Stresszbe rohanni…

Ahogy ígéretem, itt a folytatás és itt a magyarázat arra, hogy a futás és a stressz hogy függ össze, hogyan fordulhat visszájára a dolog

A futás mint stresszor

Az eredmények hajszolása azonban egy idő után visszaüt és az csak egyéni tűrőképesség kérdése, hogy mikor. Az előző blogbejegyzéseimben kifejtettem, hogy miként. Az egész folyamat túlterheléssel kezdődik, a sorozatos túlterhelés pedig túledzést okoz.

A téma analógiájára fordítva a dolgot a túlterhelés lesz a stresszor (azaz stresszt kiváltó hatás)  a szervezetnek, a túledzés pedig maga a stresszes állapot. 

Itt azonban meg kell jegyezni, hogy stressz és stressz között különbség van. Ugyanis az első esetben (adrenalin okozta stressz) fizikai aktivitással könnyen oldható, ezt eustressz-nek hívják. Ahogy az előbb kifejtettem ez doppingként hat ránk, baj csak akkor van, ha nem dolgozzuk ki magunkból.

A stressz másik fajtája az úgynevezett disztessz, ami viszont épp ellenkezőleg hat. Blokkol, gátol és testi, szellemi teljesítményromlást okoz. A túledzettség állapota is ez a fajta stressz. Sajnos a megoldás nem olyan egyszerű, mint az előző esetben. Túledzettség esetén egyetlen megoldás van: pihenés, de ez a sporttal való teljes leállást jelenti. 

Ilyenkor az edzéstan szerint legalább 1-1,5 hónap pihenőt kell tartani. Ez két okból okoz problémát. Az egyik, hogy ennyi idő alatt kárba vész az addig befektetett edzésmunka, gyakorlatilag elölről kezdhetjük az egészet és ha már be van fizetve az első maraton, akkor a kiesett edzést „bepótolva” akarjuk utol érni magunkat. Ez újabb túledzéshez fog vezetni. 

Másrészt viszont, valószínűleg az életkörülményeink nem fognak változni és ha az eustressz kiváltó ingerek  továbbra is fennállnak a magánéletünkben, akkor ugyanúgy stresszelni fogunk, viszont fizikai aktivitással levezetni nem tudjuk, vagy nem olyan hatékonyan. 

Ez egy ördögi kör, amiből nagyon nehéz lesz kilépni, ezért kezdő futóknak mindenképp azt tanácsolom, hogy ne hajszolják az eredményeket, nem kell 3 hónap után félmaratont, 1 év után maratont futni.

Nekünk hobbi futóknak, a futás öröm és nem kötelesség, ezt soha ne felejtsük el.

Exit mobile version