Banglades – Műanyag szemétbe szorult tengeri teknősöket mentettek

Műanyag szemétbe szorult mintegy 160 tengeri teknőst mentettek meg természetvédők Bangladesben.



Az olajzöld fattyúteknősök (Lepidochelys olivacea) a hétvége óta sodródtak a műanyag flakonok, halászhálók és más hulladék között Cox’s Bazar partjainál. – mondta el szerdán a helyi környezetvédelmi hatóság képviselője, Nazmul Huda.

Harminc teknős elpusztult, sok állat megsérült. Egyesek súlyosan: néhányuknak végtagjai hiányoztak.

„Élve tudtunk kiszabadítani egy negyven kilogrammos teknőst. Műanyag hálóba akadt, az összes lába hiányzott” – mondta Huda.

Mint hangsúlyozta, még sohasem látott ilyen nagy számban sérült és elhullott teknőst. Hozzátette: néhány kimentett és a tengerbe visszaengedett példány visszatért a partra, „feltehetően túl gyengék voltak”.

https://twitter.com/AFPSouthAsia/status/1283439956170616832

A bangladesi kormány vizsgálja, miért jöttek a teknősök a part közelébe. Banglades fő teknősszakértője, Shahriar Caesar Rahman szerint elképzelhető, hogy az állatok az úszó műanyag tömeg fogságába esve sodródtak ki.

„Ha nem sikerül kontrollálnunk a Bengáli-öbölben a környezetszennyezést, sok ilyen tengeri állat jut hasonló sorsra” – figyelmeztetett.

Az olajzöld fattyúteknősök világszerte jóval gyakoribbak más teknősfajoknál. De ezek száma is folyamatosan csökken, és a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) fajokat kategorizáló vörös listáján már ezek az állatok is a sebezhetők közé tartoznak.

GD/MTI, Foto: BFM News@NewsBFM

Exit mobile version