Szombaton, 24 órán keresztül, folyamatosan frissülő napi hírcunami a koronavírussal kapcsolatban – egyetlen egy cikkben.

Görgessetek! Görgessetek! Görgessetek a legfrissebb hírekért. Ma is, csak úgy mint hétfő óta folyamatosan egyetlen egy folyamatosan frissülő cikkben megtalálhattok MINDEN fontos hírt, információt a koronavírussal kapcsolatban. Egyetlen egy cikkben. Görgessetek! Görgessetek! Görgessetek a legfrissebb hírekért. És osszátok meg ismerőseitekkel, szeretteitekkel, hogy ők is egyetlen egy cikkből legyenek naprakészek hazánk, Európa és a nagyvilág harcával kapcsolatban a koronavírus ellen. A koronavírusin elleni háborún kívül is zajlik az élet, úgyhogy ha meguntátok a görgetést kattintsatok át a közel 3000 írásból álló hírarchívumunkra.

Péntek este 19 órától ma, (Szombat) este 19 óráig megszületett híreket találhatjátok ebben a néhány percenként frissülő cikkben.

Napról napra több beteg hal meg Olaszországban

Minden eddiginél többen, 793-an haltak bele Olaszországban az új típusú koronavírus-járvány okozta betegségbe az elmúlt 24 órában, s ezzel 4825-re emelkedett a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak száma – közölte szombat esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén az eddigi legmagasabb számmal, 4821-gyel emelkedett.
    Ugyanakkor a gyógyultak száma is az eddigi legtöbbel, 943-mal ugrott egy nap alatt, és túllépte a hatezret.
    Az elhunytak száma egy nappal korábban 627 volt.
    A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma az utóbbi egy hónap alatt 53 571-re emelkedett.
    A számokat a legtöbb beteget regisztráló Lombardia tartomány adatai emelik folyamatosan: az északnyugati régióban az utóbbi egy nap alatt 3251-gyel nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma az egy nappal korábbi 2380-as adathoz képest, és 546-an haltak meg, a pénteken elvesztett 381 beteghez képest.

Brit egészségügyi vezető: a pánikszerűen vásárlók szégyene, hogy az egészségügyi dolgozók nem jutnak élelmiszerhez

Az élelmiszereket pánikszerűen felvásárlók szégyene, hogy a koronavírus-fertőzötteket ellátó egészségügyi dolgozók napi munkájuk végeztével nem jutnak élelmiszerhez az áruházakban – mondta szombati sajtótájékoztatóján a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) orvosigazgatója.
    Stephen Powis a Downing Streeten tartott sajtóértekezleten rendkívül fontosnak nevezte, hogy az emberek ne kezdjenek felhalmozásba, mert ezzel járulhatnak hozzá, hogy, az egészségügyi szakszemélyzet tagjainak és másoknak is maradjon elegendő élelmiszer.
    Powis professzor szégyenteljesnek és elfogadhatatlannak nevezte, hogy az új koronavírus okozta járvány csúcspontjára készülő orvosok és ápolók nem jutnak élelmiszerhez, mert mások felvásárolják a készleteket előlük.
    A Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) vezérigazgatója, Helen Dickinson ugyanezen a sajtóértekezleten elmondta: a brit háztartásokban jelenleg 1 milliárd fonttal (384 milliárd forinttal) nagyobb értékű élelmiszerkészlet van, mint három héttel ezelőtt.
    Hozzátette: a jelenlegi vásárlói roham a karácsony előtt szokásoshoz mérhető, csak éppen a brit kiskereskedelemnek ezúttal nem volt ideje elvégezni azt a négyhónapnyi készletfeltöltést, amellyel a karácsonyi időszakra rendszerint felkészül.
    Hozzátette: a lakosság remélhetőleg „meg is eszi legalább egy részét” a felhalmozott élelemnek.
    A BRC vezetője szerint az ellátó hálózatokban bőségesen elegendő az élelmiszer, csak az a kérdés, hogy a készletek elég gyorsan eljutnak-e a teherautókról a boltok polcaira.
    George Eustice élelmiszerügyi és környezetvédelmi miniszter – aki a brit kormány képviseletében volt jelen a szombati sajtóértekezleten – szintén a pánikszerű felvásárlás befejezésére hívta fel a lakosságot.
    Eustice is hangsúlyozta, hogy nincs élelmiszerhiány az országban, és bár a kereslet az elmúlt hetekben 50 százalékkal nőtt, a gyártók felkészültek ennek az igénynek a kielégítésére is.
    Arra a kérdésre, hogy ha a pánikvásárlások nem hagynak alább, a kormány nem tervezi-e jegyrendszer bevezetését, a miniszter azt mondta: az elosztás megszervezését és az esteleges korlátozásokról szóló döntést a legjobb a kiskereskedelmi láncokra bízni.
    Egyes nagy-britanniai szupermarketek már korlátozzák az egyszerre megvásárolható mennyiséget bizonyos termékekből.
    A Tesco áruházlánc brit üzleteiben például egy-egy alkalommal legfeljebb öt egységnyi vásárolható kézfertőtlenítőkből, száraztésztákból, tartósított tejből, vény nélkül kapható gyermekgyógyszerekből, ásványvízből és zöldségkonzervekből.

MNB: a magyar forint biztonságos, a készpénz használata nem jelent extra kockázatot

A koronavírus terjedése szempontjából a készpénz használata nem jelent extra kockázatot az egyéb közös használatú tárgyakkal való érintkezéshez képest – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szombaton.
    A közlemény szerint az MNB-n és a jegybankon kívüli készpénzlogisztikai szolgáltatók napi rutinjának a része az elhasználódott bankjegyek kiszűrése a forgalomból, azonban a hétköznapi vásárlások során mindenkor fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása.
    Több európai jegybank és a WHO is felhívta a figyelmet arra, hogy a készpénz használata nem jelent kiemelt kockázatot a koronavírus terjedése szempontjából, ugyanakkor egy szélesedő pandémiás helyzetben a megszokottnál is fontosabb az alapvető higiéniai szabályok betartása a kockázatok csökkentése érdekében.
    Ezért mind a készpénzkímélő fizetési módszerek használata (bankkártya, mobiltelefon) mind a készpénzes fizetés után indokolt az alapos kézmosás és fertőtlenítés.
    A jegybank a járvány elleni védekezéshez hozzájárulva logisztikai központjában átmenetileg bevezette azt az intézkedést, hogy a készpénzforgalomból naponta zárt konténerekben befizetett bankjegyeket minden esetben a vírus túlélési periódusával összhangban két hétig pihenteti.
    A központban alkalmazott világszínvonalú technológia önmagában is támogatja a megelőző intézkedéseket, mivel a jegybankból kifizetésre kerülő kötegelt bankjegyeket zsugorfóliázzák és ennek során azok egy 160-170 Celsius-fok hőmérsékletű alagúton haladnak keresztül.
    A készpénzlogisztikai szolgáltatók és a jegybank mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a higiéniai szabályok következetes betartása esetén a forgalomban lévő bankjegyek a pandémiás körülmények közepette se jelentsenek magasabb kockázatot, mint bármely más közösségi használatú tárgy – áll a közleményben.

Nagykanizsán védekezési alapot, Szegeden járványkórházat hoznak létre

A koronavírus-járvány miatt további nagyvárosi önkormányzatok kényszerülnek változtatásra a költségvetésükben, illetve a szolgáltatásaikban.
    Zalaegerszegen az idei fesztiválokra és egyéb rendezvényekre szánt összegekből 50 millió forintos járványügyi védekezési alapot hozott létre, továbbá alternatív költségvetést készít az önkormányzat, hogy a várost ne érje majd váratlanul a vírus okozta válsághelyzet, erről a kormánypárti és ellenzéki képviselők is tájékoztatást kaptak – közölte szombaton a közösségi oldalán Balaicz Zoltán polgármester.
    Az alternatív költségvetés nyári elfogadásáig egyelőre leállnak az önkormányzati forrásból tervezett kifizetések, megrendelések, megbízások, amelyek nem a mindennapi élethez, a város működtetéséhez és üzemeléséhez, a dolgozók fizetésének biztosításához kapcsolódnak; nem indulnak új útépítések, felújítások, fejlesztések, beruházások, nem lesznek turisztikai, nemzetközi, városi programok, fesztiválok. Az uniós forrásból megvalósuló településfejlesztési projektek, a Modern városok program projektjei és egyéb pályázati projektek folytatódnak.
    A minden korábbi évet meghaladó, 4,7 milliárd forintra tervezett helyiiparűzésiadó-bevétel akár milliárdos összeggel is csökkenhet – jelezte Balaicz Zoltán.    
    Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere Facebook-oldalán közölte: a koronavírus-járvány miatt a védőnők nem látogathatják az újszülötteket. A Családbarát Szolnok program keretében felfüggesztik a játékok, takarók ajándékozását az újszülöttek családjainak, ez érintettek a későbbiekben meg fogják azokat kapni.
    Katonai sátrat állítottak a szolnoki MÁV-kórház bejáratához – olvasható a honvedelem.hu-n. Az egészségügyi veszélyhelyzet miatt minden kórházban fokozott járványügyi intézkedéseket vezettek be, amelynek része az intézményekbe belépők testhőmérsékletének ellenőrzése. A mérőeszközök azonban 10 Celsius-fok alatt nem működnek, ezért a Magyar Honvédség ideiglenesen felállított egy sátrat, hogy az előszűrést ott végezhessék el.
    Szegeden az egykori II-es kórház épületében a fertőző betegek ellátására alkalmas centrumot alakítottak ki – közölte Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának elnöke az intézmény honlapján megjelent videóban.
    A centrumban első lépésben száz ágyat biztosítanak az infektológia számára, és 15 ágyas sürgősségi betegellátó osztályt hoztak létre azoknak a pácienseknek, akik felső légúti fertőzés gyanúja miatt kerülnek be a klinikai központba. A centrumban 27 ágyas intenzív részleg működhet, el tudják végezni a CT-vizsgálatokat, két műtő pedig alkalmas a fertőző betegek ellátására. A korábban a kórházban működő egységeket más ingatlanokba költöztették át.
    A hódmezővásárhelyi kórház honlapján megjelent közlemény szerint az intézményben a tervezett ellátásokat és műtéteket szüneteltetik, a kakasszéki reumatológiai- és mozgásszervi rehabilitációs részleget, valamint a hódmezővásárhelyi ápolási osztályt pedig kiürítik. Hétfőtől bizonyos szakrendelések átmenetileg szünetelnek, másoknál csak telefonos konzultációra van lehetőség.
    A Magyar Máltai Szeretetszolgálat távkorrepetálást indít, a karitatív szervezet munkatársai a tanulásban segítségre szoruló gyermekeket kötik össze a segítségüket felajánló fiatalokkal.
    Szombaton azt közölték az MTI-vel, hogy a koronavírus-járvány idején otthon tanuló gyerekek számára kínál segítséget új, kortárs segítő programjuk.
    A tanulásban segítségre szoruló diákok a karitatív szervezet új weblapján (https://korrepetalas.maltai.hu) kérhetnek segítséget. Ugyanezen a weblapon várják azoknak a fiatal önkénteseknek a jelentkezését, akik a tudásukat ajánlják fel. A szeretetszolgálat munkatársai összekötik a jelentkezőket, akik számukra létrehozott videó chatszobákban kommunikálhatnak egymással.
    Csalók járják Erzsébetvárost – figyelmeztet Niedermüller Péter, a főváros VII. kerületének polgármestere a Facebookon. Azt írta, a lakók jelzéseiből tudják, hogy csalók járják a városrészt. Ételosztásra hivatkozva lakcímegyeztetést végeznek, ehhez bebocsátást kérnek a lakásokba. Vannak olyanok is, akik fehér ruhában járják Erzsébetvárost és azt mondják, hogy az önkormányzat megbízásából fertőtlenítést végeznek a lakásokban.
    A polgármester hangsúlyozta, senkinek sem adtak felhatalmazást ilyen tevékenységekre.
    A MÁV is további változtatásokat vezet be a járvány miatt: a helyjegyes vonatokon az utasok választhatnak ülőhelyet a szabadon maradt ülések közül, így maguk alakíthatják az egymástól való távolságot. A vasúttársaság szombaton közölte azt ís, a sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében a továbbra is arra kéri utasait, hogy jegy- és bérletvásárlás esetén részesítsék előnyben a MÁV applikáció használatát és az e-vonatjegy váltását.
    A Wizz Air március 21. és április 20. között törli Budapest és georgiai Kutaiszi közötti, valamint március 23. és április 3. között Budapest és az albániai Tirana közötti járatát, miután a georgiai, illetve az albán kormány új intézkedéseket hozott a koronavírus-járvány lassítására – közölte a légitársaság kommunikációs feladatait ellátó cég az MTI-vel. Az érintett utasok WIZZ számlájára automatikusan jóváírják a viteldíj összegének 120 százalékát, amelyet 24 hónapon belül használhatnak fel a Wizz Air termékeinek és szolgáltatásainak megvásárlására. Az utasok kérhetik a viteldíj visszatérítését is, amely azonban valamelyest hosszabb időt vesz igénybe.

Svájcban egy nap alatt 1200-zal nőtt a fertőzöttek száma, Portugáliában 200 új megbetegedés történt

Svájcban egy nap alatt 1200-zal nőtt a koronavírus-járvány fertőzöttjeinek száma szombatra, Portugáliában 200 új megbetegedés történt, Finnországban meghalt az első beteg.
    Svájcban mostanáig összesen 6100 fertőzöttet azonosítottak, vagyis az új esetek 25 százalékos drámai növekedést jelentenek az előző napi adathoz képest. A halottak száma 56-ra emelkedett – közölte az egészségügy-minisztérium.
    A svájci esetek többségét, egy nap alatt 918 fertőzést és 28 halálos áldozatot, az Olaszországgal határos Ticino kanton kórházaiból jelentettek – mondta Daniel Koch, a szövetségi egészségügyi hivatal járványos betegségek főosztályának vezetője.
    Koch szerint egyelőre még elegendő kórházi ágy van a betegek ellátásához. A svájci hadsereg 60 újabb lélegeztető gépet szállított Ticinóba.
    Berni sajtótájékoztatóján Koch elmondta, hogy a fertőzések 25 százalékos országos emelkedésén nincs mit csodálkozni, Svájcban ugyanis csak ezen a héten szigorították meg a gyülekezési korlátozásokat. Nyilvános összejövetelen azóta egyszerre csak öt ember vehet részt, egymástól 2 méter távolságot tartva, a rendelkezés megsértőit 100 svájci frank (33 200 forint) pénzbírsággal sújtják.
    Portugáliában az elmúlt 24 órában duplájára nőtt a halálesetek száma és elérte a 12-t – közölték az egészségügyi hatóságok. Ezen kívül 200 új megbetegedést regisztráltak, így az összes fertőzött száma 1280-ra nőtt.
    Portugália szerdán hirdetett ki szükségállapotot 15 napra.
    Finnországban bejelentették az első koronavírusos halálesetet, az áldozat pénteken halt bele a COVID-19 fertőzésbe.
    A finn egészségügyi és népjóléti intézet (THL) csak annyit közölt a betegről, hogy idős volt, és Helsinki térségében lakott.
    Sauli Niinisto finn elnök üzenetben fejezte ki részvétét az áldozat hozzátartozóinak és barátainak, amelyben rámutatott, hogy „a koronavírus-járvány most lép a következő, súlyosabb szakaszába Finnországban”.
    A finn hatóságok szombatig 521 fertőzött esetet tartottak számon.
    Sanna Marin kormányfő múlt hétfőn hirdetett ki szükségállapotot, amelynek értelmében lezárták a határokat a külföldiek előtt és megtiltották a tíz fősnél nagyobb összejöveteleket.

A Lyon elnökének fontosabb a francia bajnokság, mint a BL

Jean-Michel Aulas, az Olympique Lyon labdarúgócsapatának elnöke szerint a klub számára a francia bajnokság befejezése fontosabb, mint a Bajnokok Ligája.
    A klubvezető egy szombati rádióműsorban arról beszélt, hogy ha a koronavírus-járvány után folytatódik a francia pontvadászat, akkor annak június 30-ig véget kell érnie.
    „Ehhez, ha szükséges, bátor döntéseket kell meghoznunk, ezek közé tartozik a Bajnokok Ligája, a Francia Kupa és a nemzetközi felkészülési mérkőzések elengedése is” – fogalmazott Aulas, aki szerint csak a Ligue 1-re szabad koncentrálni. Hozzátette, eltökéltek aziránt, hogy ha kell, üres lelátók előtt, de befejezzék a szezont.
    A Lyon Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén, még február végén 1-0-ra nyert a Juventus ellen, így előnyből várhatná a visszavágót, amit azonban a vírus terjedése miatt elhalasztottak.
    A csapat az ugyancsak felfüggesztett francia ligában 28 forduló után a hetedik, hátránya 28 pont a listavezető Paris Saint-Germainnel szemben, de a BL-selejtezőt érő harmadik helytől is 10 pontra van.

Afrikában meghaladta a fertőzések száma az ezret, az elnökök semmibe veszik a korlátozásokat

Afrikában szombatra meghaladta az új koronavírusos esetek száma az ezret, két államfő is semmibe vette a saját utazási korlátozásait, hogy részt vegyen kollégája beiktatásán.
    Angola bejelentette az első megbetegedéseket, így földrész 54 országából már 40-ben van jelen a SARS-CoV-2 vírus. A Kongói Demokratikus Köztársaság és Mauritius bejelentette az első halálesetet, Gabon egy, Burkina Faso pedig három újat. Elefántcsontpart utolsóként elrendelte a határai lezárását.        
    Fekete-Afrikában szombatig az AFP francia hírügynökség adatai szerint összesen 26-an haltak meg az új vírus okozta Covid-19 betegségben.
    Angola a héten lezárta tengeri, szárazföldi és légi határait, de a namíbiai médiában látni lehetett Joao Lourenco elnököt Hage Geingob namíbiai elnök beiktatásán. Jelen volt Mokgweetsi Masisi, a szomszédos Botswana államfője is, aki héten tiltotta meg országában az állami alkalmazottak külföldi utazásait.
    A beiktatáson ott volt Emmerson Mnangagwa zimbabwei elnök is, aki még azelőtt jelentette be az országos katasztrófahelyzetet, hogy pénteken diagnosztizálták az első fertőzöttet. Szombaton a zimbabwei fővárosból, Hararéból is jelentették az első megbetegedést.
    Fekete-Afrikában szombaton Burkina Fasóban volt a legtöbb haláleset, a nyugat-afrikai országban összesen 64-en haltak meg. Több miniszternek, így a külügyek irányítójának is pozitív lett a tesztje. Roch Marc Christian Kabore elnök bejelentette, hogy katonai és teherszállítmányok kivételével két hétre lezárják az ország két nemzetközi repülőterét.
    Az iszlamista szélsőségesek támadásai miatt Burkina Fasóban egyre nő a humanitárius válság, mintegy 130 egészségügyi intézményt zártak be, ami több mint 1,5 millió embert érint a kormány és a segélyszervezetek szerint. Az AP amerikai hírügynökség információi szerint a mentők nincsenek kiképezve egy légzőszervi betegségekkel járó járvány kezelésére, és nincs elegendő megfelelő védőfelszerelés sem.
    Nigériában, ahonnan három hete jelentették a térség első megbetegedését, a hatóságok közölték, hogy az első beteg – egy Olaszországból odautazott férfi – már megfelelő állapotban van ahhoz, hogy hazaszállítsák.
    Kenyában a hatóságok folytatják a zsúfolt főváros, Nairobi fertőtlenítését.

Nyolc országból, köztük Magyarországról evakuálnak orosz állampolgárokat

Az orosz légiközlekedési ügynökség (Roszaviacija) úgy tájékoztatta az Interfax hírügynökséget, hogy az orosz légitársaságok az elkövetkező napokban nyolc országból, köztük Magyarországról fognak a koronavírus-járvány miatt külföldön rekedt orosz állampolgárokat evakuálni. Az Aeroflot szombattól hétfőig hat járatot indít Budapestről.
    A Roszaviacija szerint pénteken azokból az országokból, ahol a hazatérni kívánókkal kapcsolatban a legsúlyosabb helyzet alakult ki – Bulgáriából, Magyarországról, Szerbiából, Montenegróból, Ciprusról, Franciaországból, Portugáliából és Indonéziából – 3889 orosz utast hoztak el orosz utasszállítók.
    Az orosz szövetségi idegenforgalmi ügynökség (Roszturizm) szerdán közölt becslése szerint a nemzetközi repülőjáratoknak a világjárvány miatti törlése és a határok lezárása következtében mintegy százezer, szervezett úton részt vevő orosz turista rekedt külföldön. Marija Zaharova az orosz külügyminisztérium szóvivője pénteken azt mondta, mintegy 9 ezer orosz állampolgár várja, hogy megoldódjon hazatérésének kérdése.
    A magyar konzuli szolgálat pénteken arra figyelmeztette az Oroszországban tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy az Aeroflot orosz légitársaság hétfőtől öt hétre felfüggeszti Moszkva-Budapest-Moszkva járatait. Utolsó lehetőség vasárnap lesz az Aeroflot mentrendszerű járatával Oroszországot Magyarország felé elhagyni.
    Az orosz belügyminisztérium azt közölte, hogy az országban rekedt külföldiek lejáró vízumát kérésre ideiglenesen meg fogja hosszabbítani.
    Közben Oroszországban szombatra egy nap alatt 53 fővel, 306-ra nőtt a hivatalosan nyilvántartott fertőzöttek száma. A COVID-19 betegségből eddig 16-an – 13 orosz, két kínai és egy olasz állampolgár – gyógyultak meg. Halálos áldozatokról egyelőre nincs hír.
    Egy koronavírussal fertőzött idős asszony elhunyt a héten Moszkvában, de mivel halálát közvetlenül egy levált vérrög okozta, őt nem tekintik a járvány áldozatának.
    Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök a szombati kabinetülésen kijelentette, hogy kormánya és a jegybank kész további intézkedéseket hozni a gazdaság megsegítésére. Arra figyelmeztette a munkaadókat, hogy az elbocsátás csak végső eszköz lehet, és óvta őket attól, hogy a vírus terjedésére leépítéssel oldják meg cégük belső problémáit. Kilátásba helyezte, hogy az illetékes szervek minden konkrét esetet ki fognak vizsgálni.

OS – Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye

Köszönet a gyógyszerészeknek!

Levélben mondott köszönetet a gyógyszerészeknek az eddigi munkájukért Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter. „Ebben az embert próbáló nehéz helyzetben, amit a koronavírus- járvány elleni védekezés jelent, fokozottan számítunk a gyógyszerészek helytállására, hiszen most valóban elengedhetetlen az egészségügyi ellátórendszer szereplőinek az együttműködése” – fogalmazott a tárcavezető.
„A szakmai elhivatottság, amivel nap mint nap a betegek szolgálatában állnak, most még nagyobb értéket jelent, mint a korábbi, jól kiszámítható, megtervezhető hétköznapokban. A gyógyszerészek és a gyógyszertárak dolgozói emberségből és alkalmazkodásból eddig mindig jól vizsgáztak.”
A miniszter kérte a gyógyszerészeket, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel továbbra is tegyenek meg mindent a gyógyszertárak zavartalan működtetése érdekében, és közben fordítsanak fokozott figyelmet  a saját és a gyógyszertáruk személyzetének védelmére:
„A Kormány folyamatosan értékeli a helyzetet és a változásokra figyelemmel napi szinten dönthet a szükséges beavatkozásokról, ideértve a jogalkotás eszközeinek a felhasználását is. Kérjük, hogy kísérjék figyelemmel a kormányzati intézkedéseket, illetve a tisztifőorvos és a tisztifőgyógyszerész iránymutatásait, és segítsék a lakosság nyugalmának megőrzését!
Köszönjük Magyarország lakosságának érdekében végzett lelkiismeretes munkájukat és kitartásukat!”

    Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Tokió 2020 – Bach: a lemondás a legkevésbé tisztességes megoldás

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint a tokiói olimpia esetleges lemondása a legkevésbé tisztességes megoldás lenne a sportolókkal szemben.
    A NOB első embere a Südwestdeutschen Rundfunks műsorszolgáltatónak azt nyilatkozta: a koronavírus-járvány miatti lemondás a 206 országból érkező összesen 11 ezer sportoló álmát törné szét.
    „Egy ilyen lemondás a legkevésbé tisztességes megoldás. Az olimpiai játékokat nem tudjuk úgy elhalasztani a következő szombatra, mint labdarúgásban egy bajnoki fordulót” – mondta Bach, aki a lausanne-i NOB-központ ideiglenes zárva tartása miatt otthonról végzi a munkáját.     Hozzátette: a NOB rendkívül összetett szervezet, ahol csak akkor képesek felelősségteljes döntéseket meghozni, ha azokhoz megbízható és egyértelmű alapinformációkkal rendelkeznek minden nap, a nap 24 órájában.
    A koronavírus-járvány miatt az elmúlt napokban egyre több nemzeti olimpiai bizottság, sportoló és szakember fordult a NOB-hoz annak érdekében, vagy utalt nyilatkozatában arra, hogy a jelenleg sok szempontból bizonytalanná vált helyzetben el kellene halasztani a tokiói olimpiát, amelyet a tervek szerint július 24. és augusztus 9. között rendeznének meg.

Alvás helyett túlóra, család helyett hivatás. Köszönünk mindent! feliratú molinó a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház korlátján Debrecenben 2020. március 21-én. A molinót a debreceni szurkolói csoport, a Szívtiprók Ultras Debrecen 1994 (SZUD) tagjai helyezték ki, köszönetet mondva a koronavírus-járvány elleni küzdelemben részt vevő egészségügyi dolgozóknak. Fotó: Czeglédi Zsolt
 Egy világ terhe rajtatok, egy ország hálája mögöttetek feliratú molinó a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának kerítésén Debrecenben 2020. március 21-én. A molinót a debreceni szurkolói csoport, a Szívtiprók Ultras Debrecen 1994 (SZUD) tagjai helyezték ki, köszönetet mondva a koronavírus-járvány elleni küzdelemben részt vevő egészségügyi dolgozóknak. Fotó: Czeglédi Zsolt

Könnyebben térhetnek át a házhozszállításra a napi fogyasztási cikkeket forgalmazó kereskedők

Bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül is folytatható üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és csomagküldő kereskedelem veszélyhelyzet idején, ha a kereskedő napi fogyasztási cikket vagy éttermi ételt forgalmaz – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombaton.
    Hozzátették: a járvány terjedése akkor lassítható le, a tömeges megbetegedések úgy előzhetőek meg, ha mindenki, aki megteheti, otthon marad. A kormány ennek érdekében könnyítette meg az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem végzését a vállalkozások számára.
    Az intézkedés célja a lehetőség szerinti legrugalmasabb keretek megteremtése, a vállalkozások alkalmazkodásának megkönnyítése a rendkívüli helyzethez.
    A szabályozás garanciát teremt az ellátásbiztonság fenntartására, miközben lehetővé teszi, hogy egyre többen jussanak hozzá a napi szükségleteik kielégítését szolgáló termékekhez otthonuk elhagyása nélkül is.
    Az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenységre vonatkozó új szabályozás a kereskedőknek is segítséget nyújt, mivel megkönnyíti az áruk eljuttatását a fogyasztókhoz.
    Ha a napi fogyasztási cikket értékesítő vagy vendéglátó üzlet úgy ítéli meg, hogy rendelkezik az ehhez szükséges kapacitásokkal, akkor bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül gyakorolhatja az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenységet, vagyis a saját termékeit maga juttathatja el a vevőknek.
    A jogszabály lehetővé teszi azt is, hogy a kereskedő áruját egy üzleten kívüli kereskedelmi tevékenységet folytató szereplő bevonásával juttassa el a vásárlókhoz.
    Az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenységet ebben az esetben sem kell bejelenteni, nyilvántartásba venni, azonban az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység folytatójának rendelkeznie kell a napi fogyasztási cikket forgalmazó vagy vendéglátó üzlettel kötött szerződéssel.
    Az ügyletek során a fogyasztói érdekek védelmét többek között e szerződések is szolgálják.
    A valós szükségletek szerint a veszélyhelyzet idején megnyitott lehetőséggel élő kereskedő üzleten kívül vagy csomagküldéssel kizárólag napi fogyasztási cikket (például élelmiszert, drogériai terméket) vagy vendéglátó tevékenység keretében értékesített termékeket (például éttermi ételt) forgalmazhat – áll a közleményben.

Királyné Barkóczi Emese, a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola kutyakiképzője fertőtlenítőkendővel törli Milka nevű kutyáját séta után Miskolcon 2020. március 21-én. A koronavírus-járvány miatt érdemes a kutyasétáltatásból hazaérve fertőtlenítő törlőkendővel áttörölni az állat szőrét, a mancsát pedig szappanos vízzel megmosni. Fotó: Vajda János

OS – A Demokratikus Koalíció közleménye

Hétpárti egyeztetést kezdeményeznek az ellenzéki pártok a felhatalmazási törvényről
Az ellenzéki pártok azt kezdeményezik, hogy még a hétfői plenáris ülést megelőzően legyen egy hétpárti – tehát valamennyi parlamenti frakció részvételével zajló – egyeztetés a kormánnyal a kormány által benyújtott felhatalmazási törvényről.
 
Gyurcsány Ferenc
Demokratikus Koalíció
 
Jakab Péter                            
Jobbik
 
Dr. Keresztes László Lóránt
LMP                          
 
Szabó Tímea
Párbeszéd
 
Dr. Tóth Bertalan
MSZP
    Kiadó: Demokratikus Koalíció

Dél-Koreában lassul a járvány, Hongkongban megugrott a külföldről behozott megbetegedések száma

A koronavírus-járvány ázsiai alakulásáról közölt szombati adatok Dél-Koreában a járvány lassulásról tanúskodnak, a hatóságok azonban fokozottan ügyelnek az új gócokra. Hongkongban a hatóságok szerint jelentősen nőtt a külföldről behozott megbetegedések száma, Mianmar továbbra is az állítja, hogy elkerülte a világjárvány, annak ellenére, hogy három fertőzött országgal, – köztük Kína – veszi körül.
    Kissé emelkedett az új koronavírus által fertőzöttek száma szombatra Dél-Koreában, miután az országban még terjednek a csoportos fertőzések, ugyanakkor nőtt a súlyos esetek száma. A pénteken diagnosztizált 147 új megbetegedéssel 8799-re nőtt az összes eset száma a dél-koreai betegségellenőrző központ (KCDC) szerint.
    Szombatig 104 páciens halt meg Dél-Koreában és 62 fertőzött állapota válságos. Ugyanakkor az előző napi 379 helyett 2612 teljesen felgyógyult pácienst távozhatott a kórházból.
    A napi új fertőzöttek száma lassulásról tanúskodik, a hatóságok azonban fokozottan ügyelnek az új gócokra, így egy szöuli call centerre és tegui, valamint észak-kjonszangi idősotthonokra. A csoportos fertőzések teszik ki az összes megerősített fertőzés 80,7 százalékát.
    Dél-Koreában eddig összesen 327 509 gyanús esetet teszteltek, ebből 303 ezernek az eredménye lett negatív.
    Hongkongban a hatóságok szerint jelentősen nőtt a külföldről behozott megbetegedések száma, ami járványhoz vezethet és súlyos terheket rakhat az egészségügy vállára. Az egykori brit gyarmaton 273 bizonyított eset van és négyen haltak meg. „A hazatérők rohama legalább két hétig tart. A behurcolt megbetegedések okozta járvány súlyosabb, mint a világjárvány ellen az utóbbi két hónapban vívott harc bármelyik szakaszában” – mondta Carrie Lam hongkongi kormányzó. A Kínához tartozó autonóm területen meghatározatlan ideig zárva tarnak az iskolák, és április 24-ig elhalasztják az egyetemi felvételiket.
    A Fülöp-szigeteken, ahol alig egy hete vesztegzár alá helyezték a legnagyobb északi szigetet, szombaton 77 új koronavírus-fertőzést jelentettek, így az összes eset száma 309-re nőtt. Az országban a COVID-19 járványnak 19 halálos áldozata van, tizenhárman épültek fel a betegségből – közölte az egészségügy-minisztérium.
    Maria Rosario Vergiere egészségügyminiszter-helyettes szerint az ország hamarosan 100 ezer tesztet kap Kínától, Dél-Koreától és Bruneitől.
    Mianmar továbbra is az állítja, hogy elkerülte a koronavírus-világjárvány, annak ellenére, hogy három fertőzött ország – közöttük a vírus kiindulópontja, Kína – veszi körül. Januártól péntek estig 176 gyanús esetet teszteltek, és egyik teszt sem volt pozitív a kormány szerint. További 12 esetben még várnak az eredményre.
    A thaiföldi fővárosban, Bangkokban a helyi hatóságok bezáratták legalább három hétre a bevásárlóközpontokat, éttermeket, iskolákat, fodrászatokat, stadionokat, golfpályákat, masszázsszalonokat. Az intézkedés alól mentesülnek a házhozszállítást vállaló értelmek, a gyógyszertárak, a friss élelmet árusító piacok.
    Thaiföldön szombatra 89 új esetet diagnosztizáltak, a héten ez már a harmadik rekord napi növekedés. Az új esetek közül 32-en egy ökölvívó mérkőzésen fertőződtek meg. Az összes megbetegedések száma egyelőre 411. A közegészségügyi minisztérium szerint egy beteg meghalt, 366-ot kórházban ápolnak és 44-en gyógyultak távozhattak a kórházból.
    A thaiföldi kormány kedden jelentett be korlátozó intézkedéseket a járvány megfékezése érdekében, így törölték az újévi ünnepségeket is. A Thai AirAsia fapados légitársaság szombaton jelentette be, hogy április 29-ig felfüggeszti nemzetközi járatait. A thaiföldi légiközlekedési hatóság rendelete értelmében vasárnaptól csak egészségügyi igazolással lehet Thaiföldre lépni.
    A malajziai egészségügy-minisztérium szombaton öt új halálesetet és 153 új megbetegedést jelentett be, ez utóbbiak közöl 90-en a múlt hónapban egy mecsetben fertőződtek meg, ahol legalább két tucat ország állampolgárai vettek részt. A Kuala Lumpur közelében 16 ezer ember részvételével tartott négynapos vallási rendezvényen fertőződött meg a malajziai esetek 60 százaléka, 714 ember. Az országban összesen 1183 esetet és nyolc halálesetet tartanak nyilván.
    Szingapúrban szombaton jelentették be az első haláleseteket: egy 75 éves szingapúri nővel és egy 64 éves malajziai férfivel végzett a SARS-CoV-2 vírus. A délkelet-ázsiai városállamban eddig 385 pozitív esetet jelentettek.
    Indonézia 81 új fertőzést és 6 új halálesetet jelentett szombaton, így összesen 450-en fertőződtek meg és 38-an haltak meg a világ legnépesebb muzulmán országában – közölte egy egészségügy-minisztériumi illetékes. Egy nappal korábban Jakarta kormányzója szükségállapotot hirdetett ki két hétre a fővárosban.

Lakatos Tibor: kiemelt figyelmet kell fordítani a határellenőrzése és az áruszállítás folyamatosságának fenntartására

Az osztrák-magyar határ belépő oldalán Hegyeshalomnál 23, Szlovákia felől Rajkánál pedig 20 kilométeres sor torlódott fel – közölte a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szombaton online sajtótájékoztatón.
    Lakatos Tibor azt mondta: kiemelt figyelmet kell fordítani a határellenőrzése és az áruszállítás folyamatosságának fenntartására. Hozzátette: csak akkor engedélyezik a szomszédos országok állampolgárainak átkelését a magyarországi humanitárius folyosókon, ha az érintett államok beengedik állampolgáraikat az országba.

 Törölték a jégkorong-világbajnokságot

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) a koronavírus-járvány miatt törölte a május 8. és 24. között kiírt svájci elit-világbajnokságot.
    A szervezet szombaton közölte: május 21-23. között nem rendezik meg Zürichben az IIHF éves kongresszusát sem. Hozzátették: a kongresszus egyelőre bizonytalan helyszínű és időpontban megtartott pótlásán egyeztetnek arról, hogy melyik időpontban lehetne Svájcban vb-t rendezni, tekintve, hogy 2025-ig már korábban döntöttek a helyszínekről.
    A mostani törlést megelőzően, utoljára 1946-ban maradt el vb, akkor a második világháború miatt a válogatottak még nem álltak készen a tornára.
    A vb-ket 1920 óta rendeznek, sokáig a téli olimpia éveiben az ötkarikás játékok tornája számított világbajnokságnak. A második világháború miatt 1940 és 1946 között nem rendeztek vb-t. Később, 1980-ban, 1984-ben és 1988-ban az olimpia évében nem tartottak vb-t, és az olimpiai aranyérmes nem tarthatta magát világbajnoknak. Így aztán az utolsó, amikor vb-rendezést törölni kellett az 1946-os esztendő volt, azaz ilyen lépésre 74 éve kényszerült az IIHF.
    Világszerte az elmúlt hetekben, napokban a nemzeti bajnokságok sorra leálltak, edzeni sem lehetett, Európában sok helyen még a jégpályákat is leolvasztották, az erős ligák közül csak az orosz bázisú KHL rájátszása folyik – ott hivatalosan április 10-ig áll a játék -, de például az NHL küzdelmei szünetelnek.
    Az IIHF már a múlt pénteken törölte a divízió II-es és III-as világbajnokságokat minden korosztály számára, korábban pedig a női elit vb-t is, amelyen a magyar csapat fennállása során először szerepelt volna. A szövetség pedig kedden jelentette be, hogy nem rendezik meg a divízió I-es tornákat, így a magyar férfi válogatott nem lép pályára április 27. és május 3. közötti ljubljanai I/A tornán, amelyen sorrendben a dél-koreai, az osztrák, a francia, a házigazda szlovén, valamint a jobbára székely hokisokból álló román csapattal találkozott volna.

Országos tisztifőorvos: mindent meg kell tenni a járvány lassításáért!

 Az igazoltan fertőzöttek számának növekedésével párhuzamosan nő a mintavételek száma – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.
    Müller Cecília közölte: az elmúlt 24 órában további 18 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A csoportos megbetegedések száma növekszik, ezek rövid időn belül tömegessé válhatnak, ezért mindent meg kell tenni a járvány lassításáért – figyelmeztetett.

A NAV nem foglalt maszkokat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) cáfolta azt a sajtóban megjelent hírt, miszerint Csehországba tartó egészségügyi maszkokat tartalmazó szállítmányt foglalt le.
    A NAV szombaton közölte az MTI-vel, hogy nem foglalt le maszkokat.
    Hozzátették, a NAV a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben elsősorban az adózóknak nyújtott szolgáltatásaira fókuszál.
    A közúti ellenőrzésekkor – az adóelkerülő, visszaélésszerű magatartás kiszűrése mellett –  a szolgáltató jelleg dominál: a hivatal segíti a szállítókat, fuvarozókat is – írták.

A közúti fuvarozók a magyar emberek biztonságos ellátásáért dolgoznak

Köszönetet és tiszteletet érdemelnek a járművezetők, akik a közúti szállításban, különösen a nemzetközi forgalomban végzik a folyamatos áruellátáshoz nélkülözhetetlen feladataikat – fogalmazott Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a tárca szombati közleményében.
    A közleményben emlékeztettek, az Operatív Törzs korábban döntött arról, hogy az Olaszország területéről érkező, ezért hatósági házi karanténba utalt, de a fertőzés jeleit nem mutató járművezetők, az indokolt elővigyázatossági követelmények betartása, és a hatóságok értesítése mellett munkába állhassanak.
    „Arra kérjük a járványügyi hatóságokat, hogy a házi karantén alóli mentesítő nyilatkozat beérkezésének rögzítése után a lehető leghamarabb küldjenek válasz e-mailt vagy papír alapú érkeztetési visszaigazolást a gépjárművezetőnek, amellyel igazolni tudja nyilatkozata beküldését. Ezen felül a karantén alól mentesített gépkocsivezető adatait továbbítsák a rendőrségnek, hogy a legközelebbi határbeléptetéskor az adott személy már ne szerepeljen a hatósági karanténra kötelezettek listáján” – jelezte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének felvetései alapján.
     Arra is kitért, hogy sokkal nagyobb megbecsülés illeti meg a gépjárművezetőket a rendkívüli helyzetben mutatott hozzáállásukért.
    „Sajnos a gépkocsivezetők környezete egyre türelmetlenebbül, olykor kirekesztő módon lép fel velük és családtagjaikkal szemben. Pedig ezek az emberek elismerést érdemelnek, hiszen helyt állnak a járványhelyzet kellős közepén is, és azért dolgoznak, hogy a magyar üzletek és magyar vásárlók ellátása biztosított legyen” – fogalmazott Schanda Tamás.

Az üres szent István-bazilika Budapesten 2020. március 21-én. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a koronavírus-járvány miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomokat nem zárja be, de a nyilvános misézés 2020. március 22., nagyböjt 4. vasárnapjától a templomokban szünetel. Fotó: Balogh Zoltán

Újabb halottak egy bajor idősotthonban, Ausztria 22 millió eurót különít el kutatásra, bezártak a brit vendéglátóhelyek

A bajorországi Würzburg egyik idősotthonában, az ott kialakult fertőzési góc miatt szombatig kilencen haltak meg, valamennyien 80 év felüliek, de fiatalok is kerülnek a kórházak intenzív osztályára. Az osztrák kormány 22 millió eurót biztosít a koronavírus ellenszerének kutatásaira – jelentette be Leonore Gewessler innovációs és technológiai miniszter. A brit kormány rendelete alapján szombaton bezártak a vendéglátóhelyek Nagy-Britanniában.

Németországban szombat délelőtt megközelítette a 20 ezret az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint 19 848 esetet regisztráltak. Ez 3746 esettel több a péntek kora délutáni 16 102-nál. A vírus okozta betegségben (Covid-19) újabb 20 ember halt meg, az eddigi halálos áldozatok száma ezzel 68-ra emelkedett.
Az eddigi adatok szerint a betegség leginkább az időseket fenyegeti, ezért igyekeznek fokozottan védeni őket, ami nem mindig sikerül. A bajorországi Würzburg egyik idősotthonban fertőzési góc alakult ki, szombatig kilencen haltak meg, valamennyien 80 év felüliek. Öten kórházba kerültek, további tíz fertőzöttet az otthonban elkülönítettek. A 160 embert ellátó intézmény dolgozói közül 23 fertőződött meg, ők otthoni karanténban vannak.
Azonban fiatalok is kerülnek a kórházak intenzív osztályára. A fiatalság önmagában nem jelenti azt, hogy nem lehet súlyos lefolyású a Covid-19 - mondta a Schwabing nevű müncheni városrészben működő klinika (München Klinik Schwabing) fertőző betegségeket gyógyító osztályának főorvosa, Clemens Wendtner, kiemelve, hogy a legfiatalabb betegük a húszas évei elején jár.
Az utóbbi napokban főleg fiatalok nem tartották be az egymás közötti közvetlen, fizikai kapcsolatok lehető legnagyobb mértékű csökkentéséről szóló hatósági kéréseket, iránymutatásokat. Számos településen úgynevezett koronaparty-kat is tartottak, amelyeket a rendőrségnek kellett feloszlatnia. Az elvártnál alacsonyabb szintű fegyelmezettség miatt Bajorországban és Saar-vidéken szigorú kijárási korlátozásokat vezettek be. Számos további tartomány a közterületi gyülekezés szabályait szigorította: Baden-Württembergben legfeljebb három fő, Hessenben és Rajna-vidék-Pfalzban öt fő, Hamburgban maximum hat fő tartózkodhat egy csoportban közterületen.
Ausztriában a koronavírussal fertőzöttek száma szombat délelőtt elérte a 2664-et, azaz egy nap alatt 461 új megbetegedést diagnosztizáltak.
Az osztrák kormány 22 millió eurót (közel 8 milliárd forint) biztosít a koronavírus ellenszerének kutatásaira - jelentette be szombaton Leonore Gewessler innovációs és technológiai miniszter.
"Ha rendelkezni fogunk a koronavírus elleni gyógyszerekkel, akkor a betegség sok esetben enyhébb lefolyású lesz, kevesebb intenzív ágyra lesz szükség, és ezáltal a kórházak igénybevételét is csökkenteni lehet majd" - vélekedett Leonore Gewessler.
Közlése szerint a gyógyszerek és oltóanyagok kutatására szánt összeget a gazdasági, illetve a innovációs és technológiai minisztérium, az oktatási, valamint a tudományos és kutatási tárca költségvetéséből különítik el.
Heinz Fassmann oktatási miniszter hangsúlyozta, hogy sürgősen szükség van gyógymódra, terápiás módszerekre és oltóanyagokra; az iskolabezárások és a közösségi élet beszűkítése ugyanis csak átmeneti intézkedést jelentenek. Elsősorban olyan vállalkozások és tudományos kutatással foglalkozó intézmények pályázatát várják, amelyek a kutatásokat már elvégezték, és a közeljövőben meg tudják kezdeni a klinikai vizsgálatokat.
"Reményt kell adni az embereknek, és jelenleg a tudomány képes arra, hogy elhárítsa a valós veszélyt" - szögezte le Fassmann.
Margarethe Schramböck gazdasági miniszter elmondta, hogy eddig harminc cég érdeklődött, ők mostantól április 8-ig adhatják be pályázataikat.
Közben az osztrák-magyar határon a nickelsdorfi határátkelőnél szombat délelőtt ismét torlódás alakult ki; az A4-es autópályán egészen a Bruck/Leitha kijáratig 30 km-es sorban álltak a teherautók. A forgalmi dugót az okozta, hogy magyar oldalon reggel 6 óráig átmenetileg lezárták a határt. Pénteken 21 órától szombat reggel 5 óráig a román, bulgár, ukrán és moldvai állampolgárok számára Magyarország humanitárius folyosót biztosított, hogy áthaladhassanak az országon.
Az új koronavírus okozta járvány megfékezését célzó újabb brit intézkedés, a vendéglátóhelyek bezárása, hozzávetőleg 110 ezer pubot, éttermet és kávézót érint, jóllehet az éttermekben elvitelre, illetve házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni.
A zárlat érvényes a mozikra, a színházakra és a szabadidőközpontokra is, amelyeket szombattól szintén zárva kell tartani.
Boris Johnson miniszterelnök előző esti sajtóértekezletén elmondta: a rendeletet havonta készülnek felülvizsgálni.
Hozzátette: ez az intézkedés is szükséges ahhoz, hogy az embereket fizikailag távol tartsák egymástól.
A brit üzleti szektor érdekképviseleti szervezetei szombaton egyöntetű helyesléssel fogadták Rishi Sunak pénzügyminiszter bejelentését, amely szerint a kormány megtéríti a munkáltatóknak a járvány gazdasági hatásai miatt munka nélkül maradt alkalmazottaik bérének 80 százalékát, ha a cégek nem bocsátják el őket.
Carolyn Fairbairn, a Brit Iparszövetség (CBI) vezérigazgatója közleményében úgy fogalmaz, hogy milliók megélhetését biztosítja az intézkedés, amely az üzleti szektor és az állam eddig példátlan együttműködését jelenti.
Nagy-Britanniában eddig 3983 ember szervezetében mutatták ki az új koronavírust, a halálos áldozatok száma a legutóbbi adatok alapján 177-re emelkedett.
Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdakapus, az Egri Vízilabda Klub ügyvezető elnöke védőmaszkban fertőtleníti egy férfi kezét az egri Dobó téren kialakított fertőtlenítőponton 2020. március 21-én. A városban tizenhárom helyen fertőtlenítik önkéntesek a járókelők kezét. Fotó: Komka Péter

Spanyolországban 324-gyel nőtt a halálos áldozatok és közel ötezerrel a fertőzöttek száma

Spanyolországban egy nap alatt majdnem ötezerrel nőtt a kiszűrt koronavírus-fertőzöttek és 324-gyel a halálos áldozatok száma – közölte szombaton a spanyol egészségügyi minisztérium.
    A tájékoztatás szerint jelenleg 24 926 fertőzöttet tartanak számon az egy nappal korábbi 19 980-hoz képest, s a betegségben eddig 1326-an vesztették életüket az előző napi 1002-es összesített adathoz képest. A betegségből 2125-en már felépültek.
    A legtöbb fertőzött továbbra is a fővárost is magában foglaló 6,5 millió lakosú madridi autonóm közösségben van, ahol eddig csaknem kilencezer esetben igazolták a megbetegedést.
    A tartományban van már van olyan kórház, amely megtelt betegekkel. A spanyol közszolgálatai televízió (TVE) információja szerint a madridi agglomerációban található Severo Ochoa kórházból már át kellett irányítani máshova a pácienseket.
    Mivel a járvány még nem érte el a csúcsát, a helyi autonóm kormány arra készül, hogy egyre több egészségügyi intézményben alakulhat ki hasonló helyzet, ezért megkezdték egy tábori kórház felállítását a madridi kiállítási- és vásárcsarnok területén. A tervek szerint összesen 5500 ezer beteget tudnak majd ott elhelyezni és intenzív részleget is kialakítanak – derült ki a kabinet közleményéből.
    Spanyolországban egy hete rendelték el az iskolabezárásokkal és szigorú lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot bevezetését, amelynek célja, hogy lassuljon a fertőzés terjedése. A járványügyi szakemberek akkor azt mondták: a megszorítások első eredményei legkorábban körülbelül két hét múlva várhatók, ennyi ugyanis a vírus lappangási ideje.
    Mindehhez azonban az kell, hogy mindenki betartsa a korlátozásokat, vagyis csak akkor lépjen ki az utcára ha a munkahelyére megy. Családonként csak egy személy mehet bevásárolni, a gyógyszertárba vagy kutyát sétáltatni – emlékeztetnek folyamatosan a hatóságok.
    A spanyol belügyminisztérium adatai szerint múlt vasárnap óta 350 embert állítottak elő a rendőrök és a csendőrök, amiért megszegték az előírásokat és ellenkeztek a hatóságokkal. Összesen 31 ezer bírságot szabtak ki kisebb kihágások miatt szintén a járványügyi intézkedésekkel összefüggésben.
    Az országban egyre több helyen teszik elérhetővé az autós gyorstesztelést. Például Galiciában vagy Andalúzia több városában is a koronavírusra jellemző tünetekkel rendelkező páciensek gépkocsival hajthatnak a kijelölt szűrőpontra, ahol az egészségügyi személyzet mintát vesz tőlük anélkül, hogy ki kellene szállniuk az autóból és érintkezésbe kerülnének másokkal is.

