Újabb száz művész kap ösztöndíjat a Magyar Művészeti Akadémiától

Újabb száz fiatal és középgenerációs művész részesül támogatásban szeptember 1-től a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) ösztöndíjprogramja keretében, amelynek nyerteseit kedden hozták nyilvánosságra.

    Az MMA három évre szóló, havi bruttó 200 ezer forint összegű művészeti ösztöndíj elnyerésére hirdetett pályázatot idén februárban.     
    Mint a sajtóhoz eljuttatott közleményben írták, a tizenegy tagú döntőbizottságot az MMA elnöke és az általa felkért bírálóbizottsági tagok alkották. A bizottság elnöke Vashegyi György, tagjai Fekete György, Ferencz István, Haris László, Jankovics Marcell, Kékedi László, Kucsera Tamás Gergely, Lukács Sándor, Márkus Béla, Szemadám György, Szenes István és Tóth Péter voltak. A támogatásra érdemes munkákat külső szakértőkkel együttműködésben bírálták el.


    A 100 nyertes pályázó névsora megtalálható az ösztöndíjat kezelő MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) honlapján.
    A közleményben felidézik, hogy az MMA átfogó művésztámogatási rendszer kiépítését kezdte meg 2018-ban. Az ösztöndíjat a következő években szintén 100-100 alkotó nyerheti el.


    Az ösztöndíjprogram célja az alkotó- és előadóművészeti, valamint művészetelméleti programszerű tevékenységek támogatása, magas színvonalú művészi és művészetelméleti tevékenységek anyagi feltételeinek megteremtése az MMA tagozatainak megfelelő pályázati kategóriákban. A pályázható kategóriák közé tartozik az építőművészet, a film- és fotóművészet, az ipar- és tervezőművészet, az irodalom, a képzőművészet, a művészetelmélet, a népművészet, a színházművészet és a zeneművészet.

MA/MTI – Kiemelt képen: Image by Free Photos from Pixabay

Exit mobile version