely védelmezőjeként lépett fel.

A biztonsági kérdésekben megalkuvást nem tűrő politikus hírnevét még védelmi miniszterként szerezte testvére tekintélyelvű uralma alatt 2005 és 2015 között.

MTI

Exit mobile version