Londoni elemzők: 850 milliárd dolláros globális növekedési veszteséget okozhat a járvány, Magyarország felülteljesítő lesz

Londoni makrogazdasági elemzők legújabb helyzetértékelései szerint a koronavírus-járvány gazdasági hatásaiból eredő idei globális növekedési veszteség elérheti a 850 milliárd dollárt, különös tekintettel arra, hogy több nagy gazdasági erőcentrumban egész éves visszaesés várható. Egyes londoni elemzői várakozások szerint ugyanakkor a magyar gazdaság éves recesszió nélkül átvészelheti a járványos időszakot.
    A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő Londonban bemutatott friss negyedéves globális előrejelzésében közölte: új alapeseti várakozása az, hogy a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) 2020 egészében mindössze 1,3 százalékkal növekszik.
    A Fitch eddigi prognózisában 2,5 százalékos idei globális GDP-bővülés szerepelt.
    A hitelminősítő azzal számol, hogy a kínai gazdaság teljesítménye 5 százalékkal zuhan az idei első negyedévben a tavalyi utolsó három hónaphoz mérve, és 2020 egészében is csak 3,7 százalékkal emelkedik.
    A cég hangsúlyozza, hogy az általa várt első negyedéves visszaesés példátlan lenne a kínai gazdaságtörténetben.
    A Fitch Ratings londoni elemzői 2021-re azonban 7,2 százalékos növekedést várnak a kínai gazdaságban.
    A ház felülvizsgált várakozása szerint az euróövezet hazai összterméke az idén 0,4 százalékkal csökken az eddigi előrejelzésben szereplő 1,1 százalékos növekedés helyett.
    A Fitch tanulmánya szerint az euróövezeti gazdaságot egyszerre érte kínálati oldali sokk a kínai beszállítói hálózatban keletkezett fennakadások miatt, valamint súlyos hazai keresleti sokk a járvány terjedésének megfékezését célzó korlátozások miatt.
    A hitelminősítő az euróövezeten belül Németországban 0,3 százalékos, Olaszországban 2 százalékos, Spanyolországban 0,8 százalékos GDP-visszaesést vár 2020 egészére.
    A cég várakozása szerint a japán hazai össztermék 1,4 százalékkal csökken az idén, az amerikai gazdaság pedig alig 1 százalékkal növekszik.
    A Fitch közölte: számításai szerint mindez azt jelenti, hogy a globális GDP-érték az idén 850 milliárd dollárral lesz alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a korábbi prognózis alapján a világgazdaság 2020-ban elért volna.
    A Fitch Ratings londoni elemzőinek számításai szerint ebben a környezetben a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta idei egész éves átlagára alig valamivel 40 dollár felett lesz a cég által eddig várt 62,50 dolláros hordónként átlagárfolyam helyett.
    A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőrészlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdászai az orosz gazdaságra végeztek el szimulációs stresszteszteket különböző olajár-forgatókönyvek esetére.
    A ház szombaton ismertetett tanulmányában szintén 40 dolláros idei átlagos Brent-árfolyamot valószínűsített új alapeseti előrejelzésként.
    A Morgan Stanley elemzői közölték: ebben az esetben 0,8 százalékos GDP-növekedést várnak 2020 egészére az orosz gazdaságban, 1 százalékos GDP-arányos folyómérleg-többlettel és „kezelhető”, 0,6 százalékos államháztartási hiánnyal.
    A cég modellszámításai szerint azonban 30 dolláros idei átlagos olajár esetén az orosz hazai össztermék 0,1 százalékkal csökkenne, az államháztartási hiány 1,5 százalék lenne és a folyómérleg éves egyenlege mindössze 0,1 százalékos többletet mutatna.
    A legkedvezőtlenebb forgatókönyvben szereplő 20 dolláros Brent-árfolyamátlag esetén a Morgan Stanley londoni elemzői szerint 1,4 százalékos visszaesés lenne az idén az orosz gazdaságban, a hazai össztermék 2,7 százalékát elérő államháztartási hiánnyal, és a folyómérleg-egyenleg is 1,2 százalékos mínuszban lenne.
    A legborúlátóbb elemzőházak között van a Bank of America pénzügyi szolgáltató csoport kutatási részlege (BofA Global Research), amelynek Londonban ismertetett friss előrejelzése gyakorlatilag zéró növekedést valószínűsít a világgazdaságban 2020 egészére.
    A ház alapeseti forgatókönyve az amerikai gazdaságban 0,8 százalékos, az euróövezetben 1,7 százalékos, a fejlett piaci térség egészében átlagosan 1,3 százalékos GDP-visszaeséssel, Kínában alig 1,5 százalékos egész éves növekedéssel számol az idén.
    A BofA Global Research elemzői szerint a kínai hazai össztermék az idei első negyedévben – a negyedéves ütemet éves szintre kivetítő számítási módszerrel – 34 százalékkal zuhan a drasztikus korlátozó intézkedések miatt.
    Ebben a környezetben a cég a világgazdaság egészében mindössze 0,3 százalékos növekedést vár 2020-ra.
    A közép- és kelet-európai EU-térségre kidolgozott új prognózisában a ház azt valószínűsíti, hogy a régióban a magyar gazdaság felülteljesítő lesz: a BofA Global Research elemzői Magyarországon 0,8 százalékos GDP-növekedést várnak 2020 egészére.
    Lengyelországban a cég 0,5 százalékos növekedést, Csehországban ugyanakkor 0,5 százalékos, Romániában 0,3 százalékos visszaesést valószínűsít az idei évre.
    A ház szerint annak figyelembevételével, hogy a nemzetgazdasági szintű bruttó hozzáadottérték-tartalmat előállító szektorok mennyire sebezhetők a járványhatásoktól, a magyar gazdaságszerkezet ellenállóbbnak tűnik a térség többi gazdaságánál.
    Ennek egyik magyarázata a magyar gyógyszeripar jelentősebb súlya a bruttó hozzáadottérték-tartalom előállításában, e szektor termékei iránt ugyanis nyilvánvalóan növekszik a kereslet. A cseh gazdaságnak ugyanakkor a hozzáadottérték-tartalom mércéjén sokkal nagyobb a kitettsége a feldolgozóiparral szemben, amely megszenvedi a beszállítói hálózatok fennakadásait – hangsúlyozzák a BofA Global Research elemzői.

Iránban sokan utaznak a perzsa új év alkalmából a figyelmeztetés ellenére

Az új koronavírus által leginkább sújtott országok közé tartozó Iránban a hatóságok figyelmeztetése ellenére sokan utaznak országon belül a most elkezdődött perzsa új évi ünnepek alkalmából – jelentette az AFP hírügynökség szombaton. Hivatalosan bejelentették, hogy az utóbbi egy napban 123 újabb halálos áldozata volt a járványnak az országban, amivel 1556-ra nőtt a számuk február 19-e óta.
    Kianus Dzsahánpur egészségügyi miniszter szombati televíziós sajtóértekezletén közölte: az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma az utóbbi egy napban 966-tal 20 610-re nőtt, a meggyógyultaké pedig 7635-re.
    Ezek a számok azt jelentik, hogy a halálos áldozatoknak a fertőzöttek számához viszonyított aránya 7,5 százalék, a meggyógyulási arány pedig 37 százalék.
    A hatóságok a járvány terjedésének akadályozása érdekében hetek óta kérik az embereket, hogy ne utazzanak, különösen ne a perzsa új év alkalmából, amely pénteken kezdődött el, és ünnepe április 3-áig tart.
    A miniszter elítélte, hogy „a lakosság egy kisebb része nem törődik a felhívással”, és figyelmeztetett, hogy az idegenforgalom szempontjából gyakran látogatott tartományoknak már nem szabad fogadniuk vendégeket.
    Az AFP szerint több vendéglátó- és szállásadó hely már önként bezárt ezekben a tartományokban az elmúlt hetekben.
    Az iráni vöröskereszt arra panaszkodott pénteken, hogy a perzsa újév alkalmából hárommillió ember kelt útra csak abban a 13 tartományban, amelyben legsúlyosabb a járvány.

Őrlőhengersor az Egri Malom Zrt. üzemében 2020. március 21-én. A malom a koronavírus-járvány miatt megnövekedett forgalom miatt hétvégén is termel. Fotó: Komka Péter

Révész Máriusz: elindul a 1357-es adományvonal és a https://segitunkegymasnak.hu/

Elindul a 1357-es adományvonal és a https://segitunkegymasnak.hu/ weboldal, előbbin pénzt, utóbbin többek között önkéntes munkát, eszközt lehet felajánlani – jelentette be Révész Máriusz, az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport vezetője szombati, budapesti sajtótájékoztatóján.
    Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, az akciócsoport vezetője elmondta: a koronavírus-járvány terjedésével egyre több önkéntes felajánlás született, a civil társadalom „jól reagált” a koronavírus okozta kihívásra. Az akciócsoport feladata, hogy segítse ezeknek az önkéntes kezdeményezéseknek és adományozásoknak a koordinációját, felkarolja az országszerte elindított civil mozgalmakat, erre hozták létre a https://segitunkegymasnak.hu/ oldalt.
    Elmondta azt is, hogy elindul a 1357-es adományvonal és a 11711711-22222222 számlaszám, ahol a karitatív szervezetek munkáját lehet segíteni pénzfelajánlással. Hangsúlyozta: ezek a támogatások nem az egészségügyi ellátást fogják szolgálni, mert arra a kormány biztosítja a szükséges forrásokat.
    Szólt arról is, hogy tájékoztató kampányt szeretnének indítani a segítségnyújtás lehetőségeiről, amelyben ismert magyarok hívnák fel a figyelmet a társadalmi összefogás, szolidaritás, segítségnyújtás fontosságára. Megjegyezte: bíznak abban, hogy összefogással sok embernek tudnak segíteni, ebben pedig számítanak a sajtótájékoztatón megjelent szervezetekre, így a Katolikus Karitászra, a Magyar Református Szeretetszolgálatra, a Magyar Vöröskeresztre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatra, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetre, valamint a Baptista Szeretetszolgálatra.
    Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt megváltozik a karitatív munka, szigorodtak a segítségnyújtás, adománygyűjtés szabályai, így például lehetőség szerint minél kevesebb személyes találkozással kell végezniük a munkájukat a karitatív szervezeteknek.
    Együtt kell működniük a karitatív szervezeteknek az önkormányzatokkal és lehetőség szerint csak helyben segítsenek, „utazgatás” nélkül. Kiemelte: továbbra is az emberi élet és annak védelme a legfontosabb.
    Az államtitkár megköszönte a karitatív szervezeteknek, hogy folytatják a bentlakásos intézményekben az ellátást, segítséget nyújtanak az alapellátásban és az idősek gondozásában.
    Kiemelte: a továbbiakban nem tudnak tárgyadományokat fogadni magánszemélyektől a raktárakban és bezárul a karitatív szervezetek önálló adománygyűjtő vonala is. Ugyanakkor mivel sokan szeretnének segíteni, megnyílik a nemzeti összefogás vonala, a 1375, ahol egy telefonhívás vagy sms 500 forint támogatást jelent. Elindul az összefogás számlaszáma is, a 11711711-22222222, ahová szintén várják a felajánlásokat.

Szerdán elkezdi az edzéseket a Napoli

Miközben Olaszországban továbbra is tombol a koronavírus-járvány, a Napoli labdarúgócsapatánál a jövő héten elkezdik az edzéseket.
    A klub a honlapján szűkszavú közleményben bejelentette, hogy szerda délelőtt a sportközpontban folytatják az edzéseket.
    Damiano Tommasi, az olasz labdarúgók érdekvédelmi szervezetének vezetője szerint veszélyes lenne, ha a Napoli játékosai újra edzésbe állnának.
    Olaszország a járvány egyik európai gócpontja és leginkább fertőzött része. Gyakorlatilag az egész ország karanténban van, s – egyelőre április 3-ig – szigorú korlátozásokat léptettek életbe, pénteken pedig több tartományban a fegyveres erőkre bízták a korábban elrendelt „kijárási tilalom” ellenőrzését. Az országban töröltek minden sporteseményt, így szünetel az olasz labdarúgó-bajnokság is.

DK: hozzák nyilvánosságra az ország részletes vírustérképét!

A Demokratikus Koalíció arra szólította fel a kormányt, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként azonnal hozza nyilvánosságra az ország részletes vírustérképét.
    A DK szóvivője szombati, online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Magyarország kivételével minden európai országban, de még Oroszországban is van nyilvános vírustérkép.
    Barkóczi Balázs hangsúlyozta, hogy a területi, nemi és életkori adatokra lebontott vírustérképek semmilyen személyiségi jogot nem sértenek, mert azok alapján senkit nem lehet beazonosítani. Hozzátette, pártjuk több járványügyi szakemberrel és orvossal is egyeztetett, akik azt állítják, hogy egy ilyen térkép nagyban megkönnyíti a járvány elleni védekezést.     Paradox módon maga a kormány segíti a rémhírek terjedését azzal, hogy alapvető információkat tart vissza – fogalmazott a szóvivő.

Az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport alakulóülése a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos központjában 2020. március 21-én. Szemben, balról: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke, Révész Máriusz az akciócsoport vezetője, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója, háttal, balról: Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) ügyvezető alelnöke, Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány alelnöke, Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) ügyvezető igazgatója és Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója.Elindul a 1357-es adományvonal és a https://segitunkegymasnak.hu/ weboldal, előbbin pénzt, utóbbin többek között önkéntes munkát, eszközt lehet felajánlani. Fotó: Mónus Márton

Jobbik: vezessen be kötelező házi karantént a kormány!

A koronavírus fertőzés megfékezése érdekében az általános és kötelező otthoni karantén bevezetését követeli a kormánytól a Jobbik – jelentette be a párt elnökhelyettese szombati online sajtótájékoztatóján.
    Gyöngyösi Márton, aki a párt európai parlamenti képviselője is egyben, a „brüsszeli albérletéből”, az otthoni karanténból üzenve hangsúlyozta: azt követelik a kormánytól, hogy ne játsszon hazárdjátékot a magyar emberek életével és a hatalomépítés helyett az emberek védelméért dolgozzon.
    A politikus úgy fogalmazott, hogy az Orbán-kormány ismét a magyar emberek cserbenhagyása mellett döntött.
    Nyilvánvaló, hogy a járványhelyzetben csak politikai eszközt lát a tavaly ősszel megrendült hatalma megerősítésére és kiterjesztésére – tette hozzá.
    Szerinte ezt mutatja, hogy már válaszra sem méltatják a sajtót és a kormányzati szereplők csak kioktatni és mismásolni tudnak.
    Továbbá a Fidesz az alkalmon kapva azonnal a rendeleti kormányzás határozatlan idejű bevezetését erőlteti és magánvállalatokat száll meg katonai erővel – sorolta.
    Szerinte, mindez azt jelenti, hogy Orbán Viktor és cimborái nem a magyar emberek egészségéért, hanem saját összelopott birodalmukért aggódnak – fogalmazott.
    Közlése szerint Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy nem nálunk sújtott le először a járvány, így számos példát követhet. Ezek pedig azt mutatják – folytatta-, hogy aki időt nyer, az életet nyer, vagyis a házi karantén bevezetése a hatékony eszköz a fertőzés terjedése ellen. Ezt pedig egyre több állam ismeri fel.
    Aki bölcs intézkedéseket hoz, az sok-sok embert ment meg a haláltól, vagy a többhetes szenvedéstől. Ezért követelik a házi karantén bevezetését – mondta Gyöngyösi Márton.

Újabb sporteseményeket halasztanak el

A koronavírus-járvány miatt a sakkozók, a gördeszkázók, a tollaslabdázók és a jégkorongozók tavaszi időpontra tervezett eseményeit halasztották el, míg újabb szakember szólalt fel annak érdekében, hogy idén ne rendezzék a tokiói olimpiát.
    Az év végére halasztották a sakkozók nyílt Európa-bajnokságát. A tornának május 17. és 30. között a szlovéniai Podcetrtek adott volna otthont. „Az Eb-t változatlan helyszínnel december 8-tól 21-ig rendezzük meg” – tudatta honlapján a kontinentális szövetség (ECU).
    Elmarad a tollaslabdázók május 16. és 24. közöttre tervezett női és férfi csapat-világbajnoksága, amelyet a dániai Aarhusban bonyolítottak volna le. A nemzetközi sportági szövetség bejelentése szerint a vébét augusztusra halasztották.
    Gördeszkában törölték a május 7-10. közötti időpontra tervezett olimpiai kvalifikációs versenyt, amelynek Long Beach adott volna otthont. A sportág idén mutatkozik be az olimpián.
    A négy top európai jégkorongos nemzetet, Csehországot, Finnországot, Oroszországot és Svédországot felvonultató Euro Hockey Tour-sorozat utolsó állomását, az április végi-május eleji brnói viadalt augusztusra halasztották. A torna a május 8-24-re kiírt világbajnokság előtti utolsó jelentős esemény lett volna. A nemzetközi szövetség még nem döntött a svájci vb megtartásáról.
    Glen Mills, a nyolcszoros olimpiai és 11-szeres világbajnok jamaicai futó, Usain Bolt korábbi edzője a világjárvány miatt már most a jövő évre halasztaná az idén nyárra kiírt tokiói olimpiát.
    „Tudom, hogy ez egy példa nélküli eset volna, de most példa nélküli időket írunk” – mondta a tréner. „Nem hiszem, hogy júliusban és augusztus megtartható az olimpia, mivel a világ egyes részein csak most kezdett el gyors ütemben terjedni a járvány. Nem látom, hogy a játékok most egy helyre össze tudná hozni az embereket a világ minden tájáról.”
    A 100 és 200 méteren világcsúcstartó Bolt 2017-es visszavonulását követően a Racers Track Clubnál edzőjeként dolgozó Mills jelezte: hazájukban a héten zártak be a sportlétesítmények, így edzeni sem lehet szervezett keretek között.
    Ugyan a világjárvány veszélybe sodorta az ötkarikás játékok megrendezését, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach szerint tartózkodni kell a vehemens spekulációktól ezzel kapcsolatban, mivel még közel négy hónap van a játékokig.
    Az elmúlt napokban egyre több sportoló és sportvezető bírálta a NOB-ot amiatt, hogy a járvány terjedése ellenére változatlan meggyőződéssel kitart az olimpia megrendezése mellett. Sokak szerint nem egyenlőek a feltételek, mert vannak olyan országok, ahol lehet edzeni, máshol pedig karanténban vannak a versenyzők, és a sportlétesítmények is zárva tartanak.
    A tokiói nyári olimpiát a tervek szerint július 24. és augusztus 9. között rendezik meg.

Ungár: minden szociális dolgozó kapjon védőfelszerelést

Minden szociális dolgozó kapjon védőfelszerelést – kérte a kormánytól Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője szombati online sajtótájékoztatóján.
    Ungár Péter köszönetet mondott mindazoknak, akik napok óta, egész nap fáradhatatlanul küzdenek azért, hogy az ország átvészelje a járványhelyzetet. Hozzátette: bár a kormánynak vannak előremutató javaslatai a járvány átvészelésére, beszélni kell a szociális dolgozók helyzetéről.
    Az ellenzéki politikus azt kérte a kormánytól, hogy minden szociális dolgozó számára legyen elérhető a védőfelszerelés, mert bár történtek előrelépések ennek érdekében, még a közelmúltban is kapott olyan jelzéseket, hogy azok nem mindenhol elérhetők.
    Kiemelte: azonnali, harminc százalékos béremelésre lenne igény a szociális szektorban. Mivel a szociális dolgozók a járvány által kitett helyeken állnak helyt, szükség lenne számukra veszélyességi pótlékra, illetve arra, hogy a túlóráikat kifizesse a kormány – tette hozzá.
    Ungár Péter arra is kérte a kormányt, közösen alakítsanak ki megoldást arra, hogy el tudják helyezni a járvány kezelésében aktívan résztvevő emberek gyermekeit a munkavégzés idején.
    A bezárt nappali intézményekben foglalkoztatott szociális dolgozók helyzetéről megjegyezte: lehet, hogy szükség lenne arra, hogy őket bevessük más területeken, mert szakképzéssel és tapasztalattal rendelkeznek.

További gazdaságpolitikai döntések meghozatalát javasolja az MSZP

Az új koronavírus-járvány miatt „a biztonságot, kiszámíthatóságot, nyugalmat és bizalmat” növelő további gazdaságpolitikai döntések meghozatalát javasolja az MSZP a kormánynak.
    Szakács László, az ellenzéki párt elnökhelyettese szombati online sajtótájékoztatóján arra tett javaslatot, hogy a különleges jogrend időszakában – azaz az év végéig – a kormány függessze fel a végrehajtásokat és a fizetési kötelezettséget a követeléskezelőnek.     Azonnal meg kell védeni a forintot, mert annak gyengülése drágulást okoz – folytatta az MSZP-s országgyűlési képviselő azt is jelezve, hogy a forint 10 százalékos leértékelődése egy százalékos inflációt jelent.     Arra is javaslatot tett, hogy a munkanélküli ellátást háromról kilenc hónapra emeljék fel, és annak havi összegét legkevesebb 100 ezer forintban állapítsák meg.     Szakács László kijelentette: bérgarancia-alapot kell létrehozni, azért, hogy meg tudják őrizni munkájukat, lakhatási és anyagi biztonságukat azok, akiket most elbocsájtanának.     A magyar kis- és középvállalkozások számára – talpon maradásuk érdekében – gazdaságélénkítő programot kell bevezetni – közölte az MSZP elnökhelyettese, aki egyúttal kérte a kormányt, hogy vonja be a szakszervezeteket a munkavállalók érdekében tervezett döntés-előkészítő folyamatba.     Szakács László ezen a ponton megjegyezte, hogy a kormány alapvetően nyitott javaslataikra, azonban a kabinet „még nem tartja szükségesnek” ezek bevezetését. Az ellenzéki politikus ezért azt kérte a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra ezek bevezetésének ütemezését.     Úgy fogalmazott: minden egyes késlekedéssel töltött nap a bizalmat, a biztonságérzetet és a kiszámíthatóságot csökkenti. „Ha a gazdaság rosszul teljesít, vagy bizonyos szektorokban leáll, csak azokkal lehet majd újrakezdeni, akik talpon maradtak” – hangoztatta szavai összegzéseként Szakács László.

