Terrorcselekményekre készültek az őrizetbe vett orosz zsoldosok


A Fehéroroszországban őrizetbe vett 32 orosz zsoldoskatona „terrorcselekményeket” akart elkövetni Minszk gyanúja szerint az ország területén. Az elnökválasztáshoz közeledve – jelentette ki a fehérorosz nemzetbiztonsági tanács titkára.

Akár 170 további orosz zsoldos is lehet még az országban. A hatóságok keresik őket, de ez olyan, mintha „tűt keresnének a szénakazalban”. Mondta Andrzej Rjaukou.
Az államtitkár azután nyilatkozott, hogy beszélt az elnökjelöltekkel és képviselőikkel, hogy tájékoztassa őket „a veszélyről, amely rájuk leselkedik az augusztus 9-i választás előtt”.
    

Ezt nem sokkal megelőzően Oroszország minszki nagykövete beszámolt arról a RIA Novosztyi hírügynökség szerint, hogy bekérették őt a külügyminisztériumba. Azután a helyi hatóságok szerdán őrizetbe vették a 32 orosz állampolgárt a főváros közelében.
A BelTA fehérorosz hírügynökség szerdai jelentése szerint a Wagner Group nevű orosz biztonsági magáncég embereit vették őrizetbe. Aljakszandr Lukasenka elnök sürgősséggel összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését. Közölte, hogy magyarázatot akar kapni az orosz féltől a történtekre.
    

A rendvédelmi szervek szerdán közölték, hogy több mint 200 fegyveres lépett Fehéroroszország területére azzal a céllal, hogy destabilizálja az országot a választási kampány idején. Az oroszok mindegyikénél kis kézipoggyász, illetve összesen három nagy, nehéz bőrönd volt – írta aznap a BelTA. A fővárosba érkezve július 25-re virradóan a csoport az egyik minszki szállodában szállt meg. Ahonnan 25-én kellett volna távozniuk, de 27-én hagyták el a szállodát, és egy Minszk környéki szanatóriumba utaztak. A szanatórium vezetése szerint a férfiak orosz turistákra nem jellemző magaviseletükkel és egyforma terepszínű gyakorlóruhájukkal hívták fel magukra a figyelmet.
    

A választásokon hatodik mandátumáért induló Lukasenka ismételten azzal vádolta meg Moszkvát, hogy megpróbálja függetlensége feladására bírni a volt szovjet köztársaságot, és bele akar avatkozni a választásba.
Aljakszandr Aljosin független minszki katonai szakértő szerint a letartóztatások Lukasenka támogatásgyűjtő kampányerőfeszítéseinek sorába illeszkednek.

MA/MTI, Fotó -Clker-Free-Vector-Images a Pixabayről

Exit mobile version