A rendszerváltás utáni első demokratikus választásokra emlékeztek Budapesten

A rendszerváltást követő első demokratikus választásokra emlékeztek a választások világnapján Budapesten, az Európai Választási Szakértők Egyesületének (ACEEEO) szervezésében. 

A rendszerváltást követő első demokratikus választást 1990 tavaszán tartották meg: az első forduló március 25-én, a második április 8-án volt. 

A demokratikus választás – bár névleg jelen volt korábban is – valójában teljesen új lehetőségek és kihívások elé állította az egész társadalmat, a választókat, a politikusokat és a választás megszervezésében közreműködő szakembereket is – írta közleményében az ACEEEO. Az azóta eltelt harminc évben nyolc országgyűlési, nyolc önkormányzati és négy európai parlamenti választást tartottak Magyarországon.

Felidézték: az ACEEEO 1991-ben azért alakult meg, hogy segítse a Kelet-Európai régió újdonsült demokráciáit a szabad és tisztességes választásokkal kapcsolatos gyakorlatuk kialakításában és osszák meg a tapasztalataikat egymással. Azóta a szervezetnek már huszonöt állam a tagja. 

A választások világnapjára – amelyet minden évben február első csütörtökén tartják – szervezett kerekasztal-beszélgetésen a résztvevők visszatekintettek a választások rendszerváltáskori kezdeteire, áttekintették az elmúlt harminc év változásait, és megosztották gondolataikat a választások jövőjéről is. 

MTI

Exit mobile version