OS – A Demokratikus Koalíció közleménye

Miért nem kezdenek el végre széles körben tesztelni Magyarországon?
    Több olyan sajtóhír is napvilágra került, amelyben aggódó emberek számolnak be arról, hogy nem hajlandóak rajtuk elvégezni a koronavírus-tesztet. Így jártak például annak a 13 éves gyereknek az osztálytársai is, akiről a napokban derült ki, hogy fertőzött, vagy éppen a soroksári, 72 éves beteg felesége, aki az életkora miatt erősen veszélyeztetett is. Ezzel szemben Pintér Sándor belügyminiszteren és kormányzati dolgozókon azonnal elvégezték a tesztet, miután kiderült, hogy egy koronavírusos marokkói miniszterrel találkoztak.
    A Demokratikus Koalíció szerint súlyosan aggasztó, hogy az Európában egyre fokozódó járványhelyzetben a kormány ilyen félvállról veszi a tesztek elvégzésének szükségességét. Ha van elég teszt, ahogy azt minden nap állítják, miért nem végzik el szélesebb körben? Kinek tartogatják ezeket? Miért megy szembe a magyar kormány a WHO ajánlásával, miszerint minél több tesztet kell elvégezni? Ha Pintér Sándoron egy kézfogás után el lehetett végezni a tesztet, akkor a gyerekeken és fertőzött férfi idős feleségén miért nem? Az emberek élete nem játék, ezért elvárjuk, hogy ezekre a kérdésekre végre találjon értelmes megoldást a kormány, teszteljék a kontaktszemélyeket és gyanús megbetegedéseket minden esetben!

Dr. Komáromi Zoltán
a DK egészségügyi szakpolitikusa, háziorvos


    Kiadó: Demokratikus Koalíció

Mi Hazánk: az Európai Bizottság és a WHO felelős a járványért

Az Európai Bizottságot és az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), valamint ezek vezetőit teszi felelőssé a koronavírus-járványért  a Mi Hazánk Mozgalom elnöke a YouTube-ra feltöltött szombati videonyilatkozatában.
    Toroczkai László úgy fogalmazott, hogy Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke személy szerint is felelősek azért, hogy gondatlanságból vagy szándékosan mélybe sodorták Európát, bedöntötték a gazdaságát és európaiak ezrei halnak meg a világjárvány miatt. Ha pedig a veszélyhelyzet elmúlt, elő kell venni, el kell számoltatni a felelősöket – tette hozzá a politikus.
    Emlékeztetett arra, hogy miközben a Kínával szomszédos Mongólia és Oroszország már januárban lezárta a közös határt és ennek eredményeként enyhén fertőzöttek, az Európai Unió külső határainak lezárását csak március 17-én jelentette be az EB.
    Vagyis az Európai Unió vezetői csakúgy, mint 2015-ben, most is nyitva hagyták az EU határait és tétlenül nézték, hogy a kezelhetetlenné váló helyzet nyomán európaiak ezrei halnak meg – fogalmazott.
    Ebben a helyzetben lehetetlen nem észrevenni, hogy az EU jelenlegi vezetőinek fontosabbak a bevándorlók, mint az európaiak – vélekedett.
    Ugyanakkor úgy tűnik, mintha a WHO kimondottan azon dolgozott volna, hogy a járvány kitörjön Kínából, mert még február 29-n is azt közölte, hogy ellenzi mindenféle utazási és kereskedelmi korlátozás bevezetését Kínával szemben. Eközben olyan ajánlásokat fogalmazott meg a világszervezet, hogy mindenki mosson kezet és ha tüsszent, használjon zsebkendőt – tette hozzá Toroczkai László.

/

Horvátország, Szlovénia szigorít a korlátozásokon, Csehország az ellenőrzéseket fokozza

Az új koronavírus okozta járvány megfékezése érdekében Horvátország és Szlovénia is szigorít a kijárási tilalom szabályain – közölte a helyi sajtó szombaton. A cseh belügyminiszter péntek esti közlése szerint mostantól szigorúbban lépnek fel a járványügyi rendeleteket be nem tartók ellen. A Szabad Európa Rádió román nyelvű honlapja szerint több száz ezerre tehető azoknak a Nyugat-Európából hazatért románoknak a száma, akik a laza intézkedések miatt „megúszták” a házi elkülönítésbe vagy karanténba helyezést.
    A horvát válságstáb szerint az országban időben rendeltek el karantént, és arra kérték az embereket, hogy ne veszélyeztessék ezt a szabályok megszegésével. Bár Horvátországban csütörtöktől részleges boltzár lépett életbe, bezártak az éttermek és a kávézók, valamint betiltották az 5 főnél nagyobb összejöveteleket, sajtóbeszámolók szerint a parkok és a játszóterek tele vannak emberekkel, és sokan nem tartják be a házi karantén szabályai sem.
    Davor Bozinovic horvát belügyminiszter bejelentette: szombattól az esküvőket és temetéseket is csak szűk családi körben lehet megtartani, továbbá megtiltják a csoportos gyülekezést a nyilvános helyeken, parkokban, tereken, a tengerpart esetében pedig a fürdőhelyeken is. Jelezte, hogy amennyiben tovább lazul a társadalmi fegyelem, korlátozni fogják a tömegközlekedést az egész ország területén.
    Horvátországban eddig több mint 13 ezer emberrel szemben rendeltek el otthoni karantént. Szombat reggeli közlés szerint az országban jelenleg 157 fertőzöttről tudnak.
    Eközben Szlovéniában teljesen betiltották a társasági érintkezést. Ljubljana már korábban korlátozott minden szükségtelen tevékenységet, beszüntette a tömegközlekedést és lezárta a repülőtereket. Péntektől ezek a szabályok tovább szigorodtak: csak egyedül lehet sportolni, kutyát sétáltatni és a szabadban tartózkodni, csoportosan ezt csak az egy háztartásban élők tehetik meg erdőkben vagy parkokban, a városokban nem. Tilos a játszóterek és szabadtéri edzőpályák használata is.
    Szlovéniában pénteken délután 14 óráig 341 volt a fertőzöttek száma, ugyanakkor több mint 10 ezer koronavírustesztnek negatív lett az eredménye.
    A cseh hatóságok mostantól szigorúbban fogják ellenőrizni a koronavírus-járvány terjedése elleni intézkedések betartását, elsősorban az arcmaszkok kötelező használatát a köztereken, valamint a házi karantén betartását – közölte Jan Hamácek belügyminiszter pénteken este a közszolgálati hírtelevízióban (CT24).
    A száj és az orr eltakarása a köztereken szerda óta kötelező Csehországban, s bár a nagy többség betartja, továbbra is vannak, akik ezt nem teszik. A televízió szerint pénteken a hatóságok még csak három esetben szabtak ki, egyenként 10 ezer koronás (135 ezer forint) pénzbírságot a rendelkezések be nem tartása miatt.
    Roman Prymula egészségügyi miniszterhelyettes, az országos válságstáb elnöke a testület ülése után pénteken azt mondta: sokan nem tartják be a házi karantént, amely a fertőzésgyanús, illetve a velük kapcsolatba került személyek számára kötelező, s ha a járvány terjedése két héten belül nem mérséklődik, akkor akár kijárási tilalomra is számítani lehet. Házi karanténban jelenleg több ezer ember van.
    Az interneten ezt követően gyorsan terjedni kezdett az a híresztelés, hogy már hétfőftől bevezetik a kijárási tilalmat. Andrej Babis kormányfő a Twitteren ezt határozottan cáfolta, kijelentve, hogy „semmi ilyesmi nincs most napirenden”. Egyúttal arra kérte a lakosságot, hogy ne dőljenek be a terjedő a rémhíreknek.
    Csehországban szombaton reggel 904 koronavírus-fertőzéses esetet tartottak nyilván. Haláleset egyelőre nincs. Több mint ötven személyt kórházban kezelnek, közülük ötnek az állapota súlyosnak minősíthető. Eddig négyen gyógyultak fel a betegségből. Laboratóriumi teszteket szombatig 13 700 személyen végeztek el – olvasható az egészségügyi tárca honlapján.
    A Szabad Európa Rádió román nyelvű honlapján arról közölt cikket, hogy legalább 200 ezerre, de nem kizárt, hogy akár 950 ezerre tehető azon március elején Nyugatról – főleg Olaszországból és Spanyolországból – hazatért románok száma, akik „megúszták” a házi elkülönítést és karantént, mivel akkor lépték át a román országhatárt, amikor még csak az észak-olaszországi Lombardia tartomány számított járvány sújtotta „vörös zónának”. A forrás szerint a külföldről hazatért románok legfeljebb 3,3 százalékán végeztek koronavírus-tesztet.
    Romániában a közösségi oldalakon terjesztették a belügyminisztérium egy rendelettervezetét, amely részleges kijárási tilalom bevezetéséről szól. A hatóságok ugyanakkor cáfolták, hogy a közeljövőben újabb szigorításokra készülnének, a „vázlatnak” minősített irat kiszivárogtatása miatt pedig ügyészségi vizsgálat indult.
    Péntekig Romániában 308 koronavírus-fertőzést regisztráltak. A kór Romániában eddig nem követelt halálos áldozatot, de Olaszországban már három Covid-19-ben szenvedő román állampolgár vesztette életét.
    Lengyelországban – ahol péntek este hirdettek járványhelyzetet – szombat reggelig 439 Covid-19-fertőzést regisztráltak, azaz egy nap alatt 72-vel nőtt az ismert betegek száma. Eddig öt idős ember halt bele a betegségbe.
    A lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski egy szombat reggeli rádióinterjúban kijelentette, hogy az az országban jelenleg nem indokolt a szükségállapot bevezetése, amely alkotmányos alapot adna a május 10-re kitűzött elnökválasztás elhalasztására – mondta. Nem zárta ki ugyanakkor, hogy a helyzet ebben a tekintetben még megváltozhat.
    Ukrajnában péntek estig 41-re nőtt a megerősített koronavírus-fertőzöttek száma, közülük mostanáig hárman haltak bele a betegségbe.

OS – Budapest Főváros Kormányhivatala közleménye

Folyamatosak a fővárosban a koronavírussal kapcsolatos fogyasztóvédelmi ellenőrzések
    Budapest Főváros Kormányhivatala kiemelt figyelmet fordít a vásárlók biztonságára, megkárosításuk megakadályozására. A Fogyasztóvédelmi Főosztály munkatársai rendszeresen ellenőrzik az üzleteket, gyógyszertárakat és a webáruházakat, ahol próbavásárlásokat is végeznek. Amennyiben jogsértő magatartással találkoznak, eljárást indítanak a vállalkozásokkal szemben.
    A gyógyszertárak ellenőrzése során kiderült, hogy a nagykereskedők sokszor két-háromszoros áron értékesítik a szájmaszkokat, ezért a patikák is kénytelenek áremelésre. A fogyasztóvédők adatokat gyűjtenek azokról a nagykereskedelmi társaságokról, akik jelentősen túlárazzák termékeiket, és így próbálják eladni a patikáknak a maszkokat, illetve a kézfertőtlenítőket. Ezeket az adatokat továbbítják az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kereskedelempolitikáért és Fogyasztóvédelemért Felelős Államtitkársága részére a szükséges intézkedések érdekében.
    A Fogyasztóvédelmi Főosztály a kézfertőtlenítőkből és tisztítószerekből mintákat is vesz, a termékek összetételének vizsgálata érdekében, hogy azok valóban elérik-e a kívánt hatást.

    Kiadó: Budapest Főváros Kormányhivatala

A filmintézet ingyenesen nézhető filmekkel járul hozzá a digitális oktatáshoz

A Nemzeti Filmintézet (NFI) összesen 90 irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilm ingyenes online hozzáférésének biztosításával járul hozzá a koronavírus-járvány miatt bevezetett digitális oktatáshoz és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához – közölte a szervezet szombaton.
    Az NFI Filmarchívum szakemberei által összeállított, 90 mozgóképet tartalmazó válogatásban irodalmi alkotások filmváltozatai, fontos történelmi, ifjúsági és animációs filmek szerepelnek, melyek felhasználhatók a magyar irodalom, történelem és médiaismeret online oktatásához, továbbá hozzájárulhatnak a tartalmas kikapcsolódáshoz is.
    Az irodalmi klasszikusok válogatásban a legkiemelkedőbb írók alkotásainak filmes feldolgozásai válnak elérhetővé, különös tekintettel a kötelező olvasmányokra. Ingyenesen hozzáférhető így A kőszívű ember fiai, A Pál utcai fiúk, az Egri csillagok, az Édes Anna, a Légy jó mindhalálig, a Szent Péter esernyője című film.
     A történelmi válogatásban játékfilmek szerepelnek, köztük A tizedes meg a többiek, a Budapesti tavasz, a Feldobott kő, a Hideg napok, a Szamárköhögés és a Valahol Európában is, amelyek történelmi forrásként is fontosak, mert pontos látleletet mutatnak arról, hogy az adott korszak alkotói hogyan gondolkodtak a magyarság létét meghatározó eseményekről, helyzetekről – tartalmazza a közlemény.
     A válogatásba bekerült dokumentumfilmek – köztük a Pócspetri, a Pergőtűz, A Dunánál és az Én is jártam Isonzónál – a magyar történelem fehér foltjait, traumáit feltérképező művek, a túlélők vallomásaival.
    Mint írják, a népszerű ifjúsági filmek, mint a Keménykalap és krumpliorr, az Égigérő fű vagy a magyar népmeséken alapuló rajzfilmek, továbbá olyan nagy kedvencek, mint a Vuk vagy a Szaffi, a legkisebbeknek szólnak.
     Az NFI Filmarchívum elérhetővé teszi továbbá oktatási célú portálját, az Alapfilmek honlapot (www.alapfilmek.hu), amely az általános iskoláktól a gimnáziumig kínál segédanyagokat a magyar filmek feldolgozásához. A folyamatosan bővülő Alapfilmek jelenleg 312 feldolgozott magyar filmről kínál információkat és filmrészleteket is, amelyek szintén segíthetik a digitális oktatást.
    Az NFI az Alapfilmek projekttel szeretné erősíteni a magyar filmek, a nemzeti filmkincs szerepét a közismereti tantárgyak oktatásában.
    Az online filmklasszikusok az NFI Filmarchívum honlapjáról érhetők el: http://filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/online-filmklasszikusok.

Pécsi Tudományegyetem: sikerült meghatározni a vírus teljes genetikai kódját

Sikerült meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját, ami fontos a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére – közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szombaton.
    Mint írták, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának (SzKK) Jakab Ferenc vezette virológiai és a Gyenesei Attila vezette bioinformatikai kutatócsoportjának együttműködésében megvalósult munka során közvetlenül egy magyar fertőzött beteg garatváladékának mintáját dolgozták fel nemzetközi protokoll alapján, majd határozták meg a vírus genetikai kódját. A teljes munkafolyamatot Kemenesi Gábor irányításával Urbán Péter, Tóth Gábor Endre és Herczeg Róbert végezték el – jegyezték meg a közleményben.
    Jakab Ferenc vezeti azt a miniszterelnök által korábban bejelentett akciócsoportot, amelynek célja a vírus jobb megismerése, fertőzési és terjedési mechanizmusának vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése.
    Őt idézve a közleményben azt írták: a genetikai kód meghatározása egyértelműen jelzi, hogy a szakmai összegfogások meghozhatják a várt sikert hazánkban is.

A nyugat-balkáni országok tovább szigorítanak elővigyázatossági intézkedéseiken

Szerbiában bezárják szombat estétől a vendéglátóhelyeket, leállítják a tömegközlekedést, Boszniában az újabb szigorítások értelmében sem a 65 évnél idősebbek, sem a 18 évnél fiatalabbak nem mehetnek az utcára, ahogy nő az új típusú koronavírus-járvány fertőzötteinek száma a Nyugat-Balkánon, egyre szigorúbb intézkedéseket vezetnek be a térség államai.
    Péntek este a szerb kormányfő bejelentette, hogy az elővigyázatossági intézkedések részeként szombat 20 órától teljesen megszűnik a tömegközlekedés az ország minden településén, vasárnap 20 órától pedig teljesen bezárnak a kávézók, éttermek és bevásárlóközpontok. Néhány órával később a közszolgálati televízió műsorában viszont közölte, az államfővel történt egyeztetés után úgy döntöttek, hogy a vendéglátóhelyeket már szombat estétől bezárják. Emellett öt főben maximalizálják egy-egy összejövetel létszámát.
    Szerbiában pénteken meghalt az els koronavírus-fertőzött, szombat reggelig 149 beteget vettek nyilvántartásba.
    A szerb menekültügyi főbiztosság közölte, hogy az országban jelenleg tartózkodó valamivel több mint hétezer migráns a járványhelyzet végéig karanténban kell maradjon.
    Bosznia-Hercegovinában 84 fertőzöttet regisztráltak. Az ország többségében bosnyákok és horvátok lakta részében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban a hatóságok megtiltották a 65 évnél idősebbeknek, valamint a 18 év alattiaknak, hogy elhagyják otthonaikat. Az intézkedés legalább a hónap végéig érvényben marad. A rendőrség ellenőrzi, hogy a karanténra kötelezettek betartják-e az előírásokat, a karanténszabályok megszegéséért három évig terjedő börtönbüntetés jár.
    Észak-Macedóniában 76-ra nőtt a fertőzöttek száma. Az országban megkezdték a házi karantén alá vont személyek ellenőrzését, egyelőre csak pénzbüntetéseket szabtak ki, de börtön is várhat azokra, akik nem tartják be az előírásokat.
    Montenegróban szombat reggelig nem regisztráltak új fertőzést, a betegek száma 14.
    Koszovóban 24 személyt regisztráltak eddig a SARS-CoV-2 vírus fertőzöttjeiként, egyelőre nem vezettek be szükségállapotot, de rendkívül szigorú intézkedéseket léptettek életbe, és mindenkit otthonmaradásra ösztönöznek.

Rabok üzennek családtagjaiknak, hogy tartsák be a járványügyi intézkedéseket

A börtönből üzennek a rabok a családtagjaiknak, hogy tartsák be a járvány miatt meghozott intézkedéseket – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szombaton.
    A közlemény szerint a börtönben forgatott videókban egy fogvatartott magyarázza el társainak és családtagjaiknak a koronavírus-járvány megelőzésével kapcsolatos fontosabb tudnivalókat.
    A BVOP azt írja, hogy a fogvatartottak részére készített kisfilmet az ország valamennyi börtönében levetítik, valamint közzétettek egy, a hozzátartozók számára szóló videót is.
    A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a koronavírus-járvány miatt a magyar börtönökben is ideiglenes korlátozó intézkedéseket vezettek be.

Donald Trump katasztrófa sújtotta területté nyilvánította New York államot

Donald Trump amerikai elnök katasztrófa sújtotta területté nyilvánította New York államot – jelentette be pénteken éjjel kiadott közleményében a Fehér Ház.
    Az elnök egyúttal elrendelte a szövetségi segítségnyújtást a keleti parti tagállamnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szövetségi kormányzat pénzalapokat szabadít fel, amelyekkel Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szabadon rendelkezhet az új típusú koronavírus rendkívül gyors terjedése ellen, illetve bővítheti a kórházi kapacitásokat a megbetegedettek kezeléséhez.
    Andrew Cuomo pénteken délelőtt rendelte el, hogy a nem létfontosságú feladatokat ellátóknak otthon kell maradniuk. „Ez a leghasznosabb dolog, amit tehetünk a vírus terjedésének megállításáért” – nyilatkozta a kormányzó péntek este az egyik amerikai televíziónak. A kormányzó egyébként nem karanténnak vagy elkülönítésnek nevezte a kötelező otthonmaradást, hanem „otthoni menedéknek”. Mint elmondta: azért, mert a „karantén” vagy az „elkülönítés” kifejezések félelmet keltenek, aggodalommal töltik el az embereket. „Ma pedig nagyon is számít, hogy milyen szavakat használunk” – hangsúlyozta.
    Pénteken – a New York-i bejelentés után – Illinois és Connecticut államok kormányzói is hasonló rendeletet hoztak a vírus terjedésének megállítására. Elsőként az Egyesült Államok tagállamai közül Kaliforniában hirdették ki, hogy senki nem hagyhatja el az otthonát. Gavin Newsom kormányzó csütörtökön vezette be a korlátozást, amelynek következtében Kalifornia zárlat alá került, az ott élő több mint 40 millió embernek nem szabad elhagynia az otthonát.
    A kaliforniai rendőrség több helyütt drónokkal járőrözik és ellenőrzi, hogy betartják-e a kormányzó rendeletét. A drónokat hangosbeszélőkkel és éjszakai munkára is alkalmas kamerákkal szerelték fel. Amerikai sajtójelentések szerint a San Diego városához közeli egyik rendőrőrs például 11 ezer drónt vásárolt Kínából.

A magyar könnyűzenei élet kiválóságai a Petőfi Rádión keresztül üzenik, Mindenki maradjon otthon!

Alig néhány óra alatt közel ötven magyar előadó és zenész csatlakozott a Petőfi Rádió kezdeményezéséhez, amelyben a műsorvezetők és a zenészek a koronavírus-járvány megfékezését segítve személyesen, saját szavaikkal üzentek; ezekben arra kérik a hallgatókat, hogy aki teheti, maradjon otthon – közölte az MTVA szombaton.
    A rádión keresztül üzen Ákos, a Bagossy Brothers Company, Diaz, a Fatal Error, a Fish!, az Intim Torna Illegál, az Irie Maffia, a Lóci játszik, Pápai Joci, a Tankcsapda, a Vad Fruttik, a Wellhello, Zséda, az Amigod, az Anna and the Barbies, az AWS, Berkes Olivér, Caramel, a Compact Disco, Deniz, Dr.BRS, Ember Márk, a Follow The Flow, Freddie, a Halott Pénz, Heinz Gábor Biga, a Hősök, a Jetlag, a Kelemen Kabátban, a Konyha, a Margaret Island, Nagy Bogi, a Nene, a New Level Empire, a No Sugar, az Ocho Macho, Pély Barna, a Republic, Rúzsa Magdi, a Soulwave, Tóth Gabi, a Turbo, Wolf Kati, a Zaporozsec, a Zoohacker és A Dal 2020 győztese Orsovai Reni és Rácz Gergő.
    Az üzenetek szombat reggeltől hallhatók a Petőfi Rádióban. A cél, hogy a hétvégén minél többen maradjanak otthon – közölték.

