Őrizetbe vették a szlovák Penta csoport egyik tulajdonosát korrupció és pénzmosás gyanújával

rubles banknotes hanging with clothespins on clothesline, money laundering concept

A pozsonyi rajtaütése után a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korrupció és pénzmosás gyanújával eljárást indított három személy ellen. Kettőt pedig őrizetbe is vett, köztük Jaroslav H.-t a szlovák Penta pénzügyi csoport egyik társtulajdonosát – közölte közösségi profilján a szlovák rendőrség.




A Penta az egyik legnagyobb pénzügyi csoport Szlovákiában. Vállalatain keresztül a legnagyobb munkáltatónak számít az országban, érdekeltségei – más területek mellett – az egészségügyre, a pénzügyi szektorra és az ingatlanpiacra is kiterjednek.

A szlovák sajtó szerint a nagy befolyásúnak tartott pénzügyi csoport most őrizetbe vett társtulajdonosa, a vállalat egyik kulcsfontosságú vezetője is egyben. Jaroslav H. – aki a vállalat szóvivőjén keresztül tagadta az ellene felhozott vádakat – őrizetbe vételét követően azonnal lemondott a cégben betöltött minden posztjáról.

Helyét a pénzügyi csoport egy másik társtulajdonosa, a beruházási projektek többségéért felelős Iain Child veszi át. A szlovák bulvársajtóban az ország egyik leggazdagabb embereként emlegetett Jaroslav H. neve először nyolc évvel ezelőtt – az úgynevezett „Gorilla ügyirat” kapcsán és a „Gorilla tüntetések” idején – vált szélesebb körben ismertté.

Az ügyiratot, amelyet általában titkosszolgálati lehallgatás leiratának tartanak, 2011 decemberében „szivárogtatták ki” és juttatták el a szlovák sajtónak. Az állítólag 2005-2006-ban készült ügyiratban az akkori politikai és gazdasági elit legfontosabb személyei, köztük Jaroslav H. is szerepelnek.

Állításai a politikai és gazdasági elit érdek-összefonódására mutatnak rá. Az ügyirat nyilvánosságra kerülését követően komoly belpolitikai vihar kavart és tüntetések sorozatát indította el Szlovákiában.

A szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség több különböző fedőnevű akciójában az elmúlt napokban több komoly visszhangot kiváltó őrizetbevételt is végrehajtottak. Köztük magas beosztású rendőrségi és titkosszolgálati tisztviselőkkel szemben.

GD/MTI, Foto: Envato Elements

Exit mobile version