Vasárnap 19 órától Hétfő 19 óráig – 24 óra hírei, folyamatosan frissülő napi hírcunami a koronavírussal kapcsolatban – egyetlen egy cikkben.

Görgessetek! Görgessetek! Görgessetek a legfrissebb hírekért. Ma is, csak úgy mint hétfő óta folyamatosan egyetlen egy folyamatosan frissülő cikkben megtalálhattok MINDEN fontos hírt, információt a koronavírussal kapcsolatban. Egyetlen egy cikkben. Görgessetek! Görgessetek! Görgessetek a legfrissebb hírekért. És osszátok meg ismerőseitekkel, szeretteitekkel, hogy ők is egyetlen egy cikkből legyenek naprakészek hazánk, Európa és a nagyvilág harcával kapcsolatban a koronavírus ellen. A koronavírusin elleni háborún kívül is zajlik az élet, úgyhogy ha meguntátok a görgetést kattintsatok át a közel 3000 írásból álló hírarchívumunkra.

Vasárnap este 19 órától Hétfő este 19 óráig megszületett híreket találhatjátok ebben a néhány percenként frissülő cikkben.

 Orbán: az ellenzék nélkül is megoldjuk a válságot

Ha az ellenzéki képviselők nem szavazzák meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását, nélkülük is meg fogjuk oldani a válságot – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés hétfői ülésén, a napirend előtti felszólalására érkezett frakcióválaszokra reagálva.
    Orbán Viktor viszonválaszában kiemelte: „a helyzet most is nehéz, és még nehezebb lesz”. Mindegy, mitől fél az ellenzék, „nekem 133 bátor ember kell, az ország 133 legbátrabb embere, és azok önök itt, a kormánypárti oldalon” vannak – fogalmazott. Arra kérte a képviselőket, hogy ne hátráljanak meg, ne bizonytalanodjanak el, hanem vigyék végig azokat a döntéseket, amelyek segítik az országot, „legyenek bátrak”.
    Hangsúlyozta: korábban is közös védekezést kért, és most nehéz idők jönnek. Ezért mindenkit arra kért, „szedje össze magát és nőjön fel a feladathoz”.
    A miniszterelnök kifejtette: a kormánynak nincs szükséges fix határidőre, és minden nap lesz joga a parlamentnek arra, hogy azt mondja, „eddig és ne tovább”. Fogadják el a törvényt, és utána bármelyik nap visszavehetik a jogokat a kormánytól – kérte a képviselőktől.
    A javasolt 90 napos határidőről elmondta: 90 nap múlva „rosszabb állapotban leszünk”, mint most, mert ha a védekezés sikeres, elnyúlik a járvány, hiszen a cél a terjedés lassítsa, hogy ne mindenki egyszerre legyen beteg. A feladat a fertőzés útvonalának megtervezése, mert megállítani nem lehet, és a cél, hogy úgy haladjon, hogy egyetlen pillanatra se mondja fel a szolgálatot az egészségügyi ellátórendszer  – magyarázta. Hozzáfűzte: minél jobban lassítják a járványt, annál hosszabb lesz, és nem három hónapig tart.
    Orbán Viktor azt ajánlotta, a járvány után vitassák meg, hogy időben észlelték-e a vírus terjedését. Az elsők között hirdettek veszélyhelyzet és tettek meg minden fontos lépést – közölte.
    Azt is mondta az ellenzéknek, hogy most azért harcolnak: Magyarország maradjon működő, demokratikus jogállam, holott eddig mindig azt hallotta, hogy Magyarország nem működő, nem demokratikus és nem jogállam.
    Megjegyezte: az eddigi intézkedések elegendők, de újabbakra lesz szükség, ugyanakkor nem helyes lekicsinyelni az eddigi döntéseket, mert az például, hogy 3600 milliárd forintot hagynak az embereknél idén, nem kevés.
    A miniszterelnök visszautasította, hogy bezárták volna az iskolákat. Az épületeket sem zárták be, hanem az oktatás átállt egy másik rendre, egy digitális rendre. A beadott gyermekeket pedig a tanárok ötfős csoportokban oktatják, megőrzik, és van esély az érettségire, nem vesztették el a tanévet a tanulók – jelentette ki.
    A védőfelszelések szétosztásáról közölte: az operatív törzs ülésein foglalkoznak ezzel, és három tényezőt vesznek figyelembe, azt, hogy mennyi eszköz van, a betegek várható száma hogyan alakul, és mennyi az egészségügyi dolgozók száma. Ettől függően mondják meg, ki mikor mennyi védőfelszerelést kap, egy sorrendet jelöltek ki – mutatott rá.
    Orbán Viktor kitért rá: Kínában az egészségügyi dolgozók 4 százaléka fertőződött meg, Olaszországban 10 százaléka. Most létszámgazdálkodás is van, „katonai mozgósítási terv szerint haladnak a dolgok” – fogalmazott.
    Megjegyezte: ne követelje az ellenzék, hogy a WHO ajánlása alapján teszteljenek, mert azt teszik.
    A kormányfő a kijárási tilalom felvetéséről elmondta: ezt a lehetőséget mérlegelik, és különböző országokban különböző dolgokkal próbálkoznak. A teljes kijárási tilalom valószínűleg nem is lehetséges, gondolkodni lehet rajta, ahogy azon is, hogy kit kitől szigeteljenek el. Egyelőre követik a tapasztalatokat, különösen Ausztriáét – tette hozzá.
    Az ellenzéki képviselők által felvetett gazdasági javaslatokról közölte: ezek nagy része megszorítást követel, további munkahelyek megszűnéséhez vezetne, a kormány ellenben meg akarja védeni a munkahelyeket. Nem segélyt akarnak adni az embereknek, mert a munka segít, nem a segély – vélekedett.
    Arról is beszélt, hogy a védőfelszerelések állami gyártásban készülnek, ezeket nem tudják piacra dobni, így amikor az ellenzék hatósági árat követel ezekre az eszközökre, azokra a termékekre kéri, amelyek külföldről ékeznek. Viszont ha hatósági árat vezetnek be például a maszkokra, olyan helyzet alakulhat ki, hogy egyetlen patikus sem hoz be és árul ilyet, egy sem lesz kapható – magyarázta.
    Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy román mintára vezessenek be változásokat a törvényalkotásban, azt mondta: óvatosnak kellene lennie az ellenzéknek az ilyen javaslatokkal, mert ott a kormány olyan kérdésben is, amely törvényalkotási tárgy, saját hatáskörben módosíthat és alkothat törvényt békeidőben is, és az így hozott intézkedés hat hónapig hatályban marad.
    A felvetett béremelések tekintetében kifejtette: nyilván ezek a kérések mind indokoltak, de meg kell fontolni, hogy valóban most van-e ennek itt az ideje, ahelyett, hogy minden erőt a munkahelyek megvédésére és újak teremtésére fordítanának.

WHO: gyorsul a világjárvány terjedése, de a folyamat lassítható

Gyorsul az új koronavírus világjárvány terjedése, de a folyamat lassítható – mutatott rá hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO).  A leginkább sújtott Olaszországban  ugyanakkor a halottak száma immár a második egymás után napon némelyest csökken.
    Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója Genfben  rendkívül aggasztónak nevezte, hogy már több mint 300 ezer COVID-19-esetet jeleztek, és  „ellentámadásra” szólította fel az országokat, minden egyes esetet tesztelve és karanténba helyezve a gyanús esetekkel közelről érintkezőket.     Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 360 ezret hétfő estére szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 15 488, 100 462 ember pedig meggyógyult.
    A járvány által leginkább érintett európai országban, Olaszországban hétfő estig 602 új halálesetet jeleztek, így az áldozatok száma 6078-ra nőtt, a fertőzötteké pedig az előző napi 59 138-ról 63 928-ra nőtt a polgári védelem adatai szerint. Több vállalatnál és gyárban – elsőként a Leonardo kutatóközpontban – spontán sztrájkba léptek a dolgozók hétfőn, mivel úgy ítélték meg, hogy nem létfontosságú termelést vagy szolgáltatást végeznek. A szakszervezetek szerdára országos sztrájkot hirdettek meg.  
    Spanyolországban meghaladta a 2000-t a koronavírus halálos áldozatainak száma. Hivatalosan az összesen regisztrált fertőzések száma több mint 33 ezer, egy nap alatt 4500 új megbetegedést diagnosztizáltak. Az áldozatok száma 462-vel nőtt 24 óra alatt. A fertőzésből 3355-en épültek fel. Országszerte jelen van a járvány, a legtöbb megbetegedést – több mint 10 ezret – a madridi autonóm közösségből jelentették, amelyet Katalónia és Baszkföld követ mintegy 6000 és 2500 fertőzöttel. Több spanyol kórházat ért számítógépes támadás az elmúlt napokban.
    Franciaországban, ahol a halálos áldozatok száma hétfőre 676-ra emelkedett, a fertőzötteké pedig megközelítette a 17 ezret, két újabb orvos halt meg a fertőzésben, miközben a kormány a lakosság kijárási korlátozásainak meghosszabbítását tervezi. Ausztriában meghaladta a négyezret a koronavírussal fertőzöttek száma, az előző naphoz képest ez 19,3 százalékos növekedés. A halottak száma 21-re nőtt.
    A vírus miatt világszerte legalább 50 országban vagy térségben szólítottak fel a hatóságok több mint 1 milliárd embert, hogy maradjanak otthon. Legalább 34 országban vagy régióban, a többi közt Franciaországban, Olaszországban, Argentínában, az Egyesült Államok Kalifornia államában, Irakban és Ruandában az embereket kötelezik arra, hogy otthonaikban maradjanak, ezek a rendelkezések több mint 659 millió embert érintenek.
    A  koronavírus-járvány okozta válsággal összefüggő, rendkívüli tagállami  intézkedéseknek  ideiglenesnek és arányosnak kell lenniük – jelentette ki Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a testület online sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva hétfőn. A szóvivő a magyar parlamentben pénteken benyújtott T/9790 számú, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslattal összefüggésben azt közölte, az uniós bizottság szorosan nyomon követi és támogatja a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében kifejtett tagállami tevékenységeket. Aláhúzta, a tagállamok vészhelyzeti intézkedésinek minden nemzetközi és európai kötelezettséggel összehangban figyelemmel kell lenniük az emberi jogokra és a sajtó szabadságára.
    A londoni alsóház elé került hétfőn az új koronavírus okozta járvány megfékezését célzó törvényjavaslat, amely a brit kormányt rendkívüli intézkedésekre is felhatalmazza. Nagy-Britanniában 5903 a fertőzöttek és 291 a halálesetek száma.
    Németországban a hétfő délelőtti 24 873-ről estére 27 546-re nőtt a fertőzöttek és 115-re a halálesetek száma.
    Romániában hétfő délig 576 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, 15 Covid-19-es beteget kezelnek intenzív osztályon, 73 fertőzöttet pedig gyógyultnak nyilvánítottak. Romániában eddig 4, egyéb súlyos betegségekben is szenvedő halálos áldozata volt a kórnak, külföldön 8 Covid-19-ben szenvedő román állampolgár vesztette életét. Lengyelországban hétfő reggelig 649 Covid-19-fertőzést regisztráltak, azaz 24 óra alatt 102-vel nőtt az ismert betegek száma. Eddig hét ember halt bele a betegségbe.
    A szabályok be nem tartása miatt újabb szigorításokat vezetnek be Horvátországban, ahol a vasárnapi földrengés után a lakosság egy része elhagyta a várost. Egy nap alatt 52-vel 306-ra nőtt a fertőzöttek száma.
    Oroszországban, ahol egy nap alatt 71 fővel 438-ra nőtt a fertőzések száma, mobiltelefonok segítségével fogják nyomon követni a fertőzötteket. Ukrajnában 73-ra nőtt az eddig megerősített koronavírusos fertőzöttek száma, közülük mostanáig hárman haltak bele a betegségbe, és egy beteg gyógyult meg.
    Irán, ahonnan a hatóságok 23 049 fertőzöttről és 1812 halálesetről tájékoztattak hétfőn, az atomprogramja miatt kirótt szankciók eltörlését követelte hétfőn Washingtontól. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter válaszul „hazugsággal” vádolta meg Ali Hamenei legfőbb iráni vezetőt, és rámutatott, a szankciók nem a humanitárius szempontból fontos árucikkekre vonatkoznak.
    Több ázsiai és közel-keleti ország közben újabb szigorú korlátozások bevezetésére kényszerült a járvány rohamos terjedése miatt. Izraelben hétfőn reggel közölték, hogy 1238 fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 24-en súlyos állapotban vannak.          Három amerikai szövetségi államban, New Yorkban, Kaliforniában és Washingtonban több mobilkórházat állítanak fel. Országszerte 35 500 a fertőzöttek és 473 a halottak száma.
    Afrikában a fertőzöttek száma megközelítette a másfél ezret, 45 ember halt meg.

 Rendkívüli intézkedéseket hozott az Airbus, amely újranyitotta gyárait

Újraindította a termelést spanyol és franciaországi üzemeiben az Airbus, amely rendkívüli intézkedéseket vezetett be a repülőgépgyártás fenntartása érdekében. A Boeing az Egyesült Államokban szintén fenntartja a gyártást.
    Az Airbus még a múlt héten zárta be ideiglenesen a törzs különböző részeit, a vízszintes vezérsíkokat és orr részeket gyártó, valamint végösszeszerelő soroknak otthont adó spanyol és francia egységeket, hogy rendkívüli egészségügyi és biztonsági intézkedéseket vezessen be. Bár a szakszervezetek kérték, hogy ne nyissanak meg újra a gyárak, az Airbus úgy döntött, folytatódik a termelés.
    A társaság hétfői közleményében azt írta, a leállás alatt olyan intézkedéseket vezettek be, amelyekkel garantálható a folyamatos fertőtlenítés és a dolgozók közti távolság megtartása, ugyanakkor az üzemelés is a lehető leghatékonyabb lehet. Minden intézkedést a helyi egészségügyi hatóságokkal együtt hoztak meg. Jelezték, hogy a többi, brit és német gyárban is ilyen intézkedések lesznek, de emiatt leállásra nem kell számítani.     Hozzáfűzték, hogy a januárban leállított tiencsini gyár újra megnyitott és megkezdte a kínai üzem a repülőgépek összeszerelését.
    A gyártás fenntartása érdekében az Airbus több pénzügyi döntést is meghozott, amelyek a cég likviditását javítják. Felfüggesztették a 2019-es eredmények után járó osztalék kifizetését, amellyel 1,4 milliárd eurót tudnak spórolni, emellett az igazgatóság jóváhagyásával 15 milliárd eurós hitelkeretről állapodtak meg. Ezzel az Airbus rendelkezésre álló likvid forrása 30 milliárd euróra nőtt. Felfüggesztették a nyugdíjalapokba történő önkéntes vállalati hozzájárulás befizetéseit és visszavonták a 2020-ra megfogalmazott üzleti célkitűzéseket.
    A Boeing az Egyesült Államokban szintén fenntartja a gyártást a még üzemelő everetti és charlestoni egységekben. A Seattle Times azonban arról számolt be a hétvégén, hogy a dolgozók az everetti gyár bezárását kérték, miután egyik munkatársuk, aki a tesztrepülésre váró gépeket ellenőrizte, a koronavírus okozta megbetegedésben életét vesztette.

Negatív Angela Merkel első koronavírus-tesztje

Negatív Angela Merkel német kancellár első koronavírus-tesztje, szervezetében nem mutatták ki a kórokozót – közölte hétfőn Berlinben a szövetségi kormány szóvivője.
    Steffen Seibert elmondta, hogy a következő napokban további teszteket is végeznek majd.
    A kormányfő vasárnap házi karanténba vonult, miután kiderült, hogy kimutatták az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) egy orvosnál, akitől pénteken védőoltást kapott tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium ellen.
    Angela Merkel otthonából látja el hivatali feladatait, a hétfői kormányülést telefonon keresztül vezette. Szerdán az alkancellár, Olaf Scholz pénzügyminiszter szólal fel helyette a koronavírus-járvány miatt készített pótköltségvetés parlamenti (Bundestag-) vitájában.
    Ugyancsak hétfőn Heiko Mass külügyminiszter bejelentette, hogy már csaknem 120 ezer német állampolgár érkezett meg a kormány hazaszállítási művelete révén, amelyet azért indítottak, mert a világjárvány miatt egyre inkább akadozik a nemzetközi közlekedés. A legfőbb üdülőterületekről már mind elhozták a németeket. A művelet következő szakaszában a távoli és kevésbé látogatott országokra összepontosítanak. A tárca számításai szerint naponta nagyjából 10 ezren térhetnek haza. A minisztérium utazásszervező cégekkel együttműködve és több tucat bérelt repülőgép bevetésével végzi a nagyjából 200 ezer német hazaszállítására indított akciót. A gépeken szabadon maradó helyeket európai uniós társországok állampolgárai foglalhatják el.
    Németországban hétfő este 27 546 volt az új koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma a Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint. Ez 3572 esettel – 14 százalékkal – több az előző esti 23 974-nél. Szintén 15 százalék alatti növekedést regisztráltak péntekről szombatra és szombatról vasárnapra, míg korábban napokig egyre gyorsuló ütemű, 30 százalék körüli mértékű emelkedést mértek. A vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma 92-ről 116-ra emelkedett.
    A Robert Koch járványügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler hétfői berlini tájékoztatóján elmondta: a fertőzöttek számának robbanásszerű, exponenciális növekedése kissé mérséklődik, „a görbe némileg lapul”, de csak szerdára lehet megmondani, hogy ez átmeneti, múló jelenség vagy trendszerűség.
    A járvány lassítása létfontosságú az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének megőrzéséhez, és Németország nemzetközi összevetésben kedvező helyzetből indul, mert korán felismerték a járványt és igen széles körben kezdték végezni a koronavírus-teszteket – fejtette ki az RKI vezetője. Hozzátette, hogy az intézet ajánlásai szerint erre egyszerre három módszerrel kell törekedni a járvány lassítására: tovább kell folytatni a következetes, stratégiailag jól átgondolt tesztelést, el kell különíteni a fertőzötteket és a fertőzőképesség ideje alatt velük szoros kapcsolatba került embereket, és a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni kell az emberek közötti közvetlen fizikai kapcsolatokat.
    Az utóbbi elemmel kapcsolatban hétfőn újabb szigorításokat vezettek be a szövetségi kormány és a tartományi kormányok előző napi megállapodása alapján. Az új intézkedések közül a legfontosabb az, hogy mindenki legfeljebb egy további emberrel tartózkodhat együtt közterületen, vagy azokkal a személyekkel, akikkel együtt él. A többiektől legalább másfél, lehetőleg két méter távolságot kell tartani.
    Az új szabályok egyelőre két hétig érvényesek. Betartásukat ellenőrzi a rendőrség és a közterület-felügyelet, megsértésükért büntetés jár.
    A megállapodás a korlátozások minimális szintjét jelölik ki. A tartományok szigorúbb szabályokat is alkalmazhatnak. Bajorország kormánya közölte is, hogy érvényben marad az a hét végén hozott rendelkezés, hogy csak a közös háztartásban élők tartózkodhatnak együtt közterületen.

Kocsis Máté: most igazán nagy szükség lett volna az összefogásra

Nincs meg a négyötödös többség a koronavírus törvény tárgyalásához. „Szomorú, ami történt, most igazán nagy szükség lett volna az összefogásra” – értékelte a hétfői parlamenti szavazást Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Facebook-oldalán közzétett üzenetében.
    A frakcióvezető nyilvánosságra hozta azoknak a képviselőknek a nevét is, akik nemmel szavaztak.
    Nem járult hozzá az ellenzék, így az Országgyűlés elutasította a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat házszabálytól eltérő tárgyalását hétfőn, ezért az előterjesztést sürgősséggel, legkorábban hat nap múlva fogadhatja el a Ház.
    A házszabálytól eltérő tárgyalást 137 igen, 52 nem szavazattal utasította el a parlament. Igennel szavaztak a Fidesz és a KDNP képviselői, a nemzetiségi képviselő, illetve négy, a Mi Hazánk színeiben politizáló független képviselő, elutasították a házszabálytól eltérést a Jobbik-, az MSZP-, a DK-, az LMP-, a Párbeszéd-frakció jelenlévő képviselői, valamint hat független képviselő.

A magyar diplomácia minden külföldön rekedt magyarnak segít a hazajutásban

Minden külföldön rekedt magyarnak segítenek a hazajutásban, legyen szó a világ bármely pontjáról. Folyamatosan nyomon követik a nagykövetségekhez beérkezett kéréseket, a munkacsoport a nap 24 órájában dolgozik – olvasható a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalára hétfőn feltöltött videó fölött.
    A videón a koronavírus-járvány következtében külföldön rekedt magyarok hazahozataláról egyeztet Szijjártó Péter és a tárca parlamenti államtitkára, Magyar Levente.
    A beszélgetésben elhangzik: a hétvégén mintegy 1500 magyarnak segítettek a hazatérésben, s még nagyjából ugyanennyien várnak segítséget.
    Magyar Levente elmondja, mindenkit – aki valamilyen formában a minisztérium segítséget kérte – személy szerint számon tartanak.
    Szijjártó Péter akut kérdésnek nevezi Ciprust, ahol a kereskedelmi repülést megtiltották. Így onnan különgéppel tudják hazahozni az ott rekedt nyolc magyart. Magyar Levente jelzi, a tervek szerint kedden hazahozzák onnan a magyarokat. Hozzáteszi: nézik az egyéb relációkat is, hol lesz szükség arra, hogy Magyarország önállóan szervezzen evakuálást.
    Szijjártó Péter megjegyzi: ilyen önálló evakuálásra lehet szükség Peru esetében is, ahol 58 magyar van. Vannak 21-en a Fülöp-szigeteken, 20-an Indiában, Izraelben 36-an. A miniszter kérdésére Magyar Levente megerősíti, hogy az Izraelben tartózkodó magyarokat az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség együttműködésével a héten szállítják haza.
    Dél-Amerikából Chiléből, Argentínából, a karibi térségből pedig a Dominikai Köztársaságból vasárnap hoztak haza több tucat embert.
    Thaiföldön 156-an, Indonéziában 71-en vannak, de ezekről a helyekről még van kereskedelmi járat Európa irányába.
    Magyar Levente elmondása szerint problémás lehet még néhány olyan afrikai ország, amelyeket teljesen lefognak zárni, vagy már lezártak, s amelyek olyan kicsik, hogy az európai nagy partnerek sem küldenek oda különjáratot. Ugyanakkor hozzáteszi: ezen esetekben is meg fogják találni a megoldást.
    Az Egyesült Államokban még körülbelül 900 magyar van, akik haza szeretnének jutni. Őket egyes városokba gyűjtik, ahol vannak képviseletek és jó eséllyel ki tudnak jutni kereskedelmi járatok, illetve ahová valamelyik európai partner vagy Magyarország tud küldeni különjáratot.
    Szijjártó Péter a másik neuralgikus pontként Olaszországot említi, ahol most nagyjából 35 olyan magyar van, aki nem tud hazajutni, mivel semmilyen kereskedelmi alapú tömegközlekedési mód nincs. Az ő esetükben a busz lesz a megoldás – mondja a miniszter.
    Magyar Levente közlése szerint Varsóban is van jó pár tucat magyar. Szijjártó Péter azt kéri, az ő hazajuttatásukat is szervezzék meg

Népegészségügyi központ: aki külföldről jön haza, vonuljon önkéntes karanténba!

Önkéntes karanténba vonulásra szólította fel a  Nemzeti Népegészségügyi Központ  (NNK) azokat, akik külföldről térnek haza Magyarországra. A felhívás a koronavirus.gov.hu oldalon hétfőn jelent meg.
   Kiemelték: önkéntes otthoni karanténra kérik nemcsak az időseket, a diákokat, hanem a külföldről hazatérőket is.
    A koronavírus-járvány magyarországi terjedésének csökkentése, a fertőzés tömegessé válásának lassítása érdekében felhívták mindazokat, akik az elmúlt időszakban külföldön jártak, hogy vonuljanak önkéntes házi karanténba.
    Ennek javasolt ideje jelenleg 14 nap – közölték.
    Az önkéntes karantén – írták – nem hatósági elrendelés, hanem kérés. Hogy ez mit jelent, azt több pontban részletezte az NNK. Az érintett 14 napig nem hagyja el tartózkodási helyét, csak azokkal érintkezik, akikkel együtt él, látogatókat nem enged be.
     Ha rosszul érzi magát, láz vagy légszomj, köhögés, egyéb légúti tünet jelentkezik, azonnal hívja háziorvosát vagy a háziorvosi ügyeletet – közölték.
    Kiemelték továbbá, hogy a házi karanténban is ajánlott legalább 1,5 méter távolságot tartani a családtagoktól. Fontos a higiénia, a gyakori takarítás és szellőztetés. Ajánlott továbbá másoktól külön étkezni. Felhívták a figyelmet a rendszeres otthoni testmozgás fontosságára is.

Számos kulturális intézmény jelentkezik online tartalmakkal

A Műcsarnok, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, a Várkert Bazár, a Budapesti Francia Intézet és több más kulturális intézmény jelentette be hétfőn, hogy ingyenesen elérhető online kulturális tartalmakkal jelentkezik.
    A Műcsarnok saját aktuális kiállításainak virtuális sétáit készítette el és tette elérhetővé a http://mucsarnok.hu/mucsarnok/virtualis_setak.php honlapon.
    A látogatók így az intézmény kényszerű zárva tartása alatt számítógépük előtt ülve tekinthetik meg a Párizsban élő magyar képzőművész, Major Kamill Papírok-rácsok-akkád című kamaratárlatát, a Derkovits képzőművészeti ösztöndíjasok pályázati kiállítását, valamint Paolo Ventura sajátos hangulatú velencei fotográfiáit.
    Számos online tartalmat tölt fel a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) is: a http://www.muzeumicentrum.hu/muzeumozz-a-szobadbol/ weboldalon az aktuális kiállításokból mutatnak be érdekes műveket, tesznek közzé letölthető feladatokat, interaktív tartalmakat, de az FMC YouTube csatornája is számos videóval várja az érdeklődőket.
    Új, közös projektet indított a Kecskeméti Médiacentrum és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház is: a teátrum művészei és dolgozói minden nap felolvasnak egy gyerekeknek és egy felnőtteknek szóló mesét, novella- vagy regényrészletet.
    A sorozat hétfő este indul a Kecskeméti Televízióban és a közösségi oldalakon: Cseke Péter előadásában Benedek Elek A kis gömböc című meséjét lehet meghallgatni, Frigyesi Tünde pedig Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című kötetéből olvas fel.
    Kedden Kocsis Pál hangján A macskacicó című népmesét, Koltai-Nagy Balázs előadásában pedig Kosztolányi Dezső A tégla című novelláját ismerhetik meg az érdeklődők.
    A Várkert Bazár Várkert Irodalom – Aposztróf című műsora a karantén idején is jelentkezik irodalmi beszélgetésekkel a https://www.facebook.com/varkertirodalom/ oldalon. Az első, keddi élő bejelentkezése Örkény István munkásságát járja körül Udvaros Dorottya színművésszel és Juhász Anna irodalmárral.
    A járvány idején zárva tart a Francia Intézet Médiatára is, ám az érdeklődők most három hétig ingyenesen próbálhatják ki az online könyvtárat, és a http://www.culturetheque.com/EXPLOITATION/HUN/register.aspx honlapon elvégzett regisztráció után ingyenesen tölthetnek le francia nyelvű e-könyveket, napilapokat, folyóiratokat, filmeket, zenéket és hangoskönyveket.
    A koronavírus-helyzet miatt későbbi időpontra halasztották a Vad erdők, vad bércek című film mozibemutatóját, a film alkotói, Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika azonban a Youtube-on ingyenesen hozzáférhetővé tették három korábbi természetfilmjüket, a Vad Szigetközt, a Vad Kunságot és a Tiltott zónát.
    A Budapest Varieté a 2019-es és 2020-as előadásait adja le Facebook oldalán csütörtöktől vasárnapig két-két részletben.
    Közvetlenül is reflektál a koronavírus-járványra az otthon kinyomtatható és játszható, Maradj otthon! elnevezésű kártyajáték. A koronavírusról szóló hasznos információkat megosztó, Makray János festőművész által illusztrált kártyalapok a Facebookról tölthetők le.

A WHO főigazgatója szerint megtörhető a járvány terjedési görbéje

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerint a koronavírusos világjárvány egyre gyorsabban terjed, de megtörhető a folyamat.
    Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz hétfőn, Genfben  utalt arra, hogy a vírus immár a világ szinte minden országában jelen van. Emlékeztetett,  hogy az első bizonyítottan fertőzött jelentése után 67 nappal érte el a százezret az esetszám, utána 11 nap alatt a 200 ezret, majd pedig már csak négy nap telt el, hogy 300 ezerre ugorjon a világban a járványtól fertőzöttek száma.    
    A WHO főigazgatója bejelentette, hogy tárgyalni fog a köszöbönálló G20-as csúcstalálkozó állam- és kormányfőivel, arra kérve őket, hogy segítsenek a járvány elleni eszközök gyártásában, kerüljék az exporttilalmat és biztosítsák az „életmentő felszerelések” tisztességes elosztását. Hozzátette, hogy utóbbiakból egyre nagyobb hiány várható a vírus terjedésének fékezésére hozott intézkedések miatt.

Von der Leyen: biztosítani kell, hogy az áruszállító teherautók legfeljebb 15 perc alatt átléphessék a határokat

Az Európai Unió tagországainak lehetővé kell tenniük, hogy az árufuvarozók 15 percen belül átléphessék a határokat, hogy biztosítható legyen az alapvető áruk, valamint az orvosi felszerelések és egészségügyi eszközök áramlása a koronavírus-járvány elleni harc sikere érdekében – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren közétett videoüzenetében hétfőn.
  Von der Leyen tájékoztatása szerint az Európai Bizottság határigazgatással kapcsolatos gyakorlati útmutatást tett közzé az áruk unión belüli folyamatos, zöld sávok mentén történő közlekedésének biztosításához.
    A bizottsági iránymutatás szerint annak biztosítására, hogy az uniós szintű ellátási láncok továbbra is működjenek, a tagállamoknak a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) mentén haladéktalanul ki kell jelölniük a zöldsávosnak nevezett határátkelőhelyet. A zöldsávos határátkelőhelyeknek minden áruszállító jármű számára nyitva kell állniuk, függetlenül attól, hogy milyen árut szállítanak. A határátlépés, beleértve mindenfajta ellenőrzést és egészségügyi vizsgálatot, legfeljebb 15 percet vehet igénybe.
    Mint írták, az áruszállító járműveket vagy azok vezetőit nem érheti hátrányos megkülönböztetés a származási és rendeltetési hely, a járművezető állampolgársága vagy a jármű nyilvántartásba vétele szerinti ország alapján.
    A kialakult helyzetre való tekintettel az uniós bizottság azt kérte a tagállamoktól, hogy átmenetileg függesszék fel a területükön jelenleg érvényben lévő valamennyi úthasználati, a hétvégi, az éjszakai és az ágazati tilalmakat. Emellett alakítsanak ki biztonságos átjárást lehetővé tevő közlekedési folyosókat, amelyeken az egyéni járművezetők és utasaik, például egészségügyi és közlekedési dolgozók, valamint a hazaszállítás alatt álló uniós állampolgárok a TEN-T hálózaton valamennyi szükséges irányban közvetlenül, sürgősséggel áthaladhatnak az országon. A tagállamoknak arról is gondoskodniuk kell, hogy legalább egy üzemelő repülőterük rendelkezésre álljon a hazaszállítás és a nemzetközi segélyjáratok működtetése céljából – írták.
    Kiemelték, az utazási korlátozásokra, a vízumkötelezettségre és a tüneteket nem mutató közlekedési dolgozók kötelező karantén alá helyezésére vonatkozó szabályoktól el kell tekinteni. A tagállamok egyebek mellett nem írhatják elő, hogy a közlekedési dolgozók orvosi igazolással bizonyítsák megfelelő egészségi állapotukat. A repülőtereken, kikötőkben, vasútállomásokon és más szárazföldi közlekedési csomópontokon fokozott higiéniai és operatív intézkedéseket kell bevezetni a közlekedési dolgozók biztonságának garantálása érdekében – írták.
    A nemzetközileg elismert szakmai alkalmassági bizonyítványokat elegendőnek kell tekinteni annak igazolásához, hogy a sofőr a nemzetközi fuvarozásban tevékenykedik. Minthogy nem minden nemzetközi gépjárművezető rendelkezik ilyen okirattal, a munkáltató által aláírt vonatkozó okmányt kell elfogadni.
    Ezen elveket kell alkalmaznia az uniós kívüli országok állampolgárok esetében is, amennyiben részvételük elengedhetetlen a rakomány unión belüli vagy az EU-ba történő szabad mozgásának biztosításához – tették hozzá.

