OS – A Tibetet Segítő Társaság közleménye

A Központi Tibeti Kormányzat elnökének közleménye a Tibeti Nemzeti Felkelés Napjának 61. évfordulója alkalmából

A Freedom House 2020-as jelentése ötödik egymást követő évben sorolta Tibetet, Szíria után, a második helyre a világ legkevésbé szabad régiói között. A Riporterek Határok Nélkül azt jelentette 2019-es Globális Sajtószabadság Indexében, hogy a kínaiak minden korábbinál jobban ellenőrzik a sajtót.

A 2020-as Human Rights Watch jelentés kiemelte, hogy a tibeti nyelv veszélyben van, mert Kína politikailag motivált kétnyelvű oktatási politikát erőltet Tibetben. Ezek a tények a tibetiek növekvő és folyamatos elnyomását mutatják.

2009 óta 154 tibeti gyújtotta fel magát. A legutóbbi a 24 éves Yonten volt, Ngaba járás Meruma városából, aki belehalt sérüléseibe azt követően, hogy 2019. november 26-án felgyújtotta magát. A kínai kormány 2019. novemberi 13. rendelete a tibeti buddhizmus elkínaiasítását célozza és drákói megszorításokat vezet be a vallási intézményeknél. Tavaly a kínai kormány 7100 szerzetest, szerzetesnőt és buddhista gyakorlót lakoltatott ki erővel a Yachen Gar Buddhista Intézetből, miközben az épületeket lerombolták.

Az úgynevezett Tibeti Autonóm Régió 11. Népi Kongresszusa idén januárban tartott 3. ülése törvénybe iktatta a kötelező „etnikai egységet”.A 2020. május 1-jén hatályba lépő törvény formálisan legalizálja az etnikumok közötti házasságokat, támogatást biztosít a kínai betelepülőknek és más rendelkezéseket is hoz,melyek előnytelenek a tibetieknek.

A 2019. májusában a Központi Tibeti Kormányzat (CTA) vezette imádság alatt, melynek során hosszúélet imát ajánlottak a tibetiek Őszentségének világszerte, Őszentsége megerősítette, hogy 110 évnél is tovább fog élni. . 2020-at a „Köszönjük, Dalai Láma” évének nyilvánítjuk.
Ha a kínai kormány abban reménykedik, hogy a tibeti kérdés fokozatosan elveszti lendületét, akkor szeretnénk azt az egyértelmű üzenetet küldeni, hogy ki fogunk tartani. A Tibetben élő tibetiek rendíthetetlen bátorsága arra fogja ösztönözni a száműzetésben élőket, hogy erősítsék elkötelezettségüket. Tibetben a békét csak a középutas megközelítés alkalmazásával lehet visszaállítani. Ezért a kínai kormánynak párbeszédbe kell kezdenie Őszentsége, a Dalai Láma követeivel.

Végezetül, buzgó imáimat ajánlom mélyen tisztelt vezetőnk, Őszentsége, a Nagy XIV. Dalai Láma egészséges és hosszú életéért. 1959 márciusában rendkívül nehéz körülmények között kellett elmenekülnie. Imádkozom azért, hogy Őszentsége hamarosan visszatérjen otthonába, ahol a Tibetben élő tibetiek és a Tibeten kívül élők egyesülni fognak, és az alapvető szabadságjogok visszaállításra kerülnek Tibetben.
Free Tibet! Bhod Gyalo!

Lobsang Sangay
miniszterelnök
2020. március 10./Dharamshala

Kiadó: Tibetet Segítő Társaság

MTI

Exit mobile version