Az ExoMars projekt újabb missziójának indítását 2022-re halasztották

Az ExoMars projekt újabb missziójának indítását 2022-re halasztották. Az Európai Űrügynökség (ESA) és az orosz Roszkoszmosz közös projektje keretében megvalósuló következő missziót két évvel halasztották el, mivel a hardver és a szoftver további tesztelésére van szükség – közölte csütörtökön a két űrügynökség.


    Emellett a koronavírus miatt kialakult európai helyzet is hátráltatja a projektet – tették hozzá.
    A kutatórobotot, amelynek feladata a Mars felszínének alapos vizsgálata lesz, már nyáron útjára indították volna, így azonban csak 2022-ben kezdheti meg a munkát.
    A tesztekhez több időre van szükség, mint azt eddig vélték. „Nem engedhetjük meg magunknak a legkisebb hibát sem” – mondta Jan Wörner, az ESA főigazgatója.


    Dmitrij Rogozinnal, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat igazgatójával videokonferencián egyeztek meg a döntésről. Rogozin kifejtette: nem könnyen hozták meg, de a projekt csak így lehet sikeres.


    A projekt során az ESA és a Roszkoszmosz közösen kutat az élet nyomai után a vörös bolygón. 2016-ban egy rakéta fedélzetén lőttek fel egy szondát az űrbe, mely Mars körüli pályára állt

MTI – Fotó: ESA Facebook oldala ( ESA and Роскосмос are postponing the launch of the second #ExoMars mission in order to complete all tests necessary for mission success. The new schedule foresees a launch between August and October 2020)

Exit mobile version