Globális tűzszünetre szólított fel az ENSZ-főtitkár

Azonnali globális tűzszünetre szólított fel António Guterres ENSZ-főtitkár hétfon annak érdekében, hogy megvédjék a háború sújtotta közösségeket a koronavírus-világjárványtól.
Guterres sürgette a harcoló feleket: „vessenek véget a háború szörnyűségének, és lépjenek fel a világunkat sújtó kórral szemben. Ennek első lépése, hogy most azonnal beszüntetjük a harcokat mindenhol.”
    Az ENSZ-főtitkár szerint e lépés kulcsfontosságú az életmentő humanitárius folyosók létrehozásához és a diplomáciai csatornák megnyitásához.
    A világszervezet vezetője úgy fogalmazott: a legkiszolgáltatottabbakat – a nőket és gyerekeket, a fogyatékkal élőket, a peremre szorultakat és a lakhelyüket elhagyni kényszerülőket – fenyegeti leginkább a járvány szörnyű pusztításai, rámutatva az összeomlott egészségügyi rendszerekre és a fegyveres konfliktusokban gyakran támadott egészségügyi dolgozókra.
    A világon több mint 350 ezren fertőződtek meg eddig igazoltan az új típusú koronavírussal, a betegségbe több mint 15 ezren haltak bele.

ORFK: csalók igyekeznek hasznot húzni a járványhelyzetből

Csalók igyekeznek hasznot húzni a világjárványból: magukat hatósági személynek kiadva arra hivatkoznak, hogy ingatlanfertőtlenítést hajtanak végre, a koronavírus szűrésére alkalmas tesztet és maszkot értékesítenek vagy idősek ellátására szolgáltatást ajánlanak fel – figyelmeztet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a police.hu-n hétfőn megjelent közleményében.    
    Ezek a bűnözők azokat a félelmeket és aggodalmakat használják ki, amelyeket a koronavírus-járvány kelt az önmaguk és szeretteik egészségét féltő emberekben – írják. Hozzáteszik: kellő óvatossággal és egészséges bizalmatlansággal megelőzhetik az állampolgárok, hogy a koronavírus veszélyeire hivatkozva becsapják őket.
    Az ORFK közleménye rögzíti: a fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyelőre nem létezik, így azt sem megrendelni, sem megvásárolni nem lehet. Ha valamit megvásárol valaki, akkor a vásárlás módjától függetlenül mindig ajánlott ellenőrizni az árut ajánló vállalat vagy személy valódiságát – fűzik hozzá.
    Arra is figyelmeztet az ORFK, hogy fogjanak gyanút az emberek, ha orvosi felszereléseket kínálnak nekik, vagy a járványhelyzethez kapcsolódó szolgáltatásokat ajánlanak fel számukra, esetleg erre hivatkozva személyes adataikat kérik a hivatalos szervek – például az önkormányzatok vagy a háziorvos – nevében. A legálisan működő egészségügyi szervezetek nem így veszik fel a kapcsolatot az állampolgárokkal, vállalkozásokkal, szervezetekkel – mutatnak rá.
    Az ORFK azt is kéri, hogy a hozzátartozók kísérjék fokozott figyelemmel idős szeretteik mindennapjait és folyamatos – személyes kontaktust mellőző – kapcsolattartás során tájékoztassák őket az előforduló veszélyekről, a segítségkérés lehetőségeiről. Kérjék meg az idős, távol lakó szeretteiket, hogy idegent ne engedjenek be a lakásba, házba, kertbe – írja az ORFK, hozzátéve, hogy ez nemcsak a csalók elkerülése, hanem a betegség terjedésének megelőzése érdekében is fontos.
    A rendőrség az úgynevezett unokázós csalások veszélyére is felhívja a figyelmet.
    AZ ORFK szerint a legfontosabb, amit megtévesztés ellen tehetnek az emberek, az a hiteles forrásból való tájékozódás. A járvánnyal kapcsolatban a https://koronavirus.gov.hu/ és a https://www.nnk.gov.hu/ weboldalakról történő információszerzést javasolják.
    Ha valaki úgy érzi, hogy csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendőrséget a 112-es ingyenesen hívható segélyhívószámon – javasolja az ORFK.

A Fed újabb lépéseket tett a járvány gazdasági csapásainak kivédésére

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) hétfőn újabb jelentős lépéseket tett, hogy kivédje az új koronavírus által okozott járvány káros gazdasági hatásait.
    A Fed nyíltpiaci bizottsága úgy döntött, kiszélesíti eszközvásárlási programját, illetve nem szab felső határt a kincstárjegyek és az ügynökségi jelzáloglevelek (AMBS) vásárlásának, hogy támogassa a piacok gördülékeny működését és a monetáris politika hatékony átvitelét a szélesebb pénzügyi feltételekbe és a gazdaságba.
    A Fed elkezdi támogatni a háztartások, a vállalatok és munkaadók zavartalan hitelezését is olyan új programok révén, amelyek akár további 300 milliárd dollárt biztosíthatnak új hitelek kihelyezésére. Emellett azt ígérte, hogy hamarosan új hitelprogramot indít a kis- és középvállalkozások támogatására, ennek részletein még dolgoznak.
    A honlapján nyilvánosságra hozott közleményében a Federal Reserve arra figyelmeztetett, hogy a járvány hatalmas nehézségeket okoz az Egyesült Államokban és az egész világban.
    „Miközben továbbra is nagy bizonytalanság uralkodik, világossá vált, hogy gazdaságunk súlyos zavarokkal szembesül. Agresszív erőfeszítéseket kell tenni az állami és a magánszektorokban, hogy minél kevesebb munkahely és jövedelem essen ki, illetve a gyors helyreállítás érdekében” – hangoztatta a Fed, jelezve, hogy minden rendelkezésre álló eszközt felhasznál a háztartások, a vállalatok és az amerikai gazdaság támogatására.
    A nyíltpiaci bizottság március első felében váratlanul két alkalommal is csökkentette az alapkamatot. Március 3-án 50 bázisponttal, 1,00-1,25 százalékra süllyesztette az irányadó dollárkamatot, majd március 15-én egy teljes százalékponttal zéró közeli szintre, a 0,00-0,25 százalékos sávba.
    Ámbátor a piacok az első pillanatokban kedvezően fogadták a Federal Reserve agresszív lazítási lépéseit hétfőn – a new york-i határidős tőzsdeindexek több mint 3 százalékos pluszba ugrottak -, az optimizmus gyorsan elpárolgott a járvány gyors, egyre több amerikai államot megbénító terjedésének láttán. New Yorkban mérsékelten veszteséges nyitás után jelentős csökkenésre váltottak a tőzsdeindexek, visszarántva az európai mutatókat is az erős mínuszok területére.

A vasúti jegyvásárlásnál is cél a fizikai érintkezések minimalizálása

A koronavírus okozta rendkívüli helyzetben a MÁV-Start kiemelt célja a fizikai érintkezések minimálisra szorítása, a vasúttársaság jegyértékesítési rendszerének már tervezéskor az egyik alapja volt az elektronikus jegyek alkalmazása.
    A MÁV hétfői közleményében kiemelte: fontos, hogy lehetőség szerint minél többen használjanak online menetjegyet vagy bérletet, ezzel csökkentve a vírus terjedésének kockázatát.
    A vasúttársaság továbbra is kéri az utasokat, hogy a sorban állás és a személyes érintkezések csökkentése érdekében jegy- és bérletvásárláskor részesítsék előnyben a MÁV applikáció használatát és az e-vonatjegy váltását.
    Az elektronikus és érintésmentes jegyvásárlás követelményeinek a vasúttársaság jegyértékesítő rendszere maradéktalanul megfelel – hangsúlyozta a MÁV.
    A rendszer fontos része például a mobiltelefonos applikáció (MÁV App), amivel jegyet és bérletet is tudnak vásárolni az utasok. Az alkalmazás elérhető Android és iPhone készülékeken egyaránt. Az alkalmazást nagyjából 295 ezren használják. A felhasználók naponta átlagosan 20 ezer jegyet vagy elektronikus bérletet vásároltak online.
    A vonatokon, a fedélzeti jegyvásárláskor is lehetőség van az érintésmentes bankkártyás fizetésre, mert minden jegyvizsgáló mobil POS terminállal van felszerelve.
    A jegyvásárláson túl a fedélzeti jegyellenőrzés is érintésmentesen, mobil eszközzel történik. Így a szolgálatot teljesítő jegyvizsgáló és az utasok közötti kontaktus is kizárható, ráadásul a MÁV fedélzeti rendszere az elektronikus BKK termékek ellenőrzésére is alkalmas az elővárosi vonatokon és a HÉV szerelvényeken.
    Mobilappban megvásárolt termékek visszaváltása és áruk visszatérítése elektronikusan, a mobilalkalmazásban kezdeményezhető.
    A MÁV internetes jegyértékesítési felülete, az Elvira is teljeskörű online jegyvásárlást biztosít: a megvásárolt jegy PDF formában mobiltelefonra letölthető, azt a fedélzeten elektronikusan érintésmentesen képes a jegyvizsgáló ellenőrizni.

Forrásokat különített el Kolumbia és Ecuador a járvány elleni harchoz

Rendkívüli pénzügyi intézkedéseket jelentett be hétfőn Kolumbia és Ecuador vezetése az országukban gyorsan terjedő koronavírus elleni harc keretében.
    Iván Duque kolumbiai elnök közlése szerint 6 milliárd kolumbiai pesónak (csaknem 4 milliárd 800 millió forintnak) megfelelő összeget különít el a kormányzati költségvetésből a járvány elleni küzdelemhez. Kolumbiában eddig 235 fertőzöttet jegyeztek fel, akik közül ketten belehaltak a betegségbe.
    Kolumbiában kedden az egész országra kiterjedő, 19 napos zárlat lép életbe. Az ország lezárta határait, és felfüggesztette a nemzetközi járatokat.
    Eközben Lenín Moreno ecuadori elnök bejelentette: utasította Richard Martínez pénzügyminisztert, hogy csoportosítson át költségeket a következő választási folyamatból az egészségügyi veszélyhelyzetbe. Az országban, ahol 2021-ben választásokat tartanak, 789 betegnél erősítették meg, hogy koronavírusos, és 14-en haltak bele a betegségbe.
    Az ecuadori ügyészség közlése szerint 710 emberrel szemben indítottak eddig eljárást a kijárási tilalom megszegése miatt.
    Chile és Puerto Rico – előbbi országban 632, utóbbi országban 13 esetet tartanak nyilván – kormánya közölte, hogy pénzügyi intézkedéseket fognak hétfőn bejelenteni a járvány elleni küzdelemhez.
    A chilei kormány vasárnap elrendelte a 80 évnél idősebb állampolgárok kötelező elkülönítését, néhány órával az után, hogy az egész lakosságra vonatkozó kijárási tilalmat jelentett be helyi idő szerint este 10 órától.
    Mindeközben Brazíliában meredeken nő a Covid-19 betegeinek és halottjainak száma: a helyi egészségügyi minisztérium legutóbbi adatai szerint a betegségben elhunytak száma a pénteki 11-ről 25-re nőtt vasárnapra, a koronavírusos betegek száma a pénteki 904-ről 1546-ra nőtt vasárnapra.
    A brazil egészségügyi tárca elismerte egyúttal, hogy a kór már Brazília összes (27) államában felütötte a fejét.
    A növekedést nem hátráltatják a Jair Bolsonaro brazil elnök és a regionális kormányzók közötti kölcsönös vádaskodások. Ez utóbbiak azzal vádolják az államfőt, hogy nem elég gyorsan reagál a járványra, miközben a regionális kormányzók különböző intézkedésekkel, köztük karanténokkal, útlezárásokkal és üzletek bezárásával igyekeznek gátat szabni a járvány terjedésének.
    Bár a brazil elnök az elmúlt napokban aggodalmát fejezte ki a kialakult helyzettel kapcsolatban, bírálta ezeknek az intézkedéseknek némelyikét, azzal érvelve, hogy azok végül befolyásolják az áruforgalmat, köztük az élelmiszerét és a gyógyszerét. Bolsonaro „holdkórosnak” minősítette Joao Doria Sao Pauló-i kormányzót, aki karantént rendelt el a brazil bruttó hazai termék (GDP) csaknem harmadáért felelős államban.
    Panamában a hatóságok tájékoztatása szerint a fertőzöttek száma meghaladta a 300-at (313), csak az elmúlt 24 órában 68 újabb esetet jegyeztek fel. A közép-amerikai országban eddig hárman haltak bele a betegségbe.
    Mindeközben Nicolás Maduro venezuelai elnök bejelentette, hogy a Covid-19-esetek száma 70-ről 77-re nőtt az elmúlt 24 órában. Az államfő állítása szerint ezért egyebek között úgy döntött, hogy szigorít az országra kiterjedő karanténon a világjárvány közepette, amely már több mint 14 ezer emberéletet követelt.

OS – A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye

Az LMP álláspontja a mai parlamenti döntésről –
Magyarországon indokolt volt a veszélyhelyzet kihirdetése és fenntartása. Az LMP az elmúlt napokban mindent megtett, hogy ezzel kapcsolatban megegyezés születhessen a parlamenti pártok között, minden egyeztetésen részt vettünk, a Fidesz azonban semmilyen kompromisszumra nem volt hajlandó. A saját elképzelésein kívül mindent elutasított, sőt még azt a párhuzamosan benyújtott javaslatot is lesöpörte az asztalról, ami az elmúlt napokban hozott válságintézkedéseket meghosszabbította volna, áthidalva ezzel a következő napokat.

A kormánypárt ezzel bizonyította, hogy még egy ilyen válsághelyzetben sem képes túllépni a saját hatalmi logikáján, és nemzeti érdek helyett csak a saját pártpolitikai céljait tudja figyelembe venni. Teljesen egyértelmű, hogy létezhetett volna olyan javaslat, amely nem rontja a válságkezelés hatékonyságát, de az ellenzéki pártok többsége támogatni tudta volna, így pedig az Országgyűlés példát mutathatott volna a nehéz időkben. Ennek elmaradásáért minden felelősség a Fideszt terheli.

Az LMP továbbra is nyitott minden egyeztetésre, de az együttműködés jegyében elvárjuk a kormánytól, hogy ne zsaroljon, hanem törekedjen a kompromisszumra. Meggyőződésünk, hogy egy ilyen helyzetben az a felelős ellenzéki magatartás, ha olyan kereteket szabunk meg, amivel a kormány vezetése élni tud, de visszaélni nem.

Schmuck Erzsébet és Kendernay János,
az LMP társelnökei

    Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

A szinte teljesen elnéptelenedett nyíregyházi Nyír Plaza Bevásárlóközpont 2020. március 23-án. A koronavírus-járvány terjedésének lelassításához fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatértek, és aki teheti, maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat. Fotó: Balázs Attila

A Mi Hazánk támogatja a veszélyhelyzet meghosszabbítását

A Mi Hazánk Mozgalom támogatja a „koronavírus törvényt”, vagyis a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló jogszabályt, mert a magyar emberek egészsége nem lehet politikai alku tárgya – jelentette ki hétfői online sajtótájékoztatóján a párt elnökhelyettese.
    Dúró Dóra úgy vélekedett, hogy a balliberális ellenzéknek a demokrácia sérülésére vonatkozó érvei hamisak, mert a törvény nyomán a kormány csak a veszélyhelyzettel, a járvány elhárításával összefüggő szabályok megállapítására kap felhatalmazást és tartalmazza a szükségesség és arányosság elvét.
    Ugyancsak álságos, hogy a határozatlan idő helyett a balliberális ellenzék csak 90 napra hagyná jóvá a jogszabály hatályát, mert a kormány mögött álló kétharmados többséggel így is a végtelenségig hosszabbítható a veszélyhelyzet – tette hozzá.
    A politikus szerint a balliberális ellenzék részéről a demokrácia sérelmére hivatkozni annál is inkább álszent, mert a „DK fővárosában, Újbudán” a polgármester (László Imre, DK) éppen a veszélyhelyzettel visszaélve ragadta magához a hatalmat. Parkolási és médiacéget alapított, amelyek semmilyen összefüggésben nincsenek a járvánnyal – fűzte hozzá.
    A Mi Hazánk szerint a jelenlegi helyzetben összefogásra van szükség, mert a magyarok egészsége minden másnál fontosabb és az emberélet nem bocsátható áruba.
    Ezért a Mi Hazánkra számíthatnak az emberek – fogalmazott Dúró Dóra.

Nem járult hozzá az ellenzék a koronavírus-törvény házszabálytól eltérő tárgyalásához

Nem járult hozzá az ellenzék, így az Országgyűlés elutasította a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat házszabálytól eltérő tárgyalását hétfőn, ezért az előterjesztést sürgősséggel, legkorábban hat nap múlva fogadhatja el a Ház.
   A házszabálytól eltérő tárgyalást 137 igen, 52 nem szavazattal utasította el a parlament. Igennel szavaztak a Fidesz és a KDNP képviselői, a nemzetiségi képviselő, illetve négy, a Mi Hazánk színeiben politizáló független képviselő, elutasították a házszabálytól eltérést a Jobbik-, az MSZP-, a DK-, az LMP-, a Párbeszéd-frakció jelenlévő képviselői, valamint hat független képviselő.
    A sürgősségi javaslatot kétharmados támogatással 152 igen, 31 nem szavazattal hagyta jóvá az Országgyűlés. Támogatta a javaslatot a Fidesz, a Jobbik- és a KDNP-frakció, valamint a nemzetiségi képviselő, illetve négy, a Mi Hazánk színeiben politizáló független képviselő. Nemmel szavaztak az MSZP-, a DK-, a Párbeszéd-frakció jelenlévő képviselői, valamint hat független képviselő. Az LMP-sek nem szavaztak.
    A házszabálytól eltérő tárgyalásához az országgyűlési képviselők négyötödének támogatására lett volna szükség, de ehhez az ellenzéki pártok nem járultak hozzá, mert a törvényjavaslatban nincs meghatározva a veszélyhelyzet határideje.
    A kormány ezt követően kérte a javaslat sürgős tárgyalását, a házszabály szerint ilyen esetben a törvényjavaslat zárószavazása hat nappal később lehet csak. A sürgősség elrendeléséhez a jelen levő képviselők kétharmadának szavazatára volt szükséges, ezt a kormánypártok az ellenzék nélkül is tudták biztosítani. A törvényjavaslat általános vitája kedden lesz a határozathozatalokat követően.
    A kormány március 11-én 15 órától hirdetett a koronavírus-járvány miatt veszélyhelyzetet az ország egész területére.
    Az alaptörvény szerint a kormány veszélyhelyzetről szóló rendelete tizenöt napig – jelen esetben március 26-ig – marad hatályban, kivéve, ha a kormány – az Országgyűlés felhatalmazása alapján – a rendelet hatályát meghosszabbítja.
    A koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot a kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtotta be pénteken az Országgyűlésnek. A kétharmados támogatást igénylő előterjesztés lehetővé tenné, hogy a kormány megtehessen minden olyan intézkedést és megalkothasson minden olyan normatív rendelkezést, amely a koronavírus-járvánnyal összefüggésben az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében szükséges.
    A javaslat szigorítaná a büntető törvénykönyvben a karantén megszegésére és a rémhírek terjesztésére vonatkozó szabályokat is.

Franciaországban két újabb orvos meghalt

Két újabb orvos halt meg Franciaországban a Covid-19 fertőzésben, miközben a kormány a lakosság kijárási korlátozásainak meghosszabbítását tervezi – közölték hétfőn hivatalos források.
    A franciaországi járvány gócpontjának számító keleti régiókból származó két orvos vasárnap hunyt el a koronavírus-fertőzés szövődményeiben.
    A 66 éves Jean-Marie Boegle mulhouse-i nőgyógyász konzultáció közben egy magánklinikán kapta el a koronavírust az egyik betegétől, míg a 60 éves Sylvain Welling általános orvos Saint-Avold település kórházában halt meg, ahova légzési problémákkal szállították be.
    Vasárnap a Párizstól északra található Oise megyében egy 67 éves mentőorvos volt a koronavírus-fertőzés első áldozata a francia egészségügyi dolgozók körében.
    „A Párizs környéki Ile-de-France régióban több száz ápoló fertőzött” – mondta hétfőn a France Inter közrádióban Philippe Juvin, a párizsi Pompidou kórház sürgősségi osztályának vezető főorvosa. „Úgy gondolom, hogy a kórházakban teljesen védve vagyunk, de az otthoni ápolást ellátók esetén vagy a rendelőkben dolgozóknál felmerül a kérdés” – tette hozzá.
    A vasúti- és a tömegközlekedés országszerte ingyenessé vált az egészségügyben dolgozók számára, és helyi szinteken különbuszokat is indítanak számukra, de a taxitársaságok egy része is ingyen szállítja az ápolókat.
    A France2 közszolgálati televízió riportja szerint üres ingatlannal rendelkezők jelképes egyeurós összegért felajánlanak lakásokat fertőzöttekkel foglalkozó egészségügyi dolgozóknak, ahol egyedül lakhatnak a járvány időszakában. Ezzel csökkenhet a veszélye annak, hogy megfertőzik a velük élő hozzátartozóikat.    
    A francia kereskedelmi szövetség jelezte, hogy minden egészségügyi dolgozó mostantól elsőbbséget élvez a szupermarketekben, a fertőzés veszélyének leginkább kitett hetven éven felettieknek pedig félórával a hivatalos nyitás előtt megnyitják az üzleteket, amikor is személyi igazolvány felmutatása mellett csak őket engedik be, hogy a többiektől elkülönítve vásárolhassanak.  
    Sibeth Ndiaye kormányszóvivő hétfőn jelezte, hogy a kormány „vállalja a felelősséget” a járványkezelésért egy parlamenti vizsgálóbizottság előtt. A kérdés azért merült fel, mert a kabinetet az ellenzék és az orvostársadalom is egyre inkább támadja azért, hogy nem eléggé előrelátó a védőfelszereltséget vagy a lakossági korlátozásokat illetően.
    Miközben a kormányzat szakemberekkel konzultált a hónap végén lejáró kijárási korlátozások meghosszabbításának szükségességéről, az államtanács vasárnapi állásfoglalásban kizárta a „teljes karantén” lehetőségét, miután az alkotmányba ütköző lenne. Néhány helyen azonban a polgármesterek saját hatáskörben már elrendeltek kijárási tilalmat este 10 és reggel 5, vagy pedig este 10 és reggel 6 óra között.
    A rendőrség a múlt kedden életbe lépett korlátozások kezdete óta 1,8 millió embert igazoltatott és 90 ezer esetben állapított meg szabálysértést – mondta Alain Thirion, a válságkezelések és a polgári biztonság igazgatója.
     A karanténszabályok szerint a franciák csak indokolt esetben hagyhatják el az otthonukat és csak a lakókörzetükben mozoghatnak: amennyiben nem lehetséges megoldani az otthoni munkavégzést, elmehetnek a munkahelyükre, ahogy vásárolni, orvoshoz is, vagy kutyát sétáltatni és egyénileg sportolni is engedélyezett, de nem csoportosulhatnak.
    A kötelezettségek és a tiltások megszegése 135 eurós bírságot von maga után. Aki két héten belül többször is szabálysértést követ el, az 1500 és 3000 euró közti pénzbüntetést kaphat. Amennyiben valaki harminc napon belül három alkalommal megszegi a szabályokat, az hat hónap szabadságvesztéssel és 3500 eurós pénzbírsággal sújtható, valamint halmazati büntetésként közmunkára is kötelezhető.
     A gazdasági tárca közben arra biztatja a vállalatokat, hogy fizessék ki a kormány által szavatolt ezer eurós bónuszt azoknak, akik az általános karantén idején is hajlandók az egészségügyi előírások betartása mellett dolgozni, ugyanakkor pedig fizetett szabadságot adni másoknak, annak érdekében, hogy a járvány elmúltával és a korlátozások feloldása után legyen, aki dolgozik.  
    A koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Franciaországban 674-re emelkedett vasárnap, ami 112-vel több, mint az előző nap, a kórházban ápolt beteg száma pedig 7240, közülük több mint 1700-an vannak intenzív osztályokon. A járvány januári kezdete óta diagnosztizált 16 018 beteg közül viszont 2200-an már gyógyultan távoztak a kórházakból.

Uniós szóvivő: a tagállamok rendkívüli intézkedéseinek ideiglenesnek és arányosnak kell lenniük

A  koronavírus-járvány okozta válsággal összefüggő, rendkívüli tagállami  intézkedéseknek  ideiglenesnek és arányosnak kell lenniük – jelentette ki Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a testület online sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva hétfőn.
    A szóvivő a magyar parlamentben pénteken benyújtott T/9790 számú, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslattal összefüggésben azt közölte, az uniós bizottság szorosan nyomon követi és támogatja a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében kifejtett tagállami tevékenységeket.
    Aláhúzta, a tagállamok vészhelyzeti intézkedésinek minden nemzetközi és európai kötelezettséggel összehangban figyelemmel kell lenniük az emberi jogokra és a sajtó szabadságára. Kiemelte: az Európai Bizottság álláspontja ismert: a demokrácia nem működhet a média szabadsága nélkül. A válság idején fontosabb, mint valaha, hogy az újságírók megfelelően végezhessék munkájukat a hamis hírek elkerülése és annak érdekében, hogy minden európai hozzájusson az alapvető információkhoz – tette hozzá a szóvivő.
    A magyar kormány tájékoztatása szerint a törvényjavaslat célja a kihirdetett veszélyhelyzet szerinti, az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó járvány megelőzése, következményeinek elhárítása, illetve a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása.

Egyre terjed a járvány Afrikában is

Afrikában is terjed az új koronavírus-járvány, a fertőzöttek száma 43 országban hétfőre megközelítette a másfél ezret, 45 ember meghalt az afrikai betegségmegelőző központ (CDC) adatai szerint. A fertőzöttek közül 124-en épültek fel.
    Egyetlen nap alatt 128-ról 402-re nőtt hétfőre az új koronavírussal fertőzöttek száma az 58 milliós lélekszámú Dél-afrikai Köztársaságban – amely így a legfertőzöttebb ország lett a kontinensen -, tovább növelve az exponenciális növekedéssel kapcsolatos aggodalmakat.
    A legtöbb esetet az 5,7 millió lakosú Johannesburgot is és a 2,4 milliós fővárost, Pretoriát is magában foglaló Gauteng tartományból jelentették az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Halálesetről eddig nem érkezett jelentés. Az esetek többsége Európából és máshonnan visszatért utazó, de szaporodnak a helyi fertőzések is.
    Cirill Ramaphosa elnök, aki hétfőn beszédet intézett a lakossághoz, bejelentette: 21 napos lezárás lép életbe csütörtöktől, és a léttfontosságú szolgáltatásokon, üzemeken kívül minden le fog állni. Az elnök korábban országos katasztrófahelyzetet rendelt el, és több intézkedést is hozott a járvány megfékezésére.
    A hadsereg legalább egy gyalogsági alegységet készül felvonultatni minden tartományba, Gautengbe kettőt is. Az intézkedés hétfőtől 21 napon át lesz érvényben.
    Afrikában előzőleg csak Ruandában és Tunéziában hoztak ilyen szigorú intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni harcban.
    Egyiptomban hétfőn bejelentették a második magas rangú katonatiszt halálát is. Szafi Abdel-Halim Davud vezérőrnagy az utóbbi napokban a nyilvános helyek fertőtlenítését intézte – jelentette az állami televízió. A vízgazdálkodásért felelős Háled Saltut tábornok haláláról vasárnap este számoltak be. Több más magas rangú katonai vezető vírustesztje is pozitív lett. Egyiptomból összesen 327 megbetegedést és 14 halálesetet jelentettek. A vírus az ország 27 kormányzóságából 24-ben van jelen.
    Algériában 201, Marokkóban hétfőn 115 esetet tartottak nyilván az afrikai CDC szerint.
    Két nyugat-afrikai ország, Gambia és a kontinens legnépesebb állama, Nigéria hétfőn jelentették az első, SARS-CoV-2 vírus okozta haláleseteket. Gambiában egy Szenegálból érkezett 70 éves bangladesi imám, Nigériában pedig egy 67 éves, nemrégiben Nagy-Britanniából hazatért nigériai férfi halt meg. Gambiából kettő, Nigériából 36 megerősített megbetegedést jelentettek.
    Zimbabwéban is bejelentették az első halálesetet hétfőn. A két első fertőzött egyike, egy 30 éves férfi halálát okozta a vírus Hararéban – jelentette a ZBC nemzeti műsorszolgáltató. Emmerson Mnangagwa elnök a múlt héten minősítette a világjárványt országos katasztrófának.
    Libériában, ahol hétfőn először jelentettek három megbetegedést, hétfőn három hétre felfüggesztették a légijáratokat, Etiópia lezárta a határait, Eritrea pedig gyakorlatilag elrendelte az elkülönítést és betiltotta a tíz főnél nagyobb rendezvényeket.
    Eközben a kelet-líbiai székhelyű kormány hétfőn kijárási tilalmat rendelt el abból a célból, hogy felvegye a küzdelmet a lehetséges koronavírus-fertőzésekkel szemben. Az egész napra szóló tilalom szerdán lép hatályba, és 10 napig tart – közölte a kelet-líbiai kormány belügyminisztériuma.
    A rivális, ENSZ-támogatású tripoli kormány miniszterelnöke, Fájez esz-Szarrádzs a múlt héten veszélyhelyzetet és mozgósítást rendelt el a koronavírus-fertőzés veszélyével szemben.
    Szarrádzs megerősítette, hogy nem jegyeztek fel megbetegedést az országban, egyúttal bejelentette, hogy országa félmilliárd líbiai dinárnak (több mint 113,6 milliárd forintnak) megfelelő összeget különített el a lehetséges fertőzések elleni megelőző intézkedésekhez.
    Mint az EFE spanyol hírügynökségnek a tripoli kormány forrásai elmondták, hétfő hajnalban legalább négy civil vesztette életét a főváros déli részén a nemzetközileg elismert líbiai kormány ellen harcoló Líbiai Nemzeti Hadsereg vezetője, Halífa Haftar tábornok erőinek tulajdonított bombázásban. Az EFE szerint a támadás annak a „humanitárius tűzszünetnek” a megsértését jelentené, amelyet pénteken fogadtak el a rivális erők a nagyhatalmak kérésére, elkerülendő a koronavírus-világjárvány terjedését.

A nyelvújításról és Afrika demográfiai jellemzőiről is szó lesz az M5 keddi oktatási műsorában

A nyelvújításról, a mértani sorozatokról és Afrika demográfiai jellemzőiről is szó lesz az M5 keddi oktatási műsorában – közölte az MTVA hétfőn.
    Azt írták: az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. A minden hétköznap reggel 8-tól este fél 9-ig tartó műsorsávban a biológia, matematika, történelem, irodalom és fizika mellett a nyelvtanulásé a főszerep.
    Felsős és Érettségi című műsoraik az általános iskolai és gimnáziumi évfolyamoknak szólnak, Szólalj meg! című sorozatuk a nyelvtanulást segíti. A Mindenki Akadémiája című műsoraikban pedig érintik az egyetemi tananyagot is.
    Kitértek arra: keddi Felsős című műsoruk elsősorban az 5-7. évfolyamos tanulóknak szól. Reggel 8 órakor 7. osztályos földrajzzal kezdenek, Afrika demográfiai jellemzőiről beszél majd Varga Tamás geográfus. Ezután magyar nyelvtan következik: a 6. osztályos diákoknak szóló epizódban a beszédtempóról és a beszédszünetről lesz szó. Történelemből a 7. osztályosok megtudhatják, hogy milyen szerepet töltött be Magyarország az első világháborúban.
    A próbálgatásokkal és következtetésekkel foglalkozik majd az 5. osztályos matematika.
    Majd a Vocapella kórus tagjainak és vezetőjüknek, Novák-Szabó Lívia karnagynak köszönhetően a 6. osztályosok megtudhatják milyen szerepet játszott a reneszánsz és barokk énekművészetben a közös éneklés és a kórusok működése.
    Ezt követően 8. osztályos diákoknak szóló magyar nyelvtan következik, ahol a kapcsolatos, az ellentétes és a választó mellérendelő összetett mondatokról lesz szó – írták.
    Tizenegy órától délig a Szólalj meg! című sorozatban ezúttal az angol és a francia nyelvvel foglalkoznak.
    Délben kezdődik az Érettségi című műsor, magyar nyelv és irodalomból a nyelvújítással foglalkoznak, majd matematikából a mértani sorozatokkal folytatják.
    Kémiából a szilárd halmazállapotról tanulhatnak a diákok, földrajzból a vulkánosságról,  történelemből pedig a reformáció terjedéséről és irányzatairól lesz szó.
    Az este 8 órakor kezdődő Mindenki Akadémiája témája a „Személyre szabott világ” lesz, a műsorból „megtudhatjuk, mit mesél rólunk az okos telefonunk” – tették hozzá.