Izraelben is van már halálos áldozata a koronavírus-járványnak

A jeruzsálemi Saáré Cedek kórházban meghalt az első beteg Izraelben az új koronavírustól – jelentette a helyi média szombaton.
    A nyolcvannyolc éves, egyéb, krónikus betegségekben is szenvedő férfi az egyik olyan jeruzsálemi idősotthon lakója volt, ahol egy vírussal fertőzött szociális munkás dolgozott. Egy héttel ezelőtt szállították súlyos légzési nehézségekkel kórházba a vesztegzár alá helyezett otthonból.
    The Jerusalem Post című angol nyelvű újság honlapja szerint Magyarországról származó holokauszt-túlélő volt, aki négy gyereket és tizennyolc unokát hagyott maga után.
    Az egészségügyi minisztérium jelenleg hétszázöt ismert koronavírus fertőzöttet tart nyilván Izraelben, közülük tizenegyen kritikus állapotban, lélegeztetőgépen vannak, tizennyolcan pedig közepesen súlyosan betegedtek meg.
    Jelenleg huszonegy laboratóriumban ellenőrzik a napi 2200 tesztet, és még nem nyílt meg a hét tesztelőállomás a nagyvárosokban, elsősorban a mintavételhez szükséges eszközök hiányában.
    Pénteken a mentőszolgálat dolgozóival és az egészségügyi minisztérium felügyeletével megkezdte működését az első próbaállomás Tel-Avivban, a Jarkon parkban, ahol karanténban lévő, és a fertőzés tüneteit mutatók jelentkezhetnek előzetes egyeztetés után.
    A védelmi minisztériumot vezető Naftali Bennet szerint napi harmincezer tesztet kellene elvégezni országszerte. A Háárec című lapnak nyilatkozó szakemberek úgy vélik, hogy kritikus napok zajlanak Izraelben, melyek megmutatják, hogy mennyire voltak hatékonyak a kormány eddigi intézkedései, mennyire terjedt el a járvány az országban.

Románia újabb határátkelőhelyek megnyitását kéri Magyarországtól az áruforgalom számára

A román külügyminisztérium további három határátkelőhely megnyitását kérte Magyarországtól az áruforgalom számára, arra hivatkozva, hogy a Csanádpalota-Nagylak II autópálya-határátkelőnél pénteken több mint 35 kilométeres sor alakult ki az M43-as autópályán a Romániába tartó tehergépjárművekből, az árufuvarozóknak pedig legalább tíz órát kellett várakozniuk, hogy átjussanak a határon.
    A román külügy az Ártánd-Bors, Kiszombor-Csanád és a régi nagylaki határátkelőhely megnyitását szorgalmazza a tranzit áruforgalom előtt, és felhívta a figyelmet, hogy a torlódások akadályozzák a szomszéd országba dolgozni járók átkelését, akik emiatt elveszíthetik munkahelyüket

Kínában már három napja nincs új hazai fertőzött, csak külföldről érkező

Kína szárazföldi részén már három napja nincs olyan új fertőzött az új koronavírus-járványban, aki az országban kapta el a vírust, csak olyanok, akik külföldről, főleg Európából vagy az Egyesült Államokból hozták magukkal a fertőzést – közölte szombaton a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság.
    Csütörtök éjféltől péntek éjfélig 41 új fertőzöttet diagnosztizáltak az országban, közülük mindenki külföldről érkezett. Az előző nap ez a szám 39 volt. Ezek mindenképpen kiemelkedő adatok Kínában ahhoz képest, hogy korábban milyen tendenciát mutatott az új fertőzések száma.
    Ezzel párhuzamosan Hongkong különleges közigazgatású kínai területen is megugrott az új esetek száma, és a pénteki adaton belül 35 volt a külföldről érkezők száma.    
    Amióta a múlt héten az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pandémiává nyilvánította az új koronavírus-járványt, ezzel egy időben pedig a kínai egészségügyi hatóságok közölték, hogy Kína túl van a járvány nehezén, a külföldön dolgozó, illetve tanuló kínaiak közül sokan döntenek úgy, hogy hazautaznak. A döntés egyik oka számos esetben, hogy az érintettek nem érzik elég szigorúnak vagy hatékonynak a szóban forgó, járvány sújtotta országok óvintézkedéseit. Ezenkívül sok kínai diák tér haza nyugatról, mert bezárt az egyetem, ahol tanul.
    A normális élet újraindulásának és az óvintézkedések fokozatos enyhítésének egy újabb lépése Kínában, hogy a járvány eredeti gócpontjának számító Vuhan városban is lehetővé tették a hatóságok az élelmiszereket és mindennapi használati cikkeket árusító boltok kinyitását délelőtt 9 és este 6 óra között azokban a városrészekben, ahol nincs fertőzött lakos. Minden háztartásból egy ember mehet mindennap vásárolni maximum két óra időtartamban.
    Kínában pénteken éjfélkor 81 008 volt a megfertőződöttek összlétszáma, a halálos áldozatoké 3255, vagyis héttel több, mint egy nappal korábban.

Százháromra nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Újabb magyar állampolgároknál és két külföldinél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 103-ra nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma – közölték szombaton a koronavirus.gov.hu honlapon.
    A közlemény szerint a járvány második szakaszához – a csoportos megbetegedések szakaszához – ért, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés.
    Magyarországon is már bárhol jelen lehet a vírus – tették hozzá.
    A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatértek, és aki teheti, az maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.
    Magyarországon 103 a beazonosított új koronavírus-fertőzöttek száma, közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 89 magyar állampolgár.
    A honlapon közölt adatok szerint eddig heten gyógyultak meg, négyen haltak meg a betegségben, továbbá 117-en karanténban vannak és 3447 mintavétel történt.

Több mint 275 ezer a fertőzöttek száma a világon

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 275 434-re nőtt szombat reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 11 403, és 88 256 ember meggyógyult.
    A baltimore-i egyetem összesítése szerint a vírusfertőzést 166 országban és területen mutatták ki.
    A diagnosztizált esetek száma azonban nem tükrözi pontosan a valóságot, az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, illetve a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.
    Kínában (Hongkong és Makaó területek nélkül), ahol a járvány tavaly év végén elkezdődött, 81 286 esetet tartottak nyilván, ebből 3259-en haltak meg és 71 854-en gyógyultak meg.
    Kína után a legjobban érintett országok Olaszország 4032 halottal és 47 021 megfertőződéssel, Irán 1433 halottal (19 644 eset), Spanyolország 1093 halottal (21 571 eset), Franciaország 450 halottal (12 632 eset), Egyesült Államok 260 halottal (19 624 eset), Dél-Korea 104 halottal (8652 eset), Nagy-Britannia 178 halottal (4014 eset), Hollandia 107 halottal (3003 eset), Svájc 56 halottal (5544 eset) és Németország 68 halottal (19 848 eset).
    Az egyetem pénteki összesítésében még 244 523 fertőzött és 10 030 haláleset szerepelt, a gyógyultak száma pedig 86 026 volt.

Jövő hétig tarthat a „roham” a henteseknél

Jövő hétig tarthat az új koronavírus-járvány miatti „roham” a hentesüzletekben – írta a Magyar Nemzet szombaton.
    A lap szerint nem lesz hiány csirkehúsból, és az árak sem szálltak el.
    A hentesek előtt kígyózó sorok a jövő hétig még kitarthatnak, utána azonban várhatóan helyreáll a magyarországi csirkehúspiac rendje.
    Bár egyes kereskedők igyekeztek kihasználni a helyzetet, tényleges árrobbanás nem történt, a feldolgozók mindössze 5-8 százalékkal emelték az árakat – írta az újság.
    A járvány miatt az elmúlt hetekben a szokásos mennyiség dupláját rendelték meg a csirkefeldolgozóktól.
    Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy bár a magyar csirkehúságazat import nélkül is képes teljesen ellátni a magyar piacot, a hirtelen megnőtt keresletre sem a csirketartók, sem a -feldolgozók nem tudtak egyik napról a másikra reagálni. A termelés azonban folyamatos, így ha rövid időre elő is fordult hiány a boltokban, néhány napon belül minden kereskedő fel tudta tölteni a készleteit – tette hozzá.
    A fokozott keresletet két hullám is táplálta Bárány László szerint.
    Egyrészt, a lakosság a koronavírus-járvány okozta pánikban elkezdett tartalékolni, sokan töltötték fel a családi fagyasztókat. Ennek a pánikreakciónak azonban a szakember szerint hamarosan vége lehet, mivel a vásárlók rájönnek, hogy a jövőben is lesz áru a boltokban.
    Hosszabb távon ugyanakkor magasabb szinten tarthatja a keresletet, hogy a tanintézmények bezárásával 600-700 ezer fiatal maradt otthon. Az ő étkeztetésükről a menza helyett a családnak kell gondoskodnia. Annak ellenére, hogy az éttermek és a szállodák nem üzemelnek, 20-25 százalékkal magasabb lehet a kereslet, amíg nem nyitják ki az iskolákat – hangoztatta a szövetségi elnök.
    Egyes kereskedők igyekeztek kihasználni a fogyasztás hirtelen megugrását. Akadt olyan budapesti hentesüzlet, amely nagyjából 3000 forintért kínálta a csirkemellfilé kilóját.
    Bárány László szerint semmi sem indokol ekkora emelést. Az élő csirke valóban drágult, de csupán néhány százalékkal. Az átadási árak 5-8 százalékkal nőttek; ez a csirkecombnál 50-60, a csirkemellnél 80-100 forintos drágulást jelent. Ha valaki 1450 forintért megkapja a csirkemellet, majd 3000-ért kínálja, akkor „illik rá az arcátlan jelző” – fogalmazott a Magyar Broilerszövetség elnöke a Magyar Nemzetnek.

WHO: Madagaszkáron és Zimbabwében is megjelent a kór

Egy nap leforgása alatt több mint 24 ezer embert fertőzött meg világszerte az új típusú koronavírus, és 1061-en haltak bele a kórba – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) péntek este közzétett legfrissebb napi tájékoztatójában. Újabb országokban jelent meg a betegség: Madagaszkáron és Zimbabwében.
    A fertőzöttek száma a világon már meghaladja a 234 ezret, az esetek mintegy felét Európában regisztrálták (104 ezret). A halálozások száma 9840-re nőtt, ezek közül 4899 Európában történt. Az elmúlt napon 816-an veszítették életüket a kontinensen a kór miatt, túlnyomó többségük Olaszországban hunyt el.
    Közben újabb és újabb államokban bukkan fel a koronavírus, már Madagaszkáron és Zimbabwében is azonosították az első fertőzöttet.
    A világ egyik legszegényebb országaként számon tartott Madagaszkáron Andry Rajoelina elnök közölte tévébeszédben, hogy regisztrálták az első esetet a szigetországban. Egyben bejelentette az összes nemzetközi repülőjárat törlését, megakadályozandó az újabb megbetegedéseket.
    Izraelben meghalt az első ember az új típusú koronavírus okozta járványban. Egy 88 éves férfi hunyt el, aki az egészségügyi minisztérium péntek esti közlése szerint más betegségekben is szenvedett, mielőtt elkapta a kórt. Izraelben eddig 705 fertőzöttet regisztráltak, közülük tíznek súlyos az állapota.
    Az Egyesült Arab Emírségekben is bekövetkeztek az első halálesetek. A helyi média híradásai szerint egy 78 éves, Európából érkezett fertőzött veszítette életét. A másik elhunyt egy 58 éves ázsiai, aki szívbetegségben és veseelégtelenségben is szenvedett. Az országban 98 fertőzöttről tudnak. Ideiglenesen bezárták az összes népszerű idegenforgalmi és kulturális intézményt, négy hétre felfüggesztették az imákat a mecsetekben és más helyeken.
    Miguel Díaz-Canel kubai elnök pénteken bejelentette a határok lezárását harminc napra. Csak a szigetországban lévő turisták távozhatnak, illetve kizárólag a külföldön tartózkodó kubai állampolgárokat engedik be, de hazaérkezésük után 14 napos karanténba kell vonulniuk. Korlátozzák a nyilvános rendezvényeket. Kuba az egyik utolsó olyan állam a térségben, amely intézkedéseket vezet be a világjárvány miatt.
    Manuel Marrero kubai miniszterelnök szerint jelenleg 60 ezer turista tartózkodik a szigetországban, ahol eddig 21 ember tesztje lett pozitív. A fertőzést minden esetben külföldről érkezetteknél diagnosztizálták. Egy olasz turista halt bele a kórba.
    A Dominikai Köztársaság kormánya pénteken az egész országra kiterjedő kéthetes kijárási tilalmat rendelt el. Csak az egészségügyi dolgozókkal, az egészségügyi ellátásra szorulókkal, a biztonsági magáncégek őreivel, az újságírókkal és az elektromos hálózat karbantartását végzőkkel kivételeznek. A fővárosban, Santo Domingóban határozatlan időre lezárták a metróhálózatot. A légi és vízi közlekedés korlátozását, valamint az iskolák bezárását már korábban elrendelték a karibi országban, amelyben határzárról is döntöttek. A Dominikai Köztársaságban eddig 72 fertőzöttet regisztráltak.

Diákmellékleteivel segíti a távoktatást a Tiszatáj folyóirat

A teljes magyar irodalomtörténetet átfogó Diákmellékleteivel segíti a távoktatást honlapján a leghosszabb ideje folyamatosan megjelenő szépirodalmi folyóirat, a Tiszatáj – tájékoztatott a lap szerkesztősége.
    A közlemény szerint a Tiszatáj 1992. októberi számában közölt először Diákmellékletet: a szerkesztőség Levendel Júlia József Attiláról szóló írásával indította útjára az azóta is nagy sikerrel futó rovatát. Az elmúlt évtizedekben a hazai irodalomtudomány és szépirodalom legjobbjai által jegyzett Diákmellékletek szinte egy teljes magyar irodalomtörténet fejezeteivé álltak össze: a magyar nyelvű irodalmiság kezdeteitől egészen a napjainkban zajló irodalmi jelenségekig megannyi mű, szerző és irányzat értelmezése jelent meg a korábban a laptól elkülönülve nyomtatott, egy ideje az aktuális lapszám végén olvasható, de folyamatosan az online térben is megjelenő Diákmelléklet-oldalakon.
    Az írásokban a hazai irodalomtörténeti kutatások legfrissebb eredményeit mutatják be a tudományos közösségek nyelvezetét jellemző bennfentesség, bonyolultság fordulatait mellőzve. A rovat célközönségét, évtizedek óta, változatlanul, a tantárgyi anyagát megújítva, új élményekkel átadni kívánó pedagógusok és a tankönyvi megalapozáson túli információkra, meglátásokra kíváncsi felső tagozatos és középiskolai diákok alkotják, de természetesen az írások iránt érdeklődők „tábora” magába foglalja az egyetemi közösségek tagjait és az olvasók lehető legszélesebb és legvegyesebb összetételű csoportját.
    A folyóirat a távoktatást segítve ezeket az írásokat a korábbinál könnyebben kereshető formában teszi elérhetővé honlapján (http://tiszatajonline.hu/?p=121867). A névmutató segítségével mind a 173 eddig megjelent írás olvasható és beilleszthető a következő hetek, hónapok váratlan szükséghelyzetre reagáló, de a megújulás és nyitottság lehetőségeit is magukba foglaló tanmeneteibe – áll a közleményben.

Az amerikai alelnök hivatalában is megfertőződött egy munkatárs

Mike Pence amerikai alelnök hivatalában is megfertőződött egy munkatárs az új típusú koronavírussal – jelentette be Katie Miller, az alelnök sajtószóvivője péntek este.
    Közleményében leszögezte, hogy sem az alelnök, sem Donald Trump amerikai elnök nem került testközelbe a fertőzött kollégával. Katie Miller nem nevezte meg, hogy kiről van szó, csupán kiemelte: az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) előírásainak megfelelően elkezdték feltárni, hogy kikkel került kapcsolatba az illető a közelmúltban.
    Közben a Kalifornia és New York államban bevezetett korlátozás után J. B. Pritzker, Illinos és Ned Lamont, a szintén sűrűn lakott Connecticut kormányzója is elrendelte, hogy mindenkinek otthon kell maradnia. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban immár minden ötödik embernek tartózkodnia kell lakhelye elhagyásától.
    „Olyan áldozatvállalásra van szükség, amilyet a második világháború óta nem láttunk. Ebből nagyon nehéz lesz a kiút” – nyilatkozta a The New York Times című lapnak pénteken Jeffrey Shaman, a Columbia Egyetem környezeti és egészségtudománnyal foglalkozó kutatója.
    A Közegészségügyi Laboratóriumok Szövetsége péntek este közleményt adott ki, amelyben azt javasolta, hogy csakis azokon végezzék el a vírustesztet, akik nagyon rossz egészségi állapotban vannak. Eric Blank, a szövetség elnöke kapacitáshiánnyal magyarázta a felszólítást. New York városa péntektől korlátozza is a vírustesztek elvégzését azokra, akiket már kórházban ápolnak.
    Az országban egyre több helyen jelzik, hogy hiány van védőmaszkokból, műtőköpenyekből, tamponokból és egyéb gyógyászati segédeszközökből. Ezeknek a termékeknek az elsöprő többsége kínai importból származik, de Kínában – éppen az új típusú koronavírus járványa miatt – leállt a gyártás és a szállítmányozás is, és amikor nemrégiben újraindult, akkor elsősorban a kínai kórházakat látták el áruval. Orvosi védőmaszkokból például utoljára február 19-én érkezett szállítmány Kínából az Egyesült Államokba.
    Pénteken az ország középső részén található Nebraska kórházaiban már úgy dolgoztak az orvosok, hogy a műtőkben folyamatosan fertőtlenítették az egyébként egyszer használatos sebészmaszkokat.

„Köszönjük az egészségügyben dolgozók munkáját!” feliratot vetítenek egy belvárosi ház falára Budapesten 2020. március 20-án. Az új koronavírus-járvány alatt az egészségügyi dolgozók napról napra nagy erőfeszítéssel és sok áldozatot hozva teszik kötelességüket. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, és aki teheti, az maradjon otthon. Fotó: Balogh Zoltán

Lemondásra szólítanak fel négy amerikai szenátort, aki eladta részvényeit a tőzsde bedőlése előtt

Lemondásra szólítottak fel pénteken két amerikai szenátort, Richard Burrt és Kelly Loefflert, aki eladta a részvényeit a tőzsde bedőlése előtt, majd újabb két politikusra vetült a bennfentes kereskedelem gyanúja.
    Richard Burr és Kelly Loeffler egyaránt republikánus párti, és a ProPublica oknyomozó újságírói szerint feltehetően tudomásuk volt azokról az előkészületben lévő intézkedésekről, amelyek az új típusú koronavírus megfékezését célozzák.
    Richard Burr a szenátus hírszerző bizottságának elnökeként naprakész információkkal rendelkezik a járványhelyzetről. Február 13-án 628 ezer és 1 millió 700 ezer dollár értékben adott el tőzsdei részvényeket, két héttel később pedig – az amerikai közszolgálati rádió (NPR) riportja szerint – egy kongresszusi rendezvényen arról beszélt, hogy az új típusú koronavírus sokkal agresszívebb, mint „bármi más, amit a közelmúlt történelmében valaha is láttunk”. A kommentárja után kezdődtek meg a Wall Streeten a nagyarányú részvényeladások.
    A Daily Beast című portál információi szerint Kelly Loeffler georgiai szenátor hasonlóképpen részvényeket adott el a járvány kirobbanása előtt. Január 24-e és február közepe között 1,28 millió és 3,1 millió dollár közötti értékben értékesítette tőzsdei részvényeit. A szenátornő péntekre virradóra a Twitteren azt írta: csak három héttel azt követően szerzett tudomást a tranzakcióról, hogy az megtörtént. „Nevetséges és alaptalan támadásnak” minősítette a tényfeltáró riportot, s azt állította, hogy nem ő hozza a döntéseket a tőzsdei portfoliójáról.
    Alexandria Ocasio-Cortez New York-i demokrata párti képviselő pénteken „gyomorforgatónak” nevezte a történteket, és lemondásra szólította fel a két politikust. Tucker Carlson, a Fox televízió egyik befolyásos kommentátora úgy fogalmazott: „talán van tisztességes magyarázat arra, amit Burr szenátor tett. Ha van, akkor ezt azonnal meg kell osztania a közvéleménnyel, de ha nincs, akkor le kell mondania szenátori posztjáról, és eljárást kell indítani ellene bennfentes kereskedelem miatt.”
    Péntek délután kiderült, hogy két további szenátor is üzletelt a tőzsdén a terjedő járványra vonatkozó információk birtokában. Diane Feinstein kaliforniai demokrata párti szenátorról és Jim Inhofe oklahomai republikánus szenátorról van szó. Feinstein azzal védekezett, hogy a tőzsdei tranzakciókat a férje bonyolította, akinek egyébként egy biotechnológiai cégben van mintegy 6 millió dollár értékű részvénye. Inhofe szintén azzal érvelt, hogy a brókere intézi az ügyeit. A Fox televízió értesülései szerint mindkét politikus – a szenátusi tájékoztatók révén – bennfentes információkhoz juthatott a koronavírus-járvány miatt várható lépésekről.
    Blurr szenátor közben bejelentette, hogy etikai vizsgálatot kér maga ellen.

Az új koronavírus-járvány miatt „Maradj otthon!” feliratot vetítenek egy belvárosi ház falára Budapesten 2020. március 20-án. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, és aki teheti, az maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat. Fotó: Balogh Zoltán

Magyar nyelvű távoktatást is indít a román közszolgálati televízió

Magyar nyelvű leckékkel bővül jövő héttől a román közszolgálati televízió (TVR) Iskolatévé programja, amelyeket a TVR 3 országos csatornán, illetve a kolozsvári és a marosvásárhelyi regionális stúdió műsoraiban fognak sugározni.
    A televízió pénteki közleménye szerint a magyar kisebbségi érdekképviselet kérésére egészítették ki az oktatási tárcával kötött megállapodást, így a magyar tannyelvű iskolák diákjai számára hétfőtől péntekig anyanyelvükön közvetítenek magyar nyelv és irodalom, matematika, fizika, kémia, történelem, földrajz, biológia, informatika és társadalomtudományi órákat.
    A TVR magyar nyelvű leckéi a marosvásárhelyi virtuális stúdióban készülnek, és a TVR honlapján, illetve a Youtube-csatornán is elérhetők lesznek.
    Az Iskolatévé anyanyelvi műsorait kezdeményező Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tájékoztatása szerint a televíziós felkészítőket egyelőre a záróvizsgákra készülő nyolcadikos és tizenkettedikes diákok számára készítik, de tervezik a műsorok bővítését más korosztályok számára is, amennyiben elhúzódik a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli állapot.
    Romániában március 11-én zártak be a közoktatási intézmények, a TVR pedig március 16-án indította az Iskolatévé oktatási projektet az otthon tanuló diákok számára.

Holland király: népünk egysége és büszkesége átsegít minket a válságon

 Népünk egysége és büszkesége átsegít minket a válságon – jelentette ki Vilmos Sándor holland király pénteken az új típusú koronavírus okozta járvánnyal kapcsolatban a holland közszolgálati televízióban közvetített beszédében.
 Az uralkodó külön köszönetét fejezte ki az informatikusoknak, a bolti eladóknak, a tanároknak, a rendőröknek, valamint a tömegközlekedésben és a higiéniai szolgáltatások területén dolgozóknak. „Ők azok, akik életben tartják hazánkat” – hangsúlyozta.
    Hozzátette: „szakembereink és egészségügyi dolgozóink hatalmas nyomásnak vannak kitéve, hallgatni kell az ő meglátásaikra, javaslataikra. Ők biztosítják számunkra, hogy a kockázatok csökkenjenek és átvészeljük ezeket a vészterhes időket”.
    Végezetül a király mindenkit arra buzdított, hogy vállaljon felelősséget a kiszolgáltatott helyzetben lévőkért.
    Vilmos Sándor és családja önkéntes karanténba vonult, miután hazatértek síútjukról. Az ausztriai Lech város síközpontjában, ahol a család szabadságát töltötte, öt embert koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak.
     Utoljára a király 2014-ben tartott televíziós beszédet a maláj utasszállító gép katasztrófájakor, amelyben 193 holland állampolgár vesztette életét.
    Hollandiában a pénteki adatok szerint 2994 a fertőzöttek száma, a haláleseteké pedig 106. Kijárási tilalmat még nem rendeltek el az országban.

