Több mint ötven tonna élelmiszert szállítottak át Budapesten az élelmezési világnapon

Budapest, 2019. október 16. Élelmiszer-adományt szállító konvoj halad a budapesti Andrássy út és Hõsök tere keresztezõdésénél 2019. október 16-án. A teherautó-konvoj - az ENSZ Élelmezésügyi és Mezõgazdasági Szervezete (FAO) és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében - a fõváros történelmi belvárosán halad át, hogy felhívja a figyelmet az élelmezési világnap kapcsán az egészséges táplálkozás és az élelmiszerpazarlás kihívásaira. MTI/Máthé Zoltán

Több mint ötven tonna, 20 magyar és nemzetközi cégtől érkezett, rászoruló családoknak szánt ételadományt szállított keresztül Budapest belvárosán egy teherautókonvoj szerdán az élelmezési világnap alkalmából.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület szerdán, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a konvoj érkezését megelőzően az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO) és az Agrárminisztériummal közös sajtótájékoztatót tartottak a Hősök terén.
    A FAO-val közösen tizennegyedik alkalommal szervezték meg az adománykonvojt, hogy felhívják a figyelmet az egészséges táplálkozásra és az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemre – tudatták.
    A FAO adatai szerint a Földön megtermelt élelmiszer akár harmada is kárba veszhet, ezért bár a megtermelt megnnyiség elegendő lenne mindenkinek, 820 millió ember tartósan éhezik.
    A közlemény szerint Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón közölte: az élelmiszerveszteség és -pazarlás csökkentése olyan fontos fenntartható fejlődési célok megvalósításához járulhat hozzá, mint például az éhezés felszámolása és a környezet megóvása.
    Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke azt hangsúlyozta, az élelmiszerpazarlás csökkentése csak a vállalati és civil szféra, valamint a szakmai szervek összefogásával valósulhat meg.
    Az Agrárminisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy a minisztérium tevékeny részt vállal az élelmiszerpazarlás leküzdésében.
    Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón arról beszélt: fontos, hogy mindenki gondolja át, min tudna változtatni saját környezetében a kevesebb élelmiszerpazarlás érdekében. A helyi termelésnek és értékesítésnek, a kistermelőktől való vásárlásnak komoly szerepe van abban is, hogy a gazdálkodóink számára elősegítsük a biztos megélhetést és javítsuk a mezőgazdaság és a vidéki területek megtartó erejét – tette hozzá.
    A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal „Maradék nélkül” programja kiemelt jelentőséggel bír az élelmiszerpazarlás visszaszorításában, a projekt ugyanis informálja a vásárlókat az élelmiszer tudatos és biztonságos vásárlásáról és annak megfelelő tárolásáról, kezeléséről – olvasható a közleményben.

MTI

Exit mobile version