Oroszországban mobiltelefonok segítségével fogják nyomon követni a fertőzötteket

Öt napot adott hétfőn Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök a távközlési minisztériumnak egy olyan rendszer kialakítására, amely lehetővé teszi a koronavírus-fertőzött személyek nyomon követését.
    A mobilszolgáltatók geolokációs adataira épülő új rendszer felhasználóit értesítik majd, ha fertőzött személlyel léptek kontaktusba és emiatt karanténba kell vonulniuk. Ugyanez az információ eljut a járvány elleni harcot koordináló regionális központokba is.
    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak válaszolva azt mondta, hogy a rendszer nem sérti az állampolgárok jogait.
    Az orosz sajtó egyébként az elmúlt napokban többször is sikertörténetként emlegette, hogy 1960 elején 19 nap alatt sikerült felszámolni egy feketehimlő-járványt, amelyet egy festőművész hurcolt be Moszkvába Indiából. A KGB és a rendőrség akkor a teljes kapcsolati láncot felgöngyölítve, 9342 embert gyűjtött karanténba a Botkin kórházban. 45 beteget találtak, akik közül csak hármat nem sikerült megmenteni. Igaz, annak a kórnak akkor már megvolt a vakcinája. Az orosz fővárosban és régiójában egy példátlan akció keretében 9,5 millió embert oltottak be vele egyetlen hét leforgása alatt.
    Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy egyik repülőgépe 25,5 millió védőmaszkkal tért vissza Kínából. Az ipari és kereskedelmi tárca szerint a védőeszközöket az oroszországi régiókba küldik szét az idősek élelmiszerellátásában szerepet vállaló önkéntesek, valamint a vámhatósági és a belügyminisztériumi alkalmazottak számára.
    Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter vasárnap bejelentette, hogy a varróüzemekben többször felhasználható szájmaszkokat kezdtek el gyártani.
    Az orosz katonai tárca hétfőn arról is beszámolt, hogy egy tizedik segélyszállító gépet is elindított a Covid-19-járvány által leginkább sújtott Olaszországba. Peszkov ezzel kapcsolatban újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy Moszkva humanitárius megfontolásból cselekszik, és nem szabta a segítségnyújtás feltételéül az ellene bevezetett szankciók feloldását.
    Az orosz kormány, amely korábban megtiltotta az összes külföldi állampolgár beutazását, elrendelte, hogy a délkelet-ukrajnai szakadár területek lakóinak esetében kivételt kell tenni. Kijev, a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozására hivatkozva, felfüggesztette a személy- és járműforgalmat a Donyec-medencei frontvonal mentén lévő ellenőrzési pontokon.
    A kormány egyébként március 20-tól tíz napig megtiltotta a gabonaneműek kivitelét.

Leállt az autógyártás Indiában

A koronavírus miatt hozott kormányzati megszorítások miatt leállt Indiában az összes nagy autógyártó termelése.
    Hétfőtől nem termel a Maruti Suzuki, Mahindra & Mahindra, a Hyundai, a Fiat Chrysler, a Ford és a Toyota sem.
    A sportos utókat készítő Mahindra & Mahindra bejelentette, hogy a Ferrari és a Fiat olasz autógyártókhoz hasonlóan lélegeztető gépek gyártásába fog.
    Indiában tavaly 4,03 millió gépkocsit gyártottak, valamivel többet az egy évvel korábbi 4,02 milliónál.

OS – Bősz Anett: Ne éljen vissza a kormány a veszélyhelyzettel!

A Magyar Liberális Párt a koronavírus elleni védekezést és a járvány okozta gazdasági károk enyhítését maximálisan támogatja. Ugyanakkor Bősz Anett nem szavazza meg a házszabálytól való eltérést, és nem támogatja a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot sem, amennyiben a kormány felhatalmazásának nincs időbeni korlátja, és amennyiben a kormány fenntartja a Btk. módosításra tett javaslatát, amely súlyosan korlátozná a vélemény- és sajtószabadságot. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a járványra való hivatkozással lényegében korlátlan hatalmat követel magának az Orbán-kormány.

Ezért a többi ellenzéki párthoz hasonlóan mi is csak akkor tudjuk támogatni a törvényjavaslatot, ha az meghatározott időre szól és kizárólag a járvány elleni védekezésre és a járvány okozta gazdasági bajok enyhítésére vonatkozik. Ha pedig a járvány tovább tartana, akkor újra és újra meg lehet hosszabbítani a törvény érvényességét. Javasoljuk, hogy a törvényjavaslat idejére az Alkotmánybíróság működési rendje a 2010 előtti gyakorlathoz térjen vissza, az AB-nek pedig három napon belül legyen kötelessége dönteni az esetleges panaszokról. A törvényjavaslatot csak akkor tudja támogatni a Magyar Liberális Párt, ha az meghatározott időre szól és garantálja a vélemény- és sajtószabadságot!

    Kiadó: Magyar Liberális Párt

Bősz Anett: Ne éljen vissza a kormány a veszélyhelyzettel!

A Magyar Liberális Párt a koronavírus elleni védekezést és a járvány okozta gazdasági károk enyhítését maximálisan támogatja. Ugyanakkor Bősz Anett nem szavazza meg a házszabálytól való eltérést, és nem támogatja a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot sem, amennyiben a kormány felhatalmazásának nincs időbeni korlátja, és amennyiben a kormány fenntartja a Btk. módosításra tett javaslatát, amely súlyosan korlátozná a vélemény- és sajtószabadságot. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a járványra való hivatkozással lényegében korlátlan hatalmat követel magának az Orbán-kormány.

Ezért a többi ellenzéki párthoz hasonlóan mi is csak akkor tudjuk támogatni a törvényjavaslatot, ha az meghatározott időre szól és kizárólag a járvány elleni védekezésre és a járvány okozta gazdasági bajok enyhítésére vonatkozik. Ha pedig a járvány tovább tartana, akkor újra és újra meg lehet hosszabbítani a törvény érvényességét. Javasoljuk, hogy a törvényjavaslat idejére az Alkotmánybíróság működési rendje a 2010 előtti gyakorlathoz térjen vissza, az AB-nek pedig három napon belül legyen kötelessége dönteni az esetleges panaszokról. A törvényjavaslatot csak akkor tudja támogatni a Magyar Liberális Párt, ha az meghatározott időre szól és garantálja a vélemény- és sajtószabadságot!

    Kiadó: Magyar Liberális Párt

Japánnak 670 milliárd jenbe kerülne az olimpia elhalasztása

Szakértők szerint Japánnak 670 milliárd jenbe (1,9 billió forint) kerülne a nyári tokiói olimpia és paralimpia elhalasztása a koronavírus-járvány miatt.
   A számítást Makino Junicsi, az SMBC Nikko Securities nevű brókercég vezető közgazdásza tette közzé, míg a Kanszaj Egyetem nyugalmazott professzora, Mijamoto Kacuhiro 640,8 milliárd jennel hozzávetőleg hasonló eredményre jutott.
    A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és Abe Sinzo japán miniszterelnök korábban kijelentette, hogy az ötkarikás játékok teljes törlése nincs napirenden, de erről is születtek már számítások: ez Makino szerint 7,8, míg Mijamoto szerint 4,5 billió jenbe kerülne a házigazdáknak.
    A szervezőbizottság hétfői sajtótájékoztatóján jelezte, hogy kész egy későbbi időpontban megrendezni az olimpiát, és a kormányfő is beismerte, hogy elképzelhető, a multisport-esemény nem az eddigi tervek szerint zajlik majd le.
    Vasárnap a NOB bejelentette, hogy négy héten belül döntés születik a tokiói játékok esetleges elhalasztásáról. Az olimpia az eredeti elképzelések szerint július 24-től augusztus 9-ig, míg a paralimpia augusztus 25-től szeptember 6-ig tart.

Szijjártó: hosszú távú védekezésre kell berendezkedni

Az új típusú koronavírus-járvánnyal kapcsolatban minden uniós tagállam azonos kihívásokkal néz szembe, és hosszú távú védekezésre kell berendezkedni – jelentette ki hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután első alkalommal videokonferencia formájában tartották meg az uniós külügyminiszterek tanácskozását.
    A miniszter elmondta, hogy teljesen legitimek azok a nemzeti intézkedések, amelyekkel az uniós tagállamok az államhatáron korlátozzák a belépést, de egyetértés van abban, hogy az áruforgalmat fenn kell tartani, mert az garantálja az ellátás biztonságát. Megjegyezte, hogy az egyetértés dacára több határon torlódás tapasztalható a kamionforgalomban.
    „Ennek leküzdésére közös erőfeszítéseket kell tenni” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.
    A miniszter arra is kitért, hogy uniós koordinációra „hiába számítottunk” a külföldön rekedt magyar állampolgárok hazahozatalában, ezt tagállami intézkedések vagy kétoldalú megállapodások alapján sikerült eddig végrehajtani.
     Tudatta a miniszter azt is, hogy vasárnap 17 óra óta további 726, külföldön rekedt magyar állampolgár tudta elhagyni azt az országot, ahol a járvány miatti korlátozások miatt rekedt.
    Szijjártó Péter közölte: volt már olyan, hogy más országok segítettek magyar állampolgárok hazajuttatásában, és azt mondta, hogy ilyen várhatóan lesz is még, és Magyarország is fog várhatóan segíteni más országok állampolgárain. Kiemelte, hogy sok százezer uniós állampolgár rekedt külföldön, és sok helyen a korlátozások miatt a reptérre jutás is nehézségekbe ütközik.
    „A hazatéréseket segítő munkacsoport folyamatosan dolgozik” – szögezte le Szijjártó Péter.
    A miniszter beszámolt arról is, hogy az EU előtt álló két legnagyobb kihívás a migráció és a koronavírus.
    „Sajnos, úgy tűnik, hogy mindkét jelenség hosszú távon itt lesz velünk. Mindkét kihívással szemben hosszú távon kell majd védekeznünk az elkövetkező időszakban” – fogalmazott a tárcavezető.
    A miniszter elmondta, hogy EU korábban újabb földközi-tengeri műveletet akart indítani a líbiai fegyverkereskedelem visszaszorítására, amivel Magyarország is elvben egyetért, de csak ha nem válik mentő műveletté, hogy illegális migránsokat hozzon Észak-Afrikából Európába.
    Szijjártó Péter tudatta, hogy ennek érdekében folyamatosan, négyhavonta felül fogják vizsgálni a művelet tevékenységét, hogy nem vált-e illegális migránsok behozatalának eszközévé, és a művelet csak az uniós tagállamok egyhangú döntésével lesz folytatható, vagyis Magyarországnak is vétójoga lesz.
    „Ha úgy látjuk, hogy hasonlóan korábbi európai missziókhoz, itt is a földközi-tengeri küldetésnek az eredménye újabb migránsok Európába érkezése lesz, akkor azonnal le fogjuk állítani” – szögezte le a miniszter.
    A magyar diplomácia vezetője közölte, hogy szó volt a görög-török határon kialakult helyzetről is. Megjegyezte, hogy aktualizálni kellene a korábbi megállapodást, amelyet az EU Törökországgal kötött, vagy újat kell kötni, hogy Ankara ne tartsa nyitva kapuit az Európai unió irányába.
     „Ha ennek az ára egy új megállapodás, hát akkor kössük meg” – szögezte le Szijjártó Péter, aki arra is kitért, hogy az EU korábban 6 milliárd eurót ígért a törökországi menekülthelyzet kezelésére.
    Ebből Ankara szerint csak 2,7, Brüsszel szerint 4,2 milliárd eurót folyósítottak – tudatta a miniszter, aki szerint ez mindegy is, mert „egyik sem 6” milliárd, ezért az unió külügyi főképviselőjétől a helyzet tisztázását kérte.     Kiemelte, hogy olcsóbb most kifizetni a 6 milliárd eurót, mint annak a költségeit, ha a görög-török határon „átszakad a gát”.
    „Az illegális bevándorlási hullám már nemcsak biztonsági vagy kulturális kockázatot jelent, hanem nagyon súlyos egészségügyi fenyegetés is” – mondta a koronavírussal összefüggésben a miniszter.

Megkezdi a potenciálisan vírusellenes hatóanyagok tesztelését a vírust kutató akciócsoport

A héten megkezdi a már rendelkezésre álló, potenciálisan vírusellenes hatóanyagok tesztelését a koronavírus-kutató akciócsoport – közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hétfőn.
    A PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának (SzKK) Jakab Ferenc vezette virológiai kutatócsoportja az elmúlt napokban rutineljárást dolgozott ki a vírus különböző sejtekben történő izolálására közvetlenül a régióban fertőződött betegekből vett minták felhasználásával.
    A PTE közleménye szerint a pécsi kutatók a koronavírus elleni küzdelemben tett „újabb sikeres lépése” annak köszönhető, hogy március 16-tól az ország több laboratóriumában is lehetőség nyílt a diagnosztikai tesztek elvégzésére, így a PTE laboratóriuma is hozzáfért a helyi betegektől származó mintákhoz.
    A Jakab Ferenc vezette virológiai kutatócsoport által kidolgozott rutineljárás a vírusok teljes genetikai állományán alapuló mélyreható analízissel kombinálva – a közlemény szerint – „mérföldkövet jelent” a miniszterelnök által életre hívott, koronavírust kutató akciócsoport munkájában.
    A csoport célja a vírus jobb megismerése, fertőzési és terjedési mechanizmusának vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése.
    Jakab Ferenc a közleményt kiegészítve az MTI-vel közölte: „a betegtől, a klinikai képen át egészen a vírus fertőzőképességéig és annak esetleges molekuláris hátteréig tudják követni a kórokozót”, ezek pedig fontosak lehetnek a hatékony védekezés megismerése szempontjából is.
    A PTE szombaton közölte, hogy pécsi kutatóknak sikerült meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját.

Gulyás: a meghozott intézkedések megtartása függ a Ház döntésétől

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején hozott intézkedések hatályban tartása függ az Országgyűlés azon döntésétől, hozzájárul-e a kormány által beterjesztett javaslatokhoz – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn.
    A miniszter azután tartott sajtótájékoztatót, hogy az ellenzék kérésére hétpárti egyeztetést tartottak a döntésre váró javaslatokról és arról, hogy azt négyötödös parlamenti támogatással házszabálytól eltérve tárgyalják-e.
    A kormány minden felelősséget vállal a védekezésért és a védekezés alatt hozott intézkedésekért – szögezte le.
    Hangsúlyozta: a kérdés, hogy a hiteltörlesztések felfüggesztése vagy a válság sújtotta ágazatoknak biztosított járulékkedvezmények fennmaradnak-e az elfogadásuk után 15 napon túl is. Megjegyezte: ezek az ellenzék támogatását is élvezték, fenntartásukhoz kell hozzájárulni.
    Kijelentette: álszent az a vita, ami a veszélyhelyzet időtartamának meghatározásáról szól, hiszen ennek kijelölése az alaptörvény értelmében a kormány feladata. A kabinet azonban megtette a lehető legnagyobb gesztust az ellenzéknek, és a jogot a veszélyhelyzet végének meghatározására átadja az Országgyűlésnek. Jelenleg azonban nem tudható, hogy ez mikor lehetséges, ahogy az sem, hogy például 90 nap múlva határozatképes lesz-e a Ház – hangsúlyozta.
    Digitálisan szavazni a magyar parlamentben a törvény értelmében nem lehet – jegyezte meg, hozzátéve: akik ma ilyeneket vetnek fel, ugyanazok, akik tizenöt hónapja „majdnem szétverték a parlament alsóházi üléstermét”, amikor az volt a kérdés, hogy kártyával vagy kártya nélkül lehet-e szavazni.
    Az ellenzék számtalan javaslatát megfontolták és többet be is fogadtak a javaslatba, például a szükségesség és az arányosság kritériumát – tette hozzá. Közölte azt is, hogy az Országgyűlés és az Alkotmánybíróság ülései az alaptörvény értelmében rendkívüli jogrend idején sem korlátozhatóak.
    Megjegyezte azt is: a kormánytöbbségnek megvan a szükséges számú többsége ahhoz, hogy a kérdéses törvényjavaslatot a jövő héten elfogadják. Ahhoz azonban az ellenzék kell, hogy ez már a héten megtörténjen.
    „Nehéz időkben az együttműködésnek van itt az ideje”, a felesleges politikai vitákat le kell zárni – fogalmazott, és akadémikusnak ítélte a vitát arról, hogy egy olyan Országgyűlésben, ahol a kormánypártoknak többsége van, mi a jobb: ha az Országgyűlés időről időre meghosszabbítja a rendkívüli jogrendet, vagy ha az Országgyűlés határozhatja meg annak végét.
    Kérdésre hazugságoknak nevezte a javaslatokat ért vádakat, és kijelentette: az ellenzéknek abban is van felelőssége, hogy a jelenlegi helyzetben kelt-e olyan hisztériát, amelyre nincs oka. A médiumok működése szabad, a javaslat semmit nem tartalmaz erre vonatkozóan.

Orbán: a politikai viták helyett összefogásra van szükség

A politikai viták, széthúzás helyett elérkezett az összefogás ideje – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt az Országgyűlésben.
    „Párthovatartozástól függetlenül erre kérem képviselőtársaimat is ” – mondta a kormányfő, aki az előzőleg, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján közölt részleteket ismertette a plenáris ülésen is.
    Orbán Viktor a parlamentben is hangsúlyozta az együttműködés jelentőségét, kiemelte, „az előttünk álló időszak nehéz lesz”, mindenkitől erőfeszítéseket követel, de azért érdemes vállalni ezeket, mert így „emberéleteket menthetünk meg”. „És minél többen működünk együtt, annál több életet tudunk megmenteni” – hangoztatta.
    Ez most olyan feladat, amit egyedül senki sem oldhat meg. Mindenkinek felelőssége van, mindenkinek hozzá kell, hozzá kellene tennie a magáét – fogalmazott.
    Orbán Viktor kifejtette: a koronavírus Ázsiában tört ki, de Európába is behurcolták, ami a mai világkorszakban aligha volt elkerülhető.
    A vírusnak ma nincs ellenszere, bár azt az egész világon elszántan keresik, és Magyarország is hozzájárul ehhez az erőfeszítéshez – tette hozzá, jelezve ugyanakkor, így sem várható, hogy a vakcina a közeljövőben elérhető lesz.
    „Mi, magyarok úgy döntöttünk, hogy a vakcinára való várakozás helyett felvesszük küzdelmet a vírus terjedésével szemben” – jelentette ki a miniszterelnök.
    A dolgok szokásos rendjében nem lett volna lehetséges megszervezni a „kollektív önvédelmet”. Ez, valamint a fertőzés ütemének lassítása, a veszélyeztetettek megvédése, a megfelelő ellátás biztosítása, a gazdasági következmények enyhítése és a lebénuló gazdaság újraindítása nem lett volna lehetséges a békeidőben érvényes szabályok mellett – mondta.
    Úgy fogalmazott: most mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából, most egy ideig másképpen kell dolgoznia, viselkednie, szerveznie az életét. Ezért vezették be a veszélyhelyzeti jogrendet is, ami eszközöket ad a kormánynak, hogy megszervezze Magyarország önvédelmét – közölte, hozzátéve, hogy a védekezés négy – katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági – vonalon zajlik.
    Arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés hosszú lesz, nagyon sok eszközre lesz szükség, és „még nagyon az elején vagyunk”. Az operatív törzstől ezért fegyelmezett és ésszerű készletgazdálkodást vár el a kormányfő.
    Hozzátette: a vírus elleni védekezéshez szükséges eszközökből és felszerelésekből nyugaton hiány van, elérhető segítség ma csak keleten található, ott „óriási tételeket kötöttünk le”, a szállítmányok folyamatosan érkeznek. Több mint tíz repülőgép teljesít szolgálatot – tudatta.
    Orbán Viktor megköszönte az egészségügyi dolgozók eddig munkáját, azt mondta róluk, „kiérdemelték mindannyiunk nagyrabecsülését”.
    Az egészségügyi védekezéssel kapcsolatban közölte, hogy 1,5 millió orvosi maszk van az országban, napi 25 ezret gyártanak belőle, és ha minden jól megy, ez felfut napi 80 ezerre. Orvosi szolgálatra 24 643-an vezényelhetők – tette hozzá.
    Arról is tájékoztatott, hogy a bevethető egyenruhások – akik 65 év alattiak – 70 275-en vannak, az önkéntesek – köztük a polgárőrök – 46 573-an. A katonai védekezésről szólva kiemelte, hogy a katonák emelt szinten vesznek részt a határvédelemben. Közlése szerint 23 950 hivatásos katona van, 9381 tartalékos áll rendelkezésre, és van 10 649 olyan katona, aki öt éven belül szerelt le. Mindösszesen 139 684 embert tudnak igénybe venni rendfenntartásra. Ha baj van, ezzel gazdálkodhatnak – mondta a miniszterelnök.
    Kitért arra is, hogy „az emberség erkölcsi parancsa még ilyen nehéz körülmények közepette is iránytű marad, a szomszédainkat pedig barátainkká is akarjuk tenni. Így most is számíthatnak ránk. Ha most együtt harcolunk, később fegyverbarátok lehetünk” – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: a románoktól garanciákat kért, amilyen ütemben ők beengedik a Magyarországról érkezőket, olyan ütemben engedjük át az osztrák-magyar határon a Románia felé tartókat. A rendőrök ezt a „zsilipelést” eddig sikeresen megoldották – értékelt a kormányfő.
    Kiemelte továbbá: a gazdasági intézkedések első feladata a gazdaság lassulásának mérséklése, ezeket újabbak követik majd, mert újabb intézkedések kellenek a gazdaság újraindításához.
    A kormányfő felszólalásában ismertette az elmúlt héten hozott gazdasági intézkedéseket, valamint azokat, amelyeket hétfő délelőtt jelentett be. A hiteltörlesztési moratóriummal kapcsolatban kiemelte, hogy a bankok nem maradnak támasz nélkül, nekik a jegybank biztosítja a szükséges likviditást erre az évre, „a biztonságos banküzem feltételei garantálva vannak”. A pénzintézeteknek is nehéz lesz, de most nekik is segíteniük kell – jegyezte meg.
    Orbán Viktor közölte: a gazdaságban az a legfontosabb, hogy megvédjék az emberek munkahelyét, és hogy azok, akik elveszítik az állásukat, mielőbb újat találjanak. Hasonló volt a helyzet 2010 után is, akkor sikerült megoldani a helyzetet, és most is sikerülni fog – mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. Jobbra a koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselő Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. A politikai viták, széthúzás helyett elérkezett az összefogás ideje – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány kapcsán. Fotó: Kovács Tamás

Több működő üzem dolgozói sztrájkolnak Olaszországban

Több vállalatnál és gyárban spontán sztrájkba léptek a dolgozók hétfőn, mivel úgy ítélték meg, hogy nem létfontosságú termelést vagy szolgáltatást végeznek, és az új típusú koronavírus-fertőzés legutolsó óvintézkedései értelmében egységeiknek nem kellene működniük. A szakszervezetek szerdára országos sztrájkot hirdettek meg.
    Elsőként a Leonardo kutatóközpont dolgozói szüntették be a munkát. A harmadik legnagyobb európai védelmi vállalat munkatársai szerint feladataik nem számítanak létfontosságúaknak.
    A római kormánynak a hivatalos közlönyben hétfőn megjelentetett rendelkezése a nem létfontosságú termelési tevékenységeket és szolgáltatásokat függesztette fel április 3-ig, az országos mozgáskorlátozás további szigorításának érdekében.
    Giuseppe Conte miniszterelnök többek között az élelmiszer- és gyógyszeripart, a mezőgazdaságot, halászatot, energiaszektort, távközlést, tömegközlekedést nevezte meg létfontosságúként, a kormányrendelkezés végső változata azonban 120 ipari tevékenységet és szolgáltatást tartott létfontosságúnak. A szakszervezetek szerint a kormány a gyáriparosok nyomásának engedett.
    Az eredeti tervek szerint bezárás várt a fémipari létesítményekre, amelyek nagy részét azonban nyitva hagyták. A fémipari érdekképviseletek szerdára országos sztrájkot hirdettek meg, és ehhez a továbbra is működő vegyipari, energetikai, textilipari és kézműipari gyárak, vállalatok dolgozói is csatlakoztak. A kormányrendelet szerint a textiliparban kizárólag a védőruhát gyártó üzemek termelését kell fenntartani, valójában a mást termelő textilgyárakban is tovább folytatódik a munka. A szakszervezetek hangsúlyozták, hogy a dolgozók nem kaptak szájmaszkot, védőkesztyűt, és nincs biztosítva a legalább egyméteres távolságtartás sem.
    Hasonlóképpen munkabeszüntetésre készülnek a bankok dolgozói és a telefonközpontok munkatársai. A továbbra is nyitva tartó telefonos- és internetes szolgáltatást nyújtó üzletek dolgozói is az óvintézkedések hiányos betartására panaszkodnak munkahelyeiken. Rómában koronavírus-fertőzésben halt meg egy telefonos ügyfélszolgálat 34 éves munkatársa, aki közösségi oldalán éppen az egészségre veszélyes munkakörülményekre hívta fel a figyelmet: véleménye szerint túl szűk helyen, túl közel kollégáihoz, a fülhallgatók és mikrofonok fertőtlenítése nélkül kellett dolgoznia.
    Az amerikai-olasz Fiat-Chrysler gépjárműcsoport bejelentette, hogy egyes üzemeiben szájmaszkgyártásra állnak át.

A helyi közbiztonsági csoport tagjai egy idős nőt figyelmeztetnek Polgáron 2020. március 23-án. Ettől a naptól március 30-ig részleges kijárási tilalmat rendelt el a koronavírus-járvány terjedése miatt Tóth József polgármester. A rendelet értelmében nem hagyhatják el otthonukat az önkormányzat azon munkavállalói, akiket pótszabadság biztosításával mentesítettek a heti munkavégzés alól, a 70 év fölöttiek, valamint az óvodások és iskolások sem. Kivételt jelent a napi élelmiszerek és gyógyszerek vásárlása, az egészségügyi és járványmegelőzési feladatok elvégzése, illetve a napi munkába járás. Az indokolatlannak tűnő közterületi jelenlétet az önkormányzat közbiztonsági csoportja ellenőrzi. Fotó: Czeglédi Zsolt

OS – Az Összefogás 1956 Katonai és Polgári Örökségének Megőrzéséért Egyesület közleménye

Minden hasonló emberpróbáló időben helyt álltunk.
Összefogás. Az 1956 katonák közösségének neve kezdődik ezzel a szóval. Az Összefogás 1956 Katonai és Polgári Örökségének Megőrzéséért Egyesület 400 alapítójából ma már csak néhányan élünk. Létszámunk azonban növekvő, mert mind többen ismerik fel a mai fiatalok, középkorúak, hogy az összefogásra napjainkban is szükség van. Programjaink elsősorban a kultúra területére irányulnak.  Pl. „Hősök – Hantok” országos fotó vándorkiállítás, rendhagyó történelem órák, ifjúsági tábor, ’56-os Alkotó- és Pihenőház.

Napjainkban – lehetőségeinkhez mérten – a KORONAVÍRUS elleni tennivalókkal kell, hogy foglakozzunk! A történelem során kevésszer fordult elő, hogy az egész emberiséget pusztítani akaró betegség támadta meg a világ népeit. Szeretett hazánk népe csak összefogással veheti fel a küzdelmet ez ellen. A kormányzat – hasonlóan a migránsözön elleni lépésekkel – gyors és szakszerű válaszokkal védekezik. Ennek egyik legfontosabb felhívása, mely az időseknek szól: Maradj otthon és vedd igénybe a fiatalok, az önkormányzatok segítését! Mi csak erősíteni tudjuk ezt a törekvést.

Elismeréssel támogatjuk a honvédelem közvetlen igénybevételét. Isten áldása legyen minden katonán, aki ebben a nehéz helyzetben szolgálatot vállal a határőrizetben és a Nemzetünk történelme arra tanít, hogy minden hasonló emberpróbáló időben helyt álltunk. A mai nemzedék is ennek szelemében éljen, cselekedjen!

Budapest, 2020. márciusa

    Kiadó: Összefogás 1956 Katonai és Polgári Örökségének Megőrzéséért Egyesület

ITM: minden utazási kedvezményt igazoló okmány érvényessége meghosszabbodik

Minden utazási kedvezményt igazoló okmány érvényessége meghosszabbodik – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn.
   A közleményben a szaktárca kiemelte, az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) kérése alapján ismételten jelzi, hogy a helyi és helyközi közlekedési szolgáltatók minden, közszolgáltatási utazási kedvezmény igénybevételére jogosító, lejáró hivatalos okmányt elfogadnak a veszélyhelyzet megszüntetését követő tizenötödik napig.     
    Az intézkedés nem a veszélyhelyzet idejére eső utazások megkönnyítését szolgálja, alapvető célja az, hogy annak megszűnése után minden érintett az okmánya érvényesítéséig is kedvezményesen közlekedhessen – írják a közleményben.
    A tárca kezdeményezése szerint a lehetőség bármely közszolgáltatási utazási kedvezményre jogosító, lejáró igazolvány, igazolás, utalvány esetében fennáll. A szolgáltatók így a legszélesebb körben használt tanulói, alkalmazotti vagy nyugdíjas kedvezményekre jogosító okmányok mellett a további kedvezményeket megalapozó dokumentumokat is elfogadják friss érvényesítés nélkül – olvasható az ITM közleményében.
    A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének arcképes igazolványával utazó hallássérült személyek kedvezményesen utazhatnak a helyi és helyközi forgalomban. A SINOSZ azonban felfüggesztette személyes ügyfélszolgálatainak működését, a szervezet 7000 tagja így nem tudja átvenni az igazolványt érvényesítő matricákat sem. A minisztérium ezúton erősíti meg, hogy az érvényesség időbeli kiterjesztése egyéb dokumentumok mellett a SINOSZ igazolványokra is vonatkozik – írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium.
    Hangsúlyozzák, a járvány terjedése akkor lassítható le, ha aki teheti, otthon marad, ezért az intézkedés elsősorban nem a veszélyhelyzet idejére eső utazások megkönnyítését szolgálja. A rendelkezés alapvető célja az, hogy a veszélyhelyzet megszűnése után minden érintett az okmánya érvényesítéséig, új okmánya kézhezvételéig kedvezményesen közlekedhessen. Mivel e lehetőséget a veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig biztosítják a szolgáltatók, a hivatalos okmányok, igazolások, igazolványok, utalványok kiállítására, érvényesítésére bő két hét áll majd rendelkezésre.

Német gazdasági miniszter: Berlin ellenáll a német vállalatok megkaparintását célzó akcióknak

A német szövetségi kormány nem engedi, hogy külföldi fedezeti alapok (hedge fund) a koronavírus-járvány miatti nehézségeket kihasználva megkaparintsanak hazai vállalatokat – jelentette ki hétfőn Berlinben Peter Altmaier gazdasági miniszter.
    A politikus a 2020-as pótköltségvetésről és a kormány stabilizációs intézkedéseiről Olaf Scholz pénzügyminiszterrel közösen tartott tájékoztatóján németről angolra váltva hangsúlyozta: mindazoknak, akik hedge fundoknál és egyéb intézményeknél már előre örülnek a járvány révén kínálkozó lehetőségeknek, azt üzeni, hogy „félreértés ne essék”, a német kormány elkötelezetten kiáll a hazai vállalkozások mellett.
    Kérdésre válaszolva hozzátette: nem árulják el előre, hogy milyen módszerekkel veszik elejét a nemkívánatos tulajdonszerzési kísérleteknek.
    Peter Altmaier arról is szólt, hogy az idén csökken a hazai össztermék (GDP) Németországban. Ennek várható mértékét később lehet pontosabban megjósolni, de már most is látszik, hogy legalább akkora lesz a visszaesés, mint 2009-ben, amikor 5,7 százalékkal csökkent az Európai Unió legnagyobb gazdaságának teljesítménye.
    A kormány hétfői ülésén elfogadott pótköltségvetési tervezet szerint az idén minden eddiginél nagyobb, 156,3 milliárd eurós (54,6 ezer milliárd forintos) hiány keletkezik a német szövetségi államháztartásban.

