Egy sajtkészítő házaspár a koronavírus-járvány miatti korlátozások idején hozta létre az új típusú lágysajtot, hogy megmentsék az el nem adott termékeket.
Hogy ne kelljen kidobni a munster típusú sajtot, a Saulxures-sur-Moselotte-ben élő Laura és Lionel Vaxelaire a terméket kóstolás nélkül a pincéjükben hagyták. Ennek eredményeként egy ehető penésszel bevont munster sajt született, melynek a Le Confiné (bezárt) nevet adták – közölte honlapján a France Bleu.
Franciaországban a kijárási korlátozásokra a confinement szót használták. A csaknem két hónapon át tartó időszakban a sajtok eladása 80 százalékkal esett vissza. A Le Confinére nem vonatkozhat a munster megnevezés. Az eredetmegjelölési szabályok szerint ugyanis a tradicionálisan Kelet-Franciaországban készülő, rendkívül erős, karakteres illatú munster sajtot érlelése során kétnaponta kell átmosni.
GD/MTI- Kiemelt Kép: April Pett@aprilparistours Introducing France’s newest cheese, « le confiné »