Újabb halasztások a sportéletben

Pénteken újabb halasztásokra került sor a magyar és a nemzetközi sportéletben a koronavírus-járvány miatt, ugyanakkor egyre többen jelentik be megbetegedésüket.
    Törölték a tollaslabdázók kijevi Európa-bajnokságát, amelyre április 21. és 26. között került volna sor. A kontinensviadal lett volna az utolsó pontszerző verseny a kvótaszerzési időszakban. Csorba József, a magyar szövetség elnöke arról tájékoztatott, hogy Krausz Gergely, illetve a Rio de Janeiróban már szerepelt Sárosi Laura egyformán a 37. helyen áll a rangsorban, ezzel pillanatnyilag tokiói indulási jogot érő pozícióban vannak.
    A vitorlázó olimpikon Érdi Mária hazatért Spanyolországból, ahol legközelebb versenyzett volna, és jelenleg Tihanyban tartózkodik, 14 napos karanténban. A Laser Radial hajóosztályban tokiói kvótás sportoló edzője, Sara Winther jelenleg Új-Zélandon van, de tartják a kapcsolatot.
    A Magyar Röplabda Szövetség bejelentette, hogy csökkenti a strandröplabda országos bajnokság fordulóinak számát, és a versenyek július végénél előbb nem kezdődhetnek. A nyári szezonban az elnökség döntése értelmében semmilyen felnőtt és utánpótlás nemzetközi torna nem rendezhető meg.
    A sznúker-világbajnokságra legkorábban júliusban vagy augusztusban kerülhet sor Sheffieldben, az eredeti időpont április 18-május 4. volt.
    Egy német orvos szerint a mostani idényben nem szabad folytatni az országban a labdarúgó-bajnokságot a koronavírus-járvány miatt. Jonas Schmidt-Chanasit virológus, a hamburgi Bernhard Nocht Intézet trópusi betegségekkel foglalkozó orvosa szerint a nézők nélküli meccsek azért lennének veszélyesek, mert a szurkolók máshol, a stadionokon kívül akkor is összegyűlnének, hogy megnézzék a mérkőzéseket, az pedig a járványügyi helyzet újbóli romlását eredményezné.
    A német bajnokságok egyelőre április 2-ig szünetelnek, de a legtöbben arra számítanak, hogy a legkorábban májusban rendezhetnek ismét mérkőzéseket, zárt kapuk mögött.
    Az olasz labdarúgók szervezetének (AIC) elnöke szerint értelmetlen és veszélyes lenne, ha a csapatok a jövő héten folytatnák a közös edzéseket. Az élvonali Cagliari szerdán közölte, hogy hétfőtől a játékosai kis csoportokban ismét edzésbe állnak, és sajtóhírek szerint a Laziónál és a Napolinál ugyanezt tervezik. Olaszországban a járvány már több mint négyezer halálos áldozatot követelt.

A WHO üzenete a fiataloknak: nem vagytok legyőzhetetlenek!

Világszerte szembesülni kell azzal a ténnyel, hogy az új típusú koronavírus nemcsak az időseket, de a fiatalokat is megbetegítheti, vagy akár meg is ölheti – figyelmeztetett Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója pénteki virtuális sajtótájékoztatóján Genfben.
    „Ma van egy üzenetem a fiataloknak: nem vagytok legyőzhetetlenek, ez a vírus hetekre kórházba juttathat, vagy akár meg is ölhet. De még ha nem is betegedtek meg, az a döntésetek, hogy hová mentek, élet és halál közti különbséget jelentheti valaki más számára” – hangsúlyozta.
    Kiemelte azt is, hogy nemcsak az országok, de a nemzedékek közötti együttműködésre is szükség van a világjárvány feltartóztatása érdekében.
    Tedrosz üzent a világszerte otthoni karanténban lévő embereknek is. Mint mondta, különösen vigyázniuk kell, hogy egészségesen étkezzenek, kerüljék a dohánytermékeket és az alkoholfogyasztást, ügyelve szellemi és testi egészségükre is. „Ha nem hagyhatjátok el az otthonotokat, keressetek tornagyakorlatokat az interneten, zenét, hogy táncolhassatok, jógázzatok vagy sétáljatok fel és alá a lépcsőkön” – mondta.
    Hozzátette: a családdal, a barátokkal és a szomszédokkal való kapcsolattartás is segíthet. „A törődés orvosság” – hangsúlyozta.
    Tedrosz szerint a WHO Kínában talált egy beszállítót, amely gyorsan tudna védőfelszereléssel szolgálni. Egyben bírálta, hogy egyes országok kiviteli tilalmat rendeltek el erre a termékcsoportra.
    Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet egészségügyi válsághelyzetekkel foglalkozó missziójának vezetője pedig arról beszélt, hogy a védőfelszerelések és a vírus kimutatására szolgáló tesztek hiánya mellett az utazási korlátozások és a légijáratok leállítása is hátráltatja a koronavírussal szembeni küzdelmet. Hangsúlyozta: légihidakra lesz szükség az ilyen készletek eljuttatására az erre rászoruló országok egészségügyi dolgozóinak. Hozzátette: a WHO eddig 1,5 millió koronavírustesztet szállított világszerte, de vélhetően ennek 80-100 szorosára lesz szükség.
    A WHO becslései szerint világszerte 26 millió orvos, illetve ápoló kerülhet kapcsolatba fertőzöttel. Számukra biztosítani kell a szájmaszkokat, a gumikesztyűket és az egyéb védőfelszereléseket. „Számomra az volna a legnagyobb tragédia, ha elveszítenénk egészségügyi dolgozóink egy részét” – emelte ki Ryan. „Biztosítanunk kell, hogy a legbátrabbak, a lehető legjobb védelmet kapják” – fűzte hozzá.
    A WHO bejelentette azt is, hogy a jövőben a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatáson keresztül is naprakészen fog tájékoztatni a koronavírus-járványról.
    Péntek délután 255 305 volt az új koronavírusos megbetegedések száma világszerte a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 10 444, miközben 87 351 ember meggyógyult. Nyugat-Európában továbbra is gyors ütemben terjed a vírus.

Franciaországban a hétvégén szigorítják a korlátozások ellenőrzését

A francia kormány pénteken bejelentette, hogy a koronavírus fokozódó terjedése miatt szigorítják a kijárási korlátozások ellenőrzését az utcákon, a közutakon, a pályaudvarokon és a repülőtereken, arra emlékeztetve a lakosságot, hogy a karanténszabályok értelmében nem engedélyezett elutazni víkendezni vagy vakációzni.
    „Nagyon egyértelmű utasításokat adtunk ki annak érdekében, hogy minden pályaudvaron és repülőtéren ellenőrizzék, hogy csak olyanok utazhatnak, akiknek ez engedélyezett” – mondta Christophe Castaner belügyminiszter a BFM hírtelevízióban.
    „Nem akarjuk azt az exodust látni, amit a múlt hétvégén” –  hangsúlyozta Jean-Baptiste Djebbari közlekedési államtitkár, jelezve, hogy az állami vasúttársasággal (SNCF) együttműködve csütörtökön befagyasztották a jegyvásárlásokat.
    A dél-franciaországi Nizzában este 8 órától reggel 5 óráig kijárási tilalmat vezetett be Christian Estrosi polgármester, aki már csütörtökön lezáratta a város tengerparti sétányát a járókelők elöl.
    „Jól tudjuk, hogy az egyetlen módszer a koronavírus ellen az, hogy akadályokat állítunk fel” – írta közleményében az egyébként fertőzött polgármester, aki otthoni karanténból vezeti a várost.
    Párizsban a prefektúra Anne Hidalgo főpolgármesterrel együttműködésben lezárta a rakpartokat, az Eiffel-torony előtti Mars-mezőt, valamint az Invalidusok előtti teret a hétvégére. A közparkok és a terek már a hét eleje óta zárva vannak.
    A kormány jelezte, hogy a kedden két hétre életbe lépett korlátozásokat feltehetően meg kell majd több hétre hosszabbítani. Az orvostársadalom a lakosság „teljes elkülönítését” szorgalmazza, amely a jelenleginél szigorúbb korlátozások bevezetését jelenthetné. Emmanuel Macron államfő csütörtökön sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a franciák nem veszik elég komolyan a korlátozásokat, és még mindig túl sok időt töltenek a szabadban, de a kijárási tilalom általános bevezetése egyelőre nincs napirenden.
     A karanténszabályok szerint a franciák csak indokolt esetben hagyhatják el az otthonukat, és csak a lakókörzetükben mozoghatnak: amennyiben nem lehetséges megoldani az otthoni munkavégzést, elmehetnek a munkahelyükre, ahogy vásárolni, orvoshoz is, vagy kutyát sétáltatni és egyénileg sportolni is engedélyezett, de nem csoportosulhatnak.
       Az egészségügyi minisztérium péntek esti összesítése szerint a koronavírus-járvány áldozatainak száma egy nap alatt 78-cal 450-re emelkedett. A kórházban ápolt 5226 beteg közül csaknem 1300-an vannak intenzív osztályokon, akiknek fele hatvan év alatti. A járvány kezdete óta diagnosztizált több mint 12 ezer fertőzött közül 1600-an gyógyultan távoztak a kórházakból.  
    Jerome Salomon, a tárca járványügyi felelőse elmondta: a fertőzöttek közül többen a szaglás hirtelen elvesztésére panaszkodnak, ezért arra kért mindenkit, aki ezt tapasztalja önmagán, azonnal hívja fel telefonon a háziorvosát. A járványügyi szakember is arra kérte a franciákat, hogy ne utazzanak el víkendezni, mert az utazás során új érintkezésekkel elkaphatják, illetve terjeszthetik a vírust.

Ferenc pápa: a járvány teremtette „sötétségben” közös a sírás, de közös a remény is

Sötét időszaknak nevezte az új típusú koronavírus-fertőzés miatt kialakult helyzetet Ferenc pápa a La Stampa című olasz napilapnak nyilatkozva pénteken. Úgy ítélve meg, hogy a járvány végeztével az emberiség egy „háború utáni” légkörben találja majd magát.
    A katolikus egyházfő kijelentette: a járványhelyzetben „mindenki sír és mindenki szenved, és ebből az emberiség csakis együtt, közösen tud kilépni”.
    „Az otthonainkat elsötétítő árnyak majd szertefoszlanak, és a szívében sebzett, de egységbe forrott emberiség képes lesz talpra állni” – mondta a pápa.
    A „Ne féljetek!” című interjúban, amely néhai II. János Pál pápa szavait idézte, az egyházfő kifejtette: az emberek gyakran megfeledkeznek „az életünkben előforduló sötét zónákról, azt gondolva, hogy ez csak mással fordulhat elő”. A koronavírus-fertőzés viszont sötét időt hozott mindenki számára, senkit sem kímélve.
    Ferenc pápa szerint a „süllyedés” nehéz, elkeseredett pillanataiban mondott imádság segít megérezni, hogy az Úrba „belekapaszkodhatunk”.
    „Nem akarok különbséget tenni hívők és nem hívők között. Mindannyian emberek vagyunk, és emberként ugyanabban a hajóban utazunk. Bármi, ami emberi, nem lehet idegen egy keresztény számára. Most azért sírunk, mert szenvedünk. Mindannyian. Közös bennünk az emberiséghez való tartozás és a szenvedés” – jelentette ki a pápa.     Úgy látta, hogy a járvány mintegy felfüggesztette az időt, és a betegség végeztével a világ egy háború utáni korszakban találja majd magát.
    Ez a szolidaritás és az újjáépítés ideje lesz, amelyben az idősek által képviselt gyökerek, a „szürreális” napok emlékezete, az emberek közti testvériség és a „soha csalódást nem okozó” remény mutat irányt. „Nem lesz többé ‘másik’, csak ‘mi’ emberek leszünk” – mondta az egyházfő.
    Arra a kérdésre, hogy a lezárt templomok idején hogyan lehet a húsvétra felkészülni, a pápa azt válaszolta: bűnbánattal, irgalommal, reménnyel és alázattal.     Az Apostoli Penitenciária pénteken dekrétumot bocsátott ki, amely teljes búcsút engedélyez a koronavírusban szenvedő betegeknek, valamint az őket gondozóknak és az értük imádkozó hívőknek, köztük a családtagoknak. A dokumentum kitér az általános feloldozás lehetőségére több hívőnek egyszerre, előzetes egyéni gyónás nélkül.
    Ami az idei húsvét római szertartásait illeti, a Vatikán még tanulmányozza, milyen helyszínen és hogyan tudják megtartani a nagyhét eseményeit, köztük a hagyományos, a Colosseumnál tartott keresztutat.

EURO-2020 – A halasztás ellenére nem változik a torna neve

Egyelőre UEFA EURO 2020 marad a labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos elnevezése annak ellenére, hogy a tornát a koronavírus-járvány miatt jövő nyárra halasztották. Arról később születik döntés, hogy esetleg változik az elnevezés.
    „Bízunk benne, hogy minden helyszín változatlan marad, és a tornát jövőre is az eredeti tervek szerint rendezhetjük meg” – áll az európai szövetség (UEFA) pénteki közleményében.
    A kontinensviadalra idén június 12. és július 12. között került volna sor Budapesten, Londonban, Bakuban, Münchenben, Rómában, Szentpéterváron, Amszterdamban, Bukarestben, Bilbaóban, Dublinban, Glasgow-ban és Koppenhágában. Az UEFA kedden döntött a halasztásról, és azt is meghatározta, hogy jövőre június 11-től július 11-ig rendezi meg a tornát.
    Aleksander Ceferin, a szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy a 24 csapatos, 51 mérkőzésből álló Európa-bajnokság elhalasztásának költségei valószínűleg euró-százmilliókban mérhetők majd.
    Az UEFA péntek este közleményben elismerte: korábban tévedésből közölte, hogy jövőre is UEFA EURO 2020 lesz a kontinensviadal neve, arról ugyanis még nem született döntés.

Von der Leyen: az EU elfüggeszti az államháztartási hiányra vonatkozó szabályokat

A koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzetre tekintettel az Európai Unió felfüggeszti az államháztartási hiányra vonatkozó szigorú szabályokat, hogy lehetővé váljon a tagállami kormányok számára a gazdaság rugalmasabb finanszírozása – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében pénteken.
    Von der Leyen elmondta, a mentesítési záradéknak nevezett ideiglenes intézkedés az EU-tagországok pénzügyminisztereiből álló tanács jóváhagyását követően ténylegesen feloldja a nemzeti kiadások szigorú brüsszeli felügyeletét.
    Lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy intézkedéseket hozzanak a válság megfelelő kezelése érdekében, miközben eltérnek az európai költségvetési keretrendszerben általában alkalmazandó követelményektől. Szabad mozgásteret enged, hogy a kormányok „szükség szerint fecskendezzenek tőkét a gazdaságba” – mondta.
    „Olyan maximális rugalmasságot javaslunk, amely lehetővé teszi nemzeti kormányaink számára, hogy mindent és mindenkit támogassanak. Egészségügyi rendszereiket, az orvosi és ápolói személyzetet, valamint a válság által sújtottakat. Biztosítani akarjuk, hogy a tagállamok a lehető legjobb módon reagálhassanak a koronavírus-járvány emberi, társadalmi, és gazdasági kihívásaira” – fogalmazott.
    Az Európai Bizottság készen áll arra, hogy a helyzet alakulásának függvényében további lépéseket tegyen – tette hozzá Von der Leyen.
    Thierry Breton belső piacért felelős biztos azt közölte, hogy az uniós bizottság a korábbinál még szorosabban együttműködve a tagállamok mellett az ipari szereplőkkel és a szabványügyi hivatalokkal a védőmaszkok, kesztyűk, köpenyek és egyéb orvosi felszerelések rendelkezésre állásának biztosításáról állapodott meg pénteken.
    A megállapodás az EU és az unión kívüli országok vállalkozásai számára egyaránt lehetővé teszi a felsorolt termékek gyártását, könnyebb forgalomba hozását magas szintű biztonsági feltételek garantálása mellett – tette hozzá Breton.

Lengyelországban járványhelyzetet hirdettek

A koronavírus további terjedésének lassítása céljából járványhelyzetet hirdetnek Lengyelországban, szigorítanak a karanténrendszeren, és húsvétig meghosszabbítják az iskolai oktatás felfüggesztését – jelentette be pénteki sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki kormányfő.
    A több mint 47 ezer házi karanténba helyezett személyre vonatkozóan az eddigi 5 ezer zlotyról (385 ezer forint) az összeg hatszorosára, 30 ezer zlotyra emelik a vonatkozó szabályok megsértéséért kiszabható pénzbírságot, és új mechanizmusokat vezetnek be a karantén betartásának ellenőrzésére is – tájékoztatott Morawiecki.
    Lengyelországban egy héttel ezelőtt vezették be a veszélyhelyzetet a koronavírus miatt. Az újabb fokozat, a járványhelyzet bevezetését Morawiecki a társadalmi fegyelem betartásának szükségességével indokolta, hogy ezzel lassítsák a járvány terjedését, és megóvják mindenekelőtt az idősebb embereket. Elmondta: néhány napon belül akár 10 ezer megbetegedésre is számítanak.
    Kérdésre válaszolva közölte: a járványhelyzet nem vonja maga után a május 10-re kiírt elnökválasztás elhalasztását.
    A 14 napos házi karantént Lengyelországban nemcsak azoknak rendelik el, akik fertőzött személlyel találkoztak, hanem a múlt hét végén elrendelt határzár után külföldről hazatért több tíz ezer lengyel esetében is.
    A kormányfővel együtt a sajtókonferencián felszólaló Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter elmondta: a járványhelyzet lehetővé teszi, hogy a vajdák bizonyos feladatok ellátására irányítsák át az egészségügyi dolgozókat, valamint más személyeket is. Közölte: pénteken több mint 50 újabb személynél mutatták ki a vírust, 411 beteget tartanak számon, és jelenleg naponta 4 ezer vírustesztet végeznek.

OS – Az Igazságügyi Minisztérium közleménye

A kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter pénteken benyújtotta az Országgyűlésnek a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot. A kormány arra kéri minden parlamenti párt frakcióját, hogy támogassa a javaslatot.
A koronavírus törvény benyújtásával a kabinet célja, hogy a kormány által eddig meghozott intézkedéseket az Országgyűlés megerősítse, továbbá felhatalmazást adjon a kabinetnek további, a koronavírus elleni küzdelemhez szükséges intézkedések megtételére. A járvány alatt biztosítani kell minden szükséges eszközt a lehető leghatékonyabb cselekvéshez, arra az esetre is, ha az Országgyűlés nem tudna a szokásos menetrendben ülésezni. A járvány terjedésének lassítása és negatív hatásainak enyhítése érdekében a kormánynak továbbra is felelős döntéseket, adott esetben szokatlan és idegen korlátozásokat kell hoznia, amelyek betartása, az összefogás és a fegyelmezettség a legfontosabb feladatunk.
 
A felelősség a parlamenti frakcióknál van: a törvényjavaslatról az Országgyűlés csak akkor dönthet, ha eltér a Házszabálytól, amihez a parlamenti képviselők 4/5-ének támogatása szükséges. A kormány ezért arra kér minden, a magyar emberek egészségéért felelősséget érző parlamenti pártot és képviselőt, hogy támogassák a Házszabálytól való eltérést, és a lehető leghamarabb vegyék napirendre a törvényjavaslatot.

    Kiadó: Igazságügyi Minisztérium

Egész Olaszországban lezárták a parkokat, tiltott a szabadidős tevékenység

Megtiltotta a parkokba, közterületnek számító kertekbe való belépést, és az ott végzett szabadidős tevékenységet az olasz egészségügyi minisztérium péntek este kiadott országos érvényű rendelkezése, amely tovább szigorítja az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) miatt korábban bevezetett mozgáskorlátozást.
    A rendelkezés leállítja a szabadban végzett bármilyen játékot vagy testmozgást. Egyedül a kocogás engedélyezett, de kizárólag a futó személy lakóhelye közelében, és mindenki mástól legalább egy méteres távolságra.
    Az egészségügyi tárca bejelentésére azután került sor, hogy a rendkívüli jóidőben Olaszország zöldterületeit péntek délután ismét ellepte a kocogók, tornázók és parkokban sétálók, gyerekekkel játszók sokasága.     
    A minisztérium országos rendelkezése megerősíti az utóbbi órákban tartományonként és városonként hozott azonnali intézkedéseket a mozgáskorlátozás érvényesítésére.  
    Közöttük Virginia Raggi római főpolgármester elrendelte a főváros utcáin mozgó gépjárművek és személyek egyenkénti ellenőrzését. Veneto és Emilia Romagna tartomány pedig már péntek délután lezárta a parkokat.
    Ezen kívül az egészségügyi tárca betiltotta az élelmiszereladást a vasútállomásokon és a benzinkutaknál. Kivételt az országutak, sztrádák  üzemanyagállomásainál található kereskedelmi és vendéglátó egységek jelentenek, de ezek esetében is csak elvihető ételt, italt szabad árusítani.  Kórházakban és repülőtereken továbbra is engedélyezett az élelmiszer-árusítás.
    Tiltott a nem lakóhelyként használt ingatlanokba, üdülőházakba, telkekre való kijárás.
    A minisztériumi rendelkezés március 21-től az országos mozgáskorlátozást bevezető korábbi kormányrendelet március 25-i határidejéig érvényes. Ezt követően a római kormány újabb rendelete várható az óvintézkedések meghosszabbításáról. 

Tokió 2020 – Kulcsár Krisztián: úgy készülünk, hogy július 24-én elkezdődik az olimpia

Négy hónappal a tokiói olimpia rajtja előtt Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) hasonlóan az ötkarikás játékok eredeti időpontban történő megtartását támogatja.
    A korábbi párbajtőröző a Kossuth Rádió Sportvilág című műsorában azt mondta: akkor is ezt az álláspontot képviselné, ha még sportolna.
    „A felkészülés egy előre jól megtervezett folyamat, az esemény csúsztatása hetekkel, hónapokkal nem életszerű, sportszakmailag nem helyes és nehezen megvalósítható” – fogalmazott a sportvezető. Kulcsár ugyanakkor hozzátette, vannak olyan sportolók, akik jelenleg akadályoztatva vannak, de a MOB-nak az egyik legfontosabb feladata éppen a folytonos és magas szintű felkészülés biztosítása.
    „Az olimpiai család minden képviselője, a NOB, a sportszövetségek, a tokiói szervezők és a nemzeti olimpiai bizottságok is a változatlan megrendezés mellett érvelnek” – jelentette ki a MOB-elnök. Tájékoztatása szerint a NOB minden érintettel videokonferenciát folytatott a héten azok után, hogy a szervezet végrehajtó bizottsága kidolgozta azokat az alapvető kritériumokat, amelyek szükségesek a nyári rendezéshez.
    „A nemzeti olimpiai bizottságok képviselői egyenként, név szerint szavaztak a Thomas Bach elnökkel történt egyeztetés után, és egyöntetű, százszázalékos támogatottságot kapott a NOB javaslata” – fogalmazott Kulcsár Krisztián. Kiemelte, még több mint négy hónap van az olimpia rajtjáig, nekik pedig minden szakértő azt mondja, hogy semmi okuk semmilyen drasztikus döntés meghozatalára.
    „Minden sportoló, edző és mi is úgy gondolkodunk, hogy július 24-én elkezdődnek a nyári játékok Tokióban, ahonnan augusztus 10-én jövünk majd haza.”
    A koronavírus-járvány terjedése miatt elmaradt kvalifikációs versenyekkel kapcsolatban azt mondta, a nemzetközi sportági szövetségekkel kötött megállapodásnak egyik legfontosabb eleme, hogy a már megszerzett kvóták érintetlenek maradnak.
    „Amely versenyeket, tornákat pedig egészségügyi kockázat nélkül meg lehet rendezni, azokat meg fogják rendezni” – tette hozzá Kulcsár. Elmondta, lehetőség van a kvalifikációs időszak megnyújtására – legkésőbb június 30-ig -, illetve a szövetségek átdolgozhatják saját kvótaszerző szabályaikat, és eseti jelleggel bizonyos sportágakban akár kvótaszám-növekedést is elfogadhat a NOB, amennyiben „valamely versenyzőre nézve méltánytalan helyzet állna elő”.
    „Egy olimpiát elhalasztani nem olyan, mint egy esküvőt, nem véletlen, hogy erre még soha nem került sor. Olyan már volt, hogy elmaradtak a játékok, de a második világháború után, 1948-ban London romjain már megrendezték a játékokat, ez mindent elmond a NOB mindenkori vezetésének álláspontjáról” – tette hozzá az elnök, aki azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a dolgok még változhatnak, és a NOB által kidolgozott kritériumrendszerben első helyen az emberi egészség védelme szerepel.