ITM: Koronavírus-kérdőív segítheti a járvány terjedésének modellezését

Egy országos epidemiológiai előrejelzési rendszert fejleszt a Szegedi Tudományegyetem több hazai felsőoktatási intézmény és kutatócsoport bevonásával – közölte az az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn.
    A közlemény szerint a pontos fertőzésterjedési modellezéshez a járvány kitörése előtti és utáni kapcsolati és utazási szokásokról gyűjtenek adatokat. A kutatást egy online kérdőív néhány percig tartó kitöltésével bárki segítheti, az Innovációs és Technológiai Minisztérium ezért erre kér mindenkit.
    A Koronavírus kérdőív célja, hogy a kitöltők névtelen adatszolgáltatása alapján – a kapcsolattartási szokásokat felmérve – olyan adatbázis építését alapozza meg, amely hozzájárul az új koronavírus (COVID-19) terjedésének megértéséhez. A magyar kutatócsoportok az adatok ismeretében hatékonyabb megelőzési módokat fejleszthetnek a terjedés lassítása, megakadályozása érdekében.
    Az Innovációs és Technológiai Minisztérium arra kér mindenkit, hogy a kérdőív mindössze pár percet igénylő, anonim kitöltésével mozdítsák előre a kutatást! A leghasznosabb segítséget az jelenti, ha a válaszadó lehetőség szerint megismétli, mostantól akár minden nap egyszer elvégzi a kitöltést.
    A kérdőív a https://covid.sed.hu/questions linken érhető el.

Történelme legrosszabb napját zárta az indiai értéktőzsde

Történelme eddigi legnagyobb napi veszteségét szenvedte el az indiai értéktőzsde, a rúpia pedig több mint egy százalékkal gyengült hétfőn, miután példátlan eladási hullám indult annak nyomán, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt több körzetet zárlat alá vontak és számos vállalat leállította termelését Indiában a kormány utasításainak eleget téve.
    A mumbai tőzsde irányadó mutatója, az NSE Nifty 50 index 12,98 százalékkal, 7610,25 pontra, közel négyéves mélypontra csökkent, míg a BSE Sensex 13,5 százalékkal, 25 981,24 pontra zuhant. A rúpia értéke történelmi mélypontra esett a dollárhoz képest, amikor is az amerikai devizát 76,16 rúpián jegyezték. Záráshoz közeledve 76,09 rúpián forgott a dollár, 1,2 százalékot gyengült az indiai fizetőeszköz.
    A vasárnapi adatok szerint Indiában 341 fertőzöttet és hét halottat tartottak számon.
    A tőzsdei kereskedést hétfőn már a nyitást követő első órában le kellett állítani 45 percre, miután a fő indexek több mint 10 százalékos mínuszba kerültek. A nap vesztesei a bankok és az autógyártók voltak.
    Szerte a világban ismét súlyos veszteségek alakultak ki hétfőn a pénz- és árupiacokon, mivel egyre több ország zárja le határait és állítja le a nem létfontosságú vállalatok működését. Ázsia és a csendes-óceáni térség tőzsdéi Tokió kivételével jelentős mínuszokban zártak. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 5,44 százalékkal 388,61 pontra süllyedt.
    Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 2,02 százalékos pluszban zárt azokra a reményekre, hogy a tokiói olimpiát nem törlik, hanem csak későbbi időpontra halasztják.
    Az ausztráliai S&P/ASX 200 index viszont 5,62 százalékos, a dél-koreai Kospi 5,34 százalékos, a sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 3,11 százalékos, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 4,62 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 4,86 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

Zeneipari felmérés – A válaszadók 87 százaléka szerint nem kellett kollégákat elbocsátani

A Könnyűzenei Szolgáltató Iroda (KÖSZI) elektronikus kérdőívére válaszolók 87 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a koronavírus okozta helyzetben még nem volt szükség kollégák elbocsátására.
    Ahol mégis szükséges volt, 5 fő alatti leépítésről számoltak be. Ezt annak fényében is érdemes értelmezni, hogy a lemondott események 45,1 százalékán 10-50 főt, 20,2 százalékán 10 főnél kevesebbet, 15,9 százalék esetében pedig 50 és 100 fő közötti közreműködőt foglalkoztattak volna – közölte a Hangfoglaló Program hétfőn az MTI-vel a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda felmérését.
    A március 13. és 21. között kitölthető kérdőívre 893-an válaszoltak. A felmérésben résztvevők 49,2 százaléka zenész, előadóművész kategóriába sorolta önmagát, míg 39,2 százaléka menedzsernek, szervezőnek, 21,8 százalék technikai háttérmunkásnak.
    A megkérdezettek 95,8 százalékának kellett előre leszervezett könnyűzenei programokat lemondania. A törölt könnyűzenei események 77,2 százaléka koncert, 10 százaléka színházi vagy táncprogram, a többi pedig egyéb kulturális esemény lett volna. A lemondott eseményeknek több mint háromnegyede belépőjegyes programnak indult. Az események 82,4 százalékánál nem a végleges lemondással, hanem az elhalasztással, a későbbi időpontban történő megrendezéssel számolnak a válaszadók.
    Az egyelőre lemondott események mintegy kétharmada ezer fő alatti nézőszámú lett volna, 7,7 százaléka került a 10 ezer fő fölötti kategóriába.
    A kutatás arra is igyekezett kitérni, hogy a válaszadók milyen mértékű kárral számolnak. A kérdőívet kitöltők 38,2 százaléka félmillió forintnál kevesebbre teszi ezt, 41,8 százaléka 500 ezer és 2 millió forint közötti kárral számolt. A válaszadók 44,8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a vészhelyzet után is folytatni tudja a tevékenységét, a bizonytalan 52,2 százalék mellett 3 százalék már csődöt prognosztizál.
    A KÖSZI folytatja a szektorra vonatkozó felméréseket. Ezen a héten a koncerthelyszínek körében végez telefonos felmérést, amelynek az eredménye április első napjaira várható.

Spanyolországban meghaladta a kétezret a halálos áldozatok száma

 Spanyolországban meghaladta a kétezret a koronavírus halálos áldozatainak száma – ismertette az adatokat Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfőn Madridban.
   A járványügyi szakember elmondta: az összesen regisztrált fertőzések száma több mint 33 ezer, egy nap alatt 4500 új megbetegedést igazoltak a vizsgálatok. Az áldozatok száma 462-vel nőtt 24 óra alatt. A fertőzésből 3355-en épültek fel, ami további 780 gyógyult esetet jelent vasárnaphoz képest.
    Simón hangsúlyozta: a következő napok kritikusak lesznek, és számításaikból arra következtetnek, hogy a járvány a héten elérheti csúcspontját. Ekkor kell megkettőzni az erőfeszítéseket, nem pedig engedni belőlük, hogy ne alakuljon ki újabb fertőzési hullám – figyelmeztetett.
    Az egész országban jelen van a vírus, azonban a tartományok fertőzöttségében nagy eltérések mutatkoznak. A legtöbb megbetegedést, több mint tízezret a madridi autonóm közösségből jelentették, amelyet Katalónia és Baszkföld követ mintegy 6000 és 2500 fertőzöttel.
    A lakosság arányában a legkevésbé érintett a két észak-afrikai exklávé, Ceuta és Melilla, a Kanári-szigetek, Murcia, valamint Andalúzia.
    A dél-európai országban a kormány által elrendelt szükségállapot második hetébe lépett. Az oktatási intézmények továbbra is zárva vannak, az üzletek közül csak az alapvető szükségletek ellátását biztosító boltok üzemelnek, a kijárás csak a munkába járáshoz engedélyezett. A korlátozások határideje április 11.
    A központi intézkedéseken túl a tartományi kormányok helyben egyéni szabályokat is hoznak, Katalóniában például a kijárás feltétele egy írásos dokumentum kitöltése, amelyet kinyomtatva vagy mobiltelefonra letöltve kell mindenkinek magánál tartani és igazoltatás esetén bemutatni.
    A hatóságok tájékoztatása szerint az emberek nagy többsége betartja a szabályokat, de ennek ellenére vannak kirívó esetek. Az elmúlt nyolc napban 577 embert vettek őrizetbe, amiért megszegte az előírásokat és ellenkezett a csendőrökkel, illetve a rendőrökkel. Bírságot összesen mintegy 60 ezer esetben szabtak ki.
    Hétfőn megszülettek az első ítéletek is a járványügyi intézkedések áthágása miatt; egy 40 éves nőt négy hónapos, egy 25 éves férfit két hónapos szabadságvesztésre ítélt a bíróság a Kanári-szigeteken. Mindketten büntetett előéletűek, és rövid időn belül többször is megszegték a lakhelyelhagyási korlátozásokat. Rajtuk kívül még egy autóst helyeztek előzetes letartóztatásba, aki elgázolt egy rendőrt, amikor el akart menekülni a közúti igazoltatás elől.
    A spanyol rendőrség beszámolt arról, hogy több spanyol kórházat ért számítógépes támadás az elmúlt napokban. Az egészségügyi dolgozók tömegesen kapnak vírusos e-maileket, amelyek rendkívül veszélyesek az intézmények számítógépes rendszereire, különösen a szükségállapot közepén.
    A rendőrség ismételten felhívta a figyelmet a járvánnyal kapcsolatban terjedő szándékosan megtévesztő információkra és álhírekre, amelyek célja, hogy félelmet és pánikot keltsenek. Példaként említett egy korábbi olaszországi börtönlázadásról szóló videófelvételt, amelyet úgy állítanak be, mintha épp Spanyolországban történne. Továbbá figyelmeztet olyan csaló internetes oldalak megjelenésére is, amelyek koronavírus-fertőzés gyanúja esetén diagnózis ígérnek

Bundesbank: nem lehet elkerülni a nagyfokú recessziót Németországban

Kifejezetten nagyfokú recesszióra számít havi rendszeres gazdasági jelentésében a német szövetségi jegybank, a Bundesbank a koronavírus járvány miatt.
  „Nem lehet elkerülni a nagyfokú recesszióba süllyedést” – szögezi le a Bundesbank honlapján hétfőn publikált dokumentum, hozzátéve, hogy a gazdaság talpraállítására csak a járvány hatékony megfékezését követően kerülhet sor.
    A német gazdaság még növekedési pályán állt az év elején. A tavaly még gyengélkedő ipari termelés az év végére és az idei év elejére már erőre kapott, a megrendelésállomány növekedett, az ifo gazdságkutató intézet üzleti hangulatindexe egészen februárig javult. A kiskereskedelmi forgalom is növekedett és az enyhe télnek köszönhetően az építőipar is jelentős termelésnövekedést ért el – szögezi le a jelentés. Megállapítja ugyanakkor, hogy „a vírusjárvány pontot tett a javuló folyamat végére. A járványellenes intézkedések előreláthatólag az év első felében mindenképpen jelentős mértékben visszavetik majd a gazdasági teljesítményt”.
    A teljesítménycsökkenés elsősorban a belföldi fogyasztásra orientált szolgáltató tevékenységeket érinti majd legérzékenyebben, pont azokat az ágazatokat, amelyek a konjunktúra legerősebb motorjaiként szolgáltak. Ilyen sérülékeny ágazatok egyebek között a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a vásár- és kiállításrendezés és a légiforgalom.
    A korlátozások emellett a vírusjárvány által erősen érintett országok keresletének közvetlenül kitett exportorientált termelőipar teljesítményét is nagymértékben visszavetik majd.
    A Bundesbank megítélése szerint a németországi társadalombiztosítási rendszer, az euróövezetben életbe léptetett gazdaságösztönző monetáris intézkedések és a német kormány költségvetési támogatásai együttesen a lakosság elkölthető jövedelmének a biztosításával és a vállalatok fizetőképességének a fenntartásával képesek lesznek bizonyos fokig kivédeni a krízis negatív következményeit. Legfőképpen azonban bizalmat ébresztenek a krízisnek az egyénre, a társadalomra és a gazdaság egészére nézve hátrányos hatásainak a leküzdhetőségével szemben.
    „A német államháztartás elegendő források felett rendelkezik a krízis kezeléséhez” – szögezi le a Bundesbank havi rendszeres gazdasági elemzése.
https://www.bundesbank.de/de/aufgaben/themen/corona-pandemie-laesst-deutsche-wirtschaft-in-ausgepraegte-rezession-abgleiten-829050

Romániában követhetetlenné vált a fertőzések útvonala

Románia is bekerült a „sárga zónába” a koronavírus-fertőzések térképén, miután a fertőzöttek száma hétfőn meghaladta az ötszázat. Az ilyen országokból érkezőket házi elkülönítőbe küldik.
    Hétfőn ugyanakkor megugrott, az előző naphoz képest több mint duplájára, 143-ra emelkedett a 24 óra alatt regisztrált új fertőzések száma. Az országban hétfő délig 576 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust. Mintegy ötezren vannak intézményesített karanténban, és több mint 72 ezren otthoni elkülönítésben. 15 Covid-19-es beteget kezelnek intenzív osztályon, 73 fertőzöttet pedig gyógyultnak nyilvánítottak.
    Romániában eddig 4, egyéb súlyos betegségekben is szenvedő halálos áldozata volt a kórnak, külföldön 8 Covid-19-ben szenvedő román állampolgár vesztette életét.
    A román belügyminisztérium 141 esetben indított büntetőeljárást, és 665 esetben szabott ki bírságot a karanténrendelkezések megsértése miatt. A szombaton kiadott katonai rendelet alapján 118 olyan embert helyeztek hatósági karanténba, akik nem tartották be az otthoni elkülönítésről szóló hatósági rendelkezést.
    Az egészségügyi hatóságok szerint immár követhetetlenné vált Romániában a koronavírus-fertőzések útvonala: hétfőn a friss fertőzöttek és halálos áldozatok között is több olyan volt, aki nem járt külföldön, és nem szerepelt a már ismert fertőzöttek kapcsolatai között.
    Ellenőrizhetetlenné vált a fertőzés terjedése több romániai kórházban, köztük a kelet-romániai Suceava sürgősségi kórházában is, ahol hétfőig 18 orvos és 9 asszisztens kapta el a betegséget. A bukaresti egyetemi kórház igazgatóját is azért váltotta le az egészségügyi miniszter, mert – a szükséges óvintézkedések hiányában – a kórház két, más diagnózissal beutalt betege is ott fertőződött meg koronavírussal. A Covid-19 első romániai halálos áldozatai közül ketten ezekből a kórházakból kerültek a járványkórházakba, ahol már nem tudták megmenteni életüket.

Országos tisztifőorvos: minden megyében van fertőzött

Nincs olyan megye, ahol ne találtak volna koronavírus-fertőzöttet – hangsúlyozta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
    Kiemelte azt is, hogy már nem egyenes vonalú a fertőzöttek számának emelkedése, már exponenciális, hatványozott emelkedésnek nézünk elébe. Az elkövetkező napokban, hetekben a tömeges megbetegedések szakaszába léphetünk – tette hozzá.
    Az elmúlt 24 órában 36 új fertőzöttet találtak – közölte. Hozzátette: számos olyan eset van, akik már megfertőződtek, de nem mutatják a betegség tüneteit, hiszen a fertőződést követően az esetek 80 százalékában enyhe tünetekkel áteshet valaki a betegségen, azonban az idősek és a kockázati csoportba tartozókra nézve a vírus komoly megbetegedést okoz. Megköszönte, hogy az idősek betartják az értük is hozott intézkedéseket, és a felhívásnak megfelelően kevesebben mennek utcára.
    Müller Cecília kifejtette: az emberi találkozások minimálisra csökkentése érdekében változott meg az eljárásrend úgy, hogy a potenciális fertőzöttekhez a mentőszolgálat segítségével jutnak el. A mentők veszik le a mintát, és azt juttatják el a laboratóriumba.       Szólt arról is, hogy az egészségügyben naponta számos intézkedést hoznak, készülnek a lehető legmagasabb esetszámra. Minden egészségügyi intézmény növeli kapacitásait, felkészül a betegek fogadására, s folytatódnak a gyógyszer és vakcina kifejlesztésére irányuló kutatótevékenységek is – ismertette.       Azokra a hírekre reagálva, miszerint külföldi hallgatókat hibáztatnak a vírus behozatalával, az országos tisztifőorvos azt mondta, ennek semmilyen alapja nincs. „Hogy egy vírus hogyan jut el egyik embertől a másikhoz, ki kit fertőz meg, ebben nem lehet senkit okolni” – mondta. Hozzátette: be kell tartani azokat a szabályokat, amelyek a vírus átadását gátolhatják. Tehát kerüljük a közösséget, tartsunk egymástól kellő távolságot – javasolta.
    Arra vonatkozóan, hogy Magyarországon hányan fertőződhetnek meg, Müller Cecília azt mondta, erre készülnek modellszámítások. Egy járvány terjedésének számos tényezője van, amiből csak egyik az esetszám – tette hozzá.

Orbán: négy vonalon szerveztük meg a védekezést; további kisvállalkozók kapnak adómentességet

A taxisok után további 81 480 kisvállalkozónak ad június 30-áig mentességet a kormány a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) átalányadó-fizetési kötelezettsége alól a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján, amelyen közölte: újabb lépésekkel egészítették ki a járvány miatt hozott első gazdaságvédelmi akciótervet. Azt is mondta, a kormány négy vonalon szervezte meg a védekezést, katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági védekezés zajlik.
    A kormányfő a kata mentességi körébe eső területek között említette a fodrászatot, a szépségápolást, a festést, az üvegezést, a villanyszerelést, az egyéb humán-egészségügyi ellátást, az előadó-művészetet, a víz-, gáz-, fűtésszerelést, az épületasztalosságot, a járóbeteg-ellátást, a padló- és falburkolást, a testedzési szolgáltatást és egyéb sporttevékenységet, valamint az idősek és a fogyatékossággal élők ellátását. A pontos felsorolást egy hétfő esti rendelet tartalmazza majd.
    Azt is közölte Orbán Viktor, hogy a március 1. előtt keletkezett katatartozásokra haladékot adnak, azokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta utáni negyedévben befizetni.
    Az intézkedések része az is, hogy a turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan a magyarországi médiaszolgáltatók is mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt.
    Döntés született arról is, hogy a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat, valamint az adóvégrehajtásokat felfüggesztik, a fennálló adótartozásokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta után befizetni.
    A veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyet- és gyed-jogosultságokat meghosszabbítják, az édesanyákat jelenlegi státuszukban tartják a veszélyhelyzet idejére.
    Hangsúlyozta, az intézkedések a magyarok munkahelyeinek megvédését célozzák. Aki pedig elveszíti állását, azt abban kell segíteni, hogy mihamarabb újat találjon – mondta, megjegyezve, hogy mindez 2010 után már sikerült, „most is talpra fogunk majd állni”.
    Orbán Viktor úgy fogalmazott: a kormány négy vonalon szervezte meg a koronavírus-járvány elleni védekezést, „négy harctéren kell egy időben helyt állnunk”: van egy katonai, egy rendőri, egy egészségügyi és egy gazdasági védekezés.
    Azt mondta, a csoportos fertőzések szakaszából „gyorsuló lépésekkel közeledünk a tömeges fertőzés szakasza felé”. Közölte, jelenleg 167 azonosított fertőzött van az országban. Arról azonban, hogy ténylegesen hány emberbe költözött a vírus, csak becslések vannak, azok viszont túl tág határok között mozognak. A ténylegesen megfertőződöttek száma azonban nyilvánvalóan jóval nagyobb, mint 167 – tette hozzá.
    A 167 emberből 108 úgynevezett hordozó, bennük van a vírus, de nem betegek. 27-en tüneteket is mutatnak, ők azok, akik nagy valószínűséggel meggyógyulnak a betegségből. 9-en nagyon betegek, kórházi intenzív ellátásra szorulnak. A halottak száma 7, közülük 5-en szív-, ér-, illetve cukorbetegségben szenvedtek, egyikük daganatos beteg volt, egy pedig vastagbélbetegségben szenvedett. Az elhunytak átlagéletkora 69 év – ismertette.
    A kormányfői bejelentés része volt az is, hogy kedd reggeltől minden intenzív kórházi ágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kap. A többi, nem intenzív ágy mellett dolgozó kórházi orvos, ápoló sebészi maszkot kap. Akit koronavírus-gyanúval visznek be, az azonnal sebészi maszkot kap. Mivel hosszú védekezésre kell számítani, a miniszterelnök fegyelmezett készletgazdálkodást kért.
    Az egészségügyi adatokat ismertetve arról is beszámolt, hogy orvosi maszkból 1,5 millió darab van, most naponta 25 ezret gyártanak, de ez a héten felfut napi 80 ezerre. Speciális maszkból 129 ezer darab, gumikesztyűből 20 millió pár, védőruhából 170 ezer, lélegeztetőgépből pedig 2560 van. Eszközöket beszerezni Keleten lehet, az ország óriási tételeket kötött le, a szállítmányok folyamatosan érkeznek, több mint tíz repülőgép-szállítmányt várnak – mondta.
    A kórházi kapacitások a következőképpen néznek ki – sorolta -: a kórházi ágyak száma 66 906, a 65 év alatti orvosok száma 19 431, a bevethető rezidenseké 4312, az utolsó éves orvostanhallgatóké pedig 900, így 24 643-an láthatnak el orvosi szolgálatot. A 65 évesnél fiatalabb egészségügyi szakdolgozók 105 ezren vannak.
    A rendőri védekezésről szólva a kormányfő úgy tájékoztatott, hogy a bevethető egyenruhások – 65 év alatt – 70 275-en vannak, az önkéntesek – például polgárőrök – 46 573-an.
    A katonák – akik között a hivatásosok 23 950-en vannak, 9381 a tartalékos és 10 649 az olyan katona, aki öt éven belül szerelt le – emelt szinten vesznek részt a határvédelemben, felkészülnek az együttműködésre a rendőrséggel – ha el kell rendelni utcai járőrözésüket -, és arra is, ha létfontosságú magyarországi vállalatokat kell segíteni.
    Összesen 139 684 embert tudnak igénybe venni rendfenntartásra. A karanténellenőrzést is nekik kell elvégezniük, és ha szigorúbb kijárási szabályok lépnek életbe, nekik kell majd betartatniuk – mondta.
    Megerősítette továbbá, hogy a hazaigyekvő nem magyar állampolgárok humanitárius folyosón keresztül haladhatnak át az országon. „Az emberség még ilyen körülmények között is emberség marad, a szomszédjainkat pedig barátainkká akarjuk tenni” – fogalmazott.
    Orbán Viktor szavait azzal zárta: az előttünk álló időszak nehéz lesz, mindenkitől személyes erőfeszítéseket kíván majd, de vállalni kell őket, mert „emberéleteket menthetünk most meg”.
    „Minél többen működünk együtt, annál több életet tudunk megmenteni. Olyan feladat előtt állunk, amit egyedül senki nem tud megoldani. Mindenkinek van felelőssége, (…) a széthúzás és a viták helyett most az összefogás ideje érkezett el” – mondta, hozzátéve, erre kéri majd a parlamenti képviselőket.

A Jobbik nem szavazza meg a „felhatalmazási” törvényt

Nemmel szavaz a kormánynak határozatlan idejű felhatalmazást adó törvényjavaslatra a Jobbik – jelentette be Jakab Péter pártelnök, frakcióvezető hétfői online sajtótájékoztatóján.
    Az ellenzéki politikus szerint nincs vita abban, hogy a veszélyhelyzetet meg kell hosszabbítani, „a kérdés csak az, mennyi időre kapjon felhatalmazást Orbán Viktor ahhoz, hogy parlament nélkül, rendeleti úton kormányozhasson”.
    Emlékeztetett arra: korábbi veszélyhelyzeteknél 2-3 havi felhatalmazást adott a kormánynak a törvényhozás, amit indokolt esetben meghosszabbított.
    Orbán Viktornak azonban ez nem elég; ő azt mondja, hogy egészen addig szeretne rendeleti úton, parlament nélkül kormányozni, vagyis egészen addig szeretné fenntartani a veszélyhelyzetet, amíg a kedve tartja – fogalmazott  Jakab Péter. Úgy folytatta: ha egy évig, akkor egy évig, ha tíz évig, akkor tíz évig. Addig sem kell összehívni a parlamentet, viszont lehet korlátozni a lakosságot, lehet korlátozni a tulajdonszabadságot, a véleménynyilvánítás szabadságát, sőt, még választást sem kell tartani – értékelt.
    Jakab Péter szerint a kérdés „brutálisan egyszerű”: indokolt-e „élethosszig tartó felhatalmazást adni” Orbán Viktornak a rendeleti kormányzásra. Szerinte erre demokráciában nem a válasz.
    Mi nem a demokráciát, hanem a járványt szeretnénk felszámolni. Ehhez pedig nem korlátlan hatalomra van szükség korlátlan ideig, hanem védőfelszerelésekre, tesztre, szűrésre, maszkokra, kijárási tilalomra vagy éppen anyagi segítségre a bajba jutott családok számára – mondta a Jobbik elnöke.
    Azt mondta, úgy tűnik, hogy Magyarország kormánya nem a vírust, nem a gazdasági válságot, hanem a demokráciát akarja karanténba zárni.
    Ami most történik Magyarországon, az – történelemtanárként is mondom – nem más, mint közönséges államcsíny – jelentette ki a Jobbik vezetője, hozzátéve, erre felelős politikus nem mondhat igent.

Alaszka nagy gazdasági károkat szenved el a járvány miatt

Bár Alaszka államban az emberek egészségét eddig alapvetően megkímélte az új koronavírus, a gazdaság hatalmas károkat szenved el a járvány miatt.
    Alaszka jelentős részben az olajiparra, az idegenforgalomra és a halászatra támaszkodik, amelyek most mind válságba kerültek a világjárvány miatt.  
    Minden oldalról kapjuk a pofonokat: zuhan a tőzsde, esnek az olajárak, a turizmusban és a halászatban pedig üresjárat van – mondta Natasha von Imhof alaszkai szenátor a múlt hét végén. „Alaszka tökéletes viharba került, ez egy szörnyu hármas befutó, egy mesterhármas egyenesen a pokolból” – érzékeltette a kialakult helyzetet a politikus.
    Alaszka területén eddig csak egy tucat koronavírus-fertőzést észleltek a hatóságok, miközben az Egyesült Államokban legalább 24 ezerre teszik az ismert esetek számát. Viszont az olajárak mostani csökkenése rögtön 500-700 millió dollár kiesést jelent az államkincstárnak Mouhcine Guettabi közgazdász becslései szerint.
    Az alaszkai kormányalap értéke mintegy tizedére csökkent kevesebb mint két hét alatt. A nagy olajvállalatok már be is jelentették, hogy mérséklik alaszkai beruházásaikat, és csökkentik ottani személyi állományukat. A ConocoPhillips, Alaszka legnagyobb olajkitermelője közölte: a North Slope megyei napi kitermelést 2 ezer hordóval csökkentik, és két hétre felfüggesztik alaszkai légi járataikat.
    A sokak jövedelmét biztosító idegenforgalmi szezon is várhatóan teljes kudarc lesz idén. A hajókirándulásokat szervező vállalatok már le is mondták a tervezett vitorlásutakat.
    A halászat azért került lehetetlen helyzetbe, mert a feldolgozáshoz nincs elég munkás, akiknek többsége hagyományosan külföldről szokott jönni.
    A koronavírus-járvány okozta gazdasági gondok miatt elképzelhető, hogy az alaszkai kormányalap – a költségvetési egyensúly felborítása nélkül – nem tudja majd ősszel kifizetni az esedékes osztalékokat. Mike Dunleavy, Alaszka kormányzója múlt pénteken azt javasolta, hogy áprilisban a kormányalap eszközöljön rendkívüli – 1306 dolláros – kifizetést minden alaszkai lakos részére. Több törvényhozó szerint azonban ez felelőtlen elképzelés.

Elmarad a Fővárosi Közgyűlés márciusi ülése

A koronavírus-járvány jelentette veszélyhelyzet miatt elmarad a Fővárosi Közgyűlés következő, szerdai ülése – közölte a Főpolgármesteri Hivatal hétfőn.
Az előterjesztéseket minden fővárosi frakció megkapja, és a véleményüket figyelembe véve azokról Karácsony Gergely főpolgármester a jogszabályok alapján dönt – olvasható a közleményben.
    Mint írták, Karácsony Gergely azért nem hívta össze a közgyűlést, mert a zárt térben tartott ülés járványügyi kockázatot is jelenthet. A legfontosabb az, hogy a kerületi polgármesterek saját kerületeikben „küzdjenek nap mint nap a járvány kihívásaival” – áll a kommünikében.
    Kiemelték: a fővárosi önkormányzat amíg nem tud közgyűlést tartani, folyamatosan véleményeztetni fogja az előterjesztéseket minden frakcióval és a főpolgármester ezek ismeretében hozza majd meg döntéseit.

Kazahsztánban a karanténban lévők a minimálbérnek megfelelő havi juttatást kapnak

Kazahsztánban legkevesebb másfél millió ember részesül havi 42,5 ezer tenge (közel 31 ezer forint) juttatásban az új típusú koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli helyzet idejére – jelentette be hétfőn Kaszim-Zsomart Tokajev államfő.
    A közép-ázsiai országban, ahol hétfőn 62 fertőzést tartottak számon, Tokajev elnök március 15-én vezette be a rendkívüli állapotot egy hónapra, március 19-én pedig a hatóságok úgy döntöttek, hogy Nurszultanban és Alma-Atában karantént rendelnek el.
    A hatóságok emellett úgy döntöttek, hogy az iskolai szünet végeztével, április 6-tól az iskolák távoktatásra térnek át.
    Az elnök szerint a karantén miatt csak Almatiban 266 ezerrel csökkent a vállalati dolgozók száma, a magánvállalkozók 80 százaléka állította le a munkát. A helyzet mintegy 500 ezer állampolgár pénzügyi helyzetére hatott kedvezőtlenül – mondta.
    Ezért a forrásaiktól a rendkívüli helyzet miatt megfosztott emberek az intézkedés idejére havonta a minimálbérnek megfelelő, 42,5 ezer tenge juttatásban részesülnek – idézte az elnököt a sajtószolgálata.
    A támogatásra a több mint 18 milliós lakosságból mintegy másfél millióan számíthatnak. Az elnök közölte azt is, hogy az üzleti szférában, így a kis- és középvállalatoknál is intézkedni kell a munkahelyek fenntartása és az elbocsátások elkerülése érdekében.
    Tokajev utasította a kormányt is, hogy állítsák össze azon fontos termékek listáját, amelyeknek az árát az állam szabályozza. Közölte azt is, hogy a kazahsztáni vezetés 10 milliárd dollárt (326 milliárd forint) szánt a koronavírus elleni harcra.
    A Független Államok Közösségén (FÁK) belül Örményországban a legaggasztóbb a járvánnyal kapcsolatos helyzet – közölte hétfőn Darja Simanovszkaja, az orosz egészségügyi minisztérium nemzetközi kapcsolatokért és tájékoztatásért felelős főosztályának igazgatója az orosz felsőház külügyi bizottságának ülésén.
    Simanovszkaja elmondta, hogy a múlt héten videokonferencián vitatták meg FÁK-beli kollégáikkal a  helyzetet. Gyakorlatilag mindenütt van fertőzés, de a legsúlyosabb a járványhelyzet Örményországban, ahol az egészségügyi személyzet túlterheltsége jelent komoly gondot.
    Tigran Avinján, az örményországi rendkívüli állapotért felelős miniszterelnök-helyettes betiltotta az orosz, az európai uniós, az amerikai és más, a koronavírus által leginkább sújtott országok (közöttük Irán, Dél-Korea, Kanada, Japán, Georgia és Izrael) állampolgárainak beutazását – közölte hétfőn Avinján sajtószolgálata.
    A Johns Hopkins egyetem legfrissebb adatai szerint Örményországban 194 fertőzöttet tartanak nyilván, ismert haláleset eddig nem történt, két ember gyógyult meg a betegségből.

