Bízik Londonban és a Brexit utáni Egyesült Királyságban Mike Pompeo

BREXIT - The flags of the United Kingdom of Great Britain and the European Union.

Mike Pompeo bízik Londonban és az Európai Unióból való kilépés (Brexit) utáni Egyesült Királyságban. Ezt az amerikai diplomácia irányítója maga jelentette ki a Dominic Raab brit külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján Washingtonban.



Utalva a London és az Európai Unió közötti vitákra, Pompeo leszögezte: „teljesen bizonyos” abban, hogy az Európai Unió „jó döntéseket” fog hozni, olyanokat, amelyek révén mindenkit egyenrangúan kezelnek.

Biztosítják, hogy olyan jó megállapodás szülessék, amely megfelel a britek népszavazáson kinyilvánított akaratának. A brit kormány a napokban olyan törvénytervezetet nyújtott be, amely több pontban ellentmond az Európai Unióval tavaly októberben kikovácsolt Brexit-megállapodás egyes sarkalatos fejezeteinek.

Arra az újságírói felvetésre, hogy ezek után London szavahihetősége nem értékelődik-e le Washington számára, Mike Pompeo nemleges választ adott. „Változatlan a bizalmunk az Egyesült Királyság iránt, tisztában vagyunk a helyzet összetettségével”- fogalmazott.

Ami az amerikai-brit kereskedelmi tárgyalásokat illeti, Pompeo „rendkívül elégedettnek” mondta magát. Leszögezte, hogy nagyon rövid időn belül siker koronázza majd e tárgyalásokat. Dominic Raab kifejtette: washingtoni vizitjének célja nemcsak akereskedelmi tárgyalás, hanem az amerikai kormányzati és kongresszusi politikusok megnyugtatása is.

„Az Egyesült Királyság jelenleg védekező pozícióban van az Európai Unió lépéseivel szemben. Egyelőre, a jelenlegi szakaszban még semmit nem hajtottunk végre” -mondta. Mike Pompeo a sajtótájékoztatón kitért Iránra is.

Kifejtette: az amerikai kormányzat visszatér az ENSZ-be, hogy rábírja a világszervezetet, illetve a Biztonsági Tanácsot (BT) az Irán elleni szankciók újbóli foganatosítására.

Elmondta: Washington panaszt fog benyújtani a BT-hez, arra hivatkozva, hogy Teherán megsértette a 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut. „Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy biztosítsuk az Irán elleni szankciók teljesítését” – fűzte hozzá.

GD/MTI, Foto: Envato Elements

Exit mobile version