Csokoládé – Jót tesz a szívnek is, nem csak a léleknek

Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát a heti egyszeri csokoládéfogyasztás az Európai Kardiológiai Társaság folyóiratában megjelent új tanulmány szerint.




„Tanulmányunk azt jelzi, hogy a csokoládé segít a szív erei egészségének megtartásában. Korábbi klinikai kutatások már kimutatták, hogy a csokoládé kedvező hatással van mind a vérnyomásra, mind az érfalak állapotára” – idézte a PhysOrg tudományos ismeretterjesztő hírportál.

„Aztakartam látni, hogy a szívkoszorúerekre hatással van-e és ha igen, akkor jó vagy káros hatással” – tette hozzá.

A kutatók az elmúlt öt évtized tanulmányait elemezték, amelyek a csokoládéfogyasztás a szívkoszorú erek betegségei közötti kapcsolatot vizsgálták.

Elemzésükbe hat tanulmányt vontak be, amelyekben 336 289 ember csokoládéfogyasztását vizsgálta.

Kilenc évet átfogó követéses vizsgálat szerint a résztvevők közül 14 043-nál mutattak ki szívkoszorúér betegséget. 4667-nak volt szívrohama.

A csokoládét hetente egy alkalomnál többször fogyasztók esetében 8 százalékkal volt kisebb a szívkoszorúér betegség kockázata. Szemben azokkal akik hetente egy alkalomnál kevesebbszer ettek csokoládét.

A csokoládé a szív számára egészséges tápanyagokat tartalmaz. Köztük flavonoidokat, polifenolokat, az izmokat relaxáló metilxantinokat. A hasznos telített zsírsavat, a sztearinsavat, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatásuk van, és növelik a jó koleszterin – HDL – szintjét – magyarázta a kutató.

Elmondta, hogy nem vizsgálták azt, hogy milyen típusú csokoládé az, amely hasznosabb a szívnek, vagy mekkora mennyiségű az ideális fogyasztás.

„A csokoládé ígéretesnek tűnik a szív-koszorúér betegség megelőzésében. De további kutatások szükségek annak kimutatására, hogy mekkora mennyiségű és milyen fajta csokoládét javasolhatunk e célból” – tette hozzá.

Krittanawong azonban óvott a túlzott csokoládéfogyasztástól. „A mérsékelt mennyiségről tűnik úgy, hogy védi a szívkoszorúereket, valószínűleg a nagy mennyiségű nem.

A csokoládékban lévő kalóriák, a cukor, a tej és a zsír mennyiségét figyelembe kell venni, különösen a cukorbetegek és a túlsúlyosak esetében” – magyarázta.

GD/MTI, Foto: Alexander Stein from Pixabay

Exit mobile version