Világszerte 218 magyar állampolgár van karanténban

Európában 188, a kontinensen kívül pedig további 30 magyar állampolgár van karanténban – közölte a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője hétfőn online sajtótájékoztatón.
    Lakatos Tibor ezredes elmondta, hogy az Európában lévők közül 187-et Ausztriában, egy embert pedig Németországban különítettek el.     Az ezredes kérdésre válaszolva kiemelte: folyamatosan érkeznek a védekezéshez szükséges szállítmányok, alapanyagok az országba. Jelenleg biztosított az utánpótlás az alapanyagokból, védőeszközökből – szögezte le.     A kijárási tilalommal kapcsolatos kérdésre elmondta: folyamatosan értékelik a helyzetet, és azt, hogy az egész ország nem 14 nap alatt esik majd át a fertőzöttségen, hanem ez elhúzódik. Mint mondta, alaposan mérlegelni kell, mikor vezetnek be korlátozó intézkedéseket, és ezek az intézkedések mikor válnak kikényszeríthetetlenné, betarthatatlanná, az állampolgárok életét súlyosan befolyásolóvá, amely már nincs arányban a vírus terjedésével.     Lakatos Tibor kérdésre elmondta azt is, ha gócpontok alakulnak ki, akkor korlátozni kell majd az emberek mozgását, olyan eszközökkel, amelyek arányban állnak a fertőzés elleni küzdelemmel és a lakosság ellátását nem veszélyeztetik.     A boltokkal kapcsolatos korlátozásokról szólva azt mondta, a jelenlegi korlátozás elegendőnek tűnik, de ha komolyabb intézkedéseket kell bevezetni, akkor ezekhez fogják igazítani a boltok nyitva tartását. Bármilyen rendkívüli helyzet következik be, a lakosság ellátást biztosítani kell, és ezt biztosítani fogjuk – szögezte le.     Azzal kapcsolatban, hogy Polgár polgármestere részleges kijárási tilalmat rendelt el, az ezredes elmondta: a polgármestereknek minden ilyen intézkedés előtt szakemberek véleményét kellene kikérni, hogy a korlátozás valóban az elérni kívánt célt szolgálja-e.     Beszámolt arról is, hogy a rendőrség csalás miatt 11, rémhírterjesztés miatt 14, közveszéllyel fenyegetés miatt pedig 12 emberrel szemben indított eljárást a koronavírus-járvánnyal összefüggő ügyekben. Kiemelte: az Országgyűlés előtt van a törvényjavaslat, amely szigorítaná a rémhírterjesztés büntetését.     Folytatják az üzletek nyitvatartásával kapcsolatos ellenőrzéseket is, eddig 24 személlyel szemben szabálysértési eljárást indítottak, 14 esetben helyszíni bírságot szabtak ki.     A rendőrök a határokon több mint négyezer emberrel szemben rendelték el a hatósági házi karantént, ezeket 22,5 ezerszer ellenőrizték, és száz emberrel szemben a hatósági házi karantén szabályainak megsértése miatt kellett szabálysértési feljelentést tenniük.     Elmondta azt is, a délelőtti adatok alapján különösebb fennakadás nincs a határátkelőkön. Személyforgalomban Parassapusztánál, Sopronnál és Csanádpalotánál kell kisebb fennakadásra számítani, teherforgalomban pedig Rajkánál, Ártándnál és Csengersimánál a belépő, Sopronnál és Nagylaknál a kilépő forgalomban van egyórás várakozás.

Világszerte legalább 50 országban vagy térségben szólítottak fel a hatóságok több mint 1 milliárd embert, hogy maradjanak otthon, az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében –  jelentette hétfőn az AFP francia hírügynökség saját összesítésére hivatkozva.
    Legalább 34 országban vagy régióban, a többi közt Franciaországban, Olaszországban Argentínában, az Egyesült Államok Kalifornia államában, Irakban és Ruandában az embereket kötelezik arra, hogy otthonaikban maradjanak, ezek a rendelkezések több mint 659 millió embert érintenek. Hétfőn ezen országokhoz csatlakozott Görögország. Kolumbia és Új-Zéland pedig megkezdte az erre vonatkozó rendelkezések kidolgozását, amelyek kedden és szerdán lépnek életbe.
    Az emberek ezekben az országokban és területeken is elhagyhatják otthonaikat, ám korlátozott mértékben: a lakhelyelhagyás akkor megengedett, ha alapvető fogyasztási cikkek bevásárlása, munkába járás vagy egészségügyi okok miatt elengedhetetlen.
    Legalább 4 országban, köztük Iránban, Németországban, az Egyesült Királyságban kérték az embereket, hogy önként maradjanak otthon, ne utazzanak és kerüljék vagy minimalizálják a személyes kontaktust, ám ezeket nem írták elő rendeletileg. Ez több mint 228 millió embert érint.
    Mivel azonban ezek a rendelkezések az Egyesült Királyságban nem hozták meg a várt eredményt, azaz a fertőzöttek számának csökkenését, hétfőn a londoni alsóház elé került a járvány megfékezését célzó törvényjavaslat, amely a brit kormányt rendkívüli intézkedésekre is felhatalmazza. Boris Johnson miniszterelnök vasárnap esti sajtóértekezletén hangsúlyozta: nem akar olyan drákói kijárási korlátozásokat bevezetni, amilyeneket több más európai ország életbe léptetett, de ha a járvány megfékezését célzó ajánlásoknak másképp nem sikerül érvényt szerezni, akkor szigorításokra lesz szükség.
    Legalább 10 ország vagy régió vezetett be részleges kijárási tilalmat, amely értelmében este és éjszaka az emberek nem hagyhatják el otthonaikat. Ez a rendelkezés, amely összesen több mint 117 millió embert érint, Burkina Fasóban, a Fülöp-szigetek fővárosában, Szerbiában, Chilében és Mauritániában van érvényben, Szaúd-Arábiában pedig hétfő este lép életbe.
    Néhány más ország a legfontosabb városait helyezte karantén alá, a ki- és belépést is korlátozzák. Ilyen rendelkezést hozott Bulgária több mint 27 városa, Kazahsztán a főváros, Nurszultan és Almati esetében, Azerbajdzsán pedig Bakuval kapcsolatban.
    E városokban körülbelül 10 millióan élnek.

Világszerte legalább 50 országban vagy térségben szólítottak fel a hatóságok több mint 1 milliárd embert, hogy maradjanak otthon, az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében –  jelentette hétfőn az AFP francia hírügynökség saját összesítésére hivatkozva.
    Legalább 34 országban vagy régióban, a többi közt Franciaországban, Olaszországban Argentínában, az Egyesült Államok Kalifornia államában, Irakban és Ruandában az embereket kötelezik arra, hogy otthonaikban maradjanak, ezek a rendelkezések több mint 659 millió embert érintenek. Hétfőn ezen országokhoz csatlakozott Görögország. Kolumbia és Új-Zéland pedig megkezdte az erre vonatkozó rendelkezések kidolgozását, amelyek kedden és szerdán lépnek életbe.
    Az emberek ezekben az országokban és területeken is elhagyhatják otthonaikat, ám korlátozott mértékben: a lakhelyelhagyás akkor megengedett, ha alapvető fogyasztási cikkek bevásárlása, munkába járás vagy egészségügyi okok miatt elengedhetetlen.
    Legalább 4 országban, köztük Iránban, Németországban, az Egyesült Királyságban kérték az embereket, hogy önként maradjanak otthon, ne utazzanak és kerüljék vagy minimalizálják a személyes kontaktust, ám ezeket nem írták elő rendeletileg. Ez több mint 228 millió embert érint.
    Mivel azonban ezek a rendelkezések az Egyesült Királyságban nem hozták meg a várt eredményt, azaz a fertőzöttek számának csökkenését, hétfőn a londoni alsóház elé került a járvány megfékezését célzó törvényjavaslat, amely a brit kormányt rendkívüli intézkedésekre is felhatalmazza. Boris Johnson miniszterelnök vasárnap esti sajtóértekezletén hangsúlyozta: nem akar olyan drákói kijárási korlátozásokat bevezetni, amilyeneket több más európai ország életbe léptetett, de ha a járvány megfékezését célzó ajánlásoknak másképp nem sikerül érvényt szerezni, akkor szigorításokra lesz szükség.
    Legalább 10 ország vagy régió vezetett be részleges kijárási tilalmat, amely értelmében este és éjszaka az emberek nem hagyhatják el otthonaikat. Ez a rendelkezés, amely összesen több mint 117 millió embert érint, Burkina Fasóban, a Fülöp-szigetek fővárosában, Szerbiában, Chilében és Mauritániában van érvényben, Szaúd-Arábiában pedig hétfő este lép életbe.
    Néhány más ország a legfontosabb városait helyezte karantén alá, a ki- és belépést is korlátozzák. Ilyen rendelkezést hozott Bulgária több mint 27 városa, Kazahsztán a főváros, Nurszultan és Almati esetében, Azerbajdzsán pedig Bakuval kapcsolatban.
    E városokban körülbelül 10 millióan élnek.

Húszezer maszkot tartalmazó adomány érkezett Magyarországra

Húszezer maszkot adományoztak a China Construction Bank (Europe) S.A. magyarországi fióktelepének képviselői Magyarországnak a koronavírus-járvány miatt; az adományt szállító kamion hétfőn érkezett meg – közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK).
    A közlemény szerint a kínai nagykövetség, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium megállapodását követően a kamion Párizsból, Németországon és Ausztrián keresztül szállította a maszkokat az ÁEEK központi épületéhez.
    A magyarországi működésének kezdetét idénre tervező bank elnökét, Tian Guolit aggasztja a koronavírus által okozott kritikus helyzet Magyarországon. A központi iroda támogatásával húszezer maszkot vásároltak, és azokat Magyarországnak adományozzák – írták.     Horpácsy Balázs, az ÁEEK főigazgató-helyettese szerint Kína fegyelmezett összefogással már túljutott a nehezén, Magyarországon viszont leginkább most van szükség az emberek összefogására és a védőeszközök nagyobb mennyiségű felhasználására – olvasható a közleményben.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) munkatársa védőmaszkokat pakol a China Construction Bank (Europe) adományából, amely Párizsból érkezett a központba 2020. március 23-án. A kínai bank leendő magyarországi fiókja húszezer védőmaszkot ajándékozott Magyarországnak. Fotó: Szigetváry Zsolt

Zsilipes beléptetési rendszer a Semmelweis Egyetem klinikáin

Hétfőtől zsilipes beléptetőrendszer működik a Semmelweis Egyetem belső és külső klinikai tömbjében a betegeknek és a dolgozóknak egyaránt.
    A betegek csak meghatározott bejáratokon léphetnek be a belső és külső klinikai tömb területére, miután megmérték a hőmérsékletüket, és válaszoltak az influenzaszerű tünetekre vonatkozó kérdésekre.
    A felsőoktatási intézmény honlapján hétfőn megjelent közlemény szerint az intézkedéssel minimalizálni kívánják az egyetem az esélyét annak, hogy a klinikákra beléphessenek a koronavírust potenciálisan hordozók.
    Közölték: influenzaszerű tüneteket mutató belépők esetében a Nemzeti Népegészségügyi Központ által meghatározott mindenkori eljárásrendet érvényesítik. A beléptetést önkéntes hallgatók segítik.
    A belső klinikai tömb – tehát a Szentkirályi utca-Üllői út-Mária utca-Baross utca által határolt – területének és az ott található klinikáknak minden utcai bejáratát bezárják néhány kivétellel. A nem előjegyzett betegek gyalogosan a Baross utcai kapun léphetnek be, míg az előjegyzéssel rendelkezők az adott klinika portáján, amely csak számukra és a gyalogosan érkező munkatársaknak nyitott.
    Szintén lezárják a Semmelweis Klinikák metróállomásnál található külső klinikai tömb minden utcai bejáratát, kivéve a beléptetőpontokat. A Sürgősségi Betegellátó Osztályra (SBO) érkező és a nem előjegyzett betegek az úgynevezett Tűzoltókapun (Szigony utca – Apáthy utca sarok) érkezhetnek, míg az előjegyzett betegek a klinikai portákon keresztül (kivéve az Urológiai Klinika betegeit, akik a X-es kapun léphetnek be), szintén kikérdezést és hőmérést követően.
    Felhívták a figyelmet arra, hogy az egyetem területén továbbra is érvényben van a március 8-től elrendelt látogatási tilalom, így ennek értelmében a beteggel kísérő nem léphet be a klinikák területére, kivéve apás szülés esetén, valamint ha mozgáskorlátozott vagy fogyatékkal élő páciens szorul segítségre.

Fizetéscsökkentések, létesítmények átalakítása, doppinglaborok

A koronavírus-járvány terjedése hatással van többek között a sportlétesítmények és a doppinglaboratóriumok működésére, valamint a sportolók fizetésére.
    A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által akkreditált laboratóriumok közül már tíz felfüggesztette vagy korlátozta tevékenységét a világjárvány miatt – közölte a WADA sajtószolgálata hétfőn.
    Az összegzés szerint jelenleg nem tud teljes értékű munkát végezni a Los Angeles-i, a montreali, a Rio de Janeiró-i, a dohai, a barcelonai, a bukaresti, a londoni, a párizsi, a madridi és a római labor. A WADA hivatalos listáján 30 laboratórium szerepel, amelyek közül négy – a helsinki, az athéni, az új-delhi és a bangkoki – korábban felfüggesztette tevékenységét vagy ideiglenesen megfosztották az akkreditációtól, de nem a koronavírus terjedésével összefüggő okok miatt.
    Rio de Janeiróban egyfajta egészségügyi központtá alakítják a Maracana Stadiont, amely otthont adott többek  között az 1950-es és 2014-es labdarúgó-világbajnokság döntőjének.
    A Flamengo – amely a Fluminensével közösen használja az arénát – vasárnap bejelentette, hogy a szövetségi állam és a város rendelkezésére bocsátja a világ egyik leghíresebb stadionját, továbbá a klub edzőközpontját is.
     A brazil egyesületek közül a Botafogo, a Corinthians és a Santos is felajánlotta létesítményeit a hatóságoknak a járvány elleni küzdelemben. A Sao Pauló-i Pacaembu Stadionban már felállítottak 200 ágyat azzal a céllal, hogy tehermentesítsék a metropolisz kórházait.
    A dél-amerikai országban több mint ezer fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma pedig 25.
    A spanyol futballbajnoki címvédő FC Barcelona játékosai beleegyeztek, hogy a szezon felfüggesztését kikényszerítő koronavírus-járvány, s az ebből fakadó jelentős bevételkiesés miatt a klubvezetés csökkentse a fizetésüket – írta az AS spanyol újság.
    A Mundo Deportivo című lap már konkrétumokkal is szolgál az olasz labdarúgó-bajnokság éllovasánál, a címvédő Juventusnál hozott hasonló megszorító intézkedésekről írva. Az újság úgy tudja, hogy a torinói gárdánál 20-30 százalékkal vették vissza a futballisták fizetését, és példaként az együttes portugál ászát, Cristiano Ronaldót hozza fel, aki idényenként 30 millió eurót keres, de a mostani, futballmentes időkben várhatóan be kell érnie mintegy 10 millió euróval kevesebbel.
    Kavaszumi Nahomi, a japán női labdarúgó-válogatott tagja bejelentette, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem vesz részt a tokiói olimpia fáklyaváltójában, mert fél attól, hogy megfertőződik a koronavírussal, vagy ő adja azt tovább másoknak, ha hazautazik az Egyesült Államokból.
    Kavaszumi, aki nagyon népszerű a szigetországban, 2011-ben világbajnoki címhez segítette a nemzeti együttest, jelenleg a New Jersey-i Sky Blue FC játékosa.
    „Azért hoztam meg ezt a döntést, hogy ne sodorjam bajba a csapatomat és a szurkolóimat” – írta hétfőn a Twitteren.

Önkormányzati dolgozó megvásárolt élelmiszert visz egy nyugdíjasházba a „Program A Pécsi Idősekért” (PAPI) elnevezésű segítségnyújtás keretében 2020. március 23-án. A pécsi önkormányzat munkatársai az egyedül élő, helyben hozzátartozóval nem rendelkező pécsi időseknek élelmiszert, gyógyszert vásárolnak és postai küldeményeket vesznek át, amit az otthonukba visznek. Fotó: Sóki Tamás

Szűri a véradásra jelentkezőket az OVSZ

Előszűrésen kell részt venniük a véradásra jelentkezőknek – mondta Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgató-helyettese a járvánnyal összefüggésben hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
    Hozzátette: az OVSZ arra kér mindenkit, hogy ne jelentkezzen véradásra és ne lépjen be a véradás területére olyan, aki az elmúlt egy hónapban külföldön járt vagy kimutatták nála a koronavírust, illetve akkor sem, ha valószínűsítetten vagy igazoltan koronavírus-fertőzöttel került szoros kapcsolatba.
    Ezt a szűrési elvet követve próbálja az OVSZ távol tartani a potenciális hordozókat – hangsúlyozta Nagy Sándor, megjegyezve: a szűrés célja az, hogy a jelentkezők és a személyzet is biztonságban érezze magát a véradás helyszínén.

Alapjogokért Központ: nem betonozná be a kormány hatalmát a törvényjavaslat

Nem betonozná be a kormány hatalmát a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat, mert az is szerepel benne, hogy az Országgyűlés bármikor visszavonhatja a hozzájárulását – közölte a Alapjogokért Központ igazgatója hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
    Szánthó Miklós azt mondta, hogy azért kell az eddig meghozott rendkívüli intézkedések hatályát időkorlát nélkül meghosszabbítani, hogy a kormány akkor se váljon cselekvésképtelenné, ha az Országgyűlés nem tud összeülni.
    Az igazgató szerint az ellenzék „szerepzavarban toporzékol”, mert a törvény elfogadásához nem szükségesek a szavazataik. Azzal, hogy nem támogatják az indítvány hétfői, házszabálytól eltérő tárgyalását, csak lassítják a folyamatot, és veszélyeztetik a már meghozott intézkedéseket, mert azok csak tizenöt napig hatályosak.
    Az ellenzék zsarolása „szűk látókörű, rosszindulatból elkövetett merénylet” a hatékony válságkezelés ellen – fogalmazott Szánthó Miklós.

Teherán a szankciók eltörlését követeli Washingtontól, és Dél-Koreától vár segítséget, korlátozások Ázsiában

Irán az atomprogramja miatt kirótt szankciók eltörlését követelte hétfőn Washingtontól a koronavírus elleni harchoz felajánlott amerikai segítségre reagálva, miközben Dél-Koreától vár segítséget a súlyos járvány megfékezéséhez; több ázsiai és közel-keleti ország közben újabb szigorú korlátozások bevezetésére kényszerült a járvány rohamos terjedése miatt.
   „Ha Washington valóban segíteni akar Iránnak az új típusú koronavírus elleni harcban, el kell törölnie az ellene hozott szankciókat” – jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök hétfőn. Leszögezte: Teheránnak nincs szándékában elfogadni az Egyesült Államok által ajánlott humanitárius segélyt.
    „Az amerikai vezetők hazudnak … Ha segíteni akarnának, csupán a szankciókat kéne eltörölniük… Akkor vissza tudnánk szorítani a járványt” – mondta Róháni az iráni állami televízóban hétfőn elhangzott beszédében. Vasárnap Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője azt mondta, elképzelhető, hogy az amerikaiak által felajánlott gyógyszer csupán tovább terjeszti a vírust.
    Iránban a hatóságok 23 049 fertőzöttről tájékoztattak hétfőn, az új típusú koronavírusba eddig már 1812-en haltak bele.
    Hétfőn a dél-koreai külügyminisztériumban közölték, vizsgálják az Iránnak nyújtandó humanitárius segítség lehetőségét. Róháni a minap több mint hárommillió tesztet kért az ázsiai országtól Mun Dzse In dél-koreai elnökhöz címzett levelében. A minisztériumban bejelentették azt is, hogy Dél-Korea két repülőgépet szeretne küldeni az Olaszországban rekedt dél-koreai állampolgáraiért.
    Hongkong szerdától 14 napra beszünteti a külföldi turisták és az átszálló utasok fogadását – jelentette be Carrie Lam hongkongi kormányzó a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán megjelent tudósítás szerint. A döntés értelmében szerda reggeltől kezdve a városba érkező, nem hongkongi lakosoknak nem engedélyezik majd a belépést, míg a Kína szárazföldi részéről, Makaóból vagy Tajvanról származó utasok csak akkor léphetnek be Hongkongba, ha az elmúlt időszakban nem utaztak máshová, de ebben az esetben is karanténba kell vonulniuk. Hongkongban az elmúlt napokban jelentősen megugrott az új megbetegedések napi száma a külföldről beutazó fertőzöttek miatt. A város vezetése emellett szerdától kezdve ideiglenesen betiltja az alkohol forgalmazását a Hongkongban működő több mint 8 ezer bárban,  étteremben és szórakozóhelyen, hogy ezzel is elősegítse az óvintézkedések szigorú betartását.
    Indonéziában hétfőtől szigorítják a járvány elleni harc jegyében hozott rendelkezéseket. A két hétig tartó vészhelyzet értelmében bezárnak egyebek között a mozik, és korlátozzák a gyülekezést is. A több mint 260 milliós országban 514 regisztrált fertőzött van, a járvány eddig 48 halálos áldozatot követelt.
    Az afgán egészségügyi minisztérium hat új fertőzöttet jelentett, ezzel az országot februárban elérő járványnak már 40 fertőzöttje van. Korábban az egészségügyi miniszter az Iránnal szomszédos Herát tartomány teljes lezárását kérte a kabuli kormánytól, mert a járvány egyik epicentrumának számító Iránból továbbra is rengeteg afgán vendégmunkás tér oda vissza. Az országban egy hónapra bezártak az éttermek, közfürdők és az oktatási intézmények is.
    Indiában hétfőn leállították az összes személyvonatot, miután a közegészségügyi hatóságok úgy ítélték meg, hogy a Narendra Modi indiai miniszterelnök által vasárnapra meghirdetett, egynapos kijárási tilalmat elsősorban a vonatok utasai és a pályaudvarokon várakozók hagyták figyelmen kívül.
    Vietnamban 118-ra emelkedett a fertőzöttek száma. Az országban 52 000 ember van karanténban.
    Izraelben hétfőn reggel közölték, hogy 1238 fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 24-en súlyos állapotban vannak.  A Háárec című napilap értesülése szerint a következő napokban derül ki, hogy az eddigi rendszabályok elégségesek-e a súlyos állapotban lévő betegek számának olyan  alacsony szinten tartásához, hogy a kórházak képesek legyenek megbirkózni ellátásukkal. Ha ezen a héten számuk jelentősen megnő, akkor újabb megszorító intézkedéseket léptetnek hatályba.
    Nyolcvankettővel emelkedett a fertőzöttek száma a Fülöp-szigeteken, az országban ezzel már 462 beteget tartanak számon és 33 halálos áldozatot. Francisco Duque Fülöp-szigeteki egészségügyi miniszter azt mondta, a fertőzöttek száma a tesztelések gyorsításával vélhetően emelkedni fog.

Törökország lefoglalja a maszkgyártó cégeket, ha nem értékesítenek az államnak

Törökország kilátásba helyezte, hogy lefoglalja azokat a védőmaszk-gyártó vállalatokat, amelyek nem hajlandóak termékeiket az államnak értékesíteni – számolt be hétfőn a Reuters hírügynökség a Suleyman Soylu török belügyminisztert idéző Hurriyet napilap jelentése alapján.
    A török lapjelentés szerint a hatóságok vasárnap razziát tartottak az összes védőmaszk gyártó üzemben és beszállítói szerződés aláírására szólították fel a cégek vezetőit, illetve figyelmeztették őket a felhalmozás beszüntetésére.
    „Felszólítottuk őket, hogy (hétfő) este 20 óráig írják alá a beszállítói szerződést az egészségügyi minisztériummal, különben nem fogunk visszariadni a rendelkezésünkre álló hatósági jogkörök igénybe vételétől sem” – idézte a Hurriyet napilap a belügyminisztert. „Tisztességes áron fel fogjuk vásárolni a termékeiket. Van rá 10-12 órájuk hogy aláírják, máskülönben lefoglaljuk az üzemeket” – jelentette ki.
    Törökországban a múlt hét óta a hiány enyhítése érdekében már csak orvosi receptre lehet kapni szájmaszkot a gyógyszertárakban.
    Törökország a járvány kitörése óta már 15 milliárd dolláros gazdaságsegítő programot léptetett életbe.

Maradj otthon! feliratú molinó a Szabadság hídon Budapesten 2020. március 23-án. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében aki csak teheti, maradjon otthon! – erre hívja fel a figyelmet a vélhetően civilek által kifeszített molinó. Fotó: Koszticsák Szilárd

Románia lezárta határait a külföldiek előtt, Lengyelországban nőtt a fertőzöttek száma

Románia lezárta határait a külföldiek előtt, és hétfőtől – nappalra egyelőre csak ajánlják, éjszakára pedig kötelező jelleggel – a legszükségesebb utakra korlátozzák a kijárást.
    Az új típusú koronavírus terjedésének megfékezését célzó katonai rendelettel felfüggesztették a fogorvosi rendelők tevékenységét, a bevásárlóközpontokban csak az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, ruhatisztítók, és állateledel-kereskedések tarthatnak nyitva. Az állami vasúttársaság felfüggesztette az éjszaka közlekedő járatokat az ország nagyvárosai között.
    A papok csak üres templomokban tarthatják meg – és az interneten közvetíthetik – az egyházi szertartásokat, de lelki támaszra szoruló híveiket felkereshetik otthonaikban, és keresztelhetnek, eskethetnek temethetnek is, ha az eseményen nem vesz részt több mint nyolc ember.
    A kórházaknak 80 százalékkal kell csökkenteniük a műtétek és 50 százalékkal a járóbeteg-rendelések számát, hogy felszabadítsák kapacitásaikat a Covid-19-es betegek fogadására. Románia kétmillió koronavírus-tesztet vásárol Dél-Koreától, az első szállítmány a héten érkezik.
    Az országban vasárnapig 433 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, 64 fertőzöttet pedig gyógyultnak nyilvánítottak. Vasárnap regisztrálták a járvány első halálos áldozatait: egy 67 éves rákbeteg, valamint egy 70 és egy 74 éves cukorbeteg, koronavírussal is fertőzött páciens halt meg. Külföldön nyolc Covid-19-ben szenvedő román állampolgár vesztette életét.
    Lengyelországban hétfő reggelig 649 Covid-19-fertőzést regisztráltak, azaz 24 óra alatt 102-vel nőtt az ismert betegek száma. Eddig hét ember halt bele a betegségbe.
    Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter szerint egyelőre nincs szükség egyes lengyelországi régiók vesztegzár alá helyezésére, a megbetegedések ugyanis egyenlő mértékben lépnek fel országszerte. Értékelése szerint a megbetegedések száma jelentősen fog nőni, e hét végéig több ezer megbetegedésre lehet számítani Lengyelországban.
    Piotr Müller kormányszóvivő hétfőn a közszolgálati rádiónak elmondta: ezen a héten döntések várhatók a járvány kapcsán már elrendelt (mozgás)korlátozások módosítását, meghosszabbítását illetően.

Ládiné Szabó Tünde pedagógus távoktatásban tanít a 4. E osztály tanulóinak az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézetében 2020. március 23-án. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében országszerte a tanulók nem járnak iskolába, otthon tanulnak digitális tanrend szerint. Fotó: Komka Péter

Tokió 2020 – Három forgatókönyv az olimpia halasztására

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vasárnapi bejelentése szerint a következő négy héten belül végleges döntés születik a koronavírus-járvány miatt veszélybe került tokiói nyári játékokról, melynek elhalasztása esetén a német hírügynökség szerint három forgatókönyv létezik.
    Thomas Bach NOB-elnök vasárnap azt közölte, hogy az olimpia törlése nincs napirenden, de a szervezet a következő négy hétben számításba veszi a játékok elhalasztását is. Utóbbi történelmi döntés lenne, eddig ehhez hasonlóra nem volt még példa az ötkarikás események történetében. Olimpiát öt alkalommal töröltek: az első világháború idején az 1916-os berlini játékok maradt el, majd a második világháború alatt az 1940-es tokiói és az 1944-es londoni nyári, valamint az 1940-es Cortina d’Ampezzó-i és az 1944-es szapporói téli olimpiát nem rendezték meg.
    A dpa német hírügynökség szerint, ha a NOB a halasztás mellett dönt, akkor három forgatókönyv közül választhat.
    Az egyik, hogy az olimpiát idén ősszel rendezik meg, ez pedig az időjárási körülmények miatt a legjobb lehetőség, korábban ugyanis több kritikai észrevétel érkezett arra vonatkozóan, hogy Tokióban nyáron nagy a hőség. Az ugyanakkor kérdéses, hogy az olimpia eredetileg tervezett időpontja – július 24.-augusztus 9. – után néhány hónappal mennyit veszít az intenzitásából a koronavírus-járvány. Szintén gondot jelenthet, hogy az egyesült államokbeli tőkeerős televíziós társaságok vélhetően nem szívesen egyeznének bele az őszi rendezésbe, amikor az amerikai ligák, így a kosárlabda-, a jégkorong- és az amerikaifutball-bajnokság küzdelmei zajlanak.
    A másik forgatókönyv szerint a labdarúgó Európa-bajnoksághoz hasonlóan pontosan egy évvel halasztják el az olimpiát. Ennek a verziónak az a nagy előnye, hogy a NOB-nak és a szervezőbizottságnak is elegendő idő állna rendelkezésre, a rendezéshez viszont szükséges a vírus terjedését addigra teljes mértékben megállítani. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor viszont a nemzetközi versenynaptárakat kell jelentősen módosítani, jövő nyáron rendeznék ugyanis szintén Japánban, Fukuokában a vizes-világbajnokságot, az egyesült államokbeli Eugene-ban pedig az atlétikai vb-t. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség már jelezte hogy a világbajnokságot kész elhalasztani 2021-re.
    Elvben előfordulhat az is, hogy az idei olimpiát 2022-re halasztják. Ebben az esetben még több idő állna rendelkezésre ahhoz, hogy a járvány lecsengése után minden szempontot, így a nemzetközi versenynaptárakat is figyelembe véve tudják megrendezni a játékokat. A NOB-nak azonban valószínűleg nehéz lenne kezelnie azt, hogy ugyanabban az évben nyári és téli olimpiára is sor kerüljön, a 2022-es téli játékokat ugyanis Pekingben rendezik. A helyzetet tovább nehezíti, hogy annak az évnek a végén, Katarban labdarúgó-világbajnokságra is sor kerül.

Az MH katonai rendészeti központ 7. rendészeti csoport és a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái járőröznek Győr belvárosában 2020. március 23-án. A katonák utcai jelenlétének célja a közbiztonság és közrend fenntartásának támogatása, a lakosság bizalmának erősítése a koronavírus-járvány idején. Fotó: Krizsán Csaba
Az MH katonai rendészeti központ 7. rendészeti csoport és a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái járőröznek Győr belvárosában 2020. március 23-án. A katonák utcai jelenlétének célja a közbiztonság és közrend fenntartásának támogatása, a lakosság bizalmának erősítése a koronavírus-járvány idején. Fotó: Krizsán Csaba

OS – A Magyar Távmunka Szövetség közleménye

A Magyar Távmunka Szövetség (MTMSz) a hirtelen alkalmazni kényszerült folyamatos távmunka kapcsán a munkapszichológiai vetületre hívja fel a figyelmet. Van néhány szempont, amely betartása nélkül a távmunkavégzés könnyen kiégéshez, és a hatékonyság csökkenéséhez vezethet.
    Sokan a mai napig nem tartják igazi, „rendes munkának” a távmunkát, melynek okai   tájékozatlanság, rossz tapasztalatok, félelem a kontroll elvesztésétől, és az önfegyelem hiánya.
    Fontos, egyszerű és betartható elvárásokat fogalmazzunk meg, írjuk le, és osszuk meg másokkal, és rendszeresen havi szinten vizsgáljuk felül mit vállaltunk Fontos továbbá, hogy működjünk együtt a családunkkal, ne csak a saját munkánk megszervezését vegyük figyelembe, hanem a többi családtag napirendjét, szokásait és igényeit is.
    Tartsunk be az 5 lépést egészségünk és hatékonyságunk megőrzéséhez
    Legyen fix  helye a munkavégzésnek lakásban, és fix ideje a munkaidőnek. Kontrolláljuk  bejövő és kimenő információt Tartsunk rendszeresen külső auditot, rendszeresen ellenőriztessük a folyamatainkat. Havonta értékeljük teljesítményünket.
    Erről írt cikket Földi Miklós a Magyar Távmunka Szövetség munkapszichológusa, amely az alábbi linken olvasható: http://tavmunka.org/wp/a-biztonsagos-tavmunkavegzes-pszichologiai-feltetelei/
    A biztonságos távmunkához érdemes minősített munkahellyé is válni, amely a https://minositett.tavmunka.org/ portálon lehetséges. Ugyanitt támogató megoldások, és (ön)kontroll eszközök is elérhetőek.

