Megszervezik az idén is a korornavírus-járvány ellenére, szabadtéren a nagyszebeni 11. Hungarikum Napoka. Amely a magyar konyha és ízvilágot mutatja be a dél-erdélyi városban – közölte kedden a szervező Híd Egyesület.
Az augusztus 20. és 23. között zajló Hungarikum Napok az idén is a gasztronómiára fókuszál, mert Nagyszeben az Európa Gasztronómiai Régió címet viselte tavaly és ennek keretében a magyar fesztivál is része volt az önkormányzat hivatalos programjának.
A szervezők arra törekedtek, hogy az előző években meghonosított és közkedvelt programok az idén se hiányozzanak.
A fesztivál csütörtökön A megújulás lendülete című csoportos fotókiállítással kezdődik, amelyen a Reformáció Emlékbizottság által meghirdetett fotópályázat legjobb képeit, valamint a meghívott fotóművészek alkotásait láthatja a közönség.
Pénteken az Astra Falumúzeumban megnyílik a kézművesek utcája és a gasztro-turisztikai tér. Illetve konferenciát tartanak arról, hogy milyen stratégiát alkalmaznak az erdélyi magyar közművelődési intézmények a járványhelyzetben.
Szombaton és vasárnap is szabadtéri főzőversenyt szerveznek, lesz gulyásfőzés, tánc, muzsika, gyermekműsor, játék és verseny, jurtaépítés, íjazás és szövés, illetve kóstoló.
Nagyszeben szórványnak számít, a magyar lakossága alig 2500 főre tehető. Ennek ellenére a Híd Egyesület évente két nagyobb programsorozatot szervez, a nyári Hungarikum Napok mellett ősszel az Ars Hungarica kulturális fesztivált.