Görögországban megnyitják a búvárok előtt a „tenger Akropoliszát”

Az augusztus 3-tól megközelíthető hullámsír biztonságáról a legmodernebb technológiai eszközökkel gondoskodnak.




 Görögországban rendszerint korlátozott a hozzáférés a víz alatti lelőhelyekhez azok épségének megőrzéséért.

Egy számítógépes megfigyelőrendszernek hála azonban a hatóságok hétfőtől engedélyezik az égei-tengeri Perisztéra szigetnél lévő hajóroncs körüli rekreációs búvárkodást.

A hullámsírnál víz alatti kamerák „őrködnek” és egy képfelismerő szoftver gondoskodik arról, hogy a hatóságok azonnali értesítést kapjanak, ha a roncs veszélybe kerül.

A fából készült hajó az i. e. 5. század végén süllyedt el a fedélzetén 3000-3500 amforával, amelyekben valószínűleg bort szállítottak. A régészek szerint a roncs betekintést nyújt az Athén aranykoraként ismert időszak kereskedelmébe.

Georgiosz Papalambru, az Athéni Nemzeti Műszaki Egyetem munkatársa szerint a Perisztéránál kialakított napelemes megfigyelőrendszert más víz alatti helyszíneken is be lehet vetni.

„Szerencsések vagyunk, hogy a világ egyik leggyönyörűbb ókori hajóroncsánál kezdhettünk, amelyet a tengeri roncsok Akropoliszaként emlegetnek” – jegyezte meg a szakember.

Dimitrisz Kurkumelisz, a tengeri régészettel foglalkozó görög hatóság munkatársa szerint a kísérleti projekt nyomán számos hasonló helyszín.

 „Ez az első alkalom és nem csupán Görögországban, hanem európai szinten is, hogy egy ilyen helyszín, egy ilyen méretű és ennyi lelettel teli hajóroncs megnyílik a nagyközönség és a búvárok előtt” – fűzte hozzá a szakember.

GD/MTI, Foto: ScubaGearReviewer@scubadivergear

Exit mobile version