    Kiadó: Magyar Távmunka Szövetség

Németországban és a Benelux-államokban továbbra is terjed a kór

Németországban hétfő délelőtt 24 873 volt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma a Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint. Ez 2509 esettel – 11,2 százalékkal – több az egy nappal korábbi 22 364-nál.
    Szintén 15 százalék alatti növekedés ment végbe péntekről szombatra és szombatról vasárnapra, míg korábban napokig egyre gyorsuló ütemű, 30 százalék körüli mértékű emelkedést regisztráltak.
    Egyelőre nem tudni, hogy a növekedési ütem lassulása minek tulajdonítható. Az egyik lehetőség, hogy megmutatkoznak az emberek egymás közötti közvetlen, fizikai kapcsolatainak csökkentésére irányuló korlátozások hatásai. Egy másik lehetséges magyarázat szerint erre majd csak később, március vége felé lehet igazán számítani, és az ütem csökkenése csupán abból adódik, hogy a helyi egészségügyi hatóságok a hét végén kevésbé összpontosítanak az adatok továbbítására, mint nincs elég munkatárs szolgálatban.
    A szövetségi kormány és a tartományi kormányok közös járványügyi irányelvei alapján hétfőtől országszerte tovább korlátozzák az emberek közötti fizikai kapcsolatokat, hogy feltartóztassák a főként cseppfertőzéssel terjedő vírust. Az új szabály szerint mindenki legfeljebb egy további emberrel tartózkodhat együtt közterületen, vagy azokkal a személyekkel, akikkel közös háztartásban él. Bajorország kormánya még szigorúbb, a hét végén bevezetett szabálya szerint csak a közös háztartásban élők lehetnek együtt közterületen.
    Belgiumban a legutolsó adatok szerint 75-en haltak bele a betegségbe, amely eddig 3401 embert fertőzött meg, és egyelőre gyorsul a járvány terjedése. A fertőzöttek száma az elmúlt 10 napban meredeken emelkedett, és több mint a tízszeresére nőtt.
    Hollandiában a pénteki adatokhoz képest jelentősen, közel kétezerrel emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Hétfői adatok szerint 4204 beteget tartanak nyilván. A járvánnyal összefüggésben a hétvégén több mint százan meghaltak, ezzel 179-re emelkedett a megbetegedésben elhunytak száma. Ez idáig mindössze ketten gyógyultak fel.
    Hétfői adatok szerint Luxemburgban a hétvégén mintegy háromszázan betegedtek meg, 798 fertőzöttet ápolnak. Megkettőződött, nyolcra emelkedett a halálos áldozatok száma, és hatan felgyógyultak a Kínából kiindult vírus okozta betegségből.

Oroszországban, Ukrajnában és a Nyugat-Balkánon is nőtt a fertőzöttek száma

Oroszországban hétfőre egy nap alatt 71 fővel, 438-ra nőtt a SARS-CoV-2 koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. A gyógyultak száma 17.
    Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök arra utasította a mezőgazdasági, az egészségügyi, valamint az ipari és kereskedelmi minisztériumot, továbbá a vámhatóságot, hogy szerdáig dolgozzanak ki javaslatokat az élelmiszerek, az alapvető árucikkek és a gyógyszerek exportjának korlátozására.
    Az orosz kormány közölte, hogy 7,5 milliárd rubelt fordít 5700 lélegeztető gép és 5 milliárd rubelt kontaktus nélküli hőmérők pótlólagos beszerzésére. A gyógyszer- és orvosiműszer-gyárak 23 milliárd rubel támogatást kapnak. (A rubel jelenleg 4,09 forintot ér)
    Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy mintegy 100 katonaorvost, valamint a járvány megfékezésére való felszerelést küldött a koronavírus terjedése által leginkább sújtott országba, Olaszországba.
    Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere arra kötelezte a 65 év felettieket és krónikus betegeket, hogy tartózkodjanak otthon, és kerüljék a személyes érintkezést. Ennek fejében az érintettek havi 4 ezer rubel kárpótlásban részesülnek.
    A Vedomosztyi című napilap értesülése szerint az orosz vezetés mérlegelni kezdte, hogy az alkotmánymódosítás ügyében április 22-re kitűzött népszavazást júniusra halassza el.
    Ukrajnában 73-ra nőtt az eddig megerősített koronavírusos fertőzöttek száma, közülük mostanáig hárman haltak bele a betegségbe, és egy beteg gyógyult meg. Múlt pénteken még csak 41 volt az országban regisztrált fertőzött száma. Jelenleg a legtöbb fertőzött a fővárosban, Kijevben (29 fő) és a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyében (25 fő) van.
    Vasárnaptól Kijev átmenetileg felfüggesztette a személy- és járműforgalom átengedését a Donyec-medencei frontvonal mentén lévő ellenőrzési pontokon az ukrán és a szakadár ellenőrzésű területek között a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében.
    Hétfő hajnalban Isztambulból elindult egy charterjárat Kijevbe több mint 200 ukrán utassal a fedélzetén, akik a fertőzés terjedése miatt akartak visszatérni Ukrajnába. Vasárnap Görögországból indult el egy járat Ukrajnába 137 utassal a fedélzetén. A hazatérőkkel aláíratnak egy nyilatkozatot, amelyben vállalják, hogy önként két hétre házi karanténba vonulnak, akkor is, ha nincsenek tüneteik. Egy új rendelet értelmében a rendőrség ellenőrizheti ezután őket, hogy betartják-e a karantént, ellenkező esetben szabálysértési eljárás indítható ellenük.
    Illja Jemec ukrán egészségügyi miniszter egy vasárnap esti tévéinterjúban kifejtette, hogy szerinte rendkívüli állapotot kell bevezetni az országban. Az Ukrajinszka Pravda hírportál az elnöki hivatalból származó forrásra hivatkozva azt írta, hogy a rendkívüli állapot bevezetéséről a döntés várhatóan kedden, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) ülésén születhet.
    Montenegróban egy 65 éves férfi halt meg az új típusú koronavírus-fertőzés következtében. Az Adria-parti államban hétfőre 16-ról 22-re nőtt a betegek száma.
    A boszniai kormány rendkívüli ülésén döntött a határzárról, mert a járvány megjelenése óta több mint 238 ezren léptek be az országba, a további fertőzések elkerülése vagy lassítása érdekében pedig a kormány szerint meg kell állítani a külföldről érkezők áramlatát.
    Észak-Macedóniában a hadsereg vette át a határvédelmet, segít a 21 és 6 óra között érvényes kijárási tilalom betartásának ellenőrzésében, valamint védi a legfontosabb épületeket, a kormányt, a parlamentet, a börtönöket és a kórházakat – jelentette be a védelmi miniszter.
    A szabályok be nem tartása miatt újabb szigorításokat vezetnek be Horvátországban az új típusú koronavírus-járvány megfékezésére – jelentette be Davor Bozinovic belügyminiszter, a nemzeti válságstáb vezetője.
    Bár már szombattól betiltották a nyilvános terek, parkok, játszóterek és szabadtéri edzőpályák használatát, a rendőrségnek aznap hangosbemondókon keresztül kellett felszólítani az embereket, hogy térjenek haza otthonaikba. Horvátország ezért vasárnaptól betiltotta a tömegközlekedést az egész ország területén. Zágrábban csak nagyon ritkán közlekednek a villamosok, és csak azok használhatják, akik a munkáltatójuktól igazolást kapnak arról, hogy be kell járniuk dolgozni. Ezt az igazolást naponta meg kell újítaniuk.
    A rossz szervezés és higiéniai előírások be nem tartása miatt már vasárnaptól bezárták a piacokat és a piacok területén működő üzleteket is.
    A vasárnap reggel történt zágrábi földrengés után a lakosság egy része elhagyta a várost. Sokan rokonaikhoz, mások tengerparti nyaralóikba menekültek. Hétfőtől újabb rendeletet hozott a válságstáb, miszerint senki sem hagyhatja el lakhelyét. „Nincs városról városra utazgatás” – hangoztatta Bozinovic, hozzátéve, most az emberek egészsége a legfontosabb.
    Hétfőtől az engedélyezett üzletek is rövidebb ideig tarthatnak nyitva: reggel 8 órától délután 17 óráig.
    Horvátországban egy nap alatt 52-vel 306-ra emelkedett a fertőzöttek száma.
    Szlovénia a hétvégén nem vezetett be újabb szigorításokat. Az országban már korábban korlátoztak minden szükségtelen tevékenységet. Vasárnap 14 óráig 414 volt a fertőzöttek száma, 31-gyel több, mint egy nappal korábban, ugyanakkor több mint 13 ezer koronavírus-tesztnek negatív lett az eredménye.

Ötszáz milliárd eurós veszteséget vár Németországban az ifo

A koronavírus-válság nagyjából ötszáz milliárd euró veszteséget okozhat a gazdaságnak és több mint egymillió munkahely elvesztésével járhat a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének elemzése alapján.
    A veszteség jóval nagyobb lehet, mint amivel Németország az elmúlt évtizedekben akár gazdasági okokból, akár természeti katasztrófák miatt szembesülni volt kénytelen – jelentette ki Clement Fuest, az ifo elnöke.
    „A különböző forgatókönyvek szerint a gazdasági visszaesés mértéke 7,2 százaléktól 20,6 százalékig terjedhet, ami 255 milliárd eurótól 729 milliárd euróig terjedő veszteségnek felel meg” – fogalmazott. Az ifo prognózisa szerint a termelés két hónapig tartó részleges leállítása 255-495 milliárd euró veszteséget okoz a német gazdaságnak, a három hónapig tartó részleges leállás pedig 354-729 milliárd eurós veszteséget.
    Az ifo elnöke szerint a munkaerőpiacon is mély sebet ejt majd a visszaesés, messze túlszárnyalja majd a pénzügyi válság csúcspontján elszenvedett mértéket. A társadalombiztosítási járulékot fizető munkahelyekből akár 1,8 milliót is maga alá temethet a válság, és több mint hatmillió alkalmazottat kényszeríthet részmunkaidős állásba.
    A termeléskiesés, az állásvesztés és a részmunkaidős foglalkoztatás az állami adóbevételeket is megkurtítja majd. Az ifo intézet Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V. elemzése szerint mindenképpen arra kell törekedni, hogy a vírus terjedését korlátozó intézkedések hatékonyságának csorbítása nélkül a lehető legrövidebb időre lehessen csökkenteni az üzemleállásokat, illetve ki kell dolgozni a gazdaság újraindításának stratégiáját is.
https://www.ifo.de/DocDL/sd-2020-04-fuest-etal-volkswirtschaftliche-kosten-corona-2020-04-15.pdf

Turisztikai ügynökség: mindenáron meg kell védeni a munkahelyeket

Mindenáron és módon meg kell védeni a munkahelyeket, mert munkavállalók nélkül nincs lehetőség a gazdaság és a turisztika gyors felállására a koronavírus-járvány lecsengése után – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese hétfőn az M1 aktuális csatornán.
    Könnyid László azt mondta, hogy a kormány intézkedései segítik a munkahelyek megmentését, a tőke- és a kamatfizetés moratóriuma például lehetővé teszi, hogy a vállalkozó ki tudja fizetni a munkavállaló bérét.
    A turizmusban több mint 400 ezer ember dolgozik, akiket az ágazatban és Magyarországon kell tartani – tette hozzá.
    Az ügynökség felháborító magatartásnak tartja, hogy sok munkáltató nem várta meg a kormány intézkedéseit, és utcára tette a munkavállalók jelentős részét. Ennek ellenére Könnyid László bízik abban, hogy a munkáltatók többsége megtalálja majd a közös nevezőt a munkavállalókkal.

Készpénzmentessé válik a jegyvásárlás a Volánbusz valamennyi járatán

A járványügyi helyzetre tekintettel az utasok és az autóbusz-vezetők védelmében hozott új, rendkívüli intézkedés értelmében március 23-tól készpénzmentessé válik a jegyvásárlás a Volánbusz valamennyi járatán, továbbá március 25-én üzemkezdettől pedig tanszüneti menetrend lép érvénybe – közölte a Volánbusz Zrt. a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel közös közleményében hétfőn.
    A tájékoztatás szerint a Volánbusz Zrt. és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. megállapodása alapján az autóbuszközlekedési társaság valamennyi helyközi járatán, valamint azon települések helyi járatain, ahol a Volánbusz a szolgáltató, elérhetővé válik az applikációban történő, készpénzmentes jegyvásárlás.    
    A megállapodás szerint azokat az utasokat, akik az applikációban vásárolják meg jegyeiket a Volánbusz járataira, nem terhelik pluszköltségek, vagyis az elektronikus jegyek ára megegyezik a hagyományos, papíralapú jegyekével. A teljes árú jegyek mellett elérhetők lesznek az 50 és 90 százalékos kedvezménnyel válthatók is – írják a közleményben.
    A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és a Volánbusz szakemberei azon dolgoznak, hogy legkésőbb a hónap végéig bérletvásárlási lehetőséggel is bővüljön az alkalmazás.
    A mobilalkalmazás segítségével a jegy bárhol, bármikor megvásárolható, akár közvetlenül a járat indulása előtt is. A mobiljegy használatához az utasnak iOS vagy Android operációs rendszerű mobiltelefonjára le kell töltenie az Nemzeti Mobilfizetési Zrt., vagy valamely viszonteladója – jelenleg az OTP Simple – által működtetett közlekedési mobiljegy-alkalmazást, és abban regisztrálnia kell magát.
    A jegyvásárlás során az utasnak meg kell adnia az utazásához használni kívánt járat tervezett indulási időpontját. A kiválasztott terméket a felhasználó egyenlegéről vagy bankkártyája segítségével tudja kifizetni. Az alkalmazások elérhetőek a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. honlapján.
    A mobiljegyek vásárlásához és felhasználásához az utas készülékének minden esteben mobil adatkapcsolattal kell rendelkeznie, ahogyan a megvásárolt jegy ellenőrzése alkalmával is.
    A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy a mobilalkalmazásban nem választhatók ki az indulási és célállomások, a helyközi járatokra szóló jegyeket az indulási és érkezési állomás közötti kilométertávolság kiválasztásával lehet megvásárolni.
    Az adott távolsághoz tartozó adatok – az indulás és az érkezés helyét beírva – a menetrendek.hu rendszerében találhatók meg, amely az applikációból közvetlenül is elérhető.
    A közlekedési mobiljegyek használata a veszélyhelyzeti időszakban nagyban segíti a gépjárművezetők és a pénztárosok jegy- és bérletértékesítési tevékenységének csökkentését, kiváltását.
    A helyi és helyközi viszonylatokban továbbra is válthatók papíralapú jegyek a szokásos elővételi módokon, de a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és a Volánbusz azt kéri, hogy kormány tanácsának megfelelőlen csak az vegye igénybe a közösségi közlekedést, akinek halaszthatatlanul szükséges. Az autóbusz-társaság kéri továbbá, hogy aki csak teheti elektronikus úton váltsa meg jegyét.
    A mobiljegyvásárlás bevezetésével egyidőben a társaság minden helyi, országos, regionális és távolsági járatán felfüggeszti az első ajtónál történő felszállást, a járművezetőket szalagkordonnal határolják el az utastértől.
    Március 25-én, szerdán üzemkezdettől tanszüneti menetrend lép érvénybe a Volánbusznál.
    Az országos veszélyhelyzettel összefüggő, a társaság autóbuszjáratait, menetrendjét, jegy- és bérletváltási szabályait érintő változásokról az utasok a volanbusz.hu/koronavirus oldalon tájékozódhatnak.

Szarvasok, mosómedvék és más vadak kószálnak a kiürült városok utcáin

Szarvasok, mosómedvék, pulykák és más állatok kószálnak a világszerte  elcsöndesedett, kiürült városok utcáin – írta meg a The Guardian a közösségi médián szaporodó beszámolókra és képekre hivatkozva.
    Elsősorban a külvárosok környékén élő vadak indulnak felfedezőútra. A japán Narában szikaszarvasok járják a várost és a metróállomásokon is látták őket. A panamai San Felipe elnéptelenedett tengerpartján mosómedvék tűntek fel, a Guardian egy kaliforniai szerkesztőjének oaklandi háza körül pedig pulykák jelentek meg.
    „A vadállatok általában a városoknak azon a részén élnek, amit mi nem használunk. Ezért többnyire láthatatlanok számunkra, olyanok, mint a kísértetek” – magyarázta a chicagói Lincoln Állatkert városi vadon élő állatokkal foglalkozó intézetének igazgatója, Seth Mangle.
    A pulykák jelenléte nem szokatlan Oakland környékén, a San Franciscó-i öbölben, de most úgy tűnik, messzebbre merészkednek. Európai nagyvárosok, köztük Barcelona utcáin is meglepetést keltettek a vaddisznók. A panamai Smithsonian Trópusi Kutatóintézet igazgatója, Matt Larsen pedig elmondta, hogy hat éve él San Felipében, de most látott először mosómedvéket a háza melletti tengerparton.
    A feleségével együtt otthonról, távmunkában dolgozó Larsen hozzáfűzte: nagyon örül annak, hogy a „természet magára talál”, jó látni valami szokatlant.  
    A koronavírus-járvány miatti karantén és társadalmi távolságtartás váratlan helyzeteket teremthet a Massachusetts Amherst Egyetem ökológusa, Paige Warren szerint. „Kíváncsi vagyok, hogy a prérifarkasok és rókák mikor jelennek meg az amerikai városokban” – mondta, megjegyezve, hogy közben néhány olyan állat is, ami hozzászokott, hogy etetik az emberek, tovább vándorolhat. Ez a helyzet a japán szikaszarvasokkal, amelyek megszokták, hogy a turisták rizssütit dobnak nekik, de most, hogy a parkok kiürültek, kénytelenek a városban élelmet keresni. Ezért vándorolnak csapatostul az utcákon.
    „Ahogy a Jurassic Parkban mondják, az élet utat talál magának” – mondta Mangle, aki kollégáival a bezárkózás idején is keresi a lehetőségeket arra, hogy a szabályok betartásával folytatni tudják a vadak megfigyelését. Azt kutatják többek között, hogyan változtatja meg a járvány okozta válsághelyzet az állatok viselkedését.
    Ezek a változások szerinte aprók lesznek, a rókák és prérifarkasok kicsit távolabb merészkednek búvóhelyeiktől, a madarak pedig új területeket fedeznek fel. Az a drámai forgatókönyv, hogy a vadak ellepik a városokat, csak a képzelet műve – hangsúlyozta Mangle. Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy ezek az állatok mindig is körülöttünk éltek, csak nem jelentek meg ilyen feltűnően, és nem gondoltunk úgy a városainkra, mint a természet részére.

Online közvetítések, kulturális időtöltések az interneten

Számos online programot kínálnak a kulturális intézmények a koronavírus-járvány idejére.
    A fővárosi Madách Színház videósorozatot indít hétfőn a Facebook-oldalán, valamint a honlapján. A videókon a teátrum vezető művészei egy-egy dalt adnak elő a repertoár darabjaiból. A videókat kétnaponta töltik fel, a dalok az elmaradt műsor sorrendjét követik.    
    A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején Facebook- és weboldalán kínál kulturális csomagot közönségének a Békéscsabai Jókai Színház. Mint írják, a nézők megtekinthetik a színészek saját verses-zenés produkcióit, musicalekből énekelt részleteit. Óvodásoknak készült a színház Mesevilág-sorozat, a Netszínházban pedig az elmúlt évadok bemutatóinak felvételét érhetik el az érdeklődők. A költészet napja alkalmából online versmondásra hívják az irodalomkedvelőket Versek a vesztegzárból címmel. A legjobb felvételek megjelennek a színház netes felületein – írják.
    Európa 2020, a remény himnusza címmel jelent meg a két énekes-előadóművész, Nagy Szilárd és Ragány Misa videóklipje, amellyel a világot sújtó vírusjárványra reagálnak. A szerzemény Varga Miklós Európa című dalának szimfonikus átkomponálásával és szövegének aktualizálásával született. A klipben feltűnik Varga Miklós is.
    A Kecskeméti Katona József Múzeum tagintézményei – a Cifrapalota Kiállítóhely, a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, valamint a Magyar Naív Művészek Gyűjteménye – a veszélyhelyzet fennállásáig naponta frissülő, digitális, múzeumi tartalmakkal készülnek. A Virtuális múzeumpercek című rovatban minden hétköznap múzeumi tartalmak láthatók, virtuális séták a kiállítóhelyeken. A Kreatív múzeumpercek – gyerekeknek című rovatban pedig minden nap játékos, kreatív feladatokkal, videókkal készülnek az óvodások és kisiskolások számára a Facebookon, illetve az intézmény honlapján.

A parlament előtt a brit kormányt rendkívüli intézkedésekre felhatalmazó törvény tervezete

A londoni alsóház elé került hétfőn az új koronavírus okozta járvány megfékezését célzó törvényjavaslat, amely a brit kormányt rendkívüli intézkedésekre is felhatalmazza.
    A fertőzésgyanús emberek kényszerkivizsgálásának elrendelését, a repülőterek időleges bezárását és sok egyéb rendkívüli intézkedést lehetővé tévő jogszabálytervezetet a múlt héten terjesztette elő a brit egészségügyi minisztérium..
    Az indítvány hangsúlyozza, hogy a rendkívüli jogkörök előirányzott kiterjesztése csak időleges, a tervezetben foglalt intézkedések arányosak a vírus jelentette fenyegetéssel és szigorúan csak akkor alkalmazhatók, ha feltétlenül szükséges.
    A tervezet alapján a belügyminiszter utasíthatja az üzemeltetőket a repülőterek és a kikötők működésének átmeneti felfüggesztésére, ha a határőrség munkára fogható állományának létszáma a megbetegedések miatt olyan mértékben csökken, hogy az már tényleges és komoly veszélyt jelentene az Egyesült Királyság határainak biztonságára.
    Az új törvény a járvány idejére felhatalmazza a kormányt rendezvények és gyűlések korlátozására bármilyen helyszínen.
    Jogszabályba iktatják emellett az eredetileg május 7-ére kiírt angliai helyhatósági és polgármester-választások elhalasztását is. A kormány már bejelentette, hogy egy teljes évvel elhalasztja a választást, jóllehet a választási bizottság előzetesen csak őszig indítványozta a halasztást. Angliában 118 helyi tanács és a londoni városháza teljes képviselőtestületének összetételéről döntöttek volna a májusi választáson. Londonban emellett polgármester-választást is tartottak volna.
    A törvény lehetővé teszi majd a rendőrségnek és a határőrizeti hatóságoknak olyanok korlátozott időre szóló őrizetbe vételét, akikről megállapítható vagy feltételezhető, hogy fertőznek. Az emiatt őrizetbe vett embereket a hatóságok megfelelő helyszínre szállíthatják, ahol lehetséges szűrővizsgálatuk elvégzése és az eredmény kiértékelése.
    Boris Johnson miniszterelnök vasárnap esti sajtóértekezletén hangsúlyozta: nem akar olyan drákói kijárási korlátozásokat bevezetni, amilyeneket több más európai ország életbe léptetett, de ha a járvány megfékezését célzó ajánlásoknak másképp nem sikerül érvényt szerezni, akkor szigorításokra lesz szükség.
    Nagy-Britanniában a hétvégén számos népszerű kirándulóhely és park zsúfolásig megtelt, jóllehet a kormány jelenleg érvényes felhívásában az szerepel, hogy az emberek tartsanak legalább két méter távolságot egymástól szabadtéri helyszíneken is, és tartózkodjanak a nem feltétlenül szükséges utazásoktól.
    Hétfőtől több londoni kerület tanácsa saját hatáskörében bezárta a közparkokat. Ugyancsak hétfőtől szünetel a tanítás a brit iskolákban.

Azerbajdzsáni Nagydíj – A bakui futamot is elhalaszthatják

A június elejére kiírt Forma-1-es Azerbajdzsáni Nagydíjat is elhalaszthatják a koronavírus-járvány terjedése miatt.
    A június 7-re tervezett bakui versenyt megelőző összes GP-t halasztani vagy törölni kellett az F1-et irányító Liberty Mediának és a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA).
    Az idei szezon így még el sem kezdődött, Ausztráliába ugyan elutaztak a csapatok, de röviddel az első szabadedzés előtt törölték a teljes versenyhétvégét Melbourne-ben.
    A bahreini, a vietnami, a kínai, valamint a holland, spanyol és monacói futamot biztosan nem rendezik meg az eredetileg tervezett időpontokban, az azeri GP-vel kapcsolatban pedig a motorsport.com internetes szaklap értesülései szerint hétfőn (ma) lehet végleges döntés.
    Mivel Bakuban gyakorlatilag a belvárosban versenyez a mezőny, a hat kilométeres pálya teljes hosszán hamarosan el kell kezdeni a biztonsági kerítések építését, a csatornafedelek rögzítését, valamint az aszfaltozási munkákat.
    Azerbajdzsán után június közepén Franciaországba, június végén pedig Kanadába látogatna el a Forma-1-es mezőny, de a világjárvány miatt ezeknek a futamoknak is kérdéses a megrendezése. Európában Franciaország a fertőzéstől leginkább sújtott államok között van, és szigorú intézkedések vannak érvényben, Kanada pedig lezárta határait.
    A Forma-1 irányítói arról már döntöttek, hogy az augusztusra tervezett nyári szünetet nem tartják meg, abban az időszakban próbálnak majd bepótolni versenyeket a korábbról elhalasztottak közül.
    A Magyar Nagydíjra a tervek szerint augusztus 2-án kerülne sor.

Nem fogadnak egyéni tárgyadományokat a karitatív szervezetek

Nem fogadnak egyéni tárgyadományokat a karitatív szervezetek, és tilos az egyéni gyűjtés is, mert a koronavírus-járvány miatt olyan sokan szeretnének segíteni, hogy a szervezetek nem győzik koordinálni őket – közölte Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.
    Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy aki segíteni szeretne, az a nemzeti összefogás vonalán, a 1357-es telefonszámon hívásonként vagy sms-enként 500 forinttal, valamint a www.segitunkegymasnak.hu honlapon teheti meg. A felajánlásokat az összefogás 11711711-22222222-es számlaszámára is várják – mondta.
    Kiemelte, hogy a lakosság azzal is tud segíteni, ha komolyan veszi az operatív törzs és a kormány utasításait, javaslatait.

Megérkezett az első, orvosi eszközöket szállító gép Kínából

Hétfőn a kora reggeli órákban sikeresen megérkeztek a magyar kormány által megrendelt egészségügyi védőfelszelések Budapestre – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn.
    Közölték: a Wizz Air legújabb repülőgépével március 20-án szálltak fel azok a tapasztalt pilóták, akik hat országon át összesen 50 óra alatt több mint kilencezer kilométert megtéve érték el Sanghajt, hogy onnan csaknem 11 tonnányi egészségügyi segédeszközt repítsenek Budapestre. Az orvosi eszközöket szállító W6 9012 járatszámú Wizz Air repülőgép a fedélzetén 30 050 darab védőruhával és 82 000 darab orvosi maszkkal érkezett a fővárosba. A Sanghajból érkező gépet Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese, Gazsó Balázs, az ITM közigazgatási államtitkára és Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora fogadta.
    A közlemény kiemeli: a koronavírus elleni védekezésben a védőfelszerelések fontosak, a kormány pedig mindent megtesz azért, hogy készleteinek számát növelni tudja. A mostani beszerzést az ITM megbízása alapján a Semmelweis Egyetem folytatta le. A közeljövőben újabb orvosi eszközöket tartalmazó szállítmány érkezik Magyarországra. A beérkezett készleteket elsősorban az egészségügyi dolgozók fogják megkapni, akikre különösen vigyázni kell és mindannyian hálásak lehetünk nekik a szolgálatukért – írták.

Megszűnik a felújítás miatti korlátozás az M1-es autópályán

Megszűnik a felújítás miatt érvényben lévő korlátozás az M1-es autópályán, mert április 15-ig felfüggesztik a helyreállítási munkákat a zavartalan áruszállítás és a koronavírus-járvány miatt kijelölt nemzetközi tranzitfolyosó biztosításáért – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn.
    A közleményben azt írták, hogy az eddig elvégzett beavatkozásokat még befejezik, hétfőn és kedden visszabontják a kiépített terelést, utána viszont az országhatár és Budapest között mindkét irányban korlátozás nélkül lehet közlekedni.
    A terelés visszabontása azonban csak időszakos korlátozások mellett valósítható meg biztonságosan, ezért a Magyar Közút az arra közlekedők türelmét és megértését kéri.
    Az április 15-ig tartó felfüggesztés esetleges hosszabbításról vagy eltörléséről és a munkálatok további ütemezéséről folyamatosan tájékoztatnak majd – írták.
    A közlemény szerint 2018-ban mintegy 15 kilométeren újult meg az M1-es autópálya, 2019-ben pedig összesen 71 kilométernyi szakaszon indult el helyreállítási munka.

Kipakolják a Wizz Air Sanghajból érkezett repülőgépének szállítmányát a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. március 23-án. A gép a koronavírus elleni védekezéshez használható védőruhából harmincezret, orvosi védőmaszkból nyolcvankétezret hozott. Fotó: Szigetváry Zsolt
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora (j), Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója (j2) és Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára (j3) fogadja Tóth Ferencet (b), a Wizz Air Sanghajból érkezett repülőgépének pilótáját a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. március 23-án. A gép a koronavírus elleni védekezéshez használható védőruhából harmincezret, orvosi védőmaszkból nyolcvankétezret hozott. Fotó: Szigetváry Zsolt
Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára, Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója és Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora (b-j) segít a Wizz Air Sanghajból érkezett repülőgép szállítmányának kipakolásában a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. március 23-án. A gép a koronavírus elleni védekezéshez használható védőruhából harmincezret, orvosi védőmaszkból nyolcvankétezret hozott. Fotó: Szigetváry Zsolt

Tokió 2020 – Először beszélt a játékok esetleges elhalasztásáról Abe Sindzó

Először beszélt a nyári, tokiói olimpia esetleges elhalasztásáról Abe Sindzó, Japán miniszterelnöke.
    Miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vasárnap közölte, hogy négy héten belül dönt az esemény sorsáról és ebben az időszakban a koronavírus-járvány miatt számításba veszi a seregszemle esetleges elhalasztását is, a szigetország kormányfője hétfőn, a parlamentben is erről beszélt.
    Ahogy fogalmazott: ezzel az eshetőséggel is számolni kell, a játékok törlése azonban nem jöhet szóba.
    „A mostani körülmények között nehéz kitartani a játékok mellett, döntenünk kell majd a halasztásról, mert a sportolók egészsége a legfontosabb” – mondta Abe Sindzó.
    A végleges döntést a NOB-nak kell majd meghoznia.
    A tokiói olimpia az eredeti tervek szerint július 24-én kezdődne. A világjárvány miatt több sportszervezet is azt kérte a NOB-tól, hogy halassza el a játékokat, ami történelmi döntés lenne és óriási hatást gyakorolna az egész sportéletre.

Az ENSZ globális alapot hoz létre a betegek kezelésére

Az ENSZ globális alapot hoz létre az új típusú koronavírus-fertőzésben (Covid-19) világszerte megbetegedettek kezelésének támogatására – jelentette be hétfőn Ine Marie Söreide norvég külügyminiszter közleményben.
    A több adományozó által létrehozott, az ENSZ védnöksége alatt működő alap legfontosabb célja, hogy a gyengébb egészségügyi rendszerrel rendelkező országoknak segítséget nyújtson a járvány elleni harcban, s mérsékelje a vírus okozta hosszantartó következményeket.
    A közleményben leszögezték, hogy az alap létrehozásával a járvány elleni küzdelem kiszámíthatóbb és hatékonyabb lesz.
    A járványban, amely először valószínűleg decemberben, Kínában bukkant fel, már csaknem 340 ezren fertőződtek meg világszerte, és több mint 14 500-an haltak bele. A legutóbbi adatok szerint a halálos áldozatok száma Olaszországban meghaladta a kínaiét.