Debrecen, 2020. március 20. A Tankcsapda zenekar online közvetítésű koncertet ad a Debrecen Televízió stúdiójában 2020. március 20-án.  A rockegyüttesnek meg kellett szakítania európai turnéját a koronavírus-járvány terjedése miatt, ezért online koncerttel próbálta meg részben kárpótolni a rajongókat. Fotó: Czeglédi Zsolt

Önkéntes elkülönítésbe vonult a brit főtárgyaló

Önkéntes elkülönítésbe vonult David Frost, az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalások brit főtárgyalója, miután az új koronavírus okozta betegség tüneteit észlelte magán.
    A Downing Street pénteki tájékoztatása szerint Frost tünetei enyhék, de teljes mértékben betartja a brit kormány ilyen esetekre kidolgozott ajánlását, vagyis tizennégy napig nem mozdul ki otthonából.
    A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője nem közölte, hogy a brit küldöttségvezetőn végeztek-e koronavírus-tesztet.
    Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója, Frost közvetlen tárgyalópartnere előző nap közzétett Twitter-üzenetében bejelentette, hogy koronavírus-tesztje pozitív lett.
    A koronavírus okozta járvány miatt nem tartották meg az új kapcsolatrendszer kialakítását célzó tárgyalássorozat e hétre tervezet londoni fordulóját.     A brit miniszterelnöki hivatal szerint a két fél jelenleg a megbeszélések folytatásának más módjait vizsgálja, köztük azt, hogy lehetséges-e videokonferenciák formájában megtartani a tárgyalási fordulókat.     Nagy-Britannia január 31-én lépett ki az Európai Unióból. A kétoldalú kapcsolatok további szabályrendszeréről szóló tárgyalássorozat március 2-án kezdődött Brüsszelben egy négynapos fordulóval, és e héten folytatódott volna Londonban.

Bezárják a brit vendéglátóhelyeket, a kormány kifizeti az alkalmazotti bérek zömét

A brit kormány elrendelte a vendéglátóhelyek bezárását az új koronavírus okozta járvány megfékezése érdekében – közölte pénteki sajtótájékoztatóján Boris Johnson miniszterelnök.
    A Downing Streeten tartott sajtóértekezleten részt vett Rishi Sunak pénzügyminiszter is, aki bejelentette: a kormány megtéríti a munkáltatóknak a járvány gazdasági hatásai miatt munka nélkül maradt alkalmazottaik bérének 80 százalékát, ha a cégek nem bocsátják el őket.
    A kötelezettségvállalás – amely nem csak a vendéglátóhelyekre vonatkozik – havi 2500 font (960 ezer forint) munkabérig terjed; ez valamivel több a brit alkalmazotti mediánbérnél.
    Johnson a sajtóértekezleten közölte: a kávézók, a pubok, a bárok és az éttermek „ésszerű időn belül”, de legkésőbb már péntek éjjel bezárnak, és ugyanez érvényes a mozikra, a színházakra és a szabadidőközpontokra.
    Az éttermekben elvitelre továbbra is lehet ételt rendelni.
    A brit kormányfő azt kérte, hogy a lakosság már péntek este se látogassa a  vendéglátóhelyeket, „bármekkora is a kísértés”, mivel ha megfertőződnek a koronavírussal, nem garantálható, hogy enyhe tünetekkel megússzák, és maguk is a fertőzés terjesztőivé válnak.
    Hozzátette: ez az intézkedés is szükséges ahhoz, hogy az embereket fizikailag távol tartsák egymástól.
    Johnson tájékoztatása szerint a rendeletet havonta felülvizsgálják, annak megállapítására, hogy mikortól lehet enyhíteni a zárlat szigorán.
    A miniszterelnök közölte: tudja, hogy mindez komoly áldozatvállalással jár, de emberéletek ezreit lehet megmenteni, ha ezeket az intézkedéseket mindenki betartja.
    A brit kormány ajánlásai között eddig is szerepelt, hogy azok is, akik tünetmentesek, szüntessék be a nem feltétlenül szükséges kapcsolattartást másokkal, például úgy, hogy nem keresik fel a pubokat, a klubokat vagy a színházakat. Ez az ajánlás szigorodott tovább a vendéglátóhelyek bezárásáról hozott pénteki döntéssel.
    Rishi Sunak pénzügyminiszter a Johnsonnal közösen tartott péntek esti sajtótájékoztatón elmondta: a kormány által átvállalt bérfolyósítás nem csak a vendéglátóhelyekre, hanem minden kis- és nagyvállalatra, köztük a nem profitorientált szervezetekre is vonatkozik.
    A munkahelymegőrzési csomagterv keretében a vállalatok a brit vám- és adóhivataltól kérhetnek munka nélkül maradt, de el nem bocsátott alkalmazottaik bérének 80 százalékáig terjedő juttatást.
    Sunak hangsúlyozta: a munkáltatók saját hatáskörükben kiegészíthetik a bérfizetési juttatást.
    A pénzügyminiszter szerint az intézkedés azt jelenti, hogy az alkalmazottak az Egyesült Királyság minden országrészében megtarthatják állásukat, akkor is, ha munkáltatójuk nem tudja folyósítani bérüket.
    Rishi Sunak elmondta: a program március 1-éig visszamenőleg hatályos, és időtartama legalább három hónap, de szükség esetén meghosszabbítható.
    Hozzátette: a programnak nincs összegszerű felső határa.
    Bejelentette azt is, hogy a kormány még kedvezőbbé tette a kis- és középvállalatok likviditási igényeinek fedezésére szolgáló, már a múlt héten ismertetett program kondícióit. Ezek a kisvállalatok 5 millió fontig (1,9 milliárd forintig) terjedő garantált hitelhez juthatnak egy-egy alkalommal, és az eredeti feltételek alapján a futamidő első hat hónapjára mentesültek volna a kamatfizetés alól.
    Sunak péntek esti sajtóértekezletén közölte, hogy a kamatfizetési moratóriumot a pénzügyminisztérium tizenkét hónapra terjesztette ki.
    Mindemellett a kormány június végéig mentesítette az üzleti vállalkozásokat az áfa befizetésének kötelezettsége alól.
    A brit kormány és a Bank of England az utóbbi egy hétben összehangolt, hatalmas mértékű költségvetési és monetáris gazdaságélénkítő programba kezdett.
    A pénzügyminiszter a hét elején bejelentette, hogy a kormány 330 milliárd font (több mint 126 ezer milliárd forint) értékű pénzügyi segítséget nyújt az új típusú koronavírus okozta járvány miatt bajba került brit üzleti vállalkozásoknak, mindenekelőtt hitelgaranciák formájában.     A kormányzati segélycsomag a brit hazai össztermék (GDP) 15 százalékával egyenlő.     A Bank of England csütörtökön soron kívül történelmi mélypontra, 0,10 százalékpontra csökkentette alapkamatét és 200 milliárd fontos pótlólagos mennyiségi enyhítési programot hirdetett.
    A gazdaságnak nyújtott eddigi közvetlen monetáris és költségvetési élénkítési csomag értéke így 530 milliárd font (203 ezer milliárd forint).

Az ukrán kormány veszélyhelyzetet hirdetett Kijevben és két megyében

Az ukrán kormány pénteki rendkívüli ülésén veszélyhelyzetet hirdetett a fővárosban, Kijevben, továbbá Dnyipropetrovszk és Ivano-Frankivszk megyékben a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása végett – jelentette be Denisz Smihal miniszterelnök a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson keresztül.
    A kormányfő hangsúlyozta, hogy a veszélyhelyzet bevezetése egyelőre nem vonja maga után újabb korlátozások bevezetését, hanem – mint fogalmazott – „az erőfeszítések mozgósítása” a célja. Ukrajnában így már öt megyében van érvényben veszélyhelyzet, mivel korábban már bevezették Kijev, Zsitomir és Csernyivci megyékben is – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.  
    A Közegészségügyi Központ péntek esti közlése szerint Ukrajnában 29-re nőtt az eddig megerősített koronavírusos fertőzöttek száma, közülük mostanáig hárman haltak bele a betegségbe.
    Ilja Jemec egészségügyi miniszter pénteken közzétett felhívásában arra figyelmeztetett, hogy Ukrajnában napról napra növekedni fog a fertőzöttek száma, ahogy érkeznek a laboratóriumokból a tesztek eredményei.
    „Míg Ukrajnában kevesebb a fertőzött, mint a legtöbb európai országban, helytelen abban bízni, hogy országunkat elkerüli a járvány. A legnehezebb még hátra van. A vírus terjedni fog” – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy az ukrán egészségügyi rendszer, amelyben nem hajtották végre a szükséges reformokat, sokkal gyengébb az európainál, és csak akkor viseli el a Covid-19 okozta megterhelést, ha mindenki betartja a kormányzat által hozott korlátozó intézkedéseket.
    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon megállapodott Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel, hogy március 25-én egy olasz charterjárat hazaszállít 125 ukrán állampolgárt Rómából – közölte pénteken az ukrán elnöki hivatal.
    Dmitro Kuleba külügyminiszter utasítására az ukrán diplomaták világszerte gyűjteni kezdték az információkat a koronavírussal kapcsolatos tudományos kutatások eredményeiről és a fertőzés elleni védekezés gyakorlati módszereiről – számolt be a külügyi tárca. Az összegyűjtött jelentéseket az egészségügyi minisztériumhoz juttatják el. Kuleba pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: jelenleg több mint 23 ezer ukrán várja, hogy külföldről visszatérhessen Ukrajnába. A tárca csaknem 1400 munkatársa dolgozik jelenleg külszolgálatban, és napi több mint 10 ezer hívás érkezik a minisztérium forródrótjára – tette hozzá.

Növekedett a halálos áldozatok száma Belgiumban és Hollandiában

Belgiumban péntekre több mint kétszeresére, 37-re nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, Hollandiában pedig megközelítette a 80-at. A belga kormány este bejelentette, hogy lezárják az ország határait a koronavírus-járvány terjedésének lefékezése érdekében
    A pénteken közzétett adatok szerint Belgiumban 462 új megbetegedést jelentettek, ezzel 2257-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 16 új haláleset történt, ezzel 37-en haltak meg a betegségben.
    A főként fapados járatokat fogadó dél-belgiumi Charleroi nemzetközi repülőterének igazgatósága pénteken bejelentette, hogy a koronavírus-fertőzés okozta válság miatt jövő szerdától április 5-ig nem fogad és nem indít egyetlen személyszállító repülőgépet sem. Indoklásuk szerint az ideiglenes bezárást a légitársaságok járattörlései indokolják. A helyzet alakulásától függően az időszak meghosszabbítható – tették hozzá.
 Hollandiában 2468 koronavírussal fertőzött beteget tartanak számon. A járvánnyal összefüggésben péntekre 18-an haltak meg, ezzel 76-ra emelkedett a megbetegedésben elhunytak száma.
     Pénteki adatok szerint Luxemburgban 484 fertőződtek meg és négyen haltak meg a Kínából kiindult vírus okozta betegségben.
     Luxemburg már csütörtökön döntött egyetlen repülőterének ideiglenesen lezárásáról. A bejelentés szerint a repülőtér hétfőtől nem indít és nem fogad egyetlen személyszállító repülőgépet sem.
     Belgium lezárja határait a koronavírus-járvány terjedésének lefékezése érdekében – jelentette be péntek este Pieter de Crem a belga ügyvivő kormány belügyminisztere. „A döntést a  szomszédos országokkal, Franciaországgal, Németországgal, Hollandiával, Luxemburggal és az Egyesült Királysággal egyeztetve hoztuk meg – hangsúlyozta.
    Az áru és teherszállítás, valamint a belga állampolgárok hazatérése továbbra is megengedett.

Az eddigi legnagyobb mértékben emelkedett a halottak és az új betegek száma

Az utóbbi huszonnégy órában az eddigi legnagyobb mértékben, 627-tel 4032-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság  péntek esti tájékoztatója szerint, míg a diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén  hasonló mértékben, 4670-nel emelkedett.
    A gyógyultak száma elérte az 5129-et.     A halottakat és a gyógyultakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek  száma február 20 óta 47 021-re emelkedett.
    A jelenlegi,  mintegy 38 ezer beteg kevesebb mint fele van kórházban, közülük az intenzív osztályon kezeltek aránya a korábbi tíz százalékról hétre csökkent.         A legtöbb beteget regisztráló Lombardiában az utóbbi egy napban szintén a legmagasabb, 2380 volt az új fertőzöttek száma, a halottaké az utóbbi huszonnégy órában 381-gyel nőtt. A tartományban az eddig diagnosztizált betegek összlétszáma több mint 22 ezer, a halottaké 2549-re nőtt.
    Angelo Borrelli a polgári védelmi hatóság vezetője hangsúlyozta, a halottak jelentős többsége „nem az új koronavírus következtében”, hanem az emiatt keletkezett egészségügyi komplikációk miatt veszítette életét. Az elhunytak más betegség miatt is előrehaladott állapotban voltak, életkor átlaguk továbbra is 80 év körüli.  Megjegyezte, ha azt számolnák, hányan halnak meg kizárólag a koronavírus-fertőzés miatt, akkor Olaszországban is nagyony alacsony lenne a halálozási ráta.  
    Elmondta, hogy egy hónappal ezelőtt Olaszországban kevesebb mint 5500 hely volt az intenzív osztályokon, jelenleg megközelítik a 8 ezret.  
    Az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) betegszámának emelkedése éppen egy hónappal ezelőtt indult el Olaszországban. Január 28. és február 20. között három fertőzöttet tartottak számon mindegyiket Rómában: egy kínai turista házaspárt, valamint egy olasz férfit, akit Vuhanból szállítottak haza. A kínaiakat pénteken engedték el gyógyultan a kórházból.  
    Február 20.-tól az északnyugati Lombardiában kezdett el fokozatosan emelkedni a koronavírus-teszten pozitívnak bizonyult személyek száma.
    Országos szinten a napról napra történő emelkedés március 11-én érte el a kétezer új beteget, az utóbbi tíz nap alatt pedig már jóval meghaladta a napi négyezret.
    Angelo Borrelli hangsúlyozta, nem tudja megmondani, mikor tetőzik a járvány. Kifejtette, a jelenlegi számítások szerint a csúcspont a következő két hétben várható. Ha ez bekövetkezik, utána meg kell várni a járványgörbe esését, majd a fertőzés leállíását.  A polgári védelem vezetője hozzátette, hogy az óvintézkedések országos szigorítását, vagyis a mozgás- és találkozási korlátozást, valamint a kereskedelmi és vendéglátó tevékenység leállítását,  március 11-én vezették be, és ettől vizsgálják a kívánt hatás elérését.  
    A  központi kormány még  nem korlátozta tovább az eddigi óvintézkedéseket, és nem rendelte a nagyobb élelmiszerboltok,  szupermarketek hétvégi bezárását. A tartományok viszont önállóan dönthettek, így Venetóban és Emilia Romagnában a hétvégére lezárták az élelmiszerüzleteket és a parkokat is. Van, ahol betiltották a kocogást és a kutyasétáltatást is a lakástól 200 méteres körzetre korlátozták.
    Róma főpolgármestere elrendelte, hogy szombattól a főváros utcáin közlekedő gépjárműveket és személyeket egyenként ellenőrzik a továbbra is  „túl sok” mozgás miatt. A nyárias időben a római parkok pénteken tele voltak emberrel annyira, hogy az egy méteres biztonsági távolságot nehéz volt betartani. „Nem engedhetjük meg, hogy Róma Bergamo sorsára jusson, ahol már nincs hely a halottaknak” – jelentette ki Raggi.
    Mostantól a postahivatalokban készpénzben kiadott nyugdíjakat nem a megszokott kifizetési napokon, hanem egész hónapra szétterítve, abc-sorrend szerint vehetik fel a nyugdíjasok.

Rövidített munkaidőre állítják át a frankfurti repülőtér csaknem valamennyi dolgozóját

A korornavírus-világjárvány hatására minimálisra csökkenő forgalom miatt a kieső bér egy részének állami támogatásból finanszírozott pótlására épülő rövidített munkaidő intézményét vezetik be csaknem valamennyi dolgozónál a frankfurti repülőtéren, Németország legnagyobb légi közlekedési csomópontjában – jelentették pénteken német hírportálok.
    A repülőteret üzemeltető Fraport tájékoztatása szerint a 22 ezer alkalmazottból legalább 18 ezret kénytelenek rövidített munkaidőben foglalkoztatni. A változtatást egyelőre május végéig vezetik be.
    A járvány hatásait jelzi, hogy az egyik kifutópályát lezárták, és a forgalomból átmenetileg kivont repülőgépek parkolójaként használják.
    A szinte teljesen feladat nélkül maradó reptéri dolgozók új fizetési rendszerében alapesetben a bér 60 százaléka, gyermeket nevelő dolgozóknál a bér 67 százaléka jár. Ezt a szövetségi kormány költségvetési forrásból a 75-95 százalék közötti szintig egészíti ki.
    A megoldást a 2008-ban elmélyült pénzügyi világválság idején dolgozták ki. Előnye, hogy a dolgozók nem veszítik el az állásukat, és a munkaadónak nem kell toboroznia és betanítania új embereket, amikor véget ér a válság és ismét több a munka. Hátránya, hogy igen sokba kerül az adófizetőknek.
    A szövetségi kormány március közepén, első válságkezelő intézkedésként jelentősen kiterjesztette az intézményt. A koronavírus-járvány miatt bajba került cégek az eddigi 30 százalék helyett már akkor bevezethetik a rövidített munkaidőt, ha dolgozóik 10 százalékánál kell csökkenteni a munkaidőt. További könnyítés, hogy az alkalmazottak mellett a munkaerő-kölcsönzés révén foglalkoztatott munkatársak esetében is igényelhető a támogatás. Bevezették azt is, hogy a vállalatok visszaigényelhetik a nem ledolgozott, de mégis kifizetett munkaórák után járó bérre rakodó társadalombiztosítási járulékokat.
    A rövidített munkaidőhöz járó állami támogatást a szövetségi munkaügyi ügynökségnél (BA) kell igényelni. Az új szabályok bevezetése, március 13. óta eltelt egy hét alatt országszerte 76 700 vállalat nyújtott be támogatási igényt, ami minden előzetes várakozást meghaladó érdeklődést jelent – írták hírportálok az ügynökség adatai alapján.
    A BA első lépésként megvizsgálja a kérelmeket, így majd csak a következő statisztikából derül ki, hogy az eddigi és a folyamatosan jelentkező újabb vállalatok pontosan mennyi munkavállalót kívánnak rövidített munkaidőben foglalkoztatni. A német sajtóban ismertetett szakértői becslések szerint ez a szám milliós nagyságrendű lehet.

Újabb könnyítés a közúti fuvarozásban, ideiglenesen módosulnak a vezetési és pihenőidők

Magyarország hivatalos bejelentést tett az Európai Bizottságnál arról, hogy az uniós rendelkezésekben biztosított lehetőséggel élve, más tagállamokhoz hasonlóan átmeneti kivételeket alkalmaz a vezetési és pihenőidő szabályok terén. A felmentés alapján a 2020. március 21. és április 19. között időszakban nőnek a teherautó- és buszsofőrök számára előírt maximális vezetési- és csökkennek a minimális pihenőidők.
    Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pénteki közleményében rámutat: az általában érvényes előírások betartását a határokon jellemző torlódások miatt kialakult várakozások súlyosan megnehezítik, sok esetben ellehetetlenítik. Járványügyi szempontból is fontos, hogy a hazánkon nemzetközi forgalomban áthaladó tehergépjárművek mielőbb elhagyhassák az ország területét.
    A közösségi rendelet szerint a tagállamoknak legfeljebb 30 napos időtartamban van lehetőségük a felmentésre. Ennek megfelelően Magyarországon 2020. március 21. és április 19. között a napi vezetési idő 9 óráról 11 órára, a heti vezetési idő 56 óráról 65 órára, a kétheti vezetési idő 90 óráról 105 órára, a 45 perces szünet kötelező kivételének gyakorisága 4,5 óráról 5,5 órára emelkedik. Ezzel egyidejűleg a napi pihenőidő 11 óráról 9 órára, a normál heti pihenőidő 45 óráról 24 órára csökken. A heti pihenőidőt a megelőző heti pihenőidő végétől számított nem hat, hanem hét 24 órás időszak után kell megkezdeni.
    Az ellátásbiztonság erősítése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábban felfüggesztette a nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalomkorlátozását. A visszavonásig érvényes intézkedés lehetővé teszi, hogy a hazai vállalkozások rugalmasabban szervezhessék meg belföldi fuvarozási feladataikat. A lépést kezdeményező kiskereskedelmi szektor cégei így gördülékenyebben gondoskodhatnak az üzletek készleteinek feltöltéséről, a vásárlói igények kiszolgálásáról – közölte az ITM.

Vietnamban nem fogadják a külföldi turistákat a szállodákban

Vietnamban  nem fogadják a külföldi turistákat a szállodákban
    A helyiek ugyanis attól tartanak, hogy ismét terjedésnek indulhat a délkelet-ázsiai országban a Covid-19 fertőzés, miután három héten át nem regisztráltak új fertőzést. A napokban megjelent újabb 60 megbetegedést pedig a külföldi turistákra, valamint  a nemrég külföldön járt vietnamiakra vezetik vissza.
    A helyi sajtó pénteki közlése szerint az utóbbi napokban a hotelek visszautasítottak több olyan külföldi turistát, aki már szobafoglalással rendelkezett. Más szállodák pedig egyáltalán nem engedték külföldieknek a foglalást.
    A vietnami sajtó szerint a külföldiekkel szembeni diszkrimináció széles körben elterjedt, és ez különösen szembeszökő a turisták körében kedvelt körzetekben.
    „Nem fogadunk külföldieket, csak vietnamiakat szolgálunk ki” – jelentette ki egy hanoi szépségszalon vezetője is.
    Az utazók maguk is hátrányos megkülönböztetés eseteiről, sőt tettlegességről számoltak be.
    Egy amerikai turista azt állította, hogy  kikergették egy kávézóból.
    Nguyen Xuan Phuc miniszterelnök bejelentette, keményen fel fognak lépni a külföldieket diszkriminálókkal szemben.
    Vietnamból eddig 85 fertőzöttet jelentettek.
    A szomszédos Kambodzsában az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint 51 fertőzöttet tartanak nyilván. A páciensek egyrésze vallási ceremóniák alkalmával kaphatta el a vírust. Az ország vezetése a héten bezáratta az állami és a magán iskolákat, a múzeumokat, és a szórakozóhelyeket. A vallási gyülekezéseket és a koncerteket átmenetileg betiltották.

Fizetésképtelenséget jelentett a Vapiano étteremlánc

Fizetésképtelenséget jelentett pénteken a Vapiano étteremlánc. A német társaság a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására indított kormányzati programoktól reméli a csőd elkerülését. A Vapiano Magyarország tájékoztatása szerint a magyarországi, franchise formában működő Vapiano hálózat működésére semmilyen pénzügyi vagy jogi hatással nincs a német anyacég bejelentése.
    A világszerte több mint 230 éttermet üzemeltető Vapiano SE közleménye szerint a járvány miatt drámai mértékben csökkent a bevétel és csaknem az egész lánc működését fel kellett függeszteni, miközben egy sor költség, köztük az alkalmazottak bére és az üzlethelyiségek bérleti díja változatlan.
    Így péntekre beállt a fizetésképtelenség. A csőd elkerüléséhez támogatást kérnek több európai kormánytól. Ha még időben és megfelelő mennyiségben sikerül biztosítani állami pénzügyi forrásokat, véglegesíteni lehet egy finanszírozási tervet, amelyet még a járvány előtt dolgoztak ki a társaság meghatározó részvényeseivel és a hitelező bankjaival. Ellenkező esetben, legkésőbb három hét múlva a Vapiano SE a csődeljárás megindítására kényszerül, és szükség esetén egyes leányvállalatai esetében is ezt kell tennie – áll a közleményben.
    A Vapiano SE a legutóbbi beszámolója szerint 2019 első félévében 196,6 millió euró (68,8 milliárd forint) bevétel mellett 18 millió euró veszteséget szenvedett el.
    A 2002-ben alapított cég legutóbbi adatai szerint öt kontinensen, 33 országban nyíltak éttermek Vapiano márkanévvel. Több üzleti modellt alkalmaztak, az éttermek egy részét a német vállalat üzemeltette, egy másik részét partnerekkel együtt üzemeltették, és franchise rendszerben is nyitottak Vapianókat.
    Német lapok korábbi beszámolói szerint a problémák már 2015-ben elkezdődtek, hiszen szinte havi rendszerességgel jelentek meg a céget rossz színben feltüntető hírek az alkalmazottak túlóraterheléséről, a munkaidő-nyilvántartás manipulálásáról, a gyakori vezetőcserékről, a silány élelmiszer alapanyagokról. A pénzügyi helyzet romlását azonban főleg az erősödő konkurenciaharc idézte elő, illetve a tőzsdére vitelt követően beindított túlzottan ambiciózus külföldi terjeszkedés.
    Vapiano márkanévvel öt étterem működik Magyarországon, négy a fővárosban, egy pedig Győrben.
    A magyarországi, franchise formában működő Vapiano hálózat működésére semmilyen pénzügyi vagy jogi hatással nincs a német anyacég bejelentése – közölte az MTI-vel pénteken a Vapiano Magyarország.
    A Vapiano Magyarország a fizetésképtelenséget bejelentő német Vapiano SE vállalattól mind tulajdonosi szerkezetében, mind gazdaságilag független franchise vállalkozás, nem leányvállalata vagy vegyesvállalata a német cégnek – jelezték.
    A Vapiano Magyarország független befektetők vállalatcsoportja, amely a Vapiano márkajogok kapcsán a jogtulajdonos Vapiano International Franchising GmbH-hoz tartozik, Magyarországon kizárólagos joggal üzemelteti a franchise éttermeket.
    A társaság közleményében hangsúlyozta, a koronavírus sújtotta vendéglátási szektor szereplőjeként igyekeznek kollégáik munkahelyeit megtartani, gondoskodni róluk, vendégeiket pedig kiszolgálni, amíg a szabályok és a körülmények lehetővé teszik.
    A Vapiano éttermek Magyarországon továbbra is üzemelnek, mind az öt étterem 15 óráig fogadja a vendégeket, és egész nap működik a házhozszállítás és az éttermi átvétel.

Szerbiában meghalt az első beteg, ő az első nyugat-balkáni halálos áldozat

Meghalt egy koronavírus-fertőzött férfi pénteken Szerbiában, ő a SARS-CoV-2 vírus első halálos áldozata a Nyugat-Balkánon.
    Ana Brnabic szerb kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy további nyolc ember életéért küzdenek jelenleg az országban, ahol a fertőzöttek száma 135-re nőtt péntek estére.
    Az elővigyázatossági intézkedések részeként szombat 20 órától teljesen megszűnik a tömegközlekedés az ország minden településén, vasárnap 20 órától pedig teljesen bezárnak a kávézók, éttermek és bevásárlóközpontok.
    Az egészségügyi miniszter járványhelyzetet hirdetett az országban.
    A 65 év felettiek szerdától egyáltalán nem léphetnek az utcára, azok viszont, akik nem tudják megoldani, hogy más vásároljon be helyettük, vasárnaponként 4 és 7 óra között a kijelölt élelmiszerüzletekben megvehetik a szükséges ételeket.
    A várakozások szerint a jelenleg este 8 és hajnali 5 óra közötti kijárási tilalmat tovább szigorítják, és hamarosan a piacokat is bezárják.

A pénzügyi szolgáltatók készülnek a törlesztési moratórium és a thm-plafon végrehajtására

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) bejelentette, hogy az uniós kkv- és lakossági hitelekre is érvényes a hiteltörlesztési moratórium, a lízingcégek megkezdték a felkészülést a moratórium végrehajtására, a Cofidis Magyarországi Fióktelepe március 19-ével felfüggesztette a fogyasztási hitelezést kivéve azokét, amelyek már most megfelelnek a csütörtökön érvénybe lépett kormányrendeletnek; a money.hu szerint már vannak olyan bankok, amelyeknél elérhető az olcsó személyi kölcsön.
    A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) közölte: a hazai vállalkozások érdekében hitelezési tevékenységének teljes spektrumára kiterjeszti a hiteltörlesztési moratóriumot. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az MFB saját forrású hiteltermékei mellett az európai uniós pénzügyi eszközökből, a pénzügyi közvetítőkön (MFB Pontokon) keresztül nyújtott hitelek esetében sem kell – a kormányrendeletben meghatározott időszakban – kamat-, illetve tőketörlesztést fizetni. Az MFB emellett a vállalkozási hitelprogramjaiban részt vevő pénzügyi vállalkozások számára is biztosítja ezt a lehetőséget. A moratórium a lakossági energiahatékonysági hitelprogram ügyfeleire is érvényes.
    Az MFB szorosan együttműködik a kormány által felállított, a gazdaság újraindításáért felelős munkacsoporttal, amelynek munkáját kidolgozott javaslatokkal is támogatja. Fejlesztési intézményként mindent elkövet, hogy csökkentse a kialakult helyzet káros hatását a magyar gazdaságra és készen áll arra, hogy aktív szerepet vállaljon a járványt követő gazdaságfejlesztési feladatokban – hangsúlyozta közleményében a hitelintézet.
    A lízingtársaságok egyetértenek azzal, hogy a nehéz helyzetbe kerülő háztartásoknak, vállalkozásoknak adósvédelmi konstrukciókat kell biztosítani, és megkezdték a felkészülést a fizetési moratórium végrehajtására – írta közleményében a Magyar Lízingszövetség. A szervezet szerint ugyanakkor az eddig nyilvánosságra került rendelet számos kérdést nyitva hagyott és értelmezést igényel, ezért az ügyfelek türelmét kérik, amíg a részletek tisztázódnak.
    A lízingszövetség felhívta a figyelmet: a moratórium nem jelenti az adósságteher csökkentését, sőt, a kamatok halmozódása miatt a visszafizetendő teljes teher még nő is. Ezért a lízingszakemberek azt tanácsolják a lízingbe vevőknek, hogy akik képesek rá, továbbra is folytassák a fizetést. Felhívták a figyelmet arra is, hogy továbbra is lehetőség van a rendelettől való eltérő megállapodásra, az adott helyzethez jobban illő egyedi megoldás kidolgozására. Természetesen az elsődleges cél a munkahelyek, a cégek és a magánszemélyek védelme és pénzügyi mozgásterük biztosítása – hangsúlyozták.
    A Cofidis Magyarországi Fióktelepe közölte, hogy március 19-ével felfüggesztette minden fogyasztási hitelezéssel kapcsolatos tevékenységét, az olyan áru-, autóhitel és pénzügyi lízing termékek kivételével, amelyek már most megfelelnek a március 19-vel érvénybe lépett kormányrendeletnek, vagyis teljes hiteldíj mutatójuk (thm) 5,9 százalék vagy az alatti. A vállalatnál folyamatban van az új rendelkezéseknek megfelelő termékek kialakítása.
    A vállalat ugyancsak figyelmeztet arra, hogy a moratórium lejártával a meg nem fizetett törlesztőrészleteket teljesíteni kell, és meg kell fizetni a kamatokat is, mindenkinek joga van azonban ahhoz, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint folytassa hitele törlesztését.
     A Cofidis a járványhelyzetre való tekintettel azt kéri, ügyfelei elsősorban telefonon vagy emailen érdeklődjenek. A cég óvintézkedéseket vezetett be a héten személyes ügyfélszolgálatán: a nyitva tartás hétköznap 15 órára módosult, kézfertőtlenítő került az ügyféltérbe, az egy időben bent tartózkodók létszámát korlátozták, és szabályozták az ügyintézők és az ügyfelek közötti fizikai távolságot is.
    A money.hu szakportál szerint több lakossági bank felfüggesztette a személyi kölcsönök befogadását, folyósítását, míg kidolgozzák az új konstrukciókat. Akadnak olyanok – például a Takarékbank vagy a K&H -, amelyeknek a kínálatában már elérhető az új, 5,9 százalékos thm-ű kölcsön, a részletfeltételeken azonban még náluk is dolgoznak. Az 5,9 százalékos thm alacsonyabb terhet jelent a piacon eddig elérhető legkedvezőbb személyi kölcsönökhöz képest, 1 millió forintra vetítve egy 5 éves kölcsön havi részlete alig több mint 19 ezer forint – mutatott rá Trencsán Erika, a money.hu vezető szakértője.

Nyugat-Európában továbbra is gyors ütemben terjed a vírus

Péntek délután 255 305 volt az új koronavírusos megbetegedések száma világszerte a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 10 444, miközben 87 351 ember meggyógyult. Nyugat-Európában továbbra is gyors ütemben terjed a vírus.
    Az utóbbi huszonnégy órában az eddigi legtöbbel, 627 fővel 4032-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság  péntek esti tájékoztatója szerint, míg a diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén az eddigi legmagasabb számmal, 4670-tel emelkedett. A halottakat és a gyógyultakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma február 20. óta 47 021-re emelkedett.
    A legtöbb beteget regisztráló Lombardiában az utóbbi egy napban szintén a legmagasabb, 2380 volt az új fertőzöttek száma, a halottaké az utóbbi huszonnégy órában 381-gyel nőtt
    Spanyolországban meghaladta az ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az eddig regisztrált megbetegedések száma 19 980. Egy nap alatt 2800 új fertőzést igazoltak, ami 16,5 százalékos napi növekedés jelent. Az ország legfertőzöttebb térsége a madridi autonóm közösség, ahol a fertőzöttek száma 6700, a gyógyultaké pedig 1100 felett van. A koronavírus következtében 498-an hunytak el. A rendőrség és a csendőrség tájékoztatása szerint a hat napja elrendelt lakhelyelhagyási korlátozások betartásának ellenőrzését nagy erőkkel végzik, az elmúlt 24 órában összesen 75 embert kellett előállítaniuk
    Hatvanötezer nyugdíjas orvost és szakképzett kórházi ápolót kért fel pénteken a brit egészségügyi minisztérium arra, hogy álljanak ismét munkába és kapcsolódjanak be az új koronavírus okozta járvány elleni küzdelembe. A szigetországból péntek este 3297 fertőzöttet és 168 halálesetet jelentettek.
     Kijárási korlátozásokat vezetnek be péntek éjféltől  Bajorországban, ahol az igazolt fertőzések száma csütörtökről péntekre 35 százalékkal nőtt, így átlépte a kétezres határt, a vírus okozta betegségben elhunytak száma pedig 10-ről 15-re emelkedett. A Bild című lap adatai szerint péntek kora délután 16 102 fertőzést tartottak számon, a halottak száma 48.
    Belgiumban péntekre több mint kétszeresére, 37-re nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, Hollandiában pedig megközelítette a 80-at. Belgiumban a pénteken közzétett adatok szerint 462 új megbetegedést jelentettek, ezzel 2257-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 16 új haláleset történt, ezzel 37-en haltak meg a betegségben.
    Eredményesek a koronavírus terjedésének megfékezésére irányuló óvintézkedések Ausztriában, de továbbra is ki kell tartani – közölte Sebastian Kurz kancellár pénteken. Rudi Anschober egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a korábbihoz képest csökkent a koronavírus-fertőzés terjedésének mértéke; két hete még naponta negyven százalékkal nőtt a betegek száma, jelenleg pedig naponta húsz százalékkal több beteget diagnosztizálnak. A megbetegedések száma péntek este 2388, a haláleseteké 6 volt.
    Az elmúlt huszonnégy órában mintegy 4800 román állampolgár tért haza Nyugat-Európából a román-magyar határon levő nagylaki határátkelőn keresztül, így összesen már 17 ezren tértek haza – közölte pénteken az Arad megyei határrendészet.
    Nem mérlegelik jelenleg az orosz hatóságok, hogy karanténba zárják Moszkvát a koronavírus-járvány terjedése miatt – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken. A magyar konzuli szolgálat közleményben arra figyelmeztette az Oroszországban tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy az Aeroflot orosz légitársaság hétfőtől öt hétre felfüggeszti Moszkva-Budapest-Moszkva járatait. Utolsó lehetőség vasárnap lesz az Aeroflot mentrendszerű járatával Oroszországot Magyarország felé elhagyni. Oroszországban a pénteken kiadott hivatalos összesítés szerint egy nap alatt 54 fővel, 253-ra nőtt a fertőzöttek száma. Egy beteg csütörtökön elhunyt, de halálát nem közvetlenül a koronavírus-fertőzés okozta.
    Az ukrán hatóságok március 14-18. között mintegy 44 ezer ukránt szállítottak haza charter légijáratokkal másfél tucat európai városból, vasúton is zajlik a hazaszállítási akció. Pénteki hivatalos közlés szerint Ukrajnában 26-ra nőtt a fertőzöttek száma, a halálesetek száma három. A fertőzés mostanra gyakorlatilag az egész országot érinti.
    Péntekre újabb 149 ember vesztette életét Iránban, ezzel 1433-ra emelkedett a fertőzés halálos áldozatainak száma, a fertőzötteké pedig 19 644-re növekedett. A hatóságok figyelmeztetései ellenére a perzsa újév alkalmából a Vöröskereszt adatai szerint mintegy 3 millióan indultak útnak a 13 legfertőzöttebb tartományból.
    Egy nap alatt 4500 új megbetegedést jeleztek az Egyesült Államokban, ahol érvénybe lép a külföldi amerikai külképviseleteken a vízumkiadások felfüggesztése. A külügyminisztérium elindította azokat a chartergépeket, amelyekkel hazaszállítják a tengerentúlon rekedt amerikaiakat. Elsőként Kalifornia állam rendelt el zárlatot péntektől, senki sem hagyhatja el az otthonát. Az intézkedés 40 millió embert érint.
    Az egész országra kiterjedő karantén lesz érvényben március 31-ig Argentínában, ahol 128  a fertőzöttek és 3 a halálesetek száma.
    Vesztegzár alá vettek pénteken egy repülőgépet Johannesburg repülőterén, az utasokat orvosok vizsgálják az új típusú koronavírus okozta járvány veszélye miatt. A fertőzés megjelent a Zöld-foki Köztársaságban is és Nigerben is, egészségügyi hatóságok a helyi fertőzéstől tartanak. Turisták ezrei rekedtek Marokkóban.
    Ismét 100 alá csökkent az egy nap alatt regisztrált új koronavírus-fertőzöttek száma Dél-Koreában pénteken, a hét végétől pedig minden, Európából érkező embert 14 napos karanténra köteleznek.

A brit kormány megtéríti a munkáltatóknak az új koronavírus okozta járvány gazdasági hatásai miatt munka nélkül maradt alkalmazottaik bérének 80 százalékát, ha a cégek nem bocsátják el őket – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Rishi Sunak brit pénzügyminiszter. A kötelezettségvállalás havi 2500 font (960 ezer forint) munkabérig terjed.

Bulgáriában a hadsereg segít a járvány elleni intézkedések betartatásában, nőtt az oroszországi fertőzések száma

Bulgáriában a parlament pénteken megszavazta, hogy a hadsereg segíthessen a koronavírus-járvány elleni intézkedések betartatásában, végszükség esetén akár fizikai erővel is.
    A fegyveres erőket mozgósítani fogják, hogy segítsék a polgári hatóságokat a lakossági mozgás ellenőrzésében, korlátozásában. A hadsereg felhatalmazást kapott arra, hogy megállítson járműveket, polgárokat, és – szabályszegés esetén – ne engedje őket továbbhaladni, amíg a rendőrség meg nem érkezik a helyszínre.  
    A hadsereg jogkörének kiszélesítését heves vita előzte meg a parlamentben.
    „Egy vírust nem lehet megállítani gépfegyverrel” – hangoztatta Krum Zarkov, az ellenzékben lévő Szocialista Párt képviselője, indokolatlannak minősítve a lépést.
    A parlamentben végül 89-en szavaztak a hadsereg felhatalmazása mellett és 55-en ellene, ketten pedig tartózkodtak.
    A bolgár egészségügyi minisztérium pénteken az országos közúti forgalom korlátozásáról döntött – közölte Kiril Ananiev tárcavezető sajtótájékoztatóján.
    „Március 21-től korlátozzuk a járműforgalmat a városok között, kizárólag a szolgálati utakat, az ingázást, a teherforgalmat, illetve a szolgálati gépkocsik mozgását engedélyezzük” – jelentette be Ananiev, aki szerint ellenőrző pontokat fognak létesíteni a városhatárokon. Hozzátette: bezáratják a parkokat, a játszótereket és sportpályákat. A 60 éven felüliek számára külön bevásárlási időszakot biztosítanak reggel fél kilenctől fél tizenegyig, hogy kevésbé legyenek kitéve a fertőzésveszélynek.
    Bulgáriában péntek délig 129 emberről bizonyosodott be, hogy megfertőződött koronavírussal, a kór eddig három beteg halálát okozta.
    Az országban szükségállapot van érvényben: az iskolák, éttermek, bárok zárva vannak, tilos mind a külföldi, mind a belföldi utazás turisztikai vagy üdülési célból.
    Oroszországban a pénteken kiadott hivatalos összesítés szerint egy nap alatt 54 fővel, 253-ra nőtt a fertőzöttek száma. Egy beteg csütörtökön elhunyt, de halálát nem közvetlenül a koronavírus-fertőzés okozta.

Donald Trump: érvénybe lépett a védelmi termelési törvény

Érvénybe lépett a védelmi termelési törvény – jelentette be Donald Trump amerikai elnök az új típusú koronavírus terjedésének megfékezésén dolgozó kormányzati munkacsoport napi sajtókonferenciáján a Fehér Házban pénteken.
    A védelmi termelési törvényt (Defense Production Act) még 1950-ben, a koreai háború megindulásakor hozták, s lehetőséget ad a széleskörű polgári védelemre és a mozgósításra, valamint szintén széleskörű felhatalmazást ad a kormányzatnak bizonyos termelési kapacitások és pénzügyi források bővítésére és erőteljesebb ellenőrzésére. A törvény megkönnyíti a nemzetbiztonság szempontjából szükséges javak és szolgáltatások biztosítását.
    Donald Trump még szerdán jelentette be, hogy az új típusú koronavírus elleni küzdelemhez igénybe veszi ezt a törvényt. A pénteki sajtókonferencián közölte: a törvény értelmében a kormányzat felgyorsítja a lélegeztetőgépek és berendezések, orvosi maszkok és más, szükséges orvosi és gyógyászati eszközök gyártását.
    Az elnök elismerő szavakkal szólt a vírusfertőzések által leginkább érintett tagállamok – New York, Kalifornia, Washington és Florida – kormányzóinak a vírus megfékezése érdekében hozott intézkedéseiről, kiemelve, hogy kiváló az együttműködés a kormányzat és a tagállamok vezetői között.
    Trump kitért a republikánusok által csütörtök este a szenátusban előterjesztett, mintegy egymilliárd dolláros gazdasági csomagtervre. Elmondta, hogy tárgyalt Chuck Schumerrel, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetőjével, és – mint fogalmazott – nézeteik nem állnak távol egymástól.
    Újságírói kérdésre válaszolva közölte: a kormányzat pillanatnyilag nem gondolkozik az egész országra kiterjedő zárlat elrendeléséről, és szerinte lehet, hogy erre egyáltalán nem is lesz szükség.
    Szintén kérdésre válaszolva Trump hangsúlyozta, hogy tiszteli a kínaiakat és Hszi Csin-ping elnököt, akivel kifejezetten barátinak mondta a viszonyát. A kérdés azért került szóba, mert az amerikai elnököt sok bírálat érte – mások mellett az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) elnöke részéről is – azért, mert „kínai vírusnak” szokta nevezni a Kínából elterjedt új típusú koronavírust.
    A sajtóértekezleten részt vett Mike Pence alelnök, Mike Pompeo külügyminiszter, Chad Wolf, a belbiztonsági tárca ügyvezető irányítója, és a munkacsoport egészségügyi szakemberei, Anthony Fauci, az országos allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó intézet vezetője, valamint Deborah Birx orvosnő.
    Mike Pompeo bejelentette, hogy az amerikai-kanadai határzárat és a két ország közötti utazási korlátozásokat 30 nap múlva vizsgálják felül. Közölte azt is, hogy az Egyesült Államok déli szomszédjával, Mexikóval is érdemleges az együttműködés. Az amerikai diplomácia irányítója elmondta: folynak a kétoldalú tárgyalások arról, hogy a mezőgazdasági idénymunkások számára ne legyen zárva a határ. Ezt követően Chad Wolf, a belbiztonsági tárca ügyvezető irányítója közölte: szombattól az amerikai-mexikói határon is életbe lép a határzár. Hangsúlyozta azonban, hogy a korlátozás nem vonatkozik a kereskedelemre és az áruszállításra.

Karácsony: egymillió szájmaszkra lenne szüksége Budapestnek

Legalább egymillió, részecskeszűrővel ellátott – FFP2-es – szájmaszkra lenne szüksége Budapestnek az elkövetkezendő időszakban a koronavírus-járvány miatt – közölte Karácsony Gergely főpolgármester pénteken online sajtótájékoztatón.
    Karácsony Gergely a Facebook-oldalán közvetített tájékoztatón elmondta: elsősorban az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben dolgozók védelme érdekében lenne szükség ilyen védőfelszerelésre. Továbbá kellene legalább ötmillió sebészeti szájmaszk, amelyet adott esetben a lakosság körében is tudnának terjeszteni – közölte.
    Hozzátette, hogy a fővárosi önkormányzat a saját és a kerületek képviseletében pénteken jelezte ez irányú igényeit a kormányzatnak, amellett, hogy megtesznek mindent a védőeszközök beszerezéséért.
    Hangsúlyozta: nem pénzkérdés, hogy rendelkezésre álljanak a szükséges védőeszközök, azonban nagyon nehéz azokat beszerezni.
    A főpolgármester bejelentette: a fővárosi önkormányzat nem számláz ki márciustól júniusig bérleti díjat azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, amelyek az önkormányzattól bérelnek üzlethelyiséget. Továbbá megteremtik a jogszabályi feltételeket arra, hogy azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nem bocsátanak el alkalmazottakat, később se kelljen ezeket a bérleti díjakat kifizetniük.
    Karácsony Gergely elmondta, a parkolás kérdése folyamatosan napirenden van, és a plázákkal megkezdett egyeztetéseknek köszönhetően az Aréna és a MOM Park bevásárlóközpont is biztosít ingyenes parkolási lehetőséget a parkolóiban. A többi fővárosi plázával tárgyalnak jelenleg – közölte.
    A főpolgármester beszámolt arról is, hogy sok kerületben bekapcsolódott több száz polgárőr az idősellátásba.
    Karácsony Gergely köszönetet mondott a MOL Limo és a GreenGo közösségi autószolgáltatóknak, hogy az idősellátásban felmerülő igények kiszolgálására ingyenes használatra ajánlottak fel járműveket.
    Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes azt közölte, tájékoztató honlapot indított a főváros a koronavírussal kapcsolatos budapesti információkkal, az oldal a koronavirus.budapest.hu címen elérhető.
    Az önkéntes felajánlásokról szólva azt mondta, jó érzést azt látni, hogy nagyon sokan próbálnak segíteni. A főváros vállalja, hogy ezeket a felajánlásokat hamar célba juttatják – jelentette ki Kerpel-Fronius Gábor. (2020.03.20.19.00)

MTI: Címlapfotó: 2020. március 20. Egy védőmaszkot viselő utas kezét fertőtlenítik a koronavírus-járvány miatt a Nyugati pályaudvaron 2020. március 20-án. Fotó: Balogh Zoltán

Exit mobile version