15 évet is kaphatnak az embercsempészek Szlovéniában

human trafficking

15 évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak az embercsempészek – írt a helyi sajtó. A szlovén parlament kedden elfogadta a felsőház, az Államtanács (Drzavni Svet) bűntető törvénykönyv módosítására tett javaslatát.


A törvénymódosítást támogatták a kormányzó pártok. Nem támogatta azonban a baloldali ellenzék, mert szerinte átfogóbb megközelítésre lenne szükség az illegális bevándorlás elleni küzdelemben.

Az új törvény szerint az embercsempészekre a jelenlegi legfeljebb öt év helyett, most háromtól tíz évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. Azokra pedig, akik szervezett embercsempészés bűncselekményében vesznek részt, az eddig egy-nyolc évig terjedő börtönbüntetés helyett, 3-15 év szabadságvesztés róható ki.

A Janez Jansa miniszterelnök vezette jobbközép koalíció egyetértett abban, hogy a törvénymódosításra szükség volt az elrettentő hatás fokozása és az illegális határátlépések csökkentése érdekében. Az ellenzéki Szociáldemokraták (SD) szerint ugyanakkor a jelenlegi büntetések rendkívül aránytalanok más bűncselekményekhez mérten.

Marjan Sarec előző miniszterelnök pártja, a Marjan Sarec Párt (LMS) úgy vélte: a változtatásokat nagyobb megfontolással és szakértők bevonásával kellett volna meghozni. A Baloldal (Levica) rámutatott, hogy a migráció alapvető okával kell foglalkozni, míg Alenka Bratusek volt kormányfő pártja (SAB) átfogóbb megközelítést javasolt.

GD/MTI, Foto: Envato Elements

Exit mobile version