Az LMP komplex épületenergetikai program beindítását követeli

Az LMP azt követeli a kormánytól, hogy indítson komplex épületenergetikai programot, amely évente 200 milliárd forintos támogatási keretet, valamint kedvezményes hitelt biztosítana – mondta pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet társelnök. 

 Az ellenzéki politikus szerint olyan támogatási konstrukciót lehetne kialakítani, amelyben a megspórolt energia árából fedezhetők lennének a beruházási költségek. Ez jelentősen, akár 50 százalékkal is csökkenthetné az energiafelhasználást – fűzte hozzá. 
Rámutatott: Magyarországon a teljes energiafelhasználás 40 százalékát az épületek igénylik, a rendkívül rossz műszaki állapotuk miatt, így energiát spórolni a házak korszerűsítésével lehetne. 
Schmuck Erzsébet emlékeztetett, a kabinet 2010-ben egy 100 milliárd forintos épületszigetelési programot ígért, ám semmit nem valósított meg abból, a célt szolgáló uniós forrásokat pedig máshová irányította. 
    

Megjegyezte: eredetileg a Nemzeti Energia- és Klímaterv is tartalmazott volna épületenergetikai programot, ám végül ebből a dokumentumból is kimaradt ez a terület, ahogy az Országos Levegőterhelés-csökkentési Programból is kihúzták ezt a részt. 
    

Elfogadhatatlannak ítélte, hogy a kormány „még mindig a kockázatos” paksi bővítésben lát lehetőséget a környezetterhelés csökkentésére.

MTI –

Exit mobile version