Önkéntes mozgalom alakult a pedagógusok és tanulók támogatására a digitális oktatásban

Informatikai szakemberek, pedagógusok, cégvezetők által létrehozott közösség nyújt segítséget a digitális oktatásban iskoláknak, pedagógusoknak és tanulóknak – köztük a fogyatékkal élő, illetve speciális nevelési igényű diákoknak is – egyeztetve az Emmi köznevelésért felelős államtitkárságával, hogy segíthessék a veszélyhelyzetben felmerülő oktatási problémák orvoslását – közölte az AMANÓBA közösség.
    Mára már 160 oktatási intézménynél – általános iskoláknál, középiskoláknál és egyetemeknél – segítik a digitális oktatás gyakorlati alkalmazását az AMANÓBA – Együtt a közoktatásért a koronavírus-járvány idején önkéntes mozgalom tagjai. A Magyar Digitális Oktatásért Egyesülettel (MDOE) kötött megállapodás értelmében pedig technikai támogatásra és hardverre is számíthatnak majd az AMANÓBA közösségtől a MDOE tagjai.
    A digitális oktatásra történő átállás egyik napról a másikra következett be a koronavírus-járvány miatt, és sem az oktatók, sem a diákok nem készültek fel a gyors váltásra, ehhez szeretne segítséget nyújtani a közösség – emelték ki. A közösség szakértő önkéntesei ingyen segítenek a pedagógusoknak, a diákoknak és a szülőknek megismerni a legfrissebb technikai megoldásokat, amelyek megkönnyíthetik a digitális oktatásra való átállást. Egy hét alatt 800 intézmény tanárai töltötték ki az AMANÓBA kérdőívét és eddig 160 iskolával kezdték el a digitális távoktatás bevezetésének folyamatát. Az érdeklődők a www.amanoba.com oldalon fordulhatnak segítségért a közösséghez.
    Moldován Csaba, az AMANÓBA alapítója kifejtette, nem szoftvert fejlesztettek, hanem a meglévő lehetőségekhez hoznak létre szabadon hozzáférhető módszertani és technikai segítséget, oktatóvideókat, összegyűjtve a legjobb gyakorlatokat. A pedagógusok véleménye alapján 3+1 csomagból tudnak majd választani, amelyek az Oktatási Hivatal ajánlásában is szereplő Kréta és a Microsoft Office365 termékcsalád mellett a tanárok visszajelzései alapján népszerű egyéb szoftverekhez, a Moodle használatához és kifejezetten az alsósok oktatásához megfelelő keretrendszerekhez ajánlott és válogatott úgynevezett modulok kerülnek be, részletes útmutatókkal – összegezte Moldován Csaba.
    Mivel a jelenleg elérhető digitális tananyagok csak korlátozottan alkalmasak a fogyatékkal élő, illetve speciális nevelési igényű diákok számára, a csapat Budapesten és Debrecenben is streaming stúdiót hoz létre a velük foglalkozó pedagógusok számára. Szintén a tanárok visszajelzése alapján külön kezelik az alsó tagozatosok, az érettségizők és az 5-11. évfolyamosok korcsoportjait, az eltérő igényekhez ugyanis eltérő technikai hátteret javasolnak a szakemberek – ez határozza meg a fejlesztés irányait.
    A pedagógusok problémaként jelölték meg azt is, hogy a diákok jelentős részének nincs otthon számítógépe. „Dolgozunk az IVSZ vezetésével egy eszköztámogatási megoldáson, amihez most alakítjuk ki azokat az oktatási minimál erőforrás elvárásokat, amik szükségesek egy számítógép, telefon vagy tablet kiválasztása során, illetve ezek alapján rendszerezzük a felajánlásokat, hogy azok eljuthassanak a rászorulóknak” – fejtette ki. Az AMANÓBA önkénteseihez csatlakoztak a Google, a Microsoft és az Apple szakemberei. Támogatja a kezdeményezést a Telekom, a Telenor és a Vodafone. Aktív szakmai partnerük az ELTE Pedagógia Intézete, mestertanárok és távmunka szakemberek az ország minden részéről.

Klebelsberg Központ: gyorsan alkalmazkodtak az iskolák

A Klebelsberg Központ elnöke szerint az első digitális munkarendben lezajlott iskolai héten gyorsan alkalmazkodtak az intézmények a helyzethez, egyetlen olyan iskoláról sem tudnak, ahol alig-alig vagy egyáltalán nem sikerült az átállás; és megfelelő mennyiségű digitális eszköz áll rendelkezésre – írta a hétfői Magyar Nemzet.
    Hajnal Gabriella, a KK elnöke a lapnak adott interjúban kifejtette, a továbbiakban is úgy kell megoldani a tanulási folyamatot, hogy annak része legyen az ellenőrzés, valamint a támogató értékelés.
     Minden tantárgyhoz lehet digitális tartalmakat találni vagy készíteni – mondta. „Örömmel tapasztaljuk, hogy a pedagógusaink rendkívül kreatívak, innovatívak, és minden tantárgyból tudnak digitálisan oktatni, nagyon sokféle platformot, illetve tartalmat használnak” – hangsúlyozta.
    Arra a kérdésre, hogy idővel ráállítják-e az iskolákat egy központi programra, az iskolafenntartó elnöke elmondta: kaptak ugyan ajánlást az iskolák az Oktatási Hivataltól, de a módszertani szabadságba az is beletartozik, hogy mindenki olyan megoldásokat használ, amilyeneket a leghasznosabbnak talál a diákjai számára. „A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy a kooperáció jól működik a pedagógusok és a diákok között ebben a nehéz helyzetben, segítik, támogatják egymást” – jegyezte meg.
    A rendelkezésre álló digitális eszközökről a KK elnöke azt mondta, szükség szerint minden pedagógusnak tudnak eszközöket biztosítani, mivel a tankerületi fenntartású iskolákban összesen több mint 294 ezer laptop, PC, tablet, PDA és okostelefon van, továbbá 46 ezer pedagógus rendelkezik saját használatú laptoppal is. Dolgoznak már annak felmérésén is, hogy a tanulók számára hol van szükség és lehetőség eszközök kiadására. Ahol nincs más megoldás, ott offline módon kell megsegíteni a tanulást úgy, hogy ne legyen személyes kontakt a diák és a pedagógus között, levélben vagy telefonon keresztül.
    Arról is beszélt, hogy elengedhetetlen a kölcsönös bizalom mind a tanárok, mind pedig a tanulók részéről, hiszen a legfontosabb, hogy ebben a rendkívüli helyzetben is tudjanak tanulni és haladni a diákok.

Több mint 339 ezer fertőzött van már a világon

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 339 041-re nőtt hétfő reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 14 705, 98 799 ember pedig meggyógyult.
    A baltimore-i egyetem összesítése szerint a vírusfertőzést 167 országban és területen mutatták ki.
    A diagnosztizált esetek száma azonban nem tükrözi pontosan a valóságot, az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.
    Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány tavaly év végén elkezdődött, 81 439 esetet tartottak nyilván, 3274-en haltak meg és 72 814-en gyógyultak meg.
    Kína után a leginkább érintett ország Olaszország 5476 halottal és 59 138 megfertőződéssel. Ezentúl kizárólag a létfontosságú termékek előállítását és szolgáltatások nyújtását fogják biztosítani, minden másfajta termelési tevékenység egyelőre április 3-áig leáll, nyitva maradnak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak, de az összes hivatalt bezárják – jelentette be Giuseppe Conte olasz kormányfő szombat éjszaka.
    Oroszország katonaorvosokat és egészségügyi felszelést küldött Il-76-os szállítógépekkel a Rómához közeli Pratica di Mare-i olasz katonai reptérre.
    Spanyolországban hétfőre virradóra 28 768-ra emelkedett a fertőzöttek száma, a járványban eddig 1772-en vesztették életüket. A szükségállapotot április 11-éig meghosszabbították .
    Nagy-Britanniában hétfőn 282-re emelkedett a halálos áldozatok száma, a regisztrált fertőzötteké pedig 5741-re. A brit védelmi minisztérium húszezer tartalékost mozgósított annak érdekében, hogy segítsenek eljuttatni az idős, beteg emberekhez az élelmiszert és egyéb alapvető napi szükségleti cikkeket.
    Tovább nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Iránban is: hétfőn elérte a 21 638-at, a halottak száma pedig 1685. Vasárnap az ország legfelső politikai és vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah elutasított mindenfajta amerikai segítséget, hozzátéve: az amerikaiak által felajánlott gyógyszer csupán tovább terjeszti a vírust.
    Az Egyesült Államokban a regisztrált fertőzöttek száma 35 211, a halálos áldozatoké 471. Donald Trump elnök helyi idő szerint vasárnap arról számolt be a Fehér Házban, hogy Gavin Newsom kormányzó kérésére New York és Washington után nemsokára Kaliforniát is katasztrófa sújtotta területté nyilvánítja. Ez az jelenti, hogy ezek az államok szövetségi anyagi segítséget is kapnak a vírus terjedése elleni küzdelemre és a betegek kezelésére.
    A Johns Hopkins Egyetem vasárnapi összesítésében még 318 662 fertőzött és 13 662 haláleset szerepelt, a gyógyultak száma pedig 94 704 volt.

Hétre nőtt a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma Magyarországon

Hétfő reggelre hétre nőtt a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma Magyarországon és 167-re a beazonosított fertőzötteké.
    A koronavirus.gov.hu azt írta, hogy egy újabb idős, krónikus betegségben szenvedő férfi hunyt el, és újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19).
    Arra figyelmeztettek, hogy már a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés, és Magyarországon is már bárhol jelen lehet a vírus.
    Közölték: a tömeges fertőzés lelassításához fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatértek, és aki teheti, maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.
    Ismertetésük szerint Magyarországon 167 a fertőzöttek száma, közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnami és 153 magyar állampolgár.

A veszélyhelyzet meghosszabbítása vár a parlamentre

Az Országgyűlés ma kezdődő kétnapos ülésén valamilyen formában napirendjére veheti a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását. A kormánypártok szeretnék, ha a parlament a házszabálytól eltérve már kedden szavazhatna erről, az ellenzék ugyanakkor további egyeztetéseket tart szükségesnek a különleges jogrend határidejéről.  
    Az ülés 13 órakor, a közelmúltban elhunyt Petrenkó János volt szocialista képviselőre, valamint a magyar-lengyel barátságra történő emlékezésekkel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.
    A házelnök napirendi javaslata alapján az interpellációkra egy óra, az azonnali kérdésekre és válaszokra pedig két óra áll majd rendelkezésre, míg a kérdések fél órában hangozhatnak el.
    A Ház kedden megválaszthatja a március elején elhunyt Balsai István alkotmánybíró utódját. A volt igazságügyi miniszter helyét Juhász Miklós jogász, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke veheti át, aki megválasztása esetén esküt is tesz.
    A parlament honlapján elérhető előzetes napirenden vasárnap estig még nem szerepelt a kormány koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslata, mivel annak tartalmáról várhatóan még hétfőn is egyeztetnek a pártok.
    Az alaptörvény értelmében a kormány 15 napra tudja elrendelni a veszélyhelyzetet, amit ezt követően az Országgyűlés hosszabbíthat meg. A kabinet a koronavírus miatt március 11-én hirdetett veszélyhelyzetet, amely a parlament döntése nélkül jövő héten lejár.
    Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, bízik abban, hogy az ellenzéki pártok is egyetértenek a veszélyhelyzet meghosszabbítását tartalmazó előterjesztéssel, azt ugyanis csak négyötödös többséget igénylő házszabálytól történő eltéréssel fogadhatják el kedden.
    Az ellenzéki képviselőcsoportok a törvényjavaslat benyújtását követően hétpárti egyeztetést kezdeményeztek a kérdésről. Az LMP és a DK vasárnap jelezte, csak időhöz kötötten támogatják a különleges jogrend meghosszabbítását.
    A törvényjavaslatban szerepel a büntető törvénykönyv kiegészítése is, ami Kocsis Máté szerint alapvetően két fő pontot tartalmaz: a járványügyi intézkedéssel szembeni negatív állampolgári magatartást szankcionálná, illetve a rémhírterjesztés új fajtáját nevezné meg.
    A kormány nevében Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szintén azon reményének adott hangot, hogy a lehető legtöbb parlamenti frakció támogatja majd a koronavírus okozta vészhelyzet meghosszabbítását. Hangsúlyozta, ha ez nem történik meg, akkor a kormány nem tudja fenntartani azokat az intézkedéseket, amelyeket az emberek egészsége és a gazdaság megvédése érdekében hozott.

Nézőpont: a magyarok 94 százaléka támogatja a veszélyhelyzet meghosszabbítását

A magyarok 94 százaléka támogatja, hogy a parlament meghosszabbítsa az új koronavírus-járvány miatt március 11-én kihirdetett veszélyhelyzetet – közölte a Nézőpont Intézet, legfrissebb, ezer ember megkérdezésével készített közvélemény-kutatásuk eredményét ismertetve. Hozzátették: a határozottan fellépő kormány mögött soha nem látott társadalmi támogatás alakult ki.
    Közleményük szerint példátlan nemzeti egység alakult ki a koronavírus elleni védekezés ügyében Magyarországon.
    Mint emlékeztettek, hétfőn tárgyalja az Országgyűlés a veszélyhelyzet és ezzel a rendkívüli jogrend meghosszabbítását.
    A magyarok 94 százaléka szerint továbbra is fent kellene tartani a veszélyhelyzetet Magyarországon, amely rendkívüli jogrendet vezetett be – mindössze 4 százalék ellenezte ezt.
    A magukat kormánykritikusnak mondók 87 százaléka is a folytatásra szavazna, és minden korcsoportban magasabb a veszélyhelyzet fenntartásának támogatása, mint 92 százalék – ismertették.
    A Nézőpont Intézet jelezte: a magyarok 81 százaléka állította, hogy beszélgetett a járvány magyarországi fejleményeiről és 66 százalékuk, hogy a várható gazdasági hatásairól is társalgott az elmúlt napokban. „A kiemelt figyelem is oka lehet, hogy a határozottan fellépő kormány mögött soha nem látott társadalmi támogatás alakult ki” – állapította meg a közlemény.
    Közölték továbbá: a felnőtt magyarok 78 százaléka mondta azt, hogy elégedett „a magyar kormány koronavírus terjedése ellen tett intézkedéseivel” – és csak 17 százalék válaszolt nemmel a kérdésre. A különösen veszélyeztetett 60 év feletti korcsoport 81, a magukat kormánykritikusnak vallók 46 százaléka is elégedettségét jelezte.
    Az elemzés szerint a védekezésben „láthatóan önálló profilt építgető fővárosi vezetés” számára figyelmeztető jel, hogy a budapestiek 76 százaléka szintén azt mondta, hogy elégedett a kormány járványügyi intézkedéseivel.”Tehát nemcsak a józan ész és a morális megfontolások, de a politikai érdek is a hatalmi játszmák félre tételét diktálná a városházának” – írták.
    A Nézőpont Intézet érdekes fejleménynek nevezte, hogy a miniszterelnök munkájával való elégedettség is „történelmi csúcsot döntött”. A veszélyhelyzet elhárításáért felelős kormánytag Orbán Viktor lett, akinek a teljesítményével a magyarok 72 százaléka elégedett, és csak 21 százalékuk nem – ismertették arra is kitérve, hogy az elmúlt években ez a támogatási arány általában 50 százalék körül mozgott.
    Az intézet szerint az elégedettség oka az lehet, hogy a legtöbb bejelentett intézkedésnek is magas a támogatottsága. A rendezvények betiltásával és a határok lezárásával a személyforgalom előtt a megkérdezettek 96 százaléka értett egyet. A válság sújtotta ágazatokban bevezetett járulékmentességet és a hiteltörlesztések felfüggesztését 88 százalékuk üdvözölte – fűzték hozzá.
    A közlemény szerint „a gazdaságvédelmi lépések támogatása érthető”, hiszen a megkérdezettek 60 százaléka mondta azt, hogy az ő és családja gazdasági helyzetére káros hatással van a koronavírus járvány. Minden szegmensben a magyarok háromötöde mondta azt, hogy kárt okoz vagy okozott neki gazdaságilag a járvány. Csak az általános iskolai végzettséggel rendelkezők, a magyarok 27 százaléka emelkedtek ki ebből, közülük háromból ketten, 67 százalékuk mondta azt, hogy érzik a járvány káros hatásait. Alighanem őket fenyegeti leginkább a sokak által várt elbocsátási hullám – írták.
    A felmérés szerint a digitális oktatás megvalósítása a felnőtt magyarok 50 százaléka szerint sikerült jól, 17 százaléka szerint rosszul, míg 28 százalékuk jelezte, hogy erről nincs információja. Közölték: még a kormánykritikus válaszadók 34 százaléka is azt mondta, hogy inkább jól sikerült az átállás.

A Pekingbe tartó nemzetközi repülőjáratokat más kínai városokba irányítják át hétfőtől

Az összes Pekingbe tartó nemzetközi repülőjáratot más kínai városba irányítják át hétfőtől, hogy csökkentsék a kínai fővárosra nehezedő terhet, melyet a nagy számú beutazó egészségügyi szűrése és karanténba helyezése jelent.
        Pekingben vasárnap 10 ú,j külföldről beérkező fertőzöttet regisztráltak, az egy napon belül beutazó fertőzöttek száma pedig március 18-án érte el a csúcsát a kínai fővárosban, amikor 21 embernél mutatták ki a koronavírus okozta fertőzést. A Kínai Polgári Légiközlekedési Felügyelet ezért hétfőtől kezdve az ország 12 másik városának repülőtereire irányítja át a Pekingbe irányuló nemzetközi járatokat.
    A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság mindazonáltal hétfőn arról számolt be, hogy vasárnap ismét csökkent a napi új esetek száma Kína szárazföldi részén. A bizottság jelentése szerint vasárnap éjfélig 39 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak, szemben az egy nappal korábbi, 46 új beteggel. A vasárnap regisztrált új fertőzöttek mindegyike külföldről utazott be az országba, a behozott esetek száma ezzel 353-ra emelkedett. A beutazók közül sokan külföldön dolgozó vagy tanuló kínai állampolgárok. Pekingen kívül Sanghajban és a dél-kínai Kantonban (Kuangcsou) is az összes nemzetközi járaton beérkező utasra kiterjesztették az egészségügyi vizsgálatot, amelyet korábban csak a járvány által súlyosan érintett országokból beutazóknál alkalmaztak.
    Vuhanban, a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén már ötödik napja nem jelentettek egyetlen újabb fertőzöttet sem, ezért a hatóságok már csak a január 23-án vesztegzár alá helyezett város központi részén nem enyhítették a készültségi fokozatot.
    A hivatalos adatok szerint Kína szárazföldi részén vasárnap éjfélig 81 093 fertőzöttet regisztráltak, a vasárnap történt 9 halálesettel pedig az elhunytak száma 3270-re emelkedett.
    A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap azonban titkosított kormányzati dokumentumok alapján arról számolt be, hogy február végégig több mint 43 ezer tünetmentes fertőzöttet azonosítottak Kínában, akiket nem számoltak bele az összesített esetszámba. A tünetmentes fertőzötteket, akiknek a járvány terjedésében betöltött szerepe máig tisztázatlan, Kínában ugyanakkor szintén karanténba helyezték, és orvosi megfigyelés alatt tartották. A kínai kormányzat február 7-én módosította úgy a fertőzöttek nyilvántartására vonatkozó irányelveket, hogy a tünetmentes eseteket nem adják hozzá az összesítéshez, de ezt követően is elvégezték a vírustesztet mindazoknál, akik kapcsolatba kerültek igazolt fertőzöttel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezzel szemben a pozitív vírustesztet tekinti a fertőzött esetek egyetlen kritériumának, függetlenül attól, hogy jelentkeznek-e tünetek az érintettnél vagy sem. Dél-Korea a WHO irányelvét követi, míg az Egyesült Államokban és Olaszországban például nem végzik el a vírustesztet olyanoknál, akiknek nincsenek a fertőzésre jellemző tüneteik – kivéve az egészségügyi dolgozókat, akiknél magasabb a fertőzés kockázata. A SCMP szerint a tünetmentes esetek tesztelése lehet a magyarázata annak, hogy Kínában és Dél-Koreában az adatok alapján sikerült megfékezni a vírus terjedését.

Kijárási korlátozásokat vezetnek be Szaúd-Arábiában és Új-Zélandon is

Részleges kijárási tilalom bevezetését jelentette be az új típusú koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében hétfőre virradóra Szaúd-Arábia és Új-Zéland kormánya is.
    Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök arról számolt be, hogy országában a következő 48 órában elrendelik a legmagasabb szintű készültséget, keddtől bezárják az iskolákat, felfüggesztik majd a nem nélkülözhetetlen szolgáltatásokat, nem fognak például kinyitni a bárok, a kávézók, az éttermek és a mozik, a szupermarketek, a gyógyszertárak viszont igen.
    „Új-Zéland felkészül az elszigetelődésre” – fogalmazott.
    Abdel-Azíz Szalmán szaúd-arábiai király közölte, hogy hétfőtől kijárási tilalmat léptetnek életbe este 7 óra és reggel 6 óra között, kezdetben három hétre. Rijád pénteken felfüggesztette a hazai és a nemzetközi repülőjáratokat, leállította tovább a busz- és taxiközlekedést.
    Az Egyesült Arab Emírségek is szigorított az óvintézkedéseken, az országban két hétre leállították a kereskedelmi repülőjáratok fogadását és indítását, és otthon maradásra szólították fel a lakosságot. A tájékoztatás szerint bezárják a bevásárlóközpontokat, éttermeket, plázákat és egyéb, nem létfontosságú vállalkozásokat.
    Eközben Abe Sindzó japán kormányfő kijelentette, elkerülhetetlenné válhat a nyárra tervezett tokiói olimpia elhalasztása, amennyiben annak teljes körű megtartása nem lesz lehetséges. Leszögezte ugyanakkor: a lemondás nem opció.
    A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a következő hetekben mérlegeli a helyzetet, és dönt az esetleges halasztásról.
    A Kanadai Olimpiai Bizottság úgy határozott, hogy a jelentős egészségügyi kockázatokra tekintettel nem küld sportolókat az idei versenyekre, az Ausztrál Olimpiai Bizottság alelnöke, Ian Chesterman pedig úgy vélekedett, hogy „nyilvánvalóan” nem lesznek megtartva a játékok júliusban.
    Az amerikai sajtó arról írt egy hivatalos bejelentésre hivatkozva, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje Harvey Weinstein egykori hollywoodi filmmogulnak, akit nemrégiben 23 év szabadságvesztésre ítélt a bíróság szexuális bűncselekmények miatt.
    Friss adatok szerint világszerte már több mint 331 ezerre nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma, a halottaké pedig nagyjából 14 400-ra. Több tízezerre tehető a gyógyultak száma.
    A világjárvány kiindulópontjának számító Kínából az utóbbi 24 órában csak 39 új esetet és hat halottak jelentettek. Ezen idő alatt Dél-Koreában 64 új fertőzöttet regisztráltak.

Trump: katasztrófa sújtotta terület Washington állam is, három tagállamban mobilkórházakat állítanak fel

Három amerikai szövetségi államban, New Yorkban, Kaliforniában és Washingtonban több mobilkórházat állítanak fel, és immáron az utóbbi is katasztrófa sújtotta területnek számít – jelentette be Donald Trump az új típusú koronavírus-járvány megfékezésén dolgozó kormányzati munkacsoport vasárnapi sajtótájékoztatóján.
    Az amerikai elnök arról számolt be a Fehér Házban, hogy Gavin Newsom kormányzó kérésére New York és Washington után nemsokára Kaliforniát is katasztrófa sújtotta területté nyilvánítja. Ez az jelenti, hogy ezek az államok szövetségi anyagi segítséget is kapnak a vírus terjedése elleni küzdelemre és a betegek kezelésére.
    Donald Trump hangsúlyozta a szövetségi előírások betartásának fontosságát, kiemelve, hogy mindenkinek, a fiatalabb korosztályoknak is tartózkodniuk kell a társas rendezvényektől, nem szabad utcára vagy akár otthon tartott baráti összejövetelekre menniük.
    „Az ország nagy kihívások előtt áll” – fogalmazott, „nemzeti próbatételnek” nevezte a járványt, és megismételte, hogy „láthatatlan ellenség” ellen kell harcolni. Hangsúlyozta a Nemzeti Gárda szerepét, és azt közölte, hogy az országos katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) mozgósításának költségeit New Yorkban, Kaliforniában és Washington államban teljes egészében a szövetségi kormány finanszírozza.
    A sajtókonferencián részt vett Mike Pence alelnök, Jerome Adams tisztifőorvos, Robert Redfield, a járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC), valamint Peter Gaynor, a FEMA vezetője.     Az elnök közölte, hogy a kormányzat „minden rendelkezésre álló eszközt” igénybe vesz. Utalt a magánszektor közreműködésére, kiemelve az észak-karolinai székhelyű Honeywell hozzájárulását. Aláhúzta, a cég megkezdte több millió M95-ös, vagyis orvosi használatra alkalmas maszk gyártását, a kiszállítások már a hétvégén megindulnak. Peter Gaynor elmondta: a vállalat vezetői pénteken jelentkeztek, hogy segítenének, s a kormányzat azonnal megkötötte velük a szerződést, a gyártás szombaton már teljes gőzzel folyt.
    Gaynor bejelentette azt is, hogy a kormány által megígért egyik kórházhajó a jövő héten már a kaliforniai Los Angelesben lesz.
    Mike Pence arra sürgette a magánlaboratóriumokat, hogy a vírusteszteket részesítsék előnyben, s egyben közölte azt is, hogy eddig 254 ezer amerikai állampolgáron végezték el ezt. Hozzáfűzte, a külügyminisztérium irányításával, chartergépek igénybe vételével tart a külföldön rekedt amerikaiak hazahozatala. Később újságírói kérdésre válaszolva Trump jónak nevezte a viszonyát a kínai vezetővel, de kiemelte, örült volna, ha Kína időben nyilvánosságra hozza a járványra vonatkozó információkat, mert ezzel időben megkezdődhetett volna a felkészülés.
    A sajtókonferencia előtt nem sokkal Louisiana és Ohio állam kormányzói jelentették be, a járvány terjedése miatt elrendelték, hogy senki nem hagyhatja el az otthonát, kivéve a létfontosságú tevékenységet végzőket. Ezzel így már összesen mintegy százmillió amerikai, azaz a lakosság egyharmada kényszerül otthon maradni. Eddig ugyanis Connecticutben, New Yorkban, New Jerseyben, Illinois-ban és Kaliforniában vezettek be hasonló intézkedéseket.

Csehországban is van már halott, Törökországban nőtt az áldozatok száma

Egy 95 éves, krónikus szívbeteg nyugdíjas férfi az új koronavírus-járvány első csehországi áldozata – jelentette be Roman Prymula, az egészségügyi miniszter helyettese, a csehországi válságstáb elnöke vasárnap este a közszolgálati hírtelevízióban (CT24).
    Csehországban vasárnap este 1120-ra emelkedett a fertőzéses esetek száma, közülük egy személy meghalt, hatan pedig meggyógyultak. A tesztelt személyek száma 15 584 – olvasható az egészségügyi tárca honlapján.
    Andrej Babis miniszterelnök a köztelevíziónak nyilatkozva vasárnap este azt mondta, hogy a kormány hétfőn újra átfogó módon foglalkozik a kialakult járvány-helyzettel. Egyebek között valószínűnek minősítette, hogy a kedden lejáró országos vesztegzárat április elsejéig meghosszabbítják.
    Törökországban vasárnap kilencről harmincra emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma – közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter. Mint mondta, eddig 20 345 koronavírus-tesztet végeztek el.
    Görögország vasárnap kijárási tilalmat rendelt el, amely március 23-án, reggel hat órakor lép életbe. Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök televízióban közvetített sajtótájékoztatóján elmondta: az emberek – amennyiben nem otthonról dolgoznak – csak munkába járás céljából hagyhatják el otthonaikat, illetve, ha gyógyszert- vagy élelmiszert vásárolnak, valamint, ha orvoshoz kell menniük. A kijárási tilalom megsértői 150 euró (52 ezer forint) büntetésre számíthatnak.
    Micotákisz az intézkedéseket a súlyos olaszországi helyzettel indokolta. „Az a kötelességem, hogy megakadályozzam, hogy ez itt bekövetkezzék” – hangoztatta.
    Görögországban vasárnap 94-el, 624-re emelkedett a fertőzöttek száma és kettővel tizenötre a halottak száma.
    Málta vasárnap elrendelte a boltok bezárását, az élelmiszert árusító üzletek kivételével – közölte a The Times of Malta című helyi napilap. 17-tel 90-re nőtt az utóbbi 24 órában a fertőzöttek száma. A szigetországból egyelőre nem tudni halálesetről.
    Szíriában is megjelent a koronavírus – jelentette be Nizar Jazidzsi szíriai egészségügyi miniszter, akit a SANA állami hírügynökség idézett. A tárcavezető szerint a fertőzött külföldről érkezett, s minden szükséges intézkedést megtettek elkülönítésére. A miniszter nem közölt további részleteket. A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy már korábban is voltak nem hivatalos jelentések fertőzöttekről a 2011 óta polgárháború dúlta országból, amelynek a többi között az egészségügyi ellátó rendszere is romokban hever.

A francia parlament elfogadta az egészségügyi rendkívüli állapotról szóló törvényjavaslatot

A francia parlament elfogadta vasárnap este azt a törvényjavaslatot, amely alapján lehetővé válik a két hónapos egészségügyi rendkívüli állapot kihirdetése a koronavírus-járvány idejére.
  Az egészségügyi rendkívüli állapot a törvény életbe lépését követően két hónapig van érvényben, de a kormány a határidő letelte előtt rendelettel is véget vethet neki.
    A rendkívüli állapot idején a miniszterelnök rendelettel korlátozhatja vagy megtilthatja az emberek és a járművek szabad mozgását, kijárási korlátozásokat rendelhet el, karantén-intézkedéseket léptethet életbe, bezárathat intézményeket, kivéve a legszükségesebb termékeket vagy szolgáltatásokat biztosító üzleteket, korlátozhat vagy betilthat köztereken gyülekezéseket, hatósági árakat szabhat meg.
    A kötelezettségek és a tiltások megszegése 135 eurós bírságot von maga után. Aki két héten belül többször is szabálysértést követ el, az 1500 és 3000 euró közti pénzbüntetést kaphat. Amennyiben valaki harminc napon belül három alkalommal megszegi a szabályokat, az hat hónap szabadságvesztéssel és 3500 eurós pénzbírsággal sújtható, valamint halmazati büntetésként közmunkára is kötelezhető.
    Az egészségügyi rendkívüli állapotról szóló törvény felhatalmazza a kormányt a kis- és középvállalatok támogatását célzó intézkedések megtételére is, és a helyhatósági választások eredetileg március 22-re tervezett második fordulójának elhalasztására. Az első fordulót múlt vasárnap megtartották.
    A szavazással egy időben az egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Franciaországban 674-re emelkedett vasárnap, ami 112-vel több, mint az előző nap, a kórházban ápolt beteg száma pedig 7240, közülük több mint 1700-an vannak intenzív osztályokon. A járvány januári kezdete óta diagnosztizált 16 018 beteg közül viszont 2200-an már gyógyultan távoztak a kórházakból.
    „Rengeteg szám kering az esetekről, amelyek alulbecsültek, mert nem tesztelünk mindenkit” – ismerte el Jérome Salomon, a tárca járványügyi felelőse. „A járvány terjed tovább és súlyosbodik Franciaországban. Maradjanak otthon, ezzel életeket menthetnek! Az ellenállás még csak most kezdődik” – tette hozzá.

Tapssal mondanak köszönetet egy ház lakói a koronavírus-járvány elleni küzdelemben helytálló egészségügyi dolgozóknak Káposztásmegyeren 2020. március 22-én. Fotó: ónus Márton

Kovács Zoltán: most az összefogás ideje van

Most az összefogás ideje van. Az ellenzéki pártoktól is felelősségteljes magatartást és támogatást kérünk – fogalmazott Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár vasárnap, videóüzenetében.
   A kommunikációs akciócsoport vezetője kiemelte: a koronavírus egy világjárvány. A vírus magyarországi terjedése miatt tizenegy nappal ezelőtt kellett bevezetni veszélyhelyzetet.
    Kifejtette: már az elmúlt napokban több olyan intézkedést hoztak, mind az egészségügyben, mind a gazdaságban, a munkahelyvédelem területén, amelyek a magyar emberek védelmét, a magyar emberek érdekeinek védelmét szolgálják.
    Az Országgyűlés hétfőn kezdi tárgyalni a koronavírus elleni törvényt – mondta Kovács Zoltán.
    „Az ellenzék felelőtlen magatartása, amelyben elutasítják ennek a törvénynek az elfogadását, gyakorlatilag gátolja a hatékony védekezést” – fogalmazott.
    A kommunikációs akciócsoport vezetője szerint az ellenzék nem csak azt tenné lehetetlenné, hogy a jövőben időben tudjanak döntést hozni, hanem egyúttal veszélybe sodorja az eddig meghozott intézkedéseket is, mint például a munkahelyek védelmében bevezetett gazdasági intézkedéseket.
    Arra kérünk mindenkit, hogy segítsen a vírus elleni küzdelemben – szögezte le Kovács Zoltán.

A járvány alatt is nyitva tart a hajléktalan betegeket fogadó máltai rendelő

A járvány alatt is nyitva tart a hajléktalan betegeket fogadó máltai rendelő – közölte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vasárnap.
    Közleményükben kiemelték: a lehűlésre tekintettel a szeretetszolgálat ideiglenesen újra megnyitotta alacsony küszöbű szükségszállóját egy használaton kívüli dél-budai kollégium tornatermében. Erre azért volt szükség, mert a koronavírus-járvány miatt a hajléktalanszállókon is felvételi zárlatot rendeltek el, így kellett egy hely, ahol az utcán éjszakázó, ám a hideg elől menedéket kereső embereket néhány éjszakára elhelyezhetik a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai. A járvány miatt szükségessé vált korlátozó intézkedések a hajléktalan embereket ellátó egészségügyi intézmények működését is érintik, a Szeretetszolgálat Batthyány téri egészségügyi centruma azonban továbbra is fogadja a hajléktalan embereket.
    A fővárosi Batthyány téri központban működő, hajléktalan betegeket ellátó 24 órás egészségügyi centrumban új eljárási protokoll szerint fogadják a pácienseket – írták, hozzátéve: a rendelés folyamatosan zajlik, az intézményt a járvány alatt is napi 20-40 beteg keresi fel.
    Kitértek arra is, hogy az elmúlt napokban két beteg mutatott olyan tüneteket, amit az előírások alapján az orvosnak jelenteni kellett. A betegeket haladéktalanul elkülönítették, a gyanú azonban nem igazolódott.

Többen meghaltak egy kolombiai börtönlázadásban

Legalább 23 fegyenc vesztette életét és 83-an megsérültek a kolombiai főváros, Bogotá egyik büntetésvégrehajtási intézetében az új típusú koronavírus-járvánnyal kapcsolatos egészségügyi körülmények miatt kitört börtönlázadásban – közölte a kolombiai igazságügyi miniszter vasárnap.
   Hét őr is megsérült a szombati eseményekben, ketten közülük válságos állapotban vannak – tette hozzá a tárcavezető.
    A helyi sajtó szerint a rabok az életkörülmények mellett az ellen is tiltakoztak, hogy a járványellenes-intézkedések keretében korlátozták a látogatók fogadásához való jogukat. A főváros mellett megmozdulásokat jelentettek Jumundí, Cómbita, Ibagué és más városokban lévő börtönökből is.
    Iván Duque elnök és Claudia López bogotái polgármester a Twitteren arról írt, hogy keményen fellépnek a börtönlázadások ellen. A fegyencekre utalva Duque közölte: „Kötelesek vagyunk megvédeni az életüket, de nem engedhetjük a zavargásokat a börtönökben”.
    Kolombiából eddig 231 fertőzöttet és két halálesetet jelentettek.
    A latin-amerikai államban szerda hajnaltól kijárási tilalmat vezetnek be egyelőre április 13-ig.

Párbeszéd: védjük meg a jogállamot az esetleges kormányzati túlkapásoktól!

Védjük meg az embereket a koronavírustól, és védjük meg a jogállamot az esetleges kormányzati túlkapásoktól – hangoztatta Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője vasárnapi videójában.
 Az ellenzéki párt társelnöke azt mondta: a messzemenőkig egyetért Kocsis Mátéval, a Fidesz frakcióvezetőjével abban, hogy ez most nem a politikai viták ideje. Ugyanakkor úgy értékelt: a kormánypártok mégis politizálni akarnak, „fontosabb nekik az ellenzék leküzdése”.
    Kiemelte: egyetértenek abban, hogy a kormány járvány idején rendeletben kormányozzon. Hiszen szükség van arra, hogy a napról napra változó helyzetben gyorsan reagálhasson a kormány. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, nincs olyan európai uniós ország, ahol ilyen kontroll nélküli felhatalmazást kért volna a kormány. Megjegyezte azt is, ha az Európai Parlament meg tudja oldani az online szavazást, akkor a magyar országgyűlés is képes arra.
    A Párbeszéd azt kéri, hogy legyen egy „értelmezhető időkorlátja” a kormány felhatalmazásának. Legyen benne a törvényben, hogy az Alkotmánybíróságnak három napon belül döntenie kell ezekben az esetekben. Felszólított továbbá, hogy ne szigorítsák a büntető törvénykönyvet. Ugyanis – mint kiemelte – a rémhírterjesztést már most is bünteti a hatályos jogszabály. Nincs szükség szigorításra – tette hozzá.

Szijjártó: folyamatosan dolgoznak a külföldön rekedt magyarok hazajuttatásán

Sokan vannak még, akik haza akarnak térni, ezért a külföldön rekedt magyarok hazajuttatásával foglalkozó munkacsoport tovább dolgozik – közölte vasárnap este Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter.
 Szijjártó Péter kiemelte: a légiközlekedés egyre nehezebbé válik az egész világon, a légitársaságok sorra mondják le járataikat, repterek és komplett légterek kerülnek zár alá.
    Isztambul a világ egyik legnagyobb légiforgalmi csomópontjainak egyike, ahonnan ezen a héten felfüggesztették a budapesti járatok indítását. Ezért vasárnap este 49 magyart Zágrábon keresztül juttatnak haza. A buszok a horvát főváros repterén várják a hazatérőket.
    Velük együtt a hétvégén összesen 1469 magyar indult haza a világ különböző pontjairól – ismertette a miniszter.

New York kormányzója szerint „önpusztító”, hogy még mindig sokan járkálnak az utcán

„Önpusztítónak nevezte” Andrew Cuomo, New York állam kormányzója, hogy még mindig sokan járkálnak az utcán.
   Vasárnapi sajtókonferenciáján     Cuomo bejelentette, hogy az államban vasárnap reggeli adatok szerint 15168 főre emelkedett az új típusú koronavírussal fertőződöttek száma, s eddig 114 ember halt bele a vírus okozta betegségbe.      A kormányzó arra figyelmeztette a New York államban élőket, hogy a vírusválság akár hónapokig is elhúzódhat. Egyetértve azzal, hogy az egyes tagállamok önállóan irányítsák a vírus és a betegség  elleni küzdelmet, Cuomo sürgette, hogy a gyógyászati segédeszközökkel történő ellátást „államosítsák”, vagyis azok beszerzését és elosztását csakis a szövetségi kormányzat kezelje. Andrew Cuomo szerint ugyanis így elkerülhető hogy az egyes tagállamok versenyezzenek egymással a gyártóknál, illetve a beszállítóknál.
    Az egyes tagállamokban csökkenőben van az orvosi eszközök raktárkészlete. J. B. Pritzker, Illinois állam demokrata párti kormányzója a CNN hírtelevízióban vasárnap azt állította, hogy „vadnyugat van” az orvosi eszközökkel történő ellátás terén, és ezért az elnököt és a szövetségi kormányzatot okolta. Gavin Newsom kaliforniai kormányzó még szombaton bejelentette, hogy a kaliforniai székhelyű Tesla és Space-X alapítójához, Elon Muskhoz fordult segítségért, aki lélegeztetőgépek, továbbá mintegy 250 ezer maszk gyártását ígérte, illetve már meg is kezdte.
    Chad Wolf ügyvezető belbiztonsági miniszter a Fox televíziónak vasárnap adott interjújában arról beszélt, hogy a kormányzat pillanatnyilag nem tervezi a belföldi repülőjáratok felfüggesztését.      Az Egyesült Államokban a Johns Hopkins baltimore-i  egyetem szombat esti adatai szerint 31057 fertőzöttet tartanak nyilván. Ezzel az Egyesült Államok – Kína és Olaszország után – a harmadik helyen áll a világon a fertőzések számát tekintve.

Merkel: nem tartózkodhat kettőnél több ember együtt közterületen, csak ha ugyanabban a háztartásban élnek

Az emberek közötti közvetlen fizikai kapcsolatok további korlátozásáról állapodtak meg a német tartományok és a szövetségi kormány a koronavírus-járvány lassítása érdekében, a legfontosabb, hogy Németországban kettőnél több ember nem tartózkodhat együtt közterületen, kivéve, ha mind ugyanabban a háztartásban élnek – jelentette be Angela Merkel kancellár sajtótájékoztatón vasárnap Berlinben. A tájékoztatója után röviddel a szövetségi kormány szóvivője közölte, hogy a kancellár házi karanténba vonul, mert koronavírus-fertőzést mutattak ki egy orvosánál.
Angela Merkel a tartományi kormányfőkkel folytatott telefonkonferenciája után elmondta, hogy mindenki legfeljebb egy további emberrel tartózkodhat együtt közterületen, vagy azokkal a személyekkel, akikkel együtt él.
    Természetesen továbbra is szabad munkába járni és a munkával kapcsolatos halaszthatatlan megbeszélésekre, találkozókra utazni, bevásárolni, orvoshoz menni és a friss levegőn sportolni. Azonban legalább másfél, lehetőleg két méter távolságot kell tartani a nem közös háztartásban élők között – mondta Angela Merkel.
    A tartományok és a szövetségi kormány a járványügyi intézkedések egysége céljából egy sor további közös alapelvről is megállapodtak. Ezek közé tartozik, hogy a vendéglátóhelyek csak elvitelre kínálhatnak ételt, és felfüggesztik azokat a szolgáltatásokat, amelyeknél szoros testi kapcsolatra van szükség. Így bezárnak a fodrászok, kozmetikai szalonok, masszázsszalonok és tetováló stúdiók. A családok és közös háztartásban élők kivételével csoportos tevékenységet magánterületen sem lehet végezni.
    Az új szabályok egyelőre két hétig érvényesek. Betartásukat ellenőrzi a rendőrség és a közterület-felügyelet, megsértésükért büntetés jár.
    Küzdeni kell az új típusú koronavírus terjedésének feltartóztatásáért és az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének fenntartásáért, és mivel nincs védőoltás a vírus ellen, és nincs gyógyszer a vírus okozta betegségre, az emberek közötti fizikai kapcsolatok ritkítása, a közösségi élet lehető legteljesebb leállítása az egyetlen lehetőség erre – fejtette ki Angela Merkel. Hangsúlyozta, hogy a korlátozások áldozatokkal járnak, de mindenkinek be kell tartania a szabályokat, mert „így menthetünk meg életeket”.
    Hozzátette: az emberek élete egy hét alatt teljesen megváltozott, de a túlnyomó többség alkalmazkodott az új helyzethez és tiszteletben tartja az előírásokat, amiért köszönet illeti meg őket.
    Röviddel Angela Merkel sajtótájékoztatója után a szövetségi kormány szóvivője, Steffen Seibert közölte, hogy a kormányfő házi karanténba vonul. A közlemény szerint a politikust a tájékoztatója után arról értesítették, hogy kimutatták a koronavírus jelenlétét egy orvos szervezetében, aki péntek délután tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium elleni védőoltást adott be neki megelőzés céljával.
    Angela Merkel úgy döntött, hogy azonnali hatállyal házi karanténba vonul. Munkáját otthonról folytatja, és a következő napokban rendszeresen elvégzi majd a koronavírus-tesztet – áll a közleményben, amely szerint azért nem azonnal végzik el az első tesztet, mert az esetleges fertőzést még nem lehetne teljes bizonyossággal kimutatni.
    A szövetségi kormány és a tartományok új irányelvei a járványügyi korlátozások minimális szintjét szabják meg. A járványban leginkább sújtott tartományok egyike, Bajorország – ahol vasárnap délután megközelítette a 4500-at az igazolt fertőzések száma, a halálos áldozatoké pedig 21 volt – kormánya bejelentette, hogy megtartja a tartományközi megállapodásban rögzítettnél szigorúbb előírását, amely szerint kizárólag a közös háztartásban élők tartózkodhatnak együtt közterületen.
    A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint Németországban vasárnap estig 23 974 koronavírus-fertőzést regisztráltak. A 20 ezres határt szombaton lépte át az igazolt fertőzések száma. A Covid-19 betegségben vasárnap estig 92 ember halt meg.

Johnson: a fegyelmezetlenség keményebb előírásokat tesz szükségessé

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint ha nem sikerül érvényt szerezni az új koronavírus okozta járvány megfékezését célzó eddigi ajánlásoknak, a brit kormány kénytelen lesz keményebb intézkedéseket hozni.
 Johnson vasárnap este, szokásos napi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a kormány nem akarja megfosztani az embereket attól a lehetőségtől, hogy a parkokban levegőzhessenek, testedzést végezhessenek, mivel ez nagyon fontos mentális és fizikai jólétük szempontjából. Be kell azonban tartani azt a szigorú ajánlást, hogy tömegek ne gyűljenek össze és az emberek legalább két méter távolságot tartsanak egymástól – tette hozzá.
    Johnson közölte: nem akar olyan drákói kijárási korlátozásokat bevezetni, amilyeneket több más európai ország életbe léptetett. „Azonban egy percnyi kétség ne legyen aziránt”, hogy ha a járvány megfékezését célzó ajánlásoknak másképp nem sikerül érvényt szerezni, akkor szigorítások jönnek – hangsúlyozta a brit kormányfő.
    A friss levegő önmagában nem erősíti az immunrendszert – tette hozzá.
    A vasárnap este ismertetett legfrissebb adatok alapján az Egyesült Királyságban eddig összesen 281 halottja van a járványnak.
    A halálos áldozatok száma egy nap alatt 48-cal emelkedett.
    A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) vasárnap esti tájékoztatása szerint az utóbbi egy napban elhunyt betegek közül a legfiatalabb 18, a legidősebb 102 éves volt, és mindegyikük súlyos krónikus betegségekkel küszködött fertőződése előtt.
    Vasárnapig az Egyesült Királyságban 78 340 szűrést végeztek és 5683 páciens szervezetében mutatták ki a Covid-19 betegséget okozó új koronavírust.
    Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt 635-tel emelkedett a hivatalosan azonosított brit esetek száma.
    Az előző napi adatokhoz képest az újonnan kimutatott fertőzések és a halálesetek száma is csökkent

Ausztriában is növekszik a betegek száma 

Ausztriában az egészségügyi minisztérium jelentése szerint vasárnap délutánra 3244-re nőtt a koronavírussal fertőzött betegek száma; ez az előző napi adathoz képest 15 százalékos növekedést jelent. A halottak száma a hivatalos bejelentés szerint 16.
    Tirol tartományban 644, Felső-Ausztriában 628 esetet diagnosztizáltak; Alsó-Ausztriában 446-en, Bécsben 403-an, Stájerországban 424-en, Vorarlbergben 263-an betegedtek meg, Salzburg tartományban 269, Karintiában 105, a Magyarországgal határos Burgenlandban 63 ember tesztje lett pozitív. A fertőzöttek közül 105-öt kezelnek kórházban; közülük tizenöten vannak ntenzív osztályon. A koronavírus-tesztet eddig 21 ezer emberen végezték el.     Alsó-Ausztriában és Stájerországban a rendőrségnek többször kellett intézkednie, mivel többen megszegték a gyülekezési tilalmat,és partit szerveztek. Johann Baumschläger, az alsó-ausztriai rendőr-főkapitányság szóvivője hangsúlyozta, hogy a jövőben nem lesznek elnézőek; ugyanis az intézkedések során Alsó-Ausztriában hat rendőr fertőződött meg koronavírussal.     Ausztriába legkésőbb jövő hét elején 130 tonnányi védőfelszerelés érkezik Kínából; elsősorban védőmaszkok, kesztyűk és védőruházat; ezek nagy részét a tervek szerint Tirol tartományba szállítják, mivel ott a legmagasabb a fertőzöttek száma.     Eddig 21 különgéppel több mint 3500 osztrák állampolgár hazatérését segítette az osztrák kormány a koronavírus okozta válsághelyzet miatt – tájékoztatott Alexander Schallenberg néppárti (ÖVP) külügyminiszter.     Ez egy „egyedi és bürokráciamentes” lehetőség a külföldön rekedt osztrák turisták számára – szögezte le Schallenberg. A külügyminiszter ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy míg sokan saját maguk szervezték meg a hazautazásukat, addig olyanok is vannak, akik egyelőre nem szeretnének hazatérni, vagy az indulás időpontja nem felel meg nekik.     Állampolgáraink hazautaztatását kizárólag „a világméretű válsághelyzet” miatt segítjük elő, de a külön-repülőgépjáratok nem közlekednek korlátlan ideig – hangsúlyozta, és felszólította az osztrákokat arra, hogy a „lehető leggyorsabban” jelentkezzenek a külügyminisztériumnál. A tárcavezető arról is beszélt, hogy jelenleg harmincezer osztrák állampolgár tartózkodik a világ száz különböző országában. A külügyminisztériumban regisztrált osztrák állampolgárok hazajutását egy új internetes portál segíti. Az erre a célra létesített telefonos forróvonalat a tárca munkatársai kezelik, munkájukat az osztrák szövetségi hadsereg 120 katonája segíti.     Alexis von Hoensbroech, az Austrian Airlines vezérigazgatója arról beszélt, hogy a repülőgépek egyre nehezebben jutnak el a világ különböző pontjaira, mivel egyre több ország korlátozza a beutazást. A légitársaság több alkalmazottja önkéntesen vesz részt a hazautaztatási akcióban. A hazautazásért az utasoknak „önrészt” kell fizetniük; ez a hagyományos árakon alapul, de a teljes összeg magasabb, mint a menetrend szerinti járatokon.

Tokió 2020 – A NOB négy héten belül dönt az olimpiáról

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) négy héten belül döntést hoz a tokiói játékok sorsáról.
    A NOB vasárnap közölte, hogy ebben az időszakban a koronavírus-járvány miatt számításba veszi a seregszemle esetleges elhalasztását is.
    A tokiói nyári olimpiát a jelen állás szerint július 24. és augusztus 9. között rendezik meg.

Több mint 318 ezer a fertőzöttek száma a világon

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 318 662-re nőtt vasárnap délutánra szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 13 662, 94 704 ember meggyógyult.
    A baltimore-i egyetem összesítése szerint a vírusfertőzést 171 országban és területen mutatták ki.
    A korábbinál kevesebben, de még mindig több mint hatszázan haltak meg Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban az elmúlt 24 órában, s ezzel 5476-ra emelkedett a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak száma – közölte az olasz polgári védelmi hatóság.
    Olaszországban ezentúl kizárólag a létfontosságú termékek előállítását és szolgáltatások nyújtását fogják biztosítani, minden másfajta termelési tevékenység egyelőre április 3-ig leáll, nyitva maradnak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak, de az összes hivatalt bezárják – jelentette be az óvintézkedések újabb szigorítását Giuseppe Conte olasz kormányfő szombat éjszaka.
    Oroszország katonaorvosokat és egészségügyi felszelést küldött Il-76-os szállítógépekkel a Rómához közeli Pratica di Mare-i olasz katonai reptérre.
    A segítségnyújtásra Vlagyimir Putyin orosz államfő utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, miután szombaton telefonon beszélt az olasz kormányfővel a járványhelyzetről.         
    Spanyolországban több mint 3500 újabb fertőzést igazoltak az elmúlt 24 órában, ezzel az eddig kiszűrt betegek száma meghaladta a 28500-zat – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium. Pedro Sánchez miniszterelnök bejelentette: meghosszabbítják a szükségállapotot április 11-ig.
    Spanyolországban a legfrissebb adatok szerint a betegség halálos áldozatainak száma 394-gyel nőtt egy nap alatt, összesen 1720-an veszítették életüket. A gyógyultak száma is növekedett, már 2575-en épültek fel.
    Nagy-Britanniában vasárnapra 281-et ért el a halálos áldozatok száma, míg a regisztrált  fertozötteké 5683 volt.
     A brit védelmi minisztérium húszezer tartalékost mozgósított annak érdekében, hogy segítsenek eljuttatni az idős, beteg emberekhez az élelmiszert és egyéb alapvető napi szükségleti cikkeket.
    Boris Johnson brit miniszterelnök szerint ha az ország nem fog össze az új koronavírus okozta járvány megfékezése végett, Nagy-Britanniában is olyan helyzet alakulhat ki, mint Olaszországban.
    Házi karanténba vonul Angela Merkel német kancellár, mert koronavírus-fertőzést mutattak ki egy orvosánál – közölte vasárnap a szövetségi kormány szóvivője.
    Steffen Seibert közleménye szerint Angela Merkelt vasárnapi sajtótájékoztatója után arról értesítették, hogy kimutatták az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) jelenlétét egy orvos szervezetében, aki péntek délután tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium elleni védőoltást adott be neki megelőzés céljával.
    A kormányfő úgy döntött, hogy azonnali hatállyal házi karanténba vonul. Munkáját otthonról folytatja, és a következő napokban rendszeresen elvégzi majd a koronavírus-tesztet – áll a közleményben, amely szerint azért nem azonnal végzik el az első tesztet, mert az esetleges fertőzést még nem lehetne teljes bizonyossággal kimutatni.
    Németországban lassuló ütemben növekedett az új típusú koronavírussal  bizonyítottan fertőzöttek száma. Vasárnap délelőttig 22 364 esetet regisztráltak, ami 2516 esettel – 12 százalékkal – több az egy nappal korábbi 19 848-nál.
    A vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma 68-ról 84-re emelkedett.
    Koszovóban és Észak-Macedóniában meghalt az első beteg; Bosznia-Hercegovina háromtagú elnöksége pedig azoknak a határátkelőknek a lezárását követeli, amelyek közelében nem állítottak fel karanténsátrakat.
    Az 1,8 milliós Koszovóban 28-ról 31-re nőtt vasárnap késő délutánig a fertőzöttek száma, egy 82 éves, szív- és tüdőbetegségekkel küzdő férfi pedig belehalt az új típusú koronavírus-fertőzésbe.
    Bosznia-Hercegovinában nyolc határátkelő védelmét vette át a hadsereg, és karanténsátrakat állítottak fel, ahol a külföldről érkező boszniai állampolgároknak kötelezően 14 napot kell eltölteniük.
    A kétmillió lakosú Észak-Macedóniában egy 57 éves nő halt meg a fertőzés következtében. A nyugat-balkáni országban vasárnapig 114 fertőzöttet regisztráltak.
    Szerbiában meghalt a második beteg is, reggel 8 óráig 188 fertőzöttet regisztráltak.
     Romániában 433 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, 64 fertőzöttet pedig gyógyultnak nyilvánítottak. Regisztrálták a Covid-19 első halálos áldozatait: egy 67 éves rákbeteg és egy 74 éves cukorbeteg, koronavírussal is fertőzött páciens halt meg. Románia vasárnap 22 órától lezárja határait a külföldiek előtt, az ország területén pedig éjszaka korlátozzák a kijárást, felfüggesztik a fogorvosi rendelők tevékenységét, a bevásárlóközpontokban csak az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, tisztítók, és állateledel kereskedések tarthatnak nyitva.
    Sepsiszentgyörgyönkaranténba került a Fogolyán Kristóf Kovászna Megyei Kórház nőgyógyászati és újszülött osztálya, valamint szülőszobája a beutaltakkal és a teljes személyzettel együtt.
    Ausztriában az egészségügyi minisztérium jelentése szerint vasárnap délutánra 3244-re nőtt a koronavírussal fertőzött betegek száma; ez az előző napi adathoz képest 15 százalékos növekedést jelent. A halottak száma a hivatalos bejelentés szerint 16.
     Törökország  szombaton pedig részleges kijárási tilalmat rendelt el a 65 év feletti és krónikus betegségtől szenvedő állampolgárai számára. Vasárnapig 947 beteget regisztráltak, a járványban eddig 21 ember vesztette életét.
    Szlovákiában szombaton újabb 7 embernél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, és így 185-re emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma – jelentette be Marek Krajcí egészségügyminiszter vasárnap este.

Napok óta először csökkent a halottak és az új betegek száma Olaszországban

A korábbinál kevesebben, de még mindig több mint hatszázan haltak meg Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban az elmúlt 24 órában, s ezzel 5476-ra emelkedett a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak száma – közölte vasárnap esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén csökkent, de így is 3957 új beteget tartanak számon.
    Az igazolt fertőzöttek száma az egy nappal ezelőtti 4821-ről majdnem ezerrel csökkent. Angelo Borrelli a polgári védelem vezetője kijelentette, remélik a csökkenés a következő napokban is folytatódik. Hozzátette, a számok talán elkezdték mutatni a korábban bevezetett óvintézkedések hatását. A tájékoztatón hangsúlyozták, hogy az olaszoknak továbbra is tiszteletben kell tartani az előírásokat, amelyeket „nem szabad enyhíteni”.
    Az elhunytak száma a szombati 793-ről 651-re csökkent. Az intenzív osztályon kezeltek aránya a korábbi tíz, majd nyolc százalékról most 6,4 százalékra csökkent.
    A 951 új gyógyulttal a betegségből kilábaltak elérték a 7024-t.
    A halottakat és a gyógyultakat is számolva a fertőzöttek létszáma február 20-tól 59 138-ra nőtt.
    A gócpont Lombardiában az utóbbi egy nap alatt 361 személy halt meg, ez sokkal kevesebb a szombati 546-hoz és a pénteki 381-hez képest is. Az új betegek száma 1991-gyel nőtt, az egy nappal ezelőtti 3251-hez képest. A tartományba vasárnap este orosz orvoscsoport érkezik segíteni.
    Milanó utcáin vasárnap 32 százalékos mozgást érzékeltek, a néhány nappal ezelőtti 46 százalékhoz képest, igaz ünnepnapról volt szó. A városban lefoglalták az első szállodát, amelyet kórházzá alakítanak át. Eddig 285 ezer vírustesztet végeztek, ebből 155 ezret Lombardiában, Venetóban és Emilia Romagnában.
    Az olasz belügyi tárca betiltotta az egyik városból vagy településről egy másikba történő mozgást. Eddig ez csak ellenőrzött volt, de nem tiltott. Az önkormányzatok közötti helyváltoztatás tömegközlekedési eszközökkel és saját gépjárművel sem engedélyezett, hacsak nem igazoltan súlyos indok miatt történik.
    Giuseppe Conte miniszterelnök szombat éjjel a nem létfontosságú termelés leállítását rendelte el. A kormányrendelet még nem jelent meg a hivatalos közlönyben, mivel a gyárak, üzemek további 48 órát kértek az átállásra.
    „Olaszország váratlan és súlyos veszéllyel szállt szembe” – írta Sergio Mattarella államfő üzenetében. Mattarella hangsúlyozta, a járvány megtizedelte az időseket, akik „viszonyítási pontnak” számítanak az olaszok számára
     Olaszország északi részén március 8-tól, országosan március 11-től korlátozták a mozgást: lezárták az oktatási intézményeket, a hivatalokat távmunkavégzésre állították át, leállították a kereskedelmet és vendéglátást, lezárták a parkokat, betiltották a szabadidős tevékenységet, kizárólag a létfontosságú cikkeket áruló üzleteket, szolgáltatásokat, termelést működtetik. „Az olaszok felelősségteljes magatartása meghozza eredményét” – jelentette ki Francesco Vitale a Közegészségügyi Hivatal (Iss) vezetője.

Tokió 2020 – A NOB-elnök lehetséges forgatókönyveket vizsgál

A nyári tokiói olimpia elhalasztását sürgető egyre nagyobb nyomásban Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke lehetséges forgatókönyvekkel foglalkozik.
    A kanadai CBC tévécsatorna egy NOB-hoz közeli forrásra hivatkozva azt közölte, hogy a világszervezet április közepéig adott magának határidőt, hogy döntsön az esetleges halasztásról.
    A német sportvezető a koronavírus-járvány terjedése ellenére egyelőre kitart a játékok július 24-i rajtja mellett, ugyanakkor a háttérben vizsgálja egy esetleges halasztás következményeit és a lehetséges új időpontokat.
    „Csak akkor lehet felelősségteljesen cselekedni, ha megbízható és egyértelmű alapokat biztosítunk a döntésekhez” – hangsúlyozta Bach a német SWR rádióadónak adott interjújában.
    A jövő nyár nagy része foglalt, többek között akkor rendezik a világjárvány miatt egy évvel későbbre tolt labdarúgó Európa-bajnokságot június 11. és július 11. között, akkor lesz az úszó-vb Fukuokában július 16. és augusztus 1. között, az atlétikai világbajnokság Eugene-ban augusztus 6-tól 15-ig, ezért csak 2021 késő nyarán vagy őszén lehetne az olimpia, esetleg 2022 nyarán.
    Az is biztos – írja a dpa német hírügynökség -, hogy soha nem látott, monumentális döntés lenne, ha a tokiói olimpiát nem a kiírt időpontban tartanák, hiszen ötkarikás játékokat még egyszer sem kellett halasztani, míg törlésekre is csak világháborúk alatt volt példa.
    Napról napra egyre több szervezet, sportági szövetség és sportoló kéri azt, hogy halasszák el a tokiói olimpiát, mert sok helyen nem lehet edzeni, utazni, a járvány pedig tovább terjed világszerte. Bach korábbi véleménye szerint a lemondás 11 ezer sportoló álmát törné össze, és egy ilyen lemondás a legkevésbé tisztességes megoldás lenne. Hozzátette: a NOB rendkívül összetett szervezet, amelyben csak akkor tudnak felelősségteljes döntéseket meghozni, ha megbízható és egyértelmű alapinformációkkal rendelkeznek.

Ötvenötezren gyűltek össze Szendajban, hogy lássák a lángot

Több mint 55 ezren gyűltek össze Szendajban az olimpiai láng megtekintésére annak ellenére, hogy a japán kormány kérte, ne legyenek nagyobb csoportosulások a helyszíneken.
    A fáklyát egy arany tartóedényben állították ki a város pályaudvaránál, ahol csakhamar 500 méretes sor alakult ki, sok ember szájmaszkot viselve várakozott.
    Pénteken már rögtön az első napon tömegjelenetek játszódtak le a tokiói olimpia lángváltójának útján: a fővárostól 335 kilométerre északra fekvő Isinomakiban mintegy 500-an akarták látni a fáklyát, illetve a láng érkezése alkalmából rendezett ünnepséget, melyen ismert humoristák is felléptek.
    Japánban a láng 121 napon át, 47 japán prefektúrán keresztül mintegy 20 ezer kilométert tesz meg a hagyományos lángváltó keretében. A szervezők a világméretű koronavírus-járvány miatt nem változtattak az útvonalon, sőt, nézők jelenlétét is engedélyezték, de külön felhívták a figyelmet arra, hogy az érdeklődők ne tömörüljenek, és az érintett városokba tervezett ünnepségek egy részét törölték, illetve volt, amelyikre megtiltották a belépést. A futókat és a kiszolgáló személyzet tagjait pedig folyamatosan figyelik és ellenőrzik.
    A tokiói nyári olimpiát a tervek szerint július 24. és augusztus 9. között rendezik meg.

A koronavírus-járvány miatt elnéptelenedett villányi Baross Gábor utca 2020. március 22-én. Fotó: Sóki Tamás

Házi karanténba vonul Angela Merkel

Házi karanténba vonul Angela Merkel német kancellár, mert koronavírus-fertőzést mutattak ki egy orvosánál – közölte vasárnap a szövetségi kormány szóvivője.
    Steffen Seibert közleménye szerint Angela Merkelt vasárnapi sajtótájékoztatója után arról értesítették, hogy kimutatták az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) jelenlétét egy orvos szervezetében, aki péntek délután tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium elleni védőoltást adott be neki megelőzés céljával.
    A kormányfő úgy döntött, hogy azonnali hatállyal házi karanténba vonul. Munkáját otthonról folytatja, és a következő napokban rendszeresen elvégzi majd a koronavírus-tesztet – áll a közleményben, amely szerint azért nem azonnal végzik el az első tesztet, mert az esetleges fertőzést még nem lehetne teljes bizonyossággal kimutatni.

MTI – Fotón: Tapssal mondanak köszönetet egy ház lakói a koronavírus-járvány elleni küzdelemben helytálló egészségügyi dolgozóknak a Füredi utcai lakótelepen 2020. március 21-én. Fotó: Mónus Márton

Exit mobile version