Nemecsek Ernő szobra a tóból néz ki

Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényének egyik legfontosabb alakja Nemecsek Ernő, a látszólag törékeny, szőke fiúcska, aki hűségével, bátorságával és önfeláldozásával igazi hőssé válik a történet végére. Neki, és az általa képviselt értékeknek állít emléket az a Zsigó András keramikus által készített szobor, amelyet augusztus 15-én este adtak át az ELTE Füvészkertben. 

Szobrot állítottak a fővárosi Füvészkertben Nemecsek Ernőnek, A Pál utcai fiúk egyik legfontosabb alakjának. Nemecsek, a törékeny szőke kisfiú az önfeláldozás példaképe lett a regény által, melyben amúgy életét veszti:

Ő az, akit a Pál utcai fiúkkal rivális banda, a Vörösingesek két marcona végrehajtója, a Pásztor testvérek „megfürdetnek” a Füvészkert tavában. A fürdetés után Nemecsek tüdőgyulladást kap, ami a kor viszonyai között gyakran halálos betegség volt – Nemecsek sem éli túl.

Kép: https://jozsefvaros.hu/galeria/DSC_6422(1).jpg (Forrás: Facebook)

Most Zsigó András keramikus szobrát a Füvészkert egyik medencéjében helyezték el a Viktória-házban. Ideiglenesen, mert hamarosan átkerülhet a nagy Pálmaház kismedencéjébe, a regényben is szereplő helyszínre. „Nemecsek heroikus alakja számomra a hűséget, barátságot és az áldozathozatalt jelenti, ezért a fürdés sorsdöntő, drámai pillanatát szerettem volna megragadni a szobor arckifejezésében is” – nyilatkozta a Józsefvárosi önkormányzat lapjának Zsigó András keramikus, a szobor alkotója.